בית הדין הצבאי בפיקוד הדרום החליט לאחרונה להרשיע סגן מפקד גדוד שריון במעשים מגונים בחמש חיילות וקצינות - אבל נגזר עליו עונש קל בלבד של עבודות שירות, הורדה בדרגה ותשלום פיצויים לקורבנות.
תחילת הפרשה לפני כשנתיים. על פי כתב האישום שהגישה הפרקליטות הצבאית נגד ח' בן ה-35, נשוי ואב לילדים, נטען כי באותה עת הוא שירת בגדוד עם חמש המתלוננות (מדריכת כושר קרבי, מש"קית שלישות, שתי קצינות שלישות ורל"שית). מתלונות החיילות עולה כי ח' נגד לחבק אותן ולגעת בישבנן. הוא עצמו הודה כי הושיב את אחת החיילות על ברכיו במהלך שיחה ביניהם והביט בתמונתה בסמארטפון בניגוד לרצונה.
קצינה בגדוד טענה כי ח' נצמד אליה מאחור וחיבק אותה בחוזקה בשתי הזדמנויות. לדבריה, בשיחת פרידה ביניהם, הוא חיבק אותה ואף הוריד את ידיו לישבנה ומשך אותה אליו כמה פעמים כשניסתה להשתחרר ממנו. חיילת נוספת סיפרה בחקירתה במצ"ח כיצד ח' נהג לצבוט את בטנה ואת ישבנה ללא הסכמתה בעת שעברה לידו. חיילת אחרת ציינה כי בנוסף לחיבוקים ח' נהג לדגדג את גופה במהלך אימוני ריצה ונגע בישבנה ללא הסכמתה.
החיילות והקצינות אזרו אומץ, ולפני כשנה וחצי הגישו למשטרה הצבאית החוקרת תלונה מפורטת נגד ח'. כבר במהלך החקירה הודה הקצין במרבית המעשים שיוחסו לו. לדבריו, חלק קטן מהחיבוקים היו בפומבי. הוא טען כי הוא היה בקשר טוב עם המתלוננות, הביע אכפתיות ודאגה לשלומן.
בעקבות חקירת מצ"ח נבלם קידומו של ח', שהיה אמור לצאת ללימודים ולהתקדם לדרגת סגן אלוף. רס"ן ח', באמצעות פרקליטו עו"ד שלומי ציפורי, חתם על הסדר טיעון עם התביעה והורשע בחלק מהמעשים שיוחסו לו. לפי ההסדר, ייגזרו עליו ארבעה חודשי מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות, מאסר על תנאי, הורדה לדרגת טוראי ופיצוי למתלוננות.
פרקליטו של ח' הציג בבית המשפט את הרקורד הצבאי המרשים שלו, התפקידים שביצע בהצטיינות, המלחמות והמבצעים בהם השתתף, תעודות הצטיינות שקיבל ממפקדיו ואף המלצה על כך שהנאשם יקבל צל"ש. מפקדיו של הנאשם הגדירו אותו כקצין מצטיין, העידו כי הפגין אומץ לב, יוזמה וחתירה למגע במהלך שירותו. הם הדגישו כי מדובר בקצין מסור, מקצועי ובעל יחסי אנוש מעולים.
"כישלון פיקודי חרוץ"
במסגרת הערכה שנערכה לנאשם במרכז להערכת מסוכנות, התרשמה בודקת במרכז כי הוא לוקח אחריות פורמלית על מעשיו והבעת החרטה שלו נשמעת אותנטית. על פי התרשמותה, הנאשם "בעל מסוכנות מינית נמוכה לקורבנות זרים", אך היא "עלולה לעלות לבינונית ביחס לקורבנות עימם הוא מצוי ביחסי מרות". כמו כן, בעקבות חשיפת הפרשה, ח' ואשתו עברו משבר אישי ונאלצו לעבור טיפול בזוגיות כדי לשקם את יחסיהם.
לפני מתן גזר הדין, רס"ן ח' התנצל על מעשיו בפני המתלוננות ובפני משפחותיהן על עוגמת הנפש שנגרמה להן וכן הביע את צערו הרב על כך שהפסיק את שירותו הצבאי שבו ראה שליחות. הוא אף הבהיר את כוונתו להיאבק בהחלטה לפיה לא יתאפשר לו להמשיך בשירות מילואים.
השופטים אימצו את הסדר הטיעון. הם ציינו בגזר הדין כי הנאשם פגע בדרך כזו או אחרת בפרטיותן ובאוטונומיה של המתלוננות על גופן וכבודן, וכי חובתה של המערכת הצבאית להגן עליהן בכל המישורים, לרבות פגיעה בהיבט המיני. "מדובר בנאשם שהוא קצין בדרגת רס"ן ובתפקיד פיקודי בכיר בגדוד אשר היה מופקד בעצמו על יצירת סביבת שירות הולמת ובטוחה. מבחינה זו, יש במעשיו החוזרים והנשנים כישלון פיקודי חרוץ", הדגישו השופטים.
יחד עם זאת, השופטים ציינו שלא ניתן להתעלם מהתרומה הרבה והממשית של ח' לאורך כל שנות שירותו, תוך הפגנת אומץ לב וסיכון חייו לשם הגנה על ביטחון המדינה. השופטים ציינו כי המתלוננות נתנו את הסכמתן להסדר הטיעון שהוצע, וכי ח' יפצה שלוש מהן בסכום של 4,000 שקל כל אחת. שתי חיילות אחרות יקבלו פיצוי על כך 2,000 שקל כל אחת.