לא פחות מ-50 מטרות הותקפו הלילה (ה') על ידי חיל האוויר, במה שנראה כמתקפה הנרחבת ביותר בסוריה מאז 1974: חיל האוויר השמיד מחסני טילים, סוללות נ"מ ומפקדות שמשימתן היה לנהל את המלחמה בסוריה – ולבנות כוח דמוי חיזבאללה שיפעל מול ישראל ביום פקודה.

לפי חיל האוויר, בתקיפה השתתפו עשרות רבות של מטוסי קרב, שהמריאו מבסיסי חיל האוויר זמן קצר אחרי שרקטות גראד ופאג'ר 5 נורו מרכב במרחק של כ-40 ק"מ מפאתי דמשק. לכל אלה יש להוסיף גם את מטוסי המעטפת - מאוישים ולא מאוישים - ואת מאות אנשי צוות הקרקע. 

מפת התקיפות שביצע צה"ל (צילום: דובר צה''ל)
אילוסטרציה. מפת המטרות | צילום: דובר צה''ל

המתקפה התחילה בתקיפת המשגר ממנו שוגרו רקטות לעבר שטח ישראל. משם המשיכו מטוסי חיל האוויר למטרות רבות ושונות, כמו "אתרי המודיעין" של כוח קודס במשמרות המהפכה. מאתרים אלה אספו האיראנים מידע על אויביהם במלחמה בסוריה ועל כוחות צה"ל ברמת הגולן, במטרה לבנות בנק מטרות שישמש אותם ליום פקודה מול ישראל - יום שעל פי מומחים שונים, יגיע אחרי סיום הלחימה בסוריה.

 

גם "מפקדות לוגיסטיות" הותקפו הלילה. מפקדות אלה ניהלו את צרכי הכוח האיראני ואת הברחות הטילים והרקטות לסוריה. בין האתרים האלה היה מתחם לוגיסטי באל-כיסווה, שממנו יצאו לא מעט מערכות לחימה שהותקפו בעבר על ידי ישראל; ושדה התעופה "דמשק בין לאומי", המקום ממנו מנהלים האיראנים את אספקת אמצעי הלחימה השונים – והמקום אליו מגיעים משלוחי הטילים והרקטות מאיראן.

חיל האוויר פגע גם ב"מחנה צבאי צפונית לדמשק", ששימש את האיראנים לאימון לוחמי המיליציות שהם מפעילים בסוריה – והכוחות ה"עלומים" שאמורים לפעול קרקעית נגד ישראל.

פאגר 5
פאג'ר 5

לבסוף, צה"ל פגע בתשתית שבנו האיראנים לאורך גבול רמת הגולן: מחסני נשק, טילי נ"ט (נגד טנקים), חומרי נפץ ועוד, בהם היו אמורים לעשות שימוש בפיגועים נגד כוחות צה"ל בגולן.

לאור הפעלת מערך הנ"מ נגד חיל האוויר, הושמדו 5 סוללות נ"מ סוריות: סוללת SA-2 לטווח 50 ק"מ, הנחשבת לישנה מאוד ופעלה נגד מטוסי חיל האוויר במלחמות ישראל; סוללת SA-5 לטווח 200 ק"מ, הנחשבת ישנה גם היא – אך הפילה את מטוס ה"סופה" (F-16I) הישראלי לפני מספר חודשים; מערכת SA-17 "גריזלי" הנחשבת לחדישה יותר ומסוגלת להפיל מטוסים מטווח של 30 עד 50 ק"מ ועד לגובה של 14 ק"מ; וה"פנציר-S1", מערכת משולבת של תותחים וטילי קרקע-אוויר, המסוגלת לפגוע במטוסים בגובה נמוך מאוד ממרחק 4 ק"מ, כמו גם בכלי טיס בגובה 15 ק"מ ממרחק של 20 ק"מ.

מערכת פנציר
פנציר S1. מערכת משולבת

לאחר בחינה מלומדת של המטרות, עולה שחיל האוויר תקף בעיקר תשתיות של כוח קודס ולא מפקדים או לוחמים, ככל הנראה כדי לפגוע ביכולות הכוח מבלי לפגוע ביותר מדי בכירים איראנים.