צבא רוסיה ממשיך להתקדם, באיטיות אמנם, ולתקוף מהאוויר ובאש תותחים את הערים באוקראינה. על הרקע הזה, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, ממשיך ללחוץ על נאט"ו: "אם לא תטילו 'אזור אסור לטיסה', הטילים ייפלו גם על בתי האזרחים שלכם".
למרות הלחץ של זלנסקי ספק גדול אם נאט"ו וארה"ב בראשה ילכו למהלך כזה, שמשמעותו התנגשות צבאית ישירה שלהם מול רוסיה.
מה זה אזור אסור לטיסה?
מדובר בשטח מדינה או שטח גאוגרפי מסוים, שבהחלטת מועצת הביטחון של האו"ם נקבע כי חל איסור לבצע טיסות במסגרת אותו מרחב אווירי, בדגש על טיסות צבאיות.
ההחלטה על אזור כאסור לטיסה מתקבל לרוב על בסיס החלטה של מועצת הביטחון, אם כי היו גם חריגים בהם נקבע אזור אסור לטיסה, כמו למשל בעיראק של תחילת שנות ה-90.
משהתקבלה החלטה על אזור אסור לטיסה, למשל על מדינה, חל עליה איסור להעלות לאוויר את מטוסי חיל האוויר שלה וכמובן שלבצע תקיפות אוויריות.
מטרתו של אזור אסור לטיסה למנוע פעולה צבאית אווירית, כאשר היסטורית זה נקבע כדי למנוע מחיל האוויר של אותה מדינה לתקוף אזרחים מהאוויר. בלוב למשל, הוכרז אזור שאסור לטיסה בכדי למנוע מחיל האוויר של מועמר קדאפי לתקוף את המורדים.
מה ההשפעה על המלחמה?
מרגע שנקבע אזור אסור לטיסה, חילות אוויר הפועלים במסגרת ההחלטה של האו"ם, למשל של נאט"ו, מסיירים באוויר 24/7 עם מטוסי קרב ובקרה.
מטוסי הקרב המסיירים באוויר בכדי לאכוף את ההחלטה על אזור אסור בטיסה, ינסו במצב כזה להסיט מהאזור כל המטוס שמבצע טיסה לא מאושרת. במידה וזה לא יקרה והטייס לא ישתף פעולה, הם: "ינקטו בכל הפעולות הנדרשות בכדי לסכל את נתיב הטיסה". זה אומר גם להפיל אותו.
בעבר גם היו מקרים בהם בוצעו תקיפות אוויריות נגד בסיסים, מהם המריאו מטוסי קרב לאזורים אזורים בטיסה. באופן עקרוני, כל מטוס שנכנס למרחב האסור לטיסה ושייך למי שנגדו הופעלה ההחלטה, מיורט.
למה זה לא קורה?
סיכוי נמוך ביותר עד לא קיים שיוכרז אזור אסור לטיסה מעל אוקראינה. רוסיה היא חברה במועצת הביטחון של האו"ם בעלת זכות וטו. כך שאין סיכוי שתתקבל שם החלטה חוקית כזו.
בנוסף, ישנו ספק גדול מאוד אם נאט"ו עצמה תכריז על אזור אסור בטיסה, הכרזה שמשמעותה התנגשות צבאית עם רוסיה. נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, אמר הרבה לפני הפלישה לאוקראינה כי ארה"ב תנקוט פעולות רבות נגד רוסיה, כפי שאכן קורה, אולם לא תשלח את החיילים שלה להילחם שם.
הקמת אזור אסור לטיסה, דורש סיורים אוויריים בכדי למנוע מכלי טיס של צבא רוסיה להיכנס למרחב האווירי של אוקראינה, כולל נקיטה של פעולות מבצעיות במידת הצורך. על פי מרבית ההערכות, מהלך כזה אינו צפוי לצאת אל הפועל בשל כל מה שצוין כאן.