הסרטון של לוחם חטיבת הנח"ל, דוד אדמוב, שמראה כיצד הוא דורך את נשקו מול חבורה של נערים מתגרים, אחד מהם עם אגרופן, עורר הדים רבים, ומרד וירטואלי שכמוהו לא ראו בצה"ל. מצד אחד "דוד הנחלאווי" הצליח לזהות את האיום ולהגיב ומנגד נראה שהלוחם הצעיר איבד את העשתונות ונכנס לסיטואציה בעייתית. אולי בגלל אופי השרות, הגזרה ואולי הכשרה לא נכונה, שלא לדבר על הסיבה הלא ברורה שבגינה החליטו שאפשר לשים בעמדה חייל בודד. אולי גם בגלל אופי אלים ותעיד על כך הסיבה האמיתית שבגינה נכנס לכלא. הכי קל לשפוט אותו מהספה שמול הטלוויזיה אבל עדיין הסרטון הזה מעלה את השאלה הקשה – האם הוא פעל כראוי?
סקירה של לא מעט מקרי אלימות בצה"ל מעלה תמונת מצב לא פשוטה של חיילים צעירים שאומנו להילחם באויב, חונכו להרוג את האויב – ומוצאים את עצמם כשוטרים בהפגנות ומול אוכלוסייה מקומית עוינת. לרוב החיילים מצליחים לשמור על הסדר והפקודות, אך לעתים הלחץ עושה את שלו.
שלום אייזנר
סא"ל אייזנר הוא טרגדיה צה"לית טהורה וזאת משום שמדובר בגיבור מלחמה. לא הרבה יודעים אבל במלחמת לבנון השנייה אייזנר סיכן את חייו כשלקח ג'יפ ונכנס לעורף האויב כדי לחלץ גופתו של רס"ן בנייה ריין. באותם ימים הוא היה סמח"ט הבקעה ובצה"ל צפו לו קידום לדרגות הכי גבוהות. כל זה השתנה באפריל 2012 אז תועד סא"ל אייזנר כשהוא מכה עם נשקו מפגין דני שלא היה חמוש. די ברור שהדני ומי ששלח אותו הגיעו לשם בכדי לעורר פרובוקציה אולם בצה"ל ציפו, דווקא מאדם כמו אייזנר, שישלוט בעצמו ולא יגיב כמו שהגיב. למעשה אפשר להגיד שהדני קיבל את שלו והסרטון הזה פורסם בכל העולם. גם בארץ הייתה סערה ציבורית לא קטנה שהביאה לסוף דרכו בצבא. מלבד איבוד הקרירה שלו אייזנר נשלח לחודשיים עבודות שרות. עונש שנחשב לקל יחסית ואותו הוא קיבל בזכות עברו.
הסמל מחטיבת כפיר
אירוע נוסף של אלימות של אלימות מצד חיילים נכנס לרשימה באוגוסט 2013. היה זה כאשר סמל מחלקה מחטיבת כפיר תועד כשהוא אוחז בצווארו של נער פלסטיני, ולאחר מכן בועט ברגליו. נראה שהחיילים של כפיר נפלו למלכודת משום שהילדים נשלחו על ידי פעילי ארגון הסולידריות הבינלאומי ISM, שגם תעדו את האירוע. בסרטון ניתן לראות שני חיילים מחטיבת כפיר כשהם מתעמתים עם כמה ילדים ונערים, לטענת הצלמים הם בני 12. כמו כן אחד מהחיילים נראה כשהוא דוחף את אחד הנערים ובועט ברגליו. יש לציין כי לא ניתן להבין מהסרטון אם קדמה לאירוע פרובוקציה מצד הפלסטינים, משום שפעילי הארגון פרסמו רק את העימות עם החיילים. הסרטון, כמו רבים לפניו, זה לתיעוד נרחב בעולם ובצה"ל הבטיחו לחקור את האירוע.
סא"ל עמרי ברבורג וסמל לאונרדו קוריאה
ביולי 2008 תועדו חיילי צה"ל כשהם יורים מטווח אפס כדור גומי ברגלו של פלסטיני כפות. בדקות ספורות הסרטון פורסם בכל העולם ועורר גינויים מבית ומחוץ. בסרטון ניתן היה לראות אייך החייל, סמל לאונרדו קוריאה, ירה כדור גומי לעבר רגלו של הפלסטיני, אשרף אבו רחמה, בזמן שמפקד הגדוד סא"ל עמרי ברבורג מחזיק בידו ומדבר עם שוטר מג"ב שעמד בסמוך. יש לציין כי מיד לאחר הירי של קוריאה צעק עליו סא"ל ברבורג "מה אתה עושה" וקוריאה ענה לו שהבין כי זה מה שעליו לעשות. כנגד השניים הוגש כתב אישום מקל אולם לאחר פניה לבג"ץ הוחלט להחמיר את כתב האישום. במהלך הפרשה עלו טענות על עריכה של הסרטון אולם הדבר נשלל על ידי המז"פ של משטרת ישראל. השניים הורשעו והשופטים הדגישו כי התחשבו בעברו של סא"ל ברבורג, אז מג"ד שריון, שמילא תפקיד מורכב בשירותו. לציין כי מהלך שלב הסיכומים לעונש, פרץ סא"ל בורברג בבכי ואמר לחייל שירה "לאונרדו כל האחריות עליי, קשה לי לשמוע שרוצים לזרוק אותי". עוד אמר "טעיתי, אני מתחרט". גם לאונרדו ציין שהוא מתחרט ואף אמר "הייתי צריך לסרב פקודה". בית המשפט קבע שברבורג לא יורד בדרגה ועצר את הקידום שלו למשך שנתיים, מתוכם שנה של שירות ללא תפקיד פיקודי. על קוריאה גזר בית המשפט הורדה לדרגת טוראי. בינואר השנה סא"ל ברבורג חזר לתפקיד פיקודי כשקודם לתפקיד סגן מפקד בית הספר לשריון.
ניר לוי וחבריו ממג"ב
בינואר 2005 גזר בית המשפט המחוזי בירושלים 14 חודשי מאסר בפועל ושנת מאסר על תנאי על מפקד סיור במג"ב, ניר לוי, שהואשם בכך שהתעלל בשני פלסטינים יחד עם ארבעה שוטרי מג"ב נוספים שהיו תחת פיקודו. לוי, שמבין הנאשמים, קיבל את העונש החמור ביותר הורשע בעבירות של התעללות בחסר ישע ובתקיפה בנסיבות מחמירות. האירוע התרחש בספטמבר 2004 אז עיכבה החבורה את סמיח רחאל ופיראס אל בכרי, כשאלה הגיעו למחסום אבו דיס. לוי והצוות שלו, יוסי מושיאשווילי, רוברט שניידר, אלכסנדר מירופלסקי ואריאל שימחייב, לקחו את סמיח ופלסטינים למלון נטוש באבו דיס שם הם היכו אותם והתעללו בהם. אחד מהם הכניס קנה של רובה לפיו של אחד הפלסטינים, והשאר הכו באגרופים בבטנו. את כל זה עשו בזמן ששפכו שתן לפה שלו. בהמשך כיבו סיגריות על גופם של הפלסטינים ואף זרקו אחד מהם מהחלון. האירוע הזה עורר סערה ציבורית והיום לא מעט, כולל חברי כנסת, שתמכו בשוטרי מג"ב, האשימו את הפלסטינים או את השרות בשטחים. גם בעולם סיקרו את האירוע בהרחבה. כל הצוות הורשע והם נדונו ל-8 חודשי מאסר בפועל עד שנה ועוד שנה על תנאי. חלק מהמעורבים בפרשה היו חדשים בפלוגה ונראה כי הלחץ של המשימות ואופי הפעילות היה מהגורמים שהביאו את אותם חיילים שהיו עם עבר פלילי נקי לסיטואציה הבעייתית.