הפרקליט הצבאי הראשי, אלוף דן עפרוני, החליט בסוף השבוע לסגור את תיק החקירה נגד אביב, קצין צה"ל לשעבר שנחשד בהריגת פלסטיני שסיכן את חיי לוחמיו. במקביל, שוקל הפצ"ר לנקוט בצעדים משמעתיים נגד מפקדים בגדוד ובחטיבה אליה השתייך.
סיפורו של סגן משנה אביב נחשף לראשונה ביום חמישי בפז"ם וזכה להדים רבים של גולשים שהזדהו עם המקרה יוצא הדופן שלו ותמכו בו. כזכור, ב-2 ביולי 2013, סג"מ אביב, יחד שישה לוחמים מגדוד לביא של חטיבת כפיר, קיבל משימה לחדור לכפר דורא שבדרום הר חברון – כפר מסוכן ואלים בו מתגוררים מאות פעילי חמאס, ואשר תושביו היו מעורבים בהפרות סדר חמורות שכללו בעיקר יידוי אבנים על צירי מרכזיים באזור. זו המשימה המבצעית הראשונה של החיילים שמעולם לא הוכשרו לפעילות כזו. הם נכנסו לכפר עם רכב זאב, במטרה לגרות את מיידי האבנים לצאת החוצה לפעול. השעה הייתה 01:50 בלילה. בשלב מסוים שני צעירים רעולי פנים מגיעים לרכב הזאב, אוחזים מוטות ברזל בידיהם ושוברים את המראות. אחרים טיפסו על גג הרכב. הלוחמים היו בהלם.
"היה חשש שהם עלולים לפתוח את דלת הרכב, לחטוף חייל ולהשליך פנימה רימון או מטען ולהרוג את כולנו", נזכר אביב.
כמה דקות לאחר מכן הגיע למקום מועתז אדריל א-שרונה, בן 19, תלה דגל חמאס על גג הרכב וניסה כמה פעמים לפתוח את הדלת האחורית שבה ישבו הלוחמים. "הלוחמים שישבו מאחור בכלל היו המומים. הם לא תורגלו לתרחישים כאלו. הבנתי שאני כמפקד חייב לקחת אחריות כפי שלימדו אותי ולחתור למגע. הבנתי מהר מאוד שאנחנו בסכנת חיים ממשית", הסביר אביב. הוא יצא החוצה וירה כדור אחד אזהרה לעבר הכביש, וכדור נוסף לעבר רגליו של המתפרע, כפי שנאמר לו בתדרוך על ידי מפקדיו. אלא, שהכדור פגע בפלג בטנו התחתונה של א-שרונה פצע אותו קשה והוא מת כעבור זמן קצר.
מצ"ח פתחו בחקירה, כאשר אביב נחשד בעבירה של הריגה. הוא נחקר ארבע פעמים במצ"ח באזהרה, בעוד שהלוחמים שהיו איתו ומפקדיו מסרו עדויות בתיק.
תחקיר האירוע שערכו בחטיבת יהודה ואשר חשפנו בפז"ם, חשף שורה של כשלים ומחדלים בגדוד ובחטיבה, ביניהם סתירות בנוגע לנוהל פתיחה באש כאשר כל מפקד מוסר גרסה אחרת, כך שלמעשה הנוהל לא חלחל כראוי עד לאחרון הלוחמים. התחקיר גילה גם שגיאות שבהן הודה המג"ד, כמו למשל העובדה כי טעה שהכניס את הכוח של אביב שלא היה מיומן והוכשר למשימה זו. תחקיר אירוע דומה שבו נהרג פלסטיני בנסיבות דומות בכפר אל פאוור ארבעה חודשים לפני כן לא הועבר לכל המפקדים כדי להפיק ממנו לקחים.
יחד עם זאת התחקיר שיבח את אומץ לבו של אביב, וציין שהוא חתר למגע כפי שמצופה ממפקד כדי לשמור על שלום חייליו.
בעקבות החקירה, אביב שנחשב לקצין מוערך ואיכותי הודח מתפקידו, עוכב בדרגה ומשכורתו הורדה ב-2,000 שקל. הוא שימש כמה פעמים כמאבטח ליווי של נהג משאית שק"ם, ולמעשה החליט שאין לו מה לחפש בצבא וביקש להשתחרר מחוזה הקבע שלו.
פרקליטו של אביב, עו"ד אייל פלטק המייצג אותו בהתנדבות, שיגר מכתבים רבים ליועץ המשפטי לממשלה ולפצ"ר בבקשה לקבל החלטה בתיק בנימוק שנגרם עינוי דין חמור למרשו. "הפקירו קצין מוערך ומצטיין לכלבים. במקום להודות לו שהציל את חייליו, שסיכן את חייו למענם ולקדם אותו בדרגה עוד רוצים להעמיד אותו לדין. למה לא מעמידים לדין את מפקדיו שהודו בשגיאות וטעויות קריטיות"?, טען עו"ד פלטק.
"חבל שזה נמשך שנתיים"
כאמור, כמה שעות לאחר פרסום הכתבה בפז"ם, שיגר סגן הפרקליט לעניינים צבאיים, רס"ן הראל וינברג, מכתב לעו"ד פלטק בו הודיע לו שהוחלט לסגור את תיק החקירה נגד אביב. "אבקש לעדכנך כי לאחר בחינת תיק החקירה החליט הפצ"ר על סיום הטיפול בכל הנוגע לעניינו של מרשך סג"מ (במיל') אביב, מבלי לנקוט בצעדים משפטיים כלשהם נגדו. זאת בהעדר ראיות לביצועה של עבירה פלילית מצדו", לשון ההודעה. גורם בפרקליטות גילה, כי הפצ"ר שוקל לנקוט בצעדים משמעתיים נגד מפקדיו של אביב לאור המחדלים והכשלים שהתגלו בתפקודם.
אביב היה נרגש מההחלטה. "אני שמח ומאושר שמאושר שעינוי הדין שלי נגמר. חבל שזה נמשך שנתיים והקריירה הצבאית שלי נקטעה. לא הצלחתי למצוא עבודה בתחום האבטחה. אני מקווה שהמקרה שלי יילמד בכל פלוגה וגדוד בצבא כדי שמקרים כאלה לא יישנו ועוד מפקדים זוטרים כמוני עלולים לשלם מחיר יקר".
פרקליטו, עו"ד פלטק, דורש להעלות את מרשו לדרגת סגן – דרגה שעוכבה בעקבות הפרשה – ולהחזיר הפרשים של עשרות אלפי שקלים שהורדו ממשכורתו בעקבות הדחתו מתפקיד הלוחם. "אני שוקל לתבוע את הצבא על עינוי הדין והפגיעה בשמו הטוב של מרשי ועל הסבל הרב שעבר", אמר פלטק. "אני שמח שהפצ"ר הבין שאביב לא אשם באירוע וניקה אותו מכל אשמה".