הזירה הימית עלתה לאחרונה לכותרות בשורה של פעולות, חלקן עלומות. האיום בזירה הזו לא מסתכם בהנחת מטענים, מוקשים ימיים, ירי טילים ופעולות קומנדו. ישנו גם איום בתחום הסייבר, שמגיע מיחידות בארגוני הטרור, במימון וניהול איראני.
לצד דיווחים על שיפור היכולות של ארגוני הטרור בעזה ובלבנון בתחום בסיוע איראן, לא פעם מדווח צה"ל בהודעותיו על פגיעה ביחידות הסייבר של ארגון חמאס בעזה. כזכור, צה"ל גם הסביר את הפלת המגדל בו ישבו משרדי סוכנות הידיעות AP בעזה במהלך מבצע שומר החומות, בכך שיחידות הסייבר של חמאס פעלו משם.
על הרקע הזה, חברות התעשייה האווירית לישראל ומספנות ישראל בע"מ, הודיעו ביום חמישי האחרון על חתימת הסכם שיתוף פעולה, במסגרתו יפתחו "חליפת הגנת סייבר" לספינות, פתרון שנועד לשפר את הגנת כלי השיט מול איומי הסייבר בזירה הימית.
מספנות ישראל פועלת בתחום הפיתוח, תכנון ובנייה כולל בספינות הטילים "סער 4" ו-4.5 של חיל הים הישראלי. לאחרונה, חתמה החברה על הסכם עם משרד הביטחון על מכירת כלי שיט מבצעיים לחיל, לראשונה מזה 15 שנה.
התעשייה האווירית מצדה, הודיעה לאחרונה על תחילת התקנת מערכות בספינת הסער 6 החדשה של חיל הים. החברה מפתחת פתרונות סייבר ומפעילה מרכזי מחקר ברחבי העולם. בנוסף היא עומדת בראש מאגד הסייבר הישראלי, הכולל חברות מובילות בתחום.
האיום ההולך וגובר בעולם וגם בזירה הקרובה מפני תקיפות סייבר על נמלים וספינות, הוא איום אסטרטגי על מדינת ישראל. מרבית היבוא לארץ מתבצע דרך הים. סחורות, מזון ואפילו רכש ביטחוני. תקיפת סייבר עלולה לפגוע ביציבות התפקודית של התחבורה הימית.
תקיפות מסוג זה, אם על ידי האקרים ואם בפעולות פיראטיות, גורמות להשבתת יכולות הניווט והתפעול של הספינה, לדליפת מידע, לעיכוב במשלוחי סחורות ולפגיעה מדינתית. במקרה של חיל הים, הפגיעה יכולה להיות ביכולות האיסוף, הגילוי וגם התקיפה של כלי השיט.
בעבר חשפנו כי במהלך מבצע צוק איתן בעזה בשנת 2014, סוכל ניסיון פגיעה במערכות חיל הים, בין השאר באמצעות פריצה למערכות הפיקוד והשליטה של החיל, שיבוש התקשורת והשבתת הפעילות. הפעולות בוצעו על ידי האקרים פרו פלסטינים ברחבי העולם וגם על ידי יחידות סייבר ייעודיות, שפועלות בעזה ולבנון.
"מערכת הסייבר הייתה לפני צוק איתן ואחריו". חשף אז גורם בכיר ביחידת ממת"ם (מערכות מידע, תהליכים ומחשוב) של חיל הים. "מה שראינו במהלך מבצע צוק איתן זה התגברות של ההתקפות כאשר לא תמיד אתה יכול לזהות את המקור".
נכון להיום ידה של ישראל על העליונה והיא מהמדינות המובילות בתחום. השילוב בין החברות המפתחות את "חליפת ההגנה" החדשה, כך מקווים, יביא לפתרון רב מערכתי שיכול להתאים לחיל הים הישראלי, לחילות הזרים ולספינות אזרחיות. ההערכות הן שבסבירות גבוה מערכת הביטחון תרכוש את הפיתוח העתידי עבור ספינות חיל הים.