ערב חג הפסח, המסמל את יציאת מצרים, הישראלים עושים את הדרך בכיוון ההפוך, אחרי שהממשלה החליטה לפתוח את מעבר הגבול למצרים. הערכה היא שישראלים רבים ינהרו לסיני וימלאו את אתרי הנופש.
גופי הביטחון במצרים כבר נערכו לאבטחת מוקדי התיירות. הבעיה שלא רק הם. בסיני מתנהלת כבר שנים מלחמת התשה נגד קבוצות טרור שונות וצבא מצרים מתקשה להביס אותן. בישראל מביטים בדאגה ובדריכות רבה על מה שקורה מעבר לגבול הדרומי, כשעל פי פרסומים זרים, צה"ל אף מסייע למצרים במלחמה הזו.
כך חוסל הגנרל המצרי
ב-7 ביולי 2017 יצאו 150 מחבלים של דאע"ש לתקוף מוצב של צבא מצרים מדרום לרפיח המצרית, מרחק קצר מהגבול עם ישראל. המוצב הזה נבחר משום שאויש על ידי כוח מיוחד של צבא מצרים, "א-סעאקה" שפעל שם כדי לסכל פעולות טרור ולמנוע הברחות בין עזה לסיני.
המוצב שהותקף היה של גדוד הקומנדו 103 - עליו פיקד קולונל אחמד סאבר מוחמד אל-מנסי, עם עוד 23 קצינים ולוחמים.
בסיוע אש מרגמות, צלפים ורכבי שטח עם מקלעים כבדים, המחבלים ניסו לכבוש את המוצב ולקחת כמה מלוחמי העילית בשבי כדי לייצר סרט תעמולה, אולם החיילים המצרים לחמו בגבורה.
לאורך כל הקרב, המג"ד אל-מנסי ביקש ברשת הקשר סיוע ארטילרי ואוויר, אך זה לא הגיע. רגעי הדרמה האלה פורסמו ונשמעו בישראל.
קצין בכיר שבאותה תקופה שירת בפיקוד הדרום סיפר ל-mako כי: "כל מי ששמע את הקלטות רשת הקשר שפורסמו, הבין איזה גבורה מטורפת יש שם. גם מי שלא דובר ערבית הבין מה הוא עבר". לדברי אותו גורם בצה"ל, "הקצין המצרי ניהל את הלחימה ועלה שוב ושוב מול הפיקוד. קטע מצמרר שאתה קולט ממנו כמה הוא דבק במשימה".
בינתיים מחבלי דאע"ש שהיו ביתרון מספרי משמעותי, הצליחו להקיף את המוצב ולפוצץ את החומות עם RPG ומטענים. הם חדרו פנימה והקרב עבר להתנהל מטווח אפס. משמיעת קריאת הקשר האחרונה של מג"ד הקומנדו 103 ניתן להבין את המצב.
קולונל אל-מנסי הבין שהקרב אבוד והסיוע לא יגיע בזמן. הוא נשבע להמשיך להילחם עד הכדור האחרון, עד שיהפוך "שאהיד", מי שהאזין להקלטה אותה אנחנו מביאים כאן למעלה, הבין שהוא נפרד מהקצינים בפיקוד כשברקע דבריו, "אני מוכן למות היום, אללה הוא אכבר", ניתן לשמוע את גם את קולות הירי.
זמן קצר אחרי אותה קריאה בקשר, צלף פגע באל מנסי כשעלה על גג המוצב. הסיוע האווירי והקרקעי הגיע אחרי ש-20 מהלוחמים והקצינים שהיו במוצב כבר נהרגו. רק שלושה פצועים שרדו.
קולונל אל-מנסי, שאת שירותו בצבא מצרים עשה ביחידות העלית בהן "יחידה 999" ו"יחידה 777", המקבילות המצריות לסיירת מטכ"ל, הפך לגיבור לאומי במצרים וסיפורו מופיע גם בסדרת הטלוויזיה "הבחירה".
הקרב בו נפל מסמל את המלחמה ארוכת השנים שמצרים מנהלת נגד הטרור בסיני. מצד אחד נשלחים לשם חיילי קומנדו רבים, חטיבות חי"ר, שריון, תותחנים וכלי טיס של חיל האוויר המצרי.
מצד שני הצבא המצרי נכשל במשימה שלו לנצח את גורמי הטרור בסיני. הפיקוד המצרי לא מצליח להביא לידי ביטוי את העוצמה הצבאית והטכנולוגית של צבא מצרים, שנמצא במקום ה-12 בעולם במדד העוצמה הצבאית.
המלחמה האכזרית מעבר לגבול
סיני ידעה פיגועים עוד לפני התקופה של הטרור העולמי אולם המצב שם החל להחמיר בשנת 2011, אז החלו לקום ארגונים מסודרים בחסות אל קאעידה ואחרים.
בסיני פועלים כ-15 ארגוני טרור שונים ובהם כ-2,000 עד 4,000 מחבלים. סד"כ קטן אומנם, אבל כזה שנהנה מתמיכת שבטי הבדואים שחיים באזור, בעיקר משבטי טארבין ואל עזאזמה.
בשלוש השנים האחרונות הגיעו לאזור גם לוחמים רבים מאפגניסטן, לוב ועיראק. רבים מהם הצטרפו לשלוחה של המדינה האסלאמית דאע"ש בסיני והפכו להיות מהארגונים הגדולים והאכזריים בזירת הלחימה.
"אין ספק שהגעה של מחוללי טרור מאותן זירות לחימה העלתה את רמת היכולות של הארגונים בסיני ולא פחות מכך את אכזריותם", סיפר ל-mako קצין בפיקוד הדרום.
"כשהם הגיעו לסיני ראית שם פתאום את הסרטונים המפורסמים של דאע"ש מעיראק, עריפות ראשים והוצאות להורג", הוסיף הקצין. "חיילים מצרים או אנשי הבטמ"ז (משמר הגבול המצרי) שנפלו לידיים שלהם פשוט נטבחו".
לדברי אותו קצין, "דאע"ש סיני הביאו לשם את מה שלמדו בעיראק או בלוב. היטמעות באוכלוסייה אוהדת ופעילות ממקומות מסתור תוך ניתוק מוחלט מהעולם, מה שמקשה מאוד על הגילוי שלהם".
הוא הוסיף כי: "אפשר לראות קטעי וידאו שהם פרסמו בשנים האחרונות מפיגועים שביצעו נגד הצבא והמשטרה המצרים, רכבי השטח, מטענים וצלפים בדיוק כמו שעשו בעיראק או סוריה".
אנחנו בישראל כמעט שלא שומעים על המלחמה בסיני. לפחות כל עוד אין דיווח על פיגוע גדול ואכזרי. אבל כל יום יש שם קרבות ופיגועים שממלאים למשל את ערוצי היוטיוב ולאחרונה גם הטיק טוק, ברוח התקופה.
מהצד השני דובר צבא מצרים, קולונל תאמר אל-ריפאי, מפרסם גם הוא בכל יום נתון על מספר המחבלים שהכוחות חיסלו ותיעוד של אמצעי לחימה שנתפסו, או השמדה של מנהרות, מרכזי פיקוד ועוד.
מדובר במלחמת חורמה כאשר רק השבוע ארגוני זכויות אדם האשימו את צבא מצרים בפשעי מלחמה. זאת מכיוון שלטענתם מאז שנת 2013 השמידו 12,350 בתים ובניינים רובם באזור אל עריש ובאזורים המיושבים לאורך גבול סיני-עזה.
הצבא המצרי גם השמיד 6,000 דונם של אדמות חקלאיות. זה נועד בין השאר לפגוע במנהרות לרצועת עזה כשבנוסף טענו ארגוני זכויות האדם, כי למעלה ממאה אלף אזרחים תושבי סיני נעקרו מהבתים שלהם.
מאז 2017 הצבא השמיד נכסים רבים כדי ליצור אזור חיץ באזורים של אל-עריש וברפיח. תמונות לוויין מ- 2019 הראו כי המערכה הצבאית של מצרים בסיני הרסה חלק ניכר מהסביבה, כאשר שטחי קרקע גדולים הוסבו למוצבים ובסיסים צבאיים והאזור נזרע במחסומי צבא.
חיל האוויר תקף על פי פרסומים זרים
לצד הלחימה הקרקעית, חיל האוויר המצרי מבצע תקיפות רבות בסיני ממטוסי F-16 וראפאל. מדובר בתקיפות כבדות מאוד שהופכות לקטלניות עוד יותר אחרי פיגועים קשים.
כלי תקשורת במצרים ובעולם מדווחים על עשרות הרוגים כתוצאה מכל תקיפה אווירית שכזאת. יש לציין שכניסת חיל האוויר המצרי בסיני נעשית בהסכמה ולפעמים גם בתיאום עם ישראל, בשל נספחי הסכמי השלום.
בשנת 2017 דאע"ש טענו שחיל האוויר הישראלי תקף את האנשים שלהם בסיני. הניו יורק טיימס פרסם ב-2018 כתבה נרחבת בה נטען כי חיל האוויר הישראלי תקף למעלה ממאה מטרות בסיני. הכל באישור מצרי כמובן.
במקביל נטען בפרסומים זרים כי מסוקי אפאצ'י של חיל האוויר המצרי תקפו יעדים בצפון סיני וחיל האוויר חג מעל רצועת עזה. למרות ההבנות, נרשמה לפחות תקרית אחת בין מטוסי קרב של שתי המדינות שהייתה קרובה לפיצוץ דיפלומטי.
על רקע המצב, על פי פרסומים זרים, בצה"ל הביעו באופן הכי לא רשמי אי נחת מתפקוד הצבא המצרי. על פי אותם פרסומים, מתחת לפני השטח צה"ל החל לסייע לצבא המצרי בלחימה נגד גורמי הטרור מתוך ההבנה שהדבר ירחיק מישראל את זירת הלחימה.
ההיערכות הישראלית וטרור הסמים
שב"כ והמודיעין של צה"ל החלו לזהות את הבעיה בזמן אמת, כאשר הלוחמים הזרים החלו לזרום לסיני. שב"כ הקים חטיבה מרחבית לסיני וצה"ל שינה את ההיערכות שלו לאורך הגבול.
לצד אנשי שב"כ החלו להגיע לגזרה חטיבות החי"ר והשריון הסדירות. לבסוף הוקמו החטיבות המעורבות, ששולטות בגזרה וקוצרות שבחים מאנשי המודיעין.
כבר בשנת 2014 התראיין ל-mako קצין מודיעין בגזרה והזהיר שבשל החיבור לטרור, הברחות הסמים יהפכו למבצע צבאי אלים. גורם נוסף התייחס לכך שנתיבי הברחת אמל"ח רוכבים על נתיבי הברחות הסמים.
כיום כל הברחת סמים בין ישראל למצרים כוללת חוליות צלפים ומקלעים כבדים שמחפות על הסבלים כשהם מגיעים לגדר הגבול. תצפיתנים ואפילו חוליות של מרגמות ואמל"ח כבד. אלה לא מהססים לפתוח באש על חיילי צבא מצרים וצה"ל כשהם מנסים לסכל את ההברחות.
בשנים האחרונות לפני כל הברחה נשלחות לשטח חוליות רתק עם מקלעי "PK" וטילי נ"ט. המבריחים "סינאוויים" כפי שהם מכונים שם, משנעים את הסמים מנקודת המסתור. כשמגיעים לגדר הם נעצרים שוב, עד שמי שמנהל את ההברחה מקבל אישור מהתצפיתן ונותן את האות.
בשלב הזה חוליית הרתק פותחת באש על העמדות המצריות כדי שלא יפריעו, אז המבריחים המצרים רצים לגדר וזורקים את הסמים. מהצד הישראלי מגיעה חוליה שזורקת את הכסף לצד השני של הגדר, לוקחת את הסמים ועוזבת.
האינטרס המשותף והסכנה לתיירות
המלחמה בין ארגוני הטרור לצבא המצרי פוגעת בתיירות לסיני שמכניסה מיליארדים לקופת האוצר המצרית. נכון להיום הצבא המצרי מצליח להרחיק את הטרור ממוקדי התיירות אבל החשש הוא שהפוקוס של הארגונים יעבור מתקיפות נגד הצבא לפיגועים במרכזי התיירות.
המצרים הכחישו לרוב, או לפחות שתקו, בכל הקשור לדיווחים על מעורבות ישראלית. אולם ב-2019 היה זה נשיא מצרים, עבד אל פתח א-סיסי, שאמר בעצמו כי יש סוגים שונים של שת"פ עם ישראל.
כך או אחרת ברור שמדובר באינטרס של שתי המדינות. מצרים היא בת ברית אסטרטגית של ישראל, למרות השלום הקר בין השתיים. היא מדינה קריטית במאבק מול איראן, גם גורם מרסן של הטרור מעזה. לכך יש להוסיף את העובדה עליה מתריעים גורמי הביטחון והיא, שאלפי הישראלים בסיני עלולים להיות מטרה לפיגועי טרור.
לא ברור מתי המלחמה בסיני תסתיים, אולם מבחינת צה"ל ושב"כ, הנחת העבודה היא שהפוקוס יעבור לישראל ופיגועים יצאו מסיני לנגב ואולי מעבר לשם, למשל באמצעות רקטות. קצין בפיקוד הדרום סיכם ואמר השבוע: "אין פה שאלה של אם יצאו משם פיגועים לישראל, אלא מתי זה יקרה. אני יכול להגיד שאנחנו מוכנים".