ביום רביעי השבוע חשף חיל הים את היכולת שלו לשגר טילי כיפת ברזל על גבי כלי שיט ולהגן (בין היתר) על אסדות הגז. בצל הפרסום הזה נחשפה ספינה חדשה של חיל הים שפועלת במסגרת שייטת 13 – המנטה. עכשיו מותר לנו לספר בפעם הראשונה כיצד הוקמה יחידת הנחתות הסודית של שייטת 13, סיפור ייחודי של יוזמה שצמחה דווקא מלמטה, מהדרג הלוחם.
"כלי שמשמש ציר לוגיסטי עבור כוח יבשתי"
"זרוע הים מרחיבה את היכולות שלה הרבה מעבר לגבולות הימיים. אנחנו ממצים את החזית הימית לטובת ההכרעה הצה"לית ובקרב היבשה", אמר מפקד חיל הים, אלוף רם רוטברג, במהלך חשיפת הניסוי של כיפת ברזל. "כחלק מהתכנית המלאה, יש לנו תפישת עליונות ימית שסובבת סביב מאמץ הגנה והתקפה. במאמץ ההתקפה מדובר על פגיעה מדויקת באויב".
רוטברג הציג בפני הכתבים הצבאיים את המנטה, הנחתת הסודית של חיל הים. "מדובר בכלי שמשמש ציר לוגיסטי עבור כוח יבשתי מתמרן. הוא מייצר גמישות ימית ומאפשר אספקת ציוד, דלק, תחמושת, מענה רפואי ועוד", הוסיף מפקד חיל הים. הוא הסביר שמדובר בכלי של שייטת 13, שמסוגל להנחית ציוד לאורך החופים ובעורף האויב וכמובן גם לפנות פצועים.
ההתחלה של היחידה הסודית הזאת לא הייתה ורודה, וגם לא סטנדרטית בשום אופן: מדובר בכלל ביוזמה של כמה לוחמים מאוד ותיקים בשייטת 13.
הפעם האחרונה שצה"ל ביצע נחיתה גדולה מהים הייתה בימי מלחמת לבנון הראשונה, אז הונחתה בחוף הוואלי חטיבת הצנחנים ובהמשך גם כוחות שריון, הנדסה ותותחנים. בתחילת שנות ה-90 זנח צה"ל את התחום ואת הנחתות. לפני מספר שנים החליטה קבוצה של לוחמי שייטת במילואים, חבר'ה בגיל 50-40 ואף יותר, לחדש את המערך לטובת תספוקת לוגיסטית.
הספינות החלודות שהפכו ליחידה סודית
"התחלנו להריץ ברמה שלנו את היוזמה וכשזה היה מגובש מספיק העלנו את זה לדרגים הגבוהים", מספר אחד מאנשי המילואים שהקימו את היחידה. "האמת היא שבהתחלה לא התלהבו מהרעיון, אבל לחצנו מספיק ואז אמרו לנו לגבש משהו ולבוא עם תכנית מסודרת. מצאנו באחת המדינות מספר מסוים של נחתות שהיו במצב ממש גרוע. הן היו באותו מקום הרבה זמן, מאוד חלודות ובמצב מכני לא מזהיר".
המילואימניקים הוותיקים של השייטת הצליחו "להדליק" את הדרגים הגבוהים בחיל הים ובהמשך גם את של צה"ל הגדול והצליחו לרכוש את הספינות. "בגדול, מה שאני יכול להגיד זה שהביאו אותן לארץ, עבדו עליהן מאוד קשה, תיקנו, סידרו וגם שמו להן מנועים חזקים. אגב, ההפלגה עם הכלים האלה לארץ לא הייתה פשוטה. זה כלי עם תחתית שטוחה שלא מתנהג בסלחנות כשהוא בים הגדול".
אחרי שהצליחו להקים יחידה וגם לארגן מספר ספינות שזכו לשם מנטה, הם אלה שישבו וגם כתבו את תורת הלחימה. "כל מה שקיים היום, זה מהספר שאנחנו כתבנו", סיפר לוחם אחר, גם הוא מצוות ההקמה. "אנחנו אנשים שעשו דבר או שניים בחייהם, כמובן שגם חקרנו מה קורה בעולם, אבל כתבנו את הכל מאפס", הוא מספר בגאווה לא מוסתרת. "כשהכל היה מוכן, צה"ל הגדול אימץ את הרעיון, את התפיסה ואת היחידה. התחלנו להתאמן ולהפוך ליחידה מבצעית".
בשנים האחרונות, בשקט בשקט, הם ביצעו תרגילים על בסיס קבוע. כותב שורות אלה התאמן בעצמו עם המנטות בחודש שעבר ואחד מהקצינים בגדוד שלי אמר על אופן הקמה היחידה: "זה לא מובן מאליו שחיילים פשוטים כביכול מקימים יחידה שלמה מלמטה בלי שום עזרה, והצבא מאמץ את זה. מגיע להם שאפו ענק".
לכל מקום ובכל זמן
למרות החשיפה, אפשר להגיד שרב הנסתר על הגלוי. לפחות מהדברים שאמר מפקד חיל הים ומהתמונות שפורסמו אפשר להבין שבזכות היחידה הזו - בזכות היוזמה של האנשים האלה - צה"ל יכול להנחית ציוד, ולא פחות חשוב, יהיה מסוגל לחלץ במהירות את הפצועים שלו דרך הים. כפי שאמר מפקד חיל הים בעצמו, המנטות פותחות עוד "ציר לוגיסטי" שלא היה קיים קודם לכן. כלומר, ניתן גם להעביר אספקה בכמות גדולה לכוח שנמצא רחוק מהגבול.
בגדול מדובר בכלי שמזכיר לעכבר יבשה כמוני את הנגמ"ש, רק כזה ששט בים. המנטה מגיעה במהירות לחוף ופותחת דלת ענקית. אחרי שהעמיסו, היא נעה לאחור. אחרי שסגרו את הדלת הענקית ניתן לשוט לכל מקום, כיוון שכמעט אין חופים שהמנטה לא יכולה לנחות עליהם. הנחיתה הזו מאוד פשוטה: המנטה טסה לכיוון החוף, עולה עליו, פותחת את הדלת הענקית ויורקת מתוכה את מה שהעמיסה.
על פי סרטון שהופץ בשנת 2012 על ידי פעילי זכויות אדם שהיו על הספינה "אסטל", ספינת שניסתה לפרוץ את הסגר הימי על עזה ונעצרה על ידי חיל הים, ניתן לראות שהמנטה משמשת גם את לוחמי שייטת 13 לפעולות השתלטות על ספינות.
חיל הים משתלט על משט אסטל from bhol on Vimeo.
במראה החיצוני, הספינה מזכירה את ספינות הנחיתה של בעלות הברית במלחמת העולם השנייה. רעיון ישן, כלי חדש, והכל בזכות יוזמה של חבר'ה מהשייטת עם ראש גדול.