עשרות אלפי בני נוער מרחבי הארץ עולים השבוע לגולן, לא רק כדי להתפעל מהנוף, אלא גם כדי לספוג וללמוד מורשת קרב ישראלית במסגרת מסע "בעקבות לוחמים". זו השנה האחת עשרה שפרויקט זה יוצא לפועל, כשלוקחים בו חלק לא פחות מ- 450 בתי ספר תיכונים.
"זה אירוע שלמעשה מסכם הכנה לצה"ל ביותר מ- 600 תיכונים ברחבי הארץ", מספר לנו עמיקם סבירסקי, ראש האגף הביטחוני חברתי במשרד הביטחון אשר מוביל את הפרויקט. הוא מספר כי בין האתרים בהם מבקרים התלמידים נמנים עמק הבכא, תל פא'חר, תל סאקי, הר שיפון, גמלא, מצפה גדות, אחמדיה ואתר ברק, שהינם אתרי מורשת קרב מובהקים בהם התרחשו הקרבות החשובים ביותר ומעשי הגבורה יוצאי הדופן של לוחמי צה"ל במערכות השונות. "לא כולם רואים מספיקים להגיע לכל המקומות האלה, אבל לפחות ב-3-4 אתרים מבקרים כולם", מסביר סבירסקי. הוא מספר כי במסגרת הסיור התלמידים שומעים הרצאות מפיהם של אביגדור קהלני ולוחמים נוספים ממלחמות ישראל- מלחמת יום הכיפורים ומלחמת ששת הימים.
אחד החלקים המשמעותיים של מסע "בעקבות לוחמים", הוא מיצג חילות מרשים אשר כולל את רב מערכי צה"ל. מיצג זה חושף את התלמידים לתפקידים השונים בהם יוכלו לשרת ואף לחיילים אשר מבצעים אותם בהווה. מאוחר יותר, התלמידים זוכים לתצוגת אש חיה, אותה מתפעלים כוחות שריון, הנדסה, תותחנים ועוד.
"זה אירוע מדהים ביופיו", אומר סבירסקי, "הנוער הזה הוא נוער נפלא שבא חדור מוטיבציה לראות, לשמוע ולשאול". את ההשפעה של אותו יום הוא סופג באופן ישיר מתגובות שהוא מקבל: "מתקשרים אליי הורים ושואלים אותי – מה עשית לילד? מה קרה לו היום?".
לאחר שהשלימו את המסע, התלמידים נדרשים לכתוב משובים על הביקור בגולן, על פיהם ניתן לערוך שינויים בסדר היום ובתכנים שמועברים בו. "אנחנו רק מעצימים את הפרויקט הזה כמה שניתן", מסכם סבירסקי.