חיילת מעשנת 3 (צילום: רועי ברקוביץ')
גנבה כדי לקנות מוצרי מזון. אילוסטרציה | צילום: רועי ברקוביץ'

רב"ט ע', חיילת שנקלעה למשבר כלכלי, גנבה סכומי כסף שנעו בין 20 ל-100 שקלים מארנקים של חיילות ביחידה ששירתה בה. במשך מספר חודשים נהגה ע' לגנוב את הכספים מחברותיה. היא נהגה לנצל את העובדה שהן השאירו הארנקים בסמוך לה כדי לגנוב מהן, עד שבשלב מסוים החלו החיילות לחשוד ב-ע' והגישו נגדה תלונה.

חוקרי מצ"ח פתחו בחקירה, במהלכה נחקרה ע' בחשד לעשרה מקרים של גניבת כספים מחיילות, מקרים שהתפרסו על פני תשעה חודשים. במהלך החקירה הודתה החיילת במעשים שיוחסו לה. "לא קניתי מוצרי מותרות. קניתי מוצרי מזון", טענה ע'.


נגד ע' הוגש כתב אישום לבית הדין הצבאי של פיקוד הצפון בגין גניבה. במהלך המשפט התברר שהחיילת ביצעה את הגניבות בעקבות משבר שנקלעה אליו, והיא הביעה צער וחרטה על מעשיה. השופטים ציינו שמדובר במקרה חמור, אך יחד עם זאת התחשבו בעובדה ש-ע' לקחה אחריות על מעשיה והצליחה לשקם את חייה. השופטים גזרו עליה עשרה ימי מאסר בפועל והורו לה לפצות את החיילות שמהן גנבה בסכום כולל של כ-550 שקל.

במקרה אחר, מ', חייל שמשרת בצפון הארץ, גנב מאות שקלים מחבריו ליחידה במשך כחודשיים. גם הוא עשה זאת על רקע מצוקה כלכלית. מ' נדון ל-14 ימי מאסר בפועל. בפסק הדין ציינו השופטים כי מעשיו חמורים, שכן הם מערערים את האמון שבין חיילי היחידה. עם זאת, השופטים התחשבו בעובדה שמשפחתו קשת יום ומתפרנסת מקצבת ביטוח לאומי, ושכבר בגיל צעיר נאלץ מ' להיכנס למעגל העבודה. השופטים פסקו כי החייל יפצה את החיילים בסכום הגניבה: 500 שקל.

על פי נתונים עדכניים, אחד מכל חמישה חיילים נדרש לסיוע כלכלי כלשהו. כ-14,000 חיילים מקבלים סיוע כלכלי נוסף, וכ-3,000 חיילים זכאים לתשמ"ש (תשלומי משפחה).