בנאום שנשא ביום שלישי השבוע בבסיס "באנדר עבאס" אמר מפקד חיל האוויר האיראני, גנרל עזיז נאסירזאדה, כי "שמי המפרץ הפרסי, מיצרי הורמוז וים עומאן מנוטרים על ידנו מסביב לשעון. חיל האוויר מוכן להגן על כל המרחב במידת הצורך".
דבריו של גנרל נאסירזאדה נאמרו רק יממה אחרי שמפקד מערך ההגנה האווירית של איראן, אליראזה סבאהיפארד, אמר מצדו ש"על האויבים להימנע מבדיקת היכולות שלנו ולצפות לתגובה ההרסנית של איראן לכל איום ותוקפנות".
האיומים שהגנרלים האיראנים מפריחים לאוויר לא נאמרים בחלל ריק. הם חלק מהמתיחות הגוברת על רקע העימות בין איראן לישראל, שהופך גלוי יותר מיום ליום. בין הדברים שחיממו את האווירה בין המדינות היו גם הדיווחים שיצאו מישראל, בדבר חידוש התכניות לתקיפת אתרי הגרעין באיראן. גנרל עזיז נאסירזאדה הוא האיש שבאחריותו לבלום כל מתקפה מסוג כזה.
עיקר ההתייחסות הצבאית של ישראל לאיראן מופנית לכיוון משמרות המהפכה. ארגון טרור הלכה למעשה שתחת האחריות שלו נמצאת זרוע הטילים האסטרטגיים. מה גם שצורת הלחימה הנוכחית בין ישראל לאיראן, הופכת את החלק העיקרי של הצבאות משני הצדדים לפחות רלוונטיים.
אולם, אם אכן ניתנה הוראה להכין תוכנית לתקיפת אתרי הגרעין באיראן, המתכננים התייחסו ברצינות רבה לחיל האוויר האיראני והעומד בראשו. מטוסי הקרב וטילי הנ"מ של מערך ההגנה האווירית האיראני לצד מערך הבקרה, יהיו המכשול העיקרי במקרה של תקיפה כזאת. הם גם האתגר העיקרי עבור טיסות מודיעין בשמי איראן, שפרסומים זרים מייחסים לישראל.
מינוי אישי של חמינאי: מפקד חיל האוויר האיראני
גנרל עזיז נאסירזאדה מונה למפקד חיל האוויר האיראני באוגוסט 2018 על ידי המנהיג העליון חמינאי. בתפקידו הקודם היה ראש מטה חיל האוויר ולמעשה, המפקד בפועל בשנה שקדמה למינוי הרשמי שלו. כטייס קרב בחיל האוויר האיראני הוא הטיס מטוסי קרב מסוג F-4 פנטום מטוסי F-14. מדובר במטוסי קרב אמריקאים שנרכשו על ידי איראן לפני המהפכה האסלאמית ב-1979.
נקודה מעניינת היא שטייסי ה-F-14 באותה תקופה עברו את ההכשרה שלהם בארה"ב. לא קיים מידע רשמי אם גם גנרל נאסירזאדה היה בין אלו שעברו את ההכשרה על ידי טייסי קרב אמריקאים אבל לפחות לפי הזמנים זו אפשרות הגיונית בהחלט.
הגנרל הוא בין הבוגרים הבודדים של מלחמת איראן-עיראק שעדיין נמצאים בשירות חיל האוויר האיראני. טייסי ה-F-14 האיראנים הצליחו להשיג את הניצחונות המשמעותיים ביותר במהלך אותה מלחמה. בין השאר הפילו למעלה ממאה מטוסים עיראקים, כולל מטוסי מיג 25.
לטענת האיראנים עצמם הם הפילו 160 כלי טיס במלחמה. לאור ההצלחות האדירות שהשיגו, בין השאר הפלת בכורה עולמית למטוס ה-F-14, הפלת מספר מטוסי מיג 25 ועוד, רבים מהם קיבלו עיטורים.
כמפקד חיל האוויר האיראני גנרל נאסיראזדה היה אחראי להטמעה של טילי אוויר-אוויר מסוג "פאקור-90" לטווח של כ-150 ק"מ, עם הנחיית מכ"ם שהותאמו למטוסי F-14. מדובר למעשה בחיקוי של טיל הפיניקס האמריקאי, שאיראן קיבלה בסוף שנות השבעים והייתה הראשונה בעולם להפעיל אותו מבצעית.
חיל האוויר האיראני בנוי בעיקר להגנה וסובל ממחסור בכלי טיס חדשים, חלקי חילוף ועוד. מפקד חיל האוויר האיראני מנסה לקדם רכש של מטוסי קרב מתקדמים מרוסיה, לצד המשך ההתעצמות בעזרת התעשייה המקומית.
בנוסף לזה הוא מוביל להעצמת האימונים המשותפים עם שאר זרועות הצבא, בעיקר מערך ההגנה האווירית, לאור ההבנה שבאיראן אין כמעט טייסים עם ניסיון מבצעי. מאז סיום המלחמה נגד עיראק, חיל האוויר האיראני ביצע כמה תקיפות בודדות נגד דאע"ש, ליווה מטוסי קרב רוסים בסוריה או תקף מבריחי סמים בגבול אפגניסטן ולא מעבר.
עיקר הכוח של חיל האוויר האיראני כולל כ-30 מטוסי F-14 וכמה עשרות פנטומים, לצד כ-40 מטוסי מיג 29. בצד ההתקפי, ישנם כ-25 מטוסי מיראז' F-1 ו-36 מטוסי סוחוי 24. כשההערכות הן כי הסיכוי לתסריט כלשהו בו מטוסי תקיפה איראנים יישלחו לישראל, הוא סיכוי קלוש ביותר.
אמנם גנרל נאסירזאדה הוא דמות פחות בולטת תקשורתית ביחס למפקדי הזרועות של משמרות המהפכה, אולם הוא בין הפרצופים שנשלחים לכלי התקשורת כדי לאיים על ארה"ב או ישראל אחרי כל אירוע.
כשבישראל דיברו, שוב, על תקיפת תכנית הגרעין האיראנית, הוא הקשיב וידע שאם זה יקרה במשמרת שלו, עליו האחריות להתכונן לתקיפה כזאת ולסכל אותה. "אנחנו מוכנים למלחמה המכריעה שתביא להיעלמותה של ישראל מהאדמה", צוטט לאחרונה באחד מכלי התקשורת באיראן. "המטוסים שלנו ערוכים ליום בו ישראל תיחרב".
בשנים האחרונות הוא מוביל לשדרוג תורת הלחימה של חיל האוויר האיראני, הכוללת בעיקר שילוב בין מטוסים מאוישים, לא מאוישים ואפילו שת"פ עם זרוע האוויר של משמרות המהפכה. את השינוי הזה ניתן לראות בתרגילי הענק המתוקשרים של איראן מהשנתיים האחרונות.
"התמרונים נועדו לתרגל יישום תוכניות מבצעיות ולבסס את המודל הנכון שיתאים לקרב העתידי", אמר לאחרונה בסיום של תרגיל ששילב בין מטוסי קרב שונים בהם פנטומים, סוחוי 24 וכטב"מים חמושים ארוכי טווח מסוג קאמאן. "כלי הטיס המגוונים יישלחו גם למבצעים ארוכי טווח בעוד שחימוש מדויק (טילים) ישמש בתקיפות כירורגיות", רמז לגבי אופן הפעולה האיראני.
האיש שעומד בראש אחד ממערכי ההגנה הגדולים באזור
גנרל אלירזה סבאהיפארד שמפקד על מערך ההגנה האווירית של איראן, הוא הדמות השנייה שתחת האחריות שלה לסכל כל ניסיון אפשרי של תקיפה ישראלית באיראן.
האיש בן 58 ויליד העיר קום. לתפקידו נכנס במאי 2018 כמינוי אישי של המנהיג העליון חמינאי. בהצהרת המינוי שהועברה לכלי התקשורת באיראן, נכתב ע"י חמינאי: "בהתחשב במחויבות שלך, בכישורים ובניסיון יקר ערך שצברת, אני ממנה אותך כמפקד מערך ההגנה האווירית של הצבא".
גנרל סבאהיפארד החל את שירותו במערך ההגנה האווירית של איראן בתחילת שנות השמונים ושירת כחייל וקצין במלחמת איראן-עיראק. לצד הטיפוס בסולם הדרגות הוא ביצע מספר תפקידים מחוץ לשורות הצבא, במסגרת של משמרות המהפכה וארגונים סמי-צבאיים ומודיעיניים. ככל הנראה גם כיועץ ללוחמים זרים.
כמפקד מערך ההגנה האווירית של איראן, גנרל סבאהיפארד עומד בראש אחת מהזרועות החזקות של איראן, הכוללת מאות משגרי טילי נ"מ מסוגים שונים. הערכה מדברת על כ-160 סוללות טילי נ"מ.
בעוד שבחיל האוויר עיקר הכח כולל מטוסי קרב מיושנים, במקרה של מערך הנ"מ יש גם לא מעט מערכות מהמתקדמות בעולם. תחת פיקודו שמונה סוללות טילי S-300 שהאיראנים קיבלו במהלך 2015 ו-2016 מרוסיה ועוד 12 סוללות Bavar-373, הגרסה האיראנית ל-S-300 הרוסית.
לאלו יש להוסיף גם 7 עד 10 סוללות טילים מסוג SA-15 ועשרות סוללות טילי הוק. לאיראנים גם עשרות רבות של סוללות טילי נ"מ לטווחים בינוניים וארוכים מתוצרת עצמית.
כמו מפקד חיל האוויר, גם מפקד ההגנה האווירית נחשב לפרצוף מוכר בסדרת המאיימים על ישראל וארה"ב בכלי התקשורת השונים. גנרל סבאהיפארד מופיע לא מעט בתרגילים הגדולים שאיראן מנהלת לאורך השנה, שם הוא מפזר איומים מפורשים נגד כל מי שיתקוף את איראן.
בראיונות שנתן לאחרונה לכלי תקשורת איראנים, אמר כי כיום יכולת ההגנה של איראן אינה דומה לעידן ההגנה הקדושה (המלחמה עם עיראק), ו"כח ההגנה האווירי של הצבא האיראני מתפתח ומתעדכן כל הזמן. יש לנו את הטכנולוגיות הטובות ביותר בתחומים שונים של מכ"ם, טילים ולוחמה אלקטרונית ואפשר לומר שאנחנו ברמות המדעיות הגבוהות ביותר".
כך האיראנים ינסו לבלום תקיפה ישראלית
ישראל השקיעה עשרות מיליארדי שקלים בהכנות לתקיפה באיראן. בעבר נחשפו סכומים שהגיעו עד כדי 20 מיליארד שקלים. מדובר בכסף שנועד לממן מודיעין יקר, רכש של חימוש (טילים, פצצות) ומטוסים בהם מטוסי F-15 ו-16, 35-F, תובלה, מודיעין ועוד.
כאשר ישראל תקפה את הכור בעיראק וסוריה, שהיו מטרה אחת בכל תקיפה, נשלחו שמונה מטוסים לתקוף את היעד. תוכנית הגרעין האיראנית היא סיפור שונה לגמרי. האיראנים שלמדו את הלקח מהמבצעים הקודמים של ישראל להשמדת כורים גרעיניים, פרסו את התכנית שלהם על פני עשרות אתרים מבוצרים, שלא מעט מהם נמצאים מחת לאדמה.
גם אם המבצע של חיל האוויר יהיה נגד חלק מהאתרים, העיקריים שבהם, עדיין מדובר ב-10 מטרות שפרוסות ברחבי איראן. מתקן בנתנז, הכור בפונדו שנכרה לתוך ההר, המתקן להמרת אורניום באיספהאן, בושהר, ג'צין ועוד.
כל אתר כזה ידרוש בין 6 ל-8 מטוסים תוקפים, אליהם יתווספו מטוסי תדלוק, מודיעין ובקרה, לוחמה אלקטרונית ומסוקים שכל אחד מאלו יצטרך ליווי של מטוסי קרב שיגנו עליהם. המשמעות היא תקיפה שתכלול במינימום מעל 100 כלי טיס לפגיעה חלקית רק באתרים העיקריים.
נתון זה אינו כולל כלי טיס שאולי ישלחו לתקוף את מערכות הבקרה, הפיקוד, השליטה וסוללות הנ"מ. לבצע תקיפה חשאית עם שמונה מטוסים כפי שקרה בעבר לא שווה לתקיפה של 100-150 כלי טיס.
עוד דבר שיש לקחת בחשבון בתרחיש של תקיפה ישראלית, הוא שטייסים ישראלים יצטרכו לעשות זאת אחרי כמה שעות טיסה עם מטוסים עמוסים בדלק ופצצות. האיראנים מצדם ימריאו להגן על הבית כשהם רעננים, כך שגם מטוס ישן יכול לגרום נזק.
כאשר מדובר במטוסי F-14 חמושים בטילי אוויר-אוויר ארוכי טווח או מטוסים כמו מיג 29 הפוטנציאל האיראני קיים, ולכך יש להוסיף גם עשרות סוללות טילי נ"מ ואלפי תותחים שיהוו איום כל חיל אוויר זר, שיבקש לתקוף את איראן.
זרוע האוויר הישראלית הוכיחה לאורך עשרות שנות קיומה יכולות אדירות, לא פעם מפתיעות. יחד עם זאת כשמדברים על תרחיש של תקיפת אתרי הגרעין באיראן, יש ספק אם התוצאה תהיה כמו בעיראק ובסוריה, גם מבחינת הנפגעים וגם מבחינת הנזק. על זה בדיוק בונים הגנרלים נאסיראזדה וסבפארד, בהכנות שהם מבצעים לזרועות שהם מפקדים עליהן.
בישראל יש לא מעט גורמים בכירים ומומחי ביטחון, שרואים את כלל המשתנים ומעריכים שתקיפה כזאת לא תהיה יעילה גם אם תצליח. הנזק שייגרם לתכנית הגרעין האיראנית יהיה מוגבל, בטח ביחס לפוטנציאל הנפגעים, למרות השקעה של מיליארדים. בכך למעשה, האיראנים יגשימו את היעד הראשון של זרוע האוויר ומערך ההגנה האווירית שלהם, הרתעת ישראל מלבצע תקיפה.