צבא ארה"ב החליט להעניש 6 קצינים וחיילים על תפקודם במארב הקטלני שהוביל למותם של 4 לוחמי הכומתות הירוקות באוקטובר 2017. לוחמי הקומנדו נהרגו אחרי שנפלו למארב של אנשי בוקו חראם, בעת שפעלו בניז'ר שבאפריקה לצד מספר חיילים מקומיים במטרה לפשוט על בסיס של מנהיג מקומי. האירוע טלטל את קהילת הכוחות המיוחדים האמריקניים כמו גם את הציבור והפוליטיקאים שכלל לא ידעו שחיילים אמריקאים פועלים באזור ושאלו, "מה לעזאזל הם עושים שם?".
האירוע התרחש ב-4 באוקטובר 2017 כש-12 לוחמי קומנדו אמריקאים ועוד 30 חיילים מקומיים חזרו ממשימה לפשוט על כפר סמוך לגבול עם מאלי. בשלב זה הם נפלו למארב של לפחות 50 מאנשי ארגון הטרור בוקו חראם שהביאו למותם של 4 לוחמי ה"כומתות הירוקות" ולפחות 5 חיילים ניז'רים.
אך מה שטלטל באמת את הציבור האמריקאי היה הסרטון ממצלמת הקסדה של אחד הלוחמים שנהרג, שהודלף לרשת ובו ראו בברור את מותו ואת ההשתלטות של המחבלים על אזור הקרב. לא פחות חמור, גופתו של אחד הלוחמים נמצאה רק 24 שעות אחרי האירוע.
דו"ח חקירה של הפנטגון קבע שהלוחמים "נלחמו באומץ" וגם "מתו בכבוד". אולם, "לא הכינו אותם כראוי למשימה". כמו כן, היו באירוע "כשלים אישיים, ארגוניים ומוסדיים".
הדו"ח התייחס לכשלים חמורים של אנשי מודיעין, קצין תיאום וגם של מפקד צוות ה"כומתות הירוקות" קפטן מייק פרונזי וסגנו רס"ר ששמו נאסר לפרסום. על פי התחקיר, השניים לא אימנו את הצוות כראוי וככול הנראה גם לא התעקשו על משאבים שאותם היו חייבים לצורך המשימה. בנוסף, נטען שהם לא ידעו להחזיר את המשימה בזמן. למרות הטענות הקשות בדו"ח, שני קצינים בכירים שאישרו ופיקחו על המשימה לא ננזפו.
"המארב הקטלני ביותר מאז 1993"
מהדו"ח של הפנטגון עולה כי צוות 3212 מקבוצת הכוחות המיוחדים מספר 3 - יחידה של "הכומתות הירוקות" - שאחראית על אזור אפריקה, יצאו לעבר גבול ניז'ר-מאלי במטרה לרדוף וללכוד בכיר מארגון הטרור בשם דונדון צ'פו. בדו"ח נחשף לראשונה שבניגוד לפרסומים קודמים בדבר שטענו שמדובר במשימה לאיסוף מודיעין, צוות הקומנדו היה אמור לפשוט במסוקים על המחנה של הבכיר יחד עם חיילים ניז'רים. לפי התכנון, צוות 3212 יצא לאזור לפני יתר הכוחות, כדי להכין את השטח ולאסוף מודיעין. לאחר מכן, הכוח נשאר באזור כדי להצטרף לפשיטה המוסקת מהקרקע.
אך בניגוד למשימה המקורית, שינויים במזג אוויר הביאו לביטול הפשיטה המוסקת. עוד התברר שצוות 3212 הגיע למחנה, גילו שהוא ריק ורק בשלב זה ניתנה הפקודה לחזור. בדרכם חזרה נפלו למארב הקטלני ביותר מבחינת ארה"ב באפריקה מאז מבצע "נחש גותי" ב-1993, המוכר כיום בשם "בלק הוק דאון".
האירוע הקשה גרר תגובות וביקורת נוקבות בציבור האמריקאי: "למה יש חיילים אמריקאים שנלחמים ונהרגים בניז'ר? מי אישר את המלחמה הזו? עם כל החשיבות של המלחמה בטרור, למה רק אנחנו שם?", נכתב בכלי תקשורת ברחבי ארצות הברית. כבר אז עלו טענות בדבר המחסור במידע מודיעיני לפני היציאה לפעולה והעובדה שלקח שעתיים שלמות עד שהגיע למקום מטוס קרב ורק בהמשך הגיע גם מסוק החילוץ. לוחמים שהתראיינו סיפרו שלמשימות בעלות סיכון כה גבוה, יוצאים בדרך כלל בין 80 ל-100 לוחמים - פי שתיים ממה שהיה באירוע זה בפועל.