כבר ביום בו הסתיימה מלחמת לבנון השנייה, הבינו בחיזבאללה שבמלחמה הבאה הם צריכים לאתגר את הישראלים ולהוסיף יעדים לתקיפה. הניסיון המבצעי שהארגון צבר בסוריה הוסיף לתחושת הביטחון של הלוחמים והמפקדים שלו, ולא פחות מזה, הוא גם תרם משמעותית ליכולות הלחימה שלהם. חשיפת המנהרות בצפון חשפו לציבור הישראלי את התכניות של ארגון הטרור למה שכבר מזמן מכונה - "מלחמת לבנון השלישית".
לחיזבאללה יש כיום בין 100 ל-150 אלף רקטות, תלוי את מי שואלים ומתי. על פי המודיעין הישראלי, במלחמה הבאה הארגון יאתגר את מערך ההגנה האווירי של ישראל עם ממוצע יומי של אלף רקטות ביממה. לצורך ההשוואה, נזכיר שבמלחמת לבנון השנייה נורו לעבר ישראל עשרות רקטות מידי יום, כבשיא נורו כ-150 רקטות.
בחיזבאללה יודעים היטב שבמלחמה הבאה, לפחות על פי ההצהרות מישראל, צה"ל לא רק יעצור את השיגורים מהאוויר, אלא גם יכבוש חלקים גדולים מלבנון. פה בדיוק נכנס השלב הקרקעי במלחמה של הארגון, השלב בו אנשיו ישתמשו בניסיון האדיר שצברו בסוריה. תחת אש הרקטות, הם יוציאו לפועל את מה שתרגלו וקראו לו "התכנית לכיבוש הגליל". הכוונה למאות ואף אלפי מחבלים שיסתננו לישראל דרך מנהרות ודרך נקודות מתות בגבול. לוחמי חיזבאללה ינסו לכבוש יישובים, או לפחות לנתק אותם דרך מארבי ירי, נ"ט ומטענים. זו גם התכנית שלהם לבסיס צה"ל בצפון. מי שאמור להוביל את המהלך הקרקעי הזה, היא יחידת עילית מאומנת היטב בשם "כוח רדואן", כשהם מלווים ב"סאברין" - היחידה האיראנית למבצעים מיוחדים.
כוח רדואן: יחידת אגוז של חיזבאללה
על פי חוקר המודיעין והרשת, ובעל הבלוג "אינטלי טיימס", רונן סולומון, "אנשי הכוח נצפו לראשונה בשנת 2014 בעת האירועים לציון יום העשורא, כאשר הם מאבטחים ביקורי אחמ"ים מארגון חיזבאללה, כשרמז לסיוע האיראני ניתן לזהות בציוד הייעודי של אנשי היחידה, שכולל גם אמל"ח שמיוצר על ידי התעשייה הצבאית האיראנית". בהקשר של "כוח רדואן", סולומון מסביר כי מדובר ביחידת עילית ממוספרת של חיזבאללה המתמחה בלוחמה זעירה. "את התפיסה המבצעית של היחידה, גיבש בטרם מותו ובסיוע האיראנים, ראש המערכים הצבאיים של הארגון - עימאד מורנייה", הוא טוען.
ההערכה היא שהיחידה הזו מונה כ-2,500 לוחמים חמושים היטב, שקיבלו הכשרה באיראן ובלבנון תחת הדרכה צמודה של "יועצים" איראנים מ"כוח קודס", בפיקודו של גנרל קאסם סולימאני. על פי האתר הלבנוני "אל-חדאת' ניוז", מדובר ביחידת עילית אשר נבנתה במתכונת דומה לזו של יחידת "אגוז" הישראלית.
עוד פי סולומון, מי שעומד בראש יחידת "רדואן" הוא עלי טבאטבאי, מפקד שטח בכיר בחיזבאללה שליווה את רמטכ"לי הארגון עימאד מורנייה ומוסטפה בדר אלדין עד לחיסולם. לדבריו, טבאטבאי נחשב למומחה בהכשרת יחידות ללוחמה זעירה, שבשנים האחרונות אף נשלח עם כוח מצומצם מהיחידה לתימן, כדי לסייע לכוחות החות'ים בהדרכה ויעוץ.
הניסיון המבצעי הרב שכמעט כל לוחמי "רדואן" צברו בסוריה, כולל גם הפעלה של מסגרות גדולות, תותחים, שריון, מודיעין ועוד, מה שמאפשר להם להבין גם כיצד להתמודד מולן.
התאמנו באיראן, נלחמו בסוריה ונקמו בישראל
חיזבאללה מגייס ל"רדואן" צעירים בני 18 ובתחילת שנות ה-20 של חייהם. אלה מאותרים אחרי מבדקי דת קפדניים ועמידה באתגרים פיזיים קשים. האימונים הראשונים, הטירונות של היחידה, כוללים ירי בנשק קל, אימוני קרב מגע והרבה מאוד פעילות בשטחים קשים. בהמשך הם לומדים להפעיל טילי נ"ט, מטעני חבלה, עוברים קורס צלפים והכשרות נוספות בסגנון של לוחמת גרילה. על פי סוכנות הידיעות האיראנית, "תסנים", "בודקים את הסיבולת הגופנית שלהם כדי שישרדו בכל מצב ולתקופות ארוכות".
עוד מציינים בסוכנות האיראנית, כי רק מי שמצליח לעמוד בתנאים הקשים – הופך בסופו של דבר להיות לוחם ביחידת "רדואן". " מילוי פקודות וסדר הם הדברים החשובים ביותר בכוח זה, והמטרה היא להפוך את הלוחמים לכאלה שיפעלו בכל מבצע קשה ומורכב אליו יישלחו, עם אמונה חדורה ומוטיבציה גבוהה", כפי שפורסם.
על פי אתר "ערבי פרס", הלוחמים לומדים באיראן "להשתמש בכלי נשק שאינם בידי חיזבאללה, כדי שיהיו מוכנים ליום פקודה". לדברי סולומון, באיראן הם גם עוברים הכשרות כמו "לוחמה בטרור, ניוד מבצעי על טרקטורונים ואופנועים, הטסת כלי רחיפה, קורסי צניחה, צליפה, לוחמת גרילה ויכולות חדירה מהים". לטענתו, "ישנן עדויות לכך שהלוחמים של היחידה עוברים גם סדרות מילוט ושבי".
סולומון מסביר כי לוחמי כוח "רדואן" הם אלו שנבחרו בתחילת 2015, לאחר חיסול הצוות של ג'יהאד מורנייה וקצין איראני בכיר בקוניטרה, להוציא לפועל את פעולת הנקמה. אז יצא לפועל מבצע "פעולה נקייה", באמצעות ירי טילי קורנט אל עבר סיור של צה"ל בגזרת הר דב. באירוע נהרגו סמ"ר דור חי ניני (20) ורס"ן יוחאי קלנגל (25) ז"ל מחטיבת גבעתי, ושבעה חיילים נוספים נפצעו.
"במלחמה הבאה כוחות רדואן יושמדו"
התכנית של חיזבאללה ל"כיבוש הגליל" כוללת פריצה של כוח "רדואן" במגוון דרכים, מלבד המנהרות שנחשפו. החדירה תהיה בנקודות מתות בגבול תוך פיצוץ הגדר, כפי שקרה באירועי חטיפת החיילים. לפחות על פי האימונים שהם עוברים, ייתכן ונראה גם חדירה מהאוויר באמצעות מצנחי רחיפה, גלשנים ועוד. כל זה יקרה תחת ירי כבד של פצצות מרגמה, תותחים ובעיקר רקטות.
ספק גדול עד לא קיים שחיזבאללה באמת יצליח לכבוש את הגליל או ישובים כלשהם. מה שכן יכול לקרות, זה שנראה רכבים נפגעים ממארבים סמוך לישובים או בסיסי צה"ל ברגעים הראשונים של האירוע, או מקרים של חדירת חוליות לישראל. בתקשורת היו מספר דיווחים כי מפקדים מאותן מיליציות איראניות שפועלות עם "רדואן", ביצעו סיורי מפקדים לאורך גבול הצפון.
בצה"ל רואים במהלך מהסוג הזה הזמנות לחסל את יחידת העילית המדוברת של חיזבאללה. מול אותם מחבלים תעמוד שרשרת ארוכה של תגובות, כך שכל כוח שיחדור לישראל יאותר ויגלה שמעגל אש ייסגר עליו מאוד מהר.
"במלחמה הבאה כוחות רדואן יושמדו", הסביר קצין מפיקוד צפון, "אנחנו לא מזלזלים בו, אבל ברגע שהם יחצו את הגבול, אנו רואים בפעולה כזו הזדמנות לפגוע בהם". הוא הוסיף כי "יכולים להיות להם הישגים מסוימים, אבל רחוק ממה שהם מתכננים". אותו קצין טען בנוסף כי יש סבירות מאוד גבוה שיהיה מודיעין מקדים למתקפה של חיזבאללה, בעוד בצבא מתכוננים גם לתרחישים של "אירוע מתפרץ".
נראה שכולם מסכימים עם כך שמלחמת לבנון השלישית תראה אחרת. אמנם על העורף ייתכן שיפלו הרבה מאוד רקטות, אבל ספק שנראה מתקפה יבשתית נרחבת של חיזבאללה לכיבוש אזור הגליל. "אם זה משהו שהם באמת ינסו לעשות, זאת תהיה הטעות הכי גדולה שלהם", אמר לנו סא"ל במיל' א', טייס קרב במילואים ובעבר איש מודיעין חיל האוויר שהשתתף גם במלחמת לבנון השנייה. "ברור שגם במלחמה הבאה יפלו פה טילים, אולי גם תהיה חוליה שתצליח לעבור את הגבול, כי סביר להניח שברמה הטקטית יש להם עוד כמה הפתעות".
מאוד יכול להיות שנראה את אותם טנקים ונגמ"שים מנסים לגנוב את הגבול כדי לפגוע בבסיסים וישובים. משהו כזה ראינו בשנת 2011, אחרי שאנשי דאע"ש שחטו חיילים מצרים ואז גנבו שני נגמ"שים שעם אחד מהם הצליחו לחדור לישראל. למרבה המזל הם לא הספיקו לעשות יותר מדי, והושמדו במהרה על ידי כלי טיס מהאוויר. "ברגע שהם יעברו למסגרות גדולות הם פשוט יחוסלו, אגב, בעיקר מהאוויר ומארטילריה", הסביר סא"ל א.
"הכנות של כוח גדודי, של טנקים ושל אלפי חיילים, זה משהו שמאוד קשה להסתיר, וזה משהו שבתור צבא קל יחסית לראות", אומר סא"ל במיל' א'. "זה לא סיפור גדול להבריח חוליה של חמישה או עשרה לוחמים עם טילי נ"ט, אבל כשזה מאות לוחמים וכלים כבדים אז יש גם לוגיסטיקה מורכבת, אוכל, תחמושת, ציוד, כך שעוד לפני שחייל צה"ל הראשון יראה אותם בעין, הם כבר יעלו עשן", הוא הסביר.
גם לתרחיש הזה קיבלנו דוגמה טובה ממלחמת לבנון השנייה. כבר בשעות הראשונות של המלחמה, הצליח חיל האוויר הישראלי להשמיד את רובו של מערך הטילים ארוכי הטווח של חיזבאללה. זה התאפשר עקב העובדה ש"זה גוף גדול שדורש משגר גדול והכנות הרבה יותר מורכות", כפי שהסביר סא"ל במיל' א'. "אם הם יגיעו למצב הזה, לצד כל הניסיון שצברו בסוריה, בסוף הם ימצאו את עצמם מול צבא סדיר גדול ומשוכלל הרבה יותר, שבנוסף יש לו יתרון מובהק באוויר", הוא הוסיף.
מבלי להיכנס ליותר מידי פרטים, סא"ל במיל' א' מציין כי "נכון שמערכות נ"מ בידי חיזבאללה יכולות להציק, אבל לא יקרה פה משהו שימנע פעילות של חיל האוויר, יבלום מבצע או משהו כזה, כי החיל מאומן לפעול בשמיים עוינים, מקסימום ייפול מטוס או שניים, זו מלחמה". לפי דבריו, נראה שגם מהטילים של חיזבאללה מסרבים להתרגש בצה"ל. אמנם ישנה הסכמה לגבי כך שיפלו פה הרבה מאוד טילים, אבל מנגד, המערכה הבאה תפגוש, בניגוד לעבר, מערכות ליירוט טילים שלא הייתה פה ב-2006.
כפי שהכריזו לא פעם בצה"ל ובדרג המדיני, ב"מלחמת לבנון השלישית" לבנון תוחרב מהאוויר. מעבר לכך, סביר מאוד שגם יכבשו בה שטחים הרבה מעבר ל-25 ק"מ, מה שירחיק את משגרי הטילים של הארגון וימנע ממנו לתקוף קרקעית את הגבול.