בעקבות מבצע "עמוד ענן": צה"ל יגביר את המיגון בבסיסי צה"ל בדרום. כבר במהלך המבצע נוסתה שיטת מיגון חדשה של הקמת מבני ביצור מסוג "הסקו". הקמת הביצור אורכת עד עשר שעות והוא מורכב מסלים גדולים, אותם ממלאים בחול. ניתן לבנות מהם מספר סוגים של מבנים על פי הצורך: מבצר, בונקר, מוצב חפוז עמדת ירי ומרחב מוגן המסוגל לאכלס כ-240 בני אדם.
"עם תחילת המבצע מצאנו פער בין מספר המיגוניות מבטון הקיימות לבין הכמות שצריך וידענו שיש לתת מענה מהיר לכוחות בשטח", הסביר רמ"ד ביצורים במפקדת קצין ההנדסה הראשי, רס"ן אנדרש שנקר. "השתמשנו בסלי 'הסקו' שקנינו לאחר מבצע 'עופרת יצוקה' בשביל לבנות אזורים מוגנים ויכולנו לראות באופן מידי את תחושת הביטחון שהימצאות המרחב נתנה לכוחות", הוא סיפר. לדבריו, במהלך המבצע נבנו שלושה מרחבים מוגנים מהמוצר של "הסקו" בשלושה שטחי כינוס שהתבררו כמוצלחים ולכן הוחלט להמשיך ולהשתמש בהם מעתה בצה"ל.
"היתרון של הביצור הוא הזמינות שבבניית הבונקר, המצריכה בסך הכל תבניות חול, ציוד מכני הנדסי וחמישה אנשי צוות לעומת מיגונית מבטון שיש להורידה באמצעות מנוף – כלי שאינו זמין בזמני מלחמה", הבהיר הרמ"ד. מטרתו המקורית של הביצור היא לשמש כמגן עבור כוחות הפרוסים בשטח אויב והוא מעניק הגנה ברמה טובה אפילו במקרים של פגיעה ישירה של פצמ"ר. כיום משתמשים בו גם כוחות צבא ארצות הברית באפגניסטן ועירק. "אנחנו בוחנים במוצר פתרון טוב לבסיסי הדרום" הוסיף רס"ן שנקר.
אימונים באש חיה – בעיצומה של לחימה
במהלך המבצע האחרון נדרש צה"ל לאמן אנשי מילואים רבים בזמן קצר, כהכנה לקראת כניסה קרקעית לרצועה. עד אז, הבסיסים לא הכילו מתקנים לאימוני לחימה בשטח בנוי המתאים לאימון באש חיה ולכן הכוחות התאמנו "על יבש", כלומר ללא ירי באש חיה.
על מנת לאפשר ללוחמים אימון הקרוב עד כמה שאפשר למציאות, הורה במהלך המבצע מפקד זרוע היבשה, אלוף סמי תורג'מן למגן בזריזות מספר חדרים מהמתקן הקיים, כך שניתן יהיה לירות בו באש חיה. כתוצאה מכך, לראשונה מזה שנים הצליחו כוחות גדולים לבצע אימון לוחמה בשטח בנוי באש חיה במהלך מבצע צבאי. בנוסף, עוד במהלך "עמוד ענן" החלו להסב מספר חדרים מתקני אימונים של שטח בנוי כדי שיתאימו לתרגילי אש חיה באופן קבוע ואלה נמצאים בימים אלה בשלבי סיום בשיתוף מדור ביצורים של מפקדת קצין החי"ר והצנחנים הראשי.
"לפני כל תרגיל 'רטוב' ביצענו סבבים של ובקרה כדי לבדוק שאף מילואימניק לא יפגע", סיפר קצין מדור ביצורים בענף הסוואה וביצורים במפקדת קצין ההנדסה הראשי, סרן יואל פרץ. "בדקנו שהמבנים יציבים וכשירים לעוד ירי, העברנו את מפקד הפלוגה המתרגלת תדריך מפורט והסברנו איפה אפשר לירות ומה הן ההשלכות של הירי", הוסיף. כעת המבנים בהם בוצע ירי אינם כשירים לפעילות בשל פגיעות הקליעים והם יעברו שיקום ויבנו מחדש. "נתנו פתרונות זמניים מתוך ידיעה שהולך להיגרם נזק למבנים, אך ראינו בעדיפות עליונה את הצורך של המילואימניקים לתרגל על 'רטוב' לפני כניסה לרצועה", הבהיר פרץ.