מלחמה
השלם גדול מסך חלקיו. מבצע צוק איתן בתורת לחימה חדשה

בסוף השבוע שעבר החל השלב הקרקעי של מבצע צוק איתן. מידי יום אנחנו מקבלים תזכורת לכך שזהו השלב הקשה והכואב ביותר של הלחימה, זה אשר גבה עד כה את חייהם של 27 לוחמים בקרבות במעוז החמאס בעיר עזה – שכונת סג'עיה ובעוטף עזה בפתחי המנהרות מהם מגיחים פעילי טרור. למרות המחיר הכבד שגובים הקרבות, בצה"ל מבהירים – הלוחמים פועלים בשטח במקצועיות וצוברים הישגים מעל לכל מה שהיה צפוי. עוד אומרים בצה"ל מתחילת המהלך הקרקעי – חמאס הופתע. כנראה שהפתעה קשורה לשינוי כולל בגישה של צה"ל ללחימה בשטח הבנוי.

פרסומים מהשנים האחרונות מלמדים שצה"ל למד היטב את לקחי מלחמת לבנון השנייה ועופרת יצוקה וערך תמורות מקיפות בהכנה של הכוחות לקראת העימות הבא. את התמורות האלו, ניתן לראות כבר במערכה הנוכחית, אליה צה"ל נכנס עם יתרון משמעותי, כזה שגובר באופן ניכר על יתרון הגרילה של כוחות חמאס. היתרון, כך אנחנו למדים לא בא בהיקפי כוחות ולא רק בטכנולוגיה שהתקדמה, אלא בשילוב כוחות חסר תקדים.

צוותי קרב חטיבתיים – סוגרים מגעל קטלני סביב האויב

לפני מספר חודשים, ראיינו מספר קצינים בצה"ל אשר ציירו בפנינו את פני המערכה העתידית. בראיונות, הקצינים חזרו פעם אחר פעם לתרחיש שבו מאות ואף אלפי רקטות ישוגרו אל עבר ריכוזי אוכלוסייה בעורף הישראלי והדגישו שמלחמת לבנון השנייה ומבצע עמוד ענן לימדו שחיל האוויר לא יכול לעצור את כל השיגורים לבדו. לשם כך, ציינו, צה"ל יאלץ לכבוש שטחי אויב ולהגיע למשגרים באמצעות כוחות קרקעיים. במקרה הנוכחי של עזה, למדנו שזה מה שצריך לעשות גם נגד איום המנהרות.

לקח חשוב נוסף ממערכות העבר ומלמידת שדה הקרב העכשווי הוא שלא ניתן לפעול יותר במסגרת אורגניות של אוגדות או חטיבות על טהרת השריון או החי"ר ושהניצחון יושג רק באמצעות כוחות משולבים. לכל סוג של חטיבה יש יתרון במתאר לחימה מסוים ושילוב של שני אלה יחד בתוספת של היכולות של כוחות ההנדסה, ועוצמת האש של התותחנים, הופך את הכוח ליעיל יותר וחזק באופן משמעותי. לכן, לטובת מערכות מורכבות כמו צוק איתן הוקמו מסגרות לחימה מיוחדות המורכבות מכוחות משותפים של שריון, חי"ר, הנדסה ויחידות נוספות. מסגרות אלו מכונות צק"ג – צוות קרב גדודי וצק"ח – צוות קרב חטיבתי.

השינוי המשמעותי מתחיל כבר בשטחי האימונים הצה"ליים. אם בעבר חטיבות התאמנו לבדן ומדי פעם ביצעו אימוני שת"פ במסגרת תרגיל כזה או אחר, כעת הצבא מאמן את כלל הכוחות כמקשה אחת. במסגרת המהלך הזה, מפקדים של גדודי חי"ר למדו איך להפעיל גדוד שריון וההפך, בכל האימונים שולבו כוחות הנדסה, חלק מחיילי החי"ר הוכשרו גם הם למשימות הנדסה וכולם למדו לעבוד צמוד לחיל האוויר ואפילו לחיל הים. בנוסף, הוקמו פלוגות חי"ר בתוך גדודי השריון ובוצעו שינויים נוספים שעדיין אסורים בפרסום. המשמעות של כל זה היא שכל חייל שנכנס לשדה הקרב עם מעטפת מקיפה של עוצמת אש ומודיעין.

"חיל השריון שם לעצמו מראה מול הפנים ושאל עצמו – איך הוא יכול להיות חיל רלוונטי ואפקטיבי שיכריע את המלחמה הבאה?", הסביר רס"ן דניאל ציון שנלחם במלחמת לבנון השנייה ומשמש כראש מדור הדרכה בבית ספר לשריון. "החיל היחיד שיכריע יהיה השריון. זה יהיה באמצעות הטנק שיגיע אל הגבעה ולא רק זה, גם בזכות הטנק שמייצר אש לטווחים רחוקים ומגיע לשם מהר. זה מה שחיל השריון יודע לעשות: לתמרן לייצר אש ולהגיע ליעד בדגש על מהירות. אין לנו יותר מדי זמן ואורך נשימה לעורף שסופג אבדות".

טנקים של צה"ל בגבול הרצועה (צילום: רויטרס)
חיל השריון יביא להכרעה, אבל לא לבדו | צילום: רויטרס

"הבנו שזה לא בהכרח מסה של טנקים ושתהיה סינרגיה", הוא הוסיף וביאר – "אנחנו לוקחים את השריון, מבינים שהוא לא יכול להתמודד לבד ובונים כוח מסייע שזה בעצם הצק"גים. בגדוד שריון יהיו פלוגות חי"ר ובעיקר פלוגה מסייעת שבה יהיו כוחות של מרגמות, תצפית וסיור. הכוח הזה ייתן למג"ד את השלם שהוא גדול מסך חלקיו. ככה אנחנו שומרים על היעילות ועל הרלוונטיות במלחמה העתידית".

קרבות השריון המיתולוגיים התנהלו בשטחים הפתוחים – בערבות סיני ובשטחי רמת הגולן. העימותים הנוכחיים והעתידיים, כך מבינים היטב בצה"ל, מתנהלים בשטחים הבנויים, סביב ריכוזי אוכלוסייה שפעילי הטרור בוחרים בהם כאזורים מועדפים ללחימה. כזו היא שכונת סג'עיה שמרחוק ניתן לראות שמיתמרים ממנה עשן שחור ולהבות. "אם בעבר ראינו את השטח הבנוי כמלכודת, היום אנחנו רואים את השטח הזה כיתרון לטנק. אנחנו יודעים להיות רלוונטיים ומוגנים גם בשטח בנוי", אומר רס"ן ציון ומסייג, "אבל צריך להבין שיש פה גם נקודת תורפה שזה נושא המטענים. כשניכנס לא נפרוץ לבד לפניו תהיה פלוגת הנדסה שתסייע לו להתגבר על האיומים".

מהסרטונים שמופצים מלב השטח, ניתן לראות שצוותי הקרב פועלים על בסיס אגרוף השריון שחיסל בפחות משלושה ימים כשלושים מחבלים. את אגרוף השריון עוטפים חיילי החי"ר שנותנים תמיכה לנקודות התורפה של השריון, זה כמובן בנוסף להישגים שלהם כשלעצמם – חטיבות החי"ר חיסלו גם הן כמה עשרות מחבלים, בעיקר אנשי חמאס שניסו לפגוע בשריון עם טילי נ"ט, צלפים ומטענים וחשפו כמות גדולה מהצפוי של מנהרות טרור.

בהקשר לזה יש לציין שהצק"גים כוללים גם יחידות מיוחדות שבעבר פעלו גם הן כמסגרות נפרדות עצמאיות בשטח: לוחמים מסיירת רימון חיסלו מחבל רכוב על אופנוע וכוח לוחמים של מגלן השמיד באמצעות טיל עמדת תצפית של החמאס.

קורס חבלה למילואימניקים (צילום: שי לוי, צבא וביטחון)
חי"רניקים נכנסים גם הם לעולם החבלה כדי ליצר עוד יתרון בשדה הקרב | צילום: שי לוי, צבא וביטחון

הנדסה: אין מכשול שאנחנו בחיל לא יכולים להתמודד איתו

"חיל הנדסה זה הכוח שיפרוץ את הדרך לכוחות כדי שיגיעו לאן שהם צריכים להגיע. זה בפן של התגברות על מכשולים או התמודדות עם מטענים וגם לחימה תת קרקעית", כך הסביר בזמנו רס"ן איתי בר, בעבר מ"פ בגדוד אסף וכיום רמ"ד הכשרות בבהל"ץ. כמו שהוא תיאר, הצק"חים אכן נכנסו לעזה אחרי שלוחמים של חיל ההנדסה, גדודים, כלים כבדים ויחידות מיוחדות פרצו עבורם את הדרך.

כחלק מהתיאום בין הכוחות, התותחנים הקדימו את כל הכוחות עם אש ארטילרית שריככה את ציר התנועה של הכוחות הרגליים והשריון ואחר כך, לוחמי חיל ההנדסה פינו מוקשים ומטענים שהונחו בשטח על ידי ארגוני הטרור מאז הסתיים מבצע עמוד ענן. בתוך השטח הבנוי, לוחמי חיל ההנדסה נטרלו מטעני חבלה בבתים שלמים שהפכו למלכודות מתפוצצות, גם פעולות אלו תועדו על ידי דובר צה"ל. כמו בחומת מגן, גם הפעם, נשברו לא מעט קירות מבנים כדי לחסוך מהלוחמים מעבר דרך הרחובות והסמטאות שבהם הם מסכנים את חייהם.

"הכנסנו פרטים חדשים ומאפשרים לנו פריצה לבתים וכניסה למקומות ממלכדים", הסביר רס"ן בר ופירט, "החיל קלט גם אמל"ח חדש שמאפשר התמודדות טובה עם מנהרות, דבר חשוב במהלך הנוכחי. בסוף, כל מכשול זה רק עניין של זמן. אין מכשול שאנחנו בחיל לא יכולים להתמודד איתו. אם יהיה מורכב יותר, אז ייקח יותר זמן, אבל בסוף נפרוץ אותו לטובת הכוחות שלנו או המתמרנים כמו חי"ר ושריון".

צפו בפעילות צה"ל בעזה (צילום: דובר צה"ל)
חיל ההנדסה - פותח צירי תנועה חדשים ומוגנים יותר בעבור שאר הכוחות | צילום: דובר צה"ל

בין הכוחות שהובילו את צוותי הקרב מחיל ההנדסה היו גם מפלצות הפלדה, D-9. אלה ייצרו שבילים חדשים במקום נתיבי התנועה הקיימים שבהם סביר להניח שחמאס הניח חלק ניכר מהמטענים והמוקשים. אלה אגב יעילים גם במקרים של התקלות, את זה הוכיח ביום שבת האחרון כוח שהותקף על ידי חולית מחבלים כולל בירי טילי נ"ט. מחבל אחד חוסל כאשר מפעיל ה-D-9 דרס אותו ושני נורה על ידי הכוח שהיה שם.

השגחה עליונה

את המאמץ הקרקעי מגבה מהאוויר כוח אווירי גדול שמורכב מכלי טיס מגוונים - מל"טים קטנים כמו רוכב שמים של התותחנים, הגדולים יותר של חיל האוויר וכמובן שמסוקי ומטוסי קרב. אחרי לא מעט תרגילים, כל המפקדים, מזוטר ועד בכיר, למדו לתקשר עם מפעילי מל"ט וטייסי קרב. מערכות פיקוד ושליטה מתקדמות הפכו את הקשר הזה לפשוט יותר והודות לפשטות שבתקשורת הזו, לחלק בלתי נפרד מהלחימה.

כאשר צוות הקרב מתקדם על הקרקע הוא מקבל סיוע תצפית צמוד מהאוויר. בעזרת התצפית האווירית, לכל מפקד יש בעצם יכולת כמעט עצמאית להפעיל סיוע ארטילרי ואווירי נגד איומים שהוא מזהה. אם בעבר היה צורך לסכן כוח סיור כדי לאסוף מידע על תא שטח חדש שהכוח מתקדם אליו, היום די בשליחת כלי טיס שייתן אינדיקציה למתרחש באותו תא השטח. מעבר לזה, הכוח האווירי עוזר לכוחות הקרקעיים בניווט בשטח ובהכנת האש המדויקת אל האיומים.

לכל הסיפורים - כנסו לעמוד הפייסבוק של פז"ם

חטיבת גבעתי שלוחמת בימים אלו בתוך הרצועה תרגלה פעילות במסגרת צק"ח יחד עם חטיבת השריון 401 ויחידות הנדסה ותותחנים. "המטרה היא לתרגל את החטיבה ביחד עם הכוחות החבירים שלה, בגזרה אליה אנחנו נדרשים", סיפר גיא בסון, סגן מפקד בא"ח גבעתי בראיון לאתר צה"ל בסוף התרגיל. בין השאר הם תרגלו את פתיחת תאי השטח על ידי תצפיות מהאוויר ולא פחות חשוב, הכוונה של מטוסי ומסוקי קרב לעבר המטרות. את הכלים שהם רכשו באותו התרגיל, סביר מאוד להניח שהם מפעילים היום בשטח.

רוכב שמיים (צילום: שי לוי)
הכלי הקטן הזה משנה את חוקי המשחק בלחימה. רוכב שמים | צילום: שי לוי

סיוע אווירי צמוד שמכוון באופן ישיר על ידי צוותי הקרב, ובלי מתווכים, מאפשר לכוחות סיוע אווירי צמוד גם בשטחים מורכבים כמו השטח הבנוי. במהלך מבצע צוק איתן גרמו כוחות הקרקע למה שמכונה "גירוי המחבלים בשטח". אלה יצאו לתקוף את כוחות הקרקע וכך למעשה הם חשפו את עצמם לתקיפות מהאוויר. מהלך זה אפשר לכוחות הקרקעיים להכווין את התוקפים מהאוויר מצד אחד ומצד שני, להרחיק את פעילי הטרור מבלתי מעורבים שאין אינטרס לפגוע מהם. התוצאה מוכיחה את השיטה – לפחות 60 מחבלים חוסלו כך מהאוויר בימים האחרונים, בעיקר על ידי מסוקי תקיפה מסוג אפאצ'י ומעט גם בפגיעות מדויקות של מטוסי קרב.

יש לציין שהכלי הזה הוא לא בר ביצוע בכל זירה. במהלך הקרבות של גולני בסג'עיה לדוגמא, כמעט שלא היה סיוע אווירי מסוג זה בגלל הקרבות הצמודים. עדיין, גם פה יש לצוותי הקרב יתרון ברור וזה בסינרגיה שיש בין כלל היחידות, למשל כאלה שמפעילות טילים מדויקים מהקרקע. בין השאר מה שסייע לגולני להתגבר על התקפות חמאס, למעשה לרסק אותן, הגם שזה קרה במחיר כבד.

תקשורת חכמה בין הכוחות

מה שמשלים את צוותי הקרב החטיבתיים והגדודיים ובעצם מאפשר את הפיקוד המורכב עליהם אלה מערכות הפיקוד שליטה ובקרה. לא מעט נכתב על מערכות כמו צי"ד ונוספות שבעצם מאפשרות פיקוד על הכוח דרך מסך מחשב, כולל מסך קטן אותו נושאים המפקדים על הזרוע.

סמרטפון בשדה הקרב (צילום: התעשייה האווירית)
סמארטפון טקטי לשימוש צוותי קרב | צילום: התעשייה האווירית

לצד זה הושקה לאחרונה תפיסה טכנולוגית-מבצעית "לוחמה מבוססת רשת". התפיסה והמערכות האלה מקשרות למעשה בין כוחות היבשה, האוויר והים, שמשתמשים כולם באותה הרשת והשפה. "כולם יכולים היו לדבר ברשת, להשתמש באמצעי לחימה שונים ולקבל החלטה מבצעית תוך שניות. כך אנו יכולים לסיים את האירוע בזמן קצר", כך הסביר אל"ם נתי כהן רמ"ח רמ"ח תכנון באגף התקשוב בראיון שנתן לאתר צה"ל. יש לציין כי תכנית זו מחברת את הכוחות גם לשאר זרועות צוותי הקרב כמו הלוגיסטיקה.

על רקע השבוע הקשה שעבר על כוחות צה"ל בכלל וחטיבת גולני בפרט נציין את דבריו של מי שהיה ראש אמ"ן ואיש חיל האוויר, אלוף במיל עמוס ידלין, דברים שנאמרו על ידי בכירים נוספים בצבא. "המטרות שהוצבו למבצע צוק איתן הן יחסית מוגבלות וצנועות" אמר והוסיף "טועה מי שחשב שיהיה טיול בעזה".

>> הבן בעזה, האבא שוטר בדרום, שאר המשפחה בממ"ד