רגע היסטורי נרשם השבוע בסין. קרוב ל-3,000 חברי המפלגה הקומוניסטית הצביעו בפרלמנט בעד הארכת כהונתו של הנשיא שי ג'ינפינג לזמן בלתי מוגבל; רק שני אמיצים התנגדו.
אך בעוד שהחוק החדש זכה לסיקור תקשורתי רחב ומעמיק, בתחילת החודש הוביל הנשיא מהלך אחר שחמק תחת הרדאר: הגדלת תקציב הביטחון הסיני ב-8.1% ל-175 מיליארד דולר - הגדול בעולם אחרי ארה"ב. מדובר בעלייה הגדולה ביותר בשלוש השנים האחרונות, ובמערב מעריכים שהתקציב האמיתי גדול בהרבה - יותר מ-200 מיליארד דולר.
"ההוצאות הצבאיות של סין יעלו על קצב הצמיחה הכלכלית שלה", טוען אנדרו אריקסון, פרופסור במכון ללימודי הים של סין במכללת הצי האמריקני בניופורט. "זה מראה שהאסטרטגיה הגדולה של שי היא להחזיר את סין לימי הזוהר שלה – אימפריה עם כוח צבאי חזק במיוחד".
צועדים לעבר הקדמה
צבא סין נמצא בעיצומה של מהפכה. בשנת 2015 הכריז ג'ינפינג על הקטנת מספר אנשי הצבא ב-300 אלף, כך שהסד"כ יעמוד על שני מיליון חיילים – לא כולל אנשי מילואים וארגונים צבאיים למחצה. "אהפוך את הצבא לכוח ברמה עולמית שמסוגל להילחם ולנצח במלחמות", אמר.
הסינים שיווקו את תהליך הקיצוץ כצעד מרגיע כלפי העולם; אך המומחה לביטחון לאומי רורי מקדאף טוען שהסינים מבקשים להשיג בדיוק את ההפך, והקיצוץ הוא חלק מתכנית המודרניזציה שתהפוך את צבא סין למתקדם וטכנולוגי, במקום צבא שנשען על כוחות יבשה מסורתיים. בפנטגון מעריכים שהתכנית תושלם עד שנת 2020.
מה קורה כיום בצבא הסיני? בצבא היבשה כ-7,900 טנקים, מהם כ-3,300 טנקים מתקדמים מסוג טייפ 99 וטייפ 96 שעברו בשנים האחרונות שדרוגים משמעותיים, וכמות דומה של תותחים.
בחיל האוויר יש למעלה מ-3,000 מטוסים: כ-700 מטוסי סוחוי 30 וסוחוי 35 מתוצרת רוסיה, מטוסי J-10 ו J-11 מתוצרת סין, וגולת הכותרת - מטוס החמקן J-20 שהוכרז לאחרונה כמבצעי, ממנו יש כיום יחידות בודדות.
לאחרונה נכנס לשירות גם ה-Y-20, מטוס תובלה חדש ועצום שמסוגל לשאת 200 טון לטווח של 4,500 ק"מ. מומחים מעריכים שעד 2020 יהיו לסין 1,500 מטוסי קרב "דור רביעי" וכמה מאות דור חמישי.
הצי הסיני הוא השני בגודלו אחרי ארה"ב, עם למעלה מ-400 ספינות - ביניהן יותר ממאה ספינות טילים, למעלה מ-60 צוללות, כוח מרינס חזק שכולל 12,000 לוחמים, 700 כלי טיס ונושאת מטוסים מבצעית אחת. בקרוב יגיעו שתי נושאות מטוסים נוספת מתוצרת רוסית, מהן יפעלו מטוסי קרב מסוג J-15 - שנטען שגם להם יש יכולת חמקנית.
גם הטילים הסיניים מדירים שינה מעיני העולם. לפי ההערכות, לסינים יש כ-3,000 טילים בליסטיים שמגיעים כמעט לכל נקודה בגלובוס, אלפי טילי שיוט וטילים נגד ספינות וכוח צבאי שיכול לשגר כ-400 ראשי קרב גרעיניים. על פי הדיווחים, בין הטילים של סין יש גם את "רוח מזרחית", שמסוגל להשמיד נושאת מטוסים הנמצאת כ-1,450 ק"מ ממנו ונע במהירות הגבוהה פי 10 ממהירות הקול.
כל העולם במה
באוגוסט האחרון ציין הצבא הסיני את 90 שנות קיומו במצעד נדיר בגודלו שכלל 12,000 חיילים, כ-600 מערכות נשק ויותר ממאה מטוסים. "אנחנו צריכים לבנות כעת צבא עם חזק, יותר מבכל זמן אחר בהיסטוריה", אמר אז השליט העליון. "תמיד תקשיבו למפלגה, תפעלו לפי הוראותיה ותצעדו לאן שהיא מסמנת". והיא מסמנת.
לסינים לא חסרים קונפליקטים מקומיים: בים סין המזרחי מתנהל סכסוך טריטוריאלי ארוך שנים מול יפן על שמונה איים עשירים בנפט, בגז ובדגה, ובים סין הדרומי מדובר כבר על מחלוקות מול טאיוואן, וייטנאם, הפיליפינים, ברוניי ומלזיה, שבמסגרתן הסינים בונים במים הבינלאומיים שבעה איים מלאכותיים למטרות צבאיות.
הסינים לוטשים את עיניהם גם על אפריקה ועל אמריקה הלטינית. מאז שנת 2000 השקיעה סין כ-355 מיליארד דולר בשורה ארוכה של מדינות באפריקה, דרום אמריקה ואסיה, בתמורה להשפעה ולבסיסי צבא. בשנה שעברה נחנך בסיס בג'יבוטי - כ-7,600 ק"מ מהבירה בייג'ינג - שנבנה בהשקעה של 600 מיליון דולר, ונתן לסינים אחיזה בקרן אפריקה ובאוקיינוס ההודי לצד מדינות כמו ארה"ב, יפן וצרפת.
ובחזרה לשכונה שלנו. מתברר שאורז וכסף פילסו את דרכם של הסינים למעורבות במלחמת האזרחים המדממת בסוריה. היקף הסחר בין המדינות עומד על כ-2.2 מיליארד דולר, ועל פי דיווחים שונים, הסינים מסייעים למשטר בדמשק מאז 2011 באמצעות שתי יחידות קומנדו סיניות, "נמרי הלילה" ו"נמרי סיביר". היחידות נלחמות במדינה לצד הרוסים בעיקר נגד מתנדבים מוסלמים שהגיעו מסין. בספטמבר 2015 אף דווח שנושאת מטוסים סינית עגנה בנמל טרטוס הסורי.
המעורבות הסינית בסוריה מחזקת את ציר המשטר, רוסיה, חיזבאללה ואיראן. לא מן הנמנע שברגע שהתותחים ידממו, נשק "מייד אין צ'יינה" יזרום לארגונים עוינים, ביניהם חיזבאללה, ויופנה גם כלפי ישראל.
כך, לאט ובזהירות, בזמן שהזרקור העולמי מתמקד במאבק של ארה"ב ורוסיה על הגמוניה מדינית וצבאית, הדרקון הסיני רושף אש. בניגוד לרוסים שעושים הרבה רעש, הסינים עובדים בשקט וביעילות.
עוד בפז"ם:
>> לאחר שאיימה על טראמפ: סין חושפת את יכולותיה
>> אמריקאי נגד רוסי נגד סיני: תלת קרב באוויר