הודעה של יצרנית מטוסי הקרב המתקדמים 35-F חמקן, חברת לוקהיד מרטין האמריקנית, מעוררת בימים האחרונים עניין רב. על פי ההודעה, החברה זכתה בחוזה בהיקף של למעלה מ-49 מיליון דולר, לפיתוח "גרסה חדשה" של המטוס מכספי המכירה הצבאית ללקוחות זרים (FMS).
השינויים במטוס העתידי לעומת הקיים הם חשאיים בשלב וגם שמה של המדינה לא פורסם, מה שמעורר סקרנות. ביצרנית שומרים על עמימות ומסרבים לשתף כל פרט מעבר למה שהפיצו. ההערכה היא שמדובר במדינה שכבר רכשה את מטוסי ה-F-35 ומעוניינת לבצע התאמות שלו למשימות חיל האוויר שלה, מה שמוביל פרסומים זרים להעריך שהמדינה המסתורית היא ישראל.
חיל האוויר הישראלי כבר מפעיל באמצעות המרכז לניסויי טיסה מטוס אחד המכונה "אדיר מנ"ט" ובו נערכות טיסות ניסוי ונבחנות מערכות שונות ותליית חימוש מגוון על נקודות שונות בגוף המטוס.
בנוסף, ישראל ביקשה לבצע במטוסי החמקן התאמות שיאפשרו שילוב פצצות וטילים מתוצרת חברות ביטחוניות מקומיות לדוגמת פצצות הספייס מתוצרת חברת רפאל. עוד ביקשה ישראל בעבר לבצע התאמות שיאפשרו להתקין על מטוסי החמקן שלה מיכלי דלק תצורתיים במטרה להאריך את הטווח של המטוסים. בשלב זה אין התייחסות של גורמים רשמיים לסטטוס הבקשות.
סבירות זו קיימת בין השאר גם לאור בקשה ישראלית משנת 2018 לשינויים במסגרת שדרוג המטוסים לרמה של בלוק 3 F+. על כן יתכן כי הודעת היצרנית מתייחסת להארכה של החוזה שכבר נחתם מול ישראל.
אפשרות נוספת היא שאותה מדינה מסתורית כביכול היא סינגפור, שכבר הזמינה מטוסי חמקן מסוג F-35B. את המטוסים היא אמורה לקבל עד שנת 2026 שזו גם השנה שבה על פי ההודעה המטוס העתידי יהיה מוכן.
סינגפור ידועה כמדינה הדואגת כי שמה לא יפורסם בהקשר של עסקאות אמל"ח. עם זאת ידוע כי המדינה מקיימת יחסים ביטחוניים הדוקים עם ישראל ולא מן הנמנע כי אף מעוניינת לשלב במטוסי החמקן שהזמינה מערכות אלקטרוניות וחימוש מתוצרת ישראלית. בשלב זה, כאמור, מדובר בהערכות בלבד.