השבוע שוב השתלטה איראן על מכלית נפט במפרץ הפרסי. כאן אצלנו חשף שר החוץ ישראל כ"ץ כי ישראל משתתפת באבטחת השייט באזור.
באיראן, רואים חשיבות גדולה בתחום הימי שעבורם הוא חלק ממרחב ההרתעה ושאיפות ההתפשטות.
באופן מעשי יש לה שני גופים צבאיים נפרדים שפועלים תחת ההגדרה של חיל ים. האחד סדיר ומסורתי במסגרת הצבא הרגיל שנועד להגן על הגבולות הימיים שלה. השני פועל תחת משמרות המהפכה, ומטרתו להרתיע תוך שימוש באמצעים של גרילה וטרור.
בשנים האחרונות איראן משקיעה לא מעט בשדרוג הצי המיושן שלה, שהוקם ב-1983 בעיצומה של המלחמה עם עיראק, ואחראי כמעט בלעדי על האזור הרגיש של המפרץ הפרסי.
הוא נועד להגדיל את מחיר המלחמה המדמם בצד של האויב ולגרום לו לוותר על רעיון המלחמה באמצעות טרור, שזו שיטת הלחימה של הזרוע הימית. תפקידם לזהות את החולשות של האויב ולערער על העדיפות הצבאית שלו, תוך 'עקיצה' במקומות הכואבים.
תורת הלחימה של הצי הייחודי הזה מתבססת על יסודות של הטעיה ופיזור כוחות גדולים וזריזים בעלי כושר תמרון גבוה ויכולת אש קטלנית, שיכולים להתאגד במהירות ולהיעלם באותה מהירות שהגיעו.
זאת הסיבה שעיקר כוחו של הצי הימי במשמרות המהפכה מבוסס על סירות קרב קטנות ומהירות שחמושות בטילים ומקלעים כבדים.
לזרוע הימית של משמרות המהפכה יש למעלה מ-20 אלף מלחים וקצינים כולל זרוע עצמאית של 5,000 נחתים וכדי ליישם את השיטה, יש להם על פי הערכות בין 100 ל-150 ספינות קרב מהירות עליהן הותקנו משגרי רקטות, טילים קטנים וטורפדו.
בין השאר מדובר ב-15 סירות "פייקאפ" (IPS-16) שרכשו מקוריאה הצפונית, ויכולות לשגר טורפדו. 25 ספינות "פייקאפ" משופר (IPS-16A) שהאיראנים שדרגו ובנו בעצמם ויכולות לשגר טילי C-701 או C-704 כשלצד זה, מוצב עליהן גם תותח.
לכל אלו יש להוסיף עוד כמה עשרות רבות של סירות קטנות עוד יותר ומהירות שחמושות במקלעים כבדים ומשגרי נ"ט אישיים, המוכרות מ"הלהקות" שניתן לראות בתרגילים המתוקשרים.
לזרוע הימית של משמרות המהפכה יש גם מיני צוללות ועוד כלי מעניין בדמות הבאוור 2, שזה סוג של מטוס-סירה מהיר לאיסוף מודיעין ותקיפה. יש גם טילים ומוקשים ימיים.
אנשי יחידת ספאה (Sepah) הם הקומנדו הימי של משמרות המהפכה. הערכה היא שהם מונים כמה מאות בודדות של לוחמים וקצינים וכחלק ממשמרות המהפכה הם מעורבים גם בלחימה בסוריה ובתימן.
זו גם היחידה האיראנית שעומדת מאחורי התקרית האחרונה והמתוקשרת עם הצי הבריטי.
הכשרה ממושכת ואחוזי נשירה גבוהים
Takavar זה הכינוי באיראן לכל הכוחות המיוחדים (משהו בסגנון של ספצנאז ברוסיה), והטאקאבר של משמרות המהפכה זו יחידה ה'ספאה'.
היחידה מחולקת לכמה מחלקות שכל אחת מתמחה בתחום לחימה ימי שונה - פשיטה חשאית מהים ליבשה, צוללנים, פשיטות מהאוויר ועוד.
מסלול ההכשרה של לוחמי היחידה נמשך על פי חלק מהמידע כשנה וקיימים נתונים על שנה וחצי. ככל הנראה הנתון השונה מתייחס לכאלה שהתגייסו ישירות ליחידה ולכאלו שהתגייסו ליחידה אחרי שרות בזרועות אחרות של משמרות המהפכה.
לפחות על פי תיעוד שהאיראנים הפיצו מהאימונים ופעילות היחידה נראה שאחרי הטירונות הם עוברים סוג של טירונות יחידה, קורס צניחה וקורס צלילה (אחריו קורס צלילה קרבית) וקורסי חבלה, חובשים ועוד.
הלוחמים מתמקצעים במגוון כלי נשק מאקדחים, רובי סער, תתי מקלעים ומקלעים. בנוסף ישנו כמובן ירי טילים ורקטות מספינות מהירות. מידע לא רשמי מדבר על 60 עד 70 אחוזי נשירה במהלך ההכשרה של היחידה.
בנוסף יש ליחידה מחלקה שמונה כמה עשרות ספינות קטנות ומהירות החמושות במקלעים ומשגרים של טילי נ"ט. חלק מאותן "להקות" שמציקות לספינות במפרץ הפרסי, או לצי האמריקאי הם למעשה כוח של היחידה הזו.
כיאה ליחידת קומנדו ימית יש להם לוחמים שעברו הכשרה ייעודית לסיור ומודיעין, צליפה וחבלה כולל חבלה ימית.
הערכה שבמקרה של הסלמה באזור, הכוח הזה יפשוט על מסופי הנפט והנמלים בסעודיה ויצמיד מוקשים לכלים ולתשתית. בנוסף, להקות הסירות של היחידה יפשטו על אותם יעדים וימטירו אש של טילים קטנים ורקטות כדי לייצר כאוס באזור הרגיש הזה.
יש עדויות שכמה מאנשי היחידה נשלחו להילחם בסוריה ובתימן. שם הובילו מבצעים חשאיים נגד הסעודים ובני בריתם אף סייעו למורדים החותים להקים יחידות דומות שיאיימו על הנתיב הימי שבאזור, הכולל גם את הציר לישראל.
שת"פ מפתיע עם ארה"ב
לוחמי היחידה הזו נשלחו כחלק מכוח משימה בילאומי למלחמה בפיראטים הסומלים. צוות מורחב של ספאה יחד עם יחידות נוספות מחיל הים האיראני יצא לשם בשנת 2012 והיה חלק מכוח המשימה במשך 117 ימים.
עוד יותר מפתיע הוא שאותם לוחמים שיתפו פעולה עם מדינות המערב כולל ארה"ב. באחד המקרים לוחמי היחידה הזו פעלו יחד עם מסוק UH-60 בלק הוק אמריקאי במצע סיור ומודיעין של כוח המשימה הזה.
מי שהיה אז מפקד הכוחות המיוחדים של משמרות המהפכה, הגנרל מוחמד נזרי, היה זה שפיקד על הכוח האיראני שם. בריאיון לסוכנות הידיעות פארס הוא סיפר ש"פיקוד הכוחות המיוחדים מילא שם תפקיד מפתח". והוסיף כי: "במהלך המשימה נחטפו שתי ספינות של הרפובליקה האסלאמית".
לדבריו, באירוע הדרמטי "צוות צלפים כבר שם אותם על הכוונת וצוות צלילה היה מוכן לתקוף, אבל אסרו עלינו לבצע פעולה צבאית והחל משא ומתן לשחרור הצוות. בסוף נציג נתן לשודדים את הכסף והם עזבו. אז הגענו בספינות מהירות ואבטחנו אותם".
מבלי לפרט יותר מדי הוא סיפר שאחרי כמה חודשים נחטפה עוד ספינה איראנית, ו"שחררנו אותה באמצעים שלנו". על האמריקאים אמר הגנרל האיראני ש"לא היו לנו עימותים עם האמריקאים. אפילו שיתפנו פעולה".
הרבה מים זרמו מאז אותו שית"פ ב-2012 מול חופי סומליה, ועכשיו הם נמצאים במה שנראה כמו מסלול התנגשות.
ככל הידוע לוחמי היחידה ואנשי הסירות המהירות היו מעורבים בשנים האחרונות בלא מעט מקרי "הטרדה" של ספינות מלחמה אמריקאיות. בחלק מהמקרים הם הגיעו יותר מדי קרוב לאמריקאים, שפתחו באש לאזהרה.
אם תפרוץ מלחמה באזור, אלה האנשים שיצאו לפשיטות קומנדו ימי במתקני נפט בסעודיה, יפזרו עשרות מוקשים ימיים (לצד ספינות ייעודיות) כדי לחסום את המפרץ הפרסי ויפתחו באש כחלק ממדיניות של טרור על כל מי שיהיה שם.
סביר שגם בישראל עוקבים אחרי היחידה הזו ולומדים את הסכנות לאינטרסים הימיים מכיוון יחידת הקומנדו המסתורית של משמרות המהפכה באיראן.