שליש מחיילי צה"ל שדווח כי התאבדו מתחילת השנה הם בני העדה האתיופית. כך אישר ראש ענף קליני במחלקה לבריאות הנפש בצה"ל, סגן אלוף הראל בן יהודה, במהלך דיון בוועדת העלייה והקליטה של הכנסת. וועדה זו התכנסה בשבוע שעבר ודנה בנושא התאבדות חיילים אתיופים.
"מתחילת השנה התאבדו עשרה חיילים, מתוכם שלושה חיילים יוצאי העדה האתיופית", ציין סא"ל בן יהודה. "כל תיק התאבדות מטופל על ידי מצ"ח בצורה יסודית, מבצעים תחקיר לעומק בכל מקרה ומקרה שגם מתוחקר על ידי קצין בדרגת אלוף משנה. בשנים האחרונות יש ירידה במספר החיילים המתאבדים. הושקה תכנית למניעת אובדנות בצבא, שכוללת את כל העניין של נגישות חיילים לנשק".
50 מתאבדים אתיופים בצבא ב-15 שנים
הדיון בוועדת העלייה והקליטה בנושא התאבדויות חיילים אתיופים עלה לסדר היום בעקבות תחקיר פז"ם, שגילה כי ב- 15 השנים האחרונות התאבדו כ- 50 חיילים בני העדה. חלקם הגדול שמו קץ לחייהם על רקע מצוקה כלכלית ונפשית, וכמה מהם על רקע גזעני בעקבות התנכלות של חיילים ומפקדים.
סא"ל קרן בן טל מאגף כוח אדם בצה"ל, גילתה כי בשנים האחרונות מספר המתגייסים מצה"ל מקרב העולים מאתיופיה קפץ מ- 86 ל- 89 אחוזים. מדובר בנתון גבוה וחסר תקדים, המעיד על מוטיבציה גבוהה מאוד של צעירים להתגייס לצה"ל לעומת שאר חלקי האוכלוסייה. סא"ל בן טל פירטה בפני חברי הועדה על תכניות שונות שצה"ל יוזם, פרויקטים וסדנאות שמיושמות בצבא במטרה להוריד את מספר הנפקדים והעריקים מקרב בני העדה, כמו גם למנוע את כניסתם לכלא פעם אחר פעם.
לדבריה, צה"ל מעודד חיילים מבני העדה לצאת לקצונה במערך הזוטר ובלחימה וכן במסלולים עתידיים, בניסיון לצמצם את הפערים הקיימים בינם לבין שאר החיילים. כך למשל קפץ אחוז החיילים אתיופים שיצא לקורס קצינים באופן מינורי מ- 1.8 ל- 2.4, בעוד שאצל החיילות מהעדה המספר היה גבוה בשני אחוזים, מ- 5.9 ל- 7.9.
סא"ל בן טל ציינה כי בשנים האחרונות חלה ירידה במספר החיילים בני העדה הנכלאים בבתי כלא צבאיים עקב עבירות של עריקות, וכי מופעלות סדנאות "העצמה" שנמשכות עשרה ימים במטרה להקנות להם כלים שיסייעו לחזק אותם ולמנוע מהם לחזור לכלא. 75 אחוז מהחיילים שעברו את אותו קורס, אכן לא חזרו לכלא. "לכל מג"ד יש סמכות לתת לחיילים הללו תלושים לרכישת מוצרים בסופר ולהעניק להם עזרה כספית. יש יותר גמישות בעניין הזה היום", היא הוסיפה.
"חיילים מתייאשים עד כדי הגעה למצבים קיצוניים"
מנכ"לית "בית חם לכל חייל', שפרה שחר, הטיחה ביקורת נוקבת וקשה כלפי התנהלות צה"ל והתייחסותם לחיילים מהעדה האתיופית. "צה"ל מנותק לגמרי מהשטח. אני פוגשת באותם חיילים שנאלצים לבצע עריקות ונפקדות ולאחר מכן מוצאים את עצמם בכלא צבאי בגלל שניתקו להוריהם את החשמל בבית. אין להם אוכל ובמקום להיות בצבא, בשדה הקרב, הם הולכים לעבוד כדי להביא אוכל למשפחותיהם", טענה שחר, "צה"ל לא מספיק רגיש וער לצרכי החיילים מהעדה האתיופית. אני זו שנתקלת בהם, אני זו שמסייעת להם. צה"ל מטרטר אותם בהבאת כל מיני אישורים במקום להעניק להם עזרה כלכלית מידית. חיילים מתייאשים עד כדי הגעה למצבים קיצוניים. מדובר בצעירים שיש להם מוטיבציה בשמיים, רובם משרתים ביחידות קרביות, אבל צה"ל מתעלם מהמצוקות שלהם".
יו"ר הוועדה, ח"כ אברהם נגוסה מהליכוד, זעם על כך שצה"ל מזלזל בחברי הוועדה ולא חושף בפניהם את כל הנתונים. לדבריו, בכוונתו להיפגש בימים הקרובים עם שר הביטחון, בוגי יעלון, ולדרוש ממנו לטפל באופן רציני בתופעת החיילים המתאבדים ובאלה שנקלעו למצוקה כלכלית קשה, שצה"ל לא מושיט להם יד לעזרה. "זה לא נתפס שמספר החיילים בני העדה שמתגייס לצה"ל הוא הגבוה ביותר לישראל, כשכמות החיילים האתיופים בבתי הכלא היא גבוהה".
"הנתונים שפרסמתם במאקו חושפים מציאות קשה ועצובה מאוד שאני מכיר אותה מקרוב. בצה"ל מזלזלים בתופעה ואני לא רואה שום כוונות רציניות לצמצם אותה. צריך להעלות את המודעות בקרב החיילים לגבי זכויותיהם, להפסיק את מסע הטרטורים שלהם בכל מיני מסמכים כדי שיוכלו לקבל עזרה כספית מיידית", הסביר נגוסה בראיון לפז"ם, "בכוונתי להיפגש עם שר הביטחון כדי שידאג שצה"ל ישקיע יותר בבני העדה המתגייסים לצבא. צה"ל לצערי נכשל בטיפול ובקליטה של אותם צעירים לשורותיו, התנהגות המפקדים צריכה להשתנות. אני מתכוון להקדיש מאמצים רבים ולרתום גורמים נוספים כדי לשנות את המצב הקיים, שאסור להשלים איתו בשום פנים ואופן".
לאחר פרסום הכתבה בפז"ם בתחילת החודש, דובר צה"ל ציין כי "בצה"ל שואפים כל העת להרחבת הגיוס תוך מתן מענה מותאם לכלל האוכלוסיות. לאורך השנים הופעלו בצה"ל תוכניות לקידום ושילוב בני העדה האתיופית, תוך מיקוד פעילויות שונות לטובת העצמת השתלבותם וקידומם ונקבעו הנחיות וכלים ייחודיים למפקדים ולסגלי הת"ש הכוללים הקלות ת"ש נרחבות לזקוקים להן. כמו כן, בצה"ל תוכנית נרחבת למניעת ההתאבדויות בקרב כלל חיילי צה"ל אשר במרכזה קידום מודעות לנושא הבחירה בחיים בהובלת סגלי הפיקוד. כל מקרה התאבדות בצה"ל נבדק ונבחן ללא קשר למוצאו של החייל וכך יהיה גם במקרה ההתאבדות השנה".
עזרה ראשונה נפשית
לחיילים: מוקד כל הלב של חיל הרפואה 24 שעות ביממה, בטלפון 6690*
לאזרחים: קו המצוקה של ער"ן: 1201
עוד ב- פז"ם: