כבר שנים שבמסגרת סיירת הצנחנים פועל כוח מיוחד, כזה שלא זוכה לחשיפה תקשורתית בדרך כלל, בעיקר כדי לאפשר לו להמשיך לעבוד בצללים. לאחרונה סיים הכוח אימון בשטח שמדמה את גזרת לבנון, מה שאפשר לנו להכיר את אנשיו. אחרי הכל, סביר להניח שגם במערכה הבאה - בדיוק כפי שעשו בשנים האחרונות - הם יהיו בחזית הלחימה.
האימון שביצע הכוח דימה לחימה במתווה לבנוני, שטח בתוואי "מבולדר" (סלעי). על פי מתווה האימון, הכוח התקדם לפני יתר חטיבת הצנחנים, איתר מטרות עבור כוחות מהחטיבה וגם משאר הזרועות, וכמובן שנתקל בחוליות של מחבלים. כל היתקלות כזו הובילה גם לתרגיל של חילוץ פצועים, סיפור לא פשוט עבור כוח קטן שפועל בחזית.
"זה היה תרגיל שמירה על כשירות שאנחנו עושים אחת לכמה חודשים, תרגיל שכולל תרגולים קבוצתיים בשטח פתוח ותרגילי פרט, חלקם פשוטים וחלקם מורכבים יותר", מסביר לנו סרן א', מפקד הכוח.
מה שבאמת מיוחד כאן הוא העובדה שמדובר בכוח של לוחמים במילואים בתוך הסיירת הסדירה. "זה לא דבר נפוץ בסיירות חטיבתיות, הוא קיים בעיקר ביחידות מיוחדות", מוסיף א'. וכשהוא מדבר על יחידות מיוחדות, הוא מתכוון לכוחות כמו שייטת 13, סיירת מטכ"ל ושאר האחרות מהצמרת.
יוזמה שצמחה מלמטה
בחייו האזרחיים, סרן (במיל') א' בן ה-30 הוא סטודנט לרפואה ובזמנו הפנוי גם מורה למתמטיקה. על הכוח הזה הוא מפקד מאז שנת 2009 ונמנה עם מקימיו. "הייתי לוחם ומפקד כוח בפלס"ר וקצת לפני שהשתחררתי מקבע, הקמנו את הכוח, כאשר מאז השחרור אני מפקד עליו", הוא מספר.
לאחרונה פרסמנו כתבה על הקמת יחידת הנחיתה של שייטת 13, שהוקמה רק בזכות ראש גדול ויוזמה שגילו לוחמים. גם כוח המילואים של סיירת צנחנים הוקם למעשה מלמטה, בזכות הדרג הלוחם. "הקמנו את הכוח הזה אחרי מבצע עופרת יצוקה, ואני מקווה שבעתיד יאמצו את הרעיון גם בשאר החטיבות והסיירות".
"סיירת צנחנים הייתה יחידה מובילה בצבא לאורך השנים", אומר סרן א', "אבל כחלק מכל מיני שינויים שהצבא הוביל נוצר מצב שהוקמו הגדס"רים, והיחידות האלה בכל החטיבות הפכו דומות אחת לשנייה. בתקופה של עופרת יצוקה, היה בסיירת מפקד שמאוד אהב את אנשי המילואים והאמין בהם. ההחלטה להקים כוח מילואים בסיירת הסדירה הגיעה משתי סיבות: האחת מבצעית - להכניס ליחידה אנשים עם ניסיון, אנשים בוגרים שנלחמו במלחמת לבנון השנייה, שעשו מבצעים באיו"ש, כולל כאלה מורכבים במיוחד. רצו כוח שהוא מקור ידע לאימון של הכוחות הסדירים ביחידה, שיהיה מערך הדרכה איכותי ומנוסה, וזה באמת מה שהצלחנו להשיג".
בדרך כלל, לוחמי הסיירת שמשתחררים מהסדיר משובצים בסיירות של חטיבות הצנחנים במילואים, בדומה לכל חטיבות החי"ר בצה"ל. סרן א' מסביר שכדי להקים את הכוח, אספו את הטובים ביותר: "לקחנו את הלוחמים הכי טובים, עם המקצועות המיוחדים יותר כמו מדריכים לחימה, לוחמי חוד ונווטים, ופשוט יצרנו כוח איכותי יותר מכוח רגיל, שבעיניי הוא גם ככה מאוד איכותי".
סרן א' מציין שהכוח הזה, שהוקם ביוזמתם, אומץ מהר מאוד על ידי היחידה ועל ידי חטיבת הצנחנים. הוא מוסיף שהכוח המיוחד הפך למקור של ידע, בדיוק כפי שרצו: "זה הוכיח את עצמו מאוד במבצעים גדולים כמו למשל בצוק איתן, לשם גויסנו ושם נלחמנו".
אי אפשר להתעלם מהניסיון שלהם, בטח שלא מהבגרות שאנשי המילואים הכניסו ליחידה הסדירה. סרן א' בהחלט רואה את הבגרות הזו ואת ההבדל באימונים וגם בקרב: "זו בגרות של לוחם שמבין את האחריות שלו על עצמו וגם על אחרים. בסוף, לוחם בן 20 הוא עדיין ילד, והוא עדיין לא יודע כמה הדברים שהוא עושה חשובים מצד אחד ומסוכנים מצד שני. בסוף, כשאני לוקח קבוצת איכות ומקבץ אותה יחד, אני מקבל אנשים עם פתרונות מבצעיים יותר מדויקים, מוטיבציה יותר גבוהה ובסוף גם הביצוע הוא יותר טוב".
סיירת צנחנים זה מותג
לסרן א' קשה מאוד לספר לנו על התוצאות של הקמת הכוח, בעיקר בגלל רמת הסיווג שלא מאפשרת לו לשתף המור"קים. הוא מציין לטובה את מבצע צוק איתן, שם היו לכוח לוחם שתמיד היה בחזית הלחימה. הם הוקפצו למילואים "עוד לפני שכל הצבא התגייס", לטענתו.
"כולנו חיים, אז יצאנו עם ידינו על העליונה. היו הרבה היתקלויות של הסיירת שאנחנו השתתפנו בהן. הרגשתי שסומכים עלינו מאוד. אני לא מרגיש שניסו להגן עלי כאיש מילואים, להפך. אני גם יכול להגיד שהיינו חלק הרבה יותר פעיל מהתכנון. בכל דיון מבצעי שהיה שם לפני פעולה, השתתפו חוץ ממני גם עוד שלושה מהחבר'ה שלי: הנווט הכי טוב, לוחם חוד ועוד בחור שהיה קצין צלפים", הוא מספר.
צוק איתן היה דוגמה מעולה לקונספט של הכוח הזה. עוד לפני הכניסה הקרקעית, הם הסתובבו בין החיילים הסדירים וכל אחד העביר להם מהניסיון שיש לו בלחימה בגזרות השונות. סרן א' מביא דוגמה ומספר: "יצא לי לפגוש ביום הזיכרון לוחם מהיחידה שאמר לי 'תאמין לי, אני לא אשכח שאמרת לי להתרחק מהחלון ולהתכופף, ושנייה אחרי הכל התפוצץ שם'. אלה רק הדברים הקטנים של הניסיון".
"אחרי אירועים קשים עודדנו את החיילים, נתנו להם טיפים מקצועיים ודברים מהסוג הזה. זה מרגיע אותם והם לא שוכחים לך את זה", מוסיף. זה המקום לציין שחלק מאותם לוחמי סיירת במילואים משרתים בתפקידים אותם ניתן להגדיר כמעניינים במערכת הביטחון.
סיירת צנחנים נחשבת למותג צה"לי, והלוחמים מחשיבים את עצמם לחלק מהאצולה. היום, סיירת צנחנים חוגגת 60 שנה להקמת היחידה. בעבר, כתבנו על מבצעים של הסיירת, כאלה שהתנהלו על גבול הדמיון, שלא לדבר על שמות כמו מאיר הר ציון, מיכה בן־ארי (קפוסטה), מוטה גור ומוישה וחצי שצמחו ובה, ובמושגים של היום - סלבים של ממש.
"נכנסתם למעשה לנעליים של אגדות", אני אומר ל-א'. הוא עונה בחיוך: "אני פה כבר 13 שנה ברציפות, שזה לא הרבה אבל גם לא מעט, ומבחינתי זה הבית. אני שמעתי סיפורים מלפני 40 שנה וגם לפני 20 שנה, ועכשיו החבר'ה שומעים סיפורים מלפני עשר שנים והכל מתחבר. נכון שהצבא והזמנים משתנים, אבל סיירת צנחנים זה משהו מיוחד מאוד שממשיך להיות מיוחד. בסוף מה שמייחדת את הסיירת זה האנשים המדהימים. משהו פה גורם לאנשים להיות פשוט מצוינים".
אי אפשר לא לבקש ממנו לעשות את ההשוואה לסיירות אחרות, במיוחד זו של גולני. "לי אין ספק מי מוביל בסיירות, ובהחלט שההון האנושי מנצח פה", הוא אומר בתגובה. "עדיין לא חתמנו את הפרק שלנו, אנחנו צעירים ברוחנו ובעלי מוטיבציה גבוהה".