צעירים רבים מהמגזר הבדואי מתנדבים לצה"ל, משרתים במגוון יחידות כגון גדוד הסיור הבדואי או יחידות הגששים השונות וכן גם בכלל יחידות צה"ל, אך רבים מהם נותרים לאחר השחרור מבולבלים וחסרי תעסוקה. כעת, מכינה אקדמית ראשונה מסוגה שמפעיל משרד הביטחון, מבטיחה לתת לחיילים המשוחררים במגזר 'כרטיס כניסה' לאקדמיה ותמיכה מקיפה.
"הרמה הסוציו-אקונומית של הבדואים בדרום נמוכה, ובהתאם אחוז הבדואים שיש להם גישה להשכלה גבוהה. הבנו שאנחנו צריכים לפתח תכניות ייעודיות למגזר, מתוך מחשבה שזה גם ישפיע על תלמידי תיכון צעירים ויגדיל את אחוזי הגיוס לצבא. חשוב לציין שהצעירים הבדואים בחלקם מיואשים, כועסים על המערכת הצבאית, חלקם ציפו להישאר בקבע וסורבו, וכעת הם נותרו מובטלים", מסבירה מצדה כהן, מנהלת מחוז באר שבע והדרום בקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים במשרד הביטחון.
"המטרה שלנו היא להפוך את אותם החיילים המשוחררים בסופו של דבר, לאנשים מקצועיים שיתרמו לעצמם קודם כל, ולחברה", מוסיפה מצדה. לצורך זה, הוחלט במשרד הביטחון להקים מכינה אקדמית ייעודית לבני המגזר, בשיתוף עם מנהל אוכלוסיות בצה"ל, האגף הביטחוני חברתי במשרד הביטחון ומכללת 'ספיר'. מאות חיילים משוחררים הוזמנו לקחת חלק בתכנית, ולבסוף התייצבו על ספסל הלימודים 25 תלמידים בטווח הגילאים 21-30, כולם בעלי השכלה נמוכה ששואפים להיכנס לעולם האקדמי, חלקם נשואים או הורים לילדים.
אחד מהתלמידים במכינה הוא מהדי אבו רקייק. כשהיה בן 18, מהדי שאף להתגייס לצה"ל, אבל הרישומים הפלילים שלו כקטין פסלו זאת. במשך 6 שנים, הוא נלחם על מנת למחוק את הרישומים, ובסופו של דבר התגייס לתפקיד לוחם בגדוד הסיור הבדואי. "הייתי מבולבל מהכניסה לאזרחות, כמו כל חייל שמשתחרר מהגדוד שלי ומהצבא בכלל", מעיד. כשהוצע לו להצטרף לתכנית, מהדי הסכים כמובן, וכיום הוא שואף להתחיל בלימודי תואר הנדסאי. "התכנית הזאת שינתה לי את החיים וגרמה לי להסתכל על מקומות שלא חשבתי בחיים להגיע אליהם או אפילו לחשוב עליהם, כי המצב היה קשה", מוסיף. "אני מאוד ממליץ לכל החיילים המשוחררים מהמגזר להגיע לכאן". בחודש יוני הקרוב עתיד להיפתח מחזור נוסף של המכינה. המעוניינים להצטרף, מוזמנים לפנות לקרן וליחידה להכוונת חיילים משוחררים.