למרות שברוסיה מנסים לשדר עוצמה וביטחון מול מטוסי F-35 חמקן האמריקאים, הנושא מעסיק אותם מאוד בשנים האחרונות ומדאיג את קברניטי הצבא. סוכנות TASS הרוסית, הנחשבת מקורבת לשלטון, חשפה שחיל האוויר הרוסי החל לבצע בתקופה האחרונה סדרת ניסויים, במטרה למצוא את הדרך והיכולת להתמודד עם מטוסי החמקן האמריקאים, שנכנסים לשירות בחילות אוויר רבים בעולם.
בחודש מרץ האחרון נרשמה תקרית ראשונה בין חמקן מתוצרת ארה"ב למטוסי חיל האוויר הרוסי ומנקודת מבט ישראלית, הדבר מעניין מאחר ושני חילות האוויר – הרוסי והאמריקאי - פועלים גם בסוריה וחיל האוויר הישראלי מפעיל גם הוא כידוע את מטוסי האדיר 35-F חמקן.
לטענת סוכנות הידיעות הרוסית המתבססת על מקורות במשרד ההגנה המקומי, כדי להתמודד מול החמקן האמריקאי חיל האוויר הרוסי מתכוון להשתמש ב"להקה" גדולה של מטוסי קרב מתקדמים מסוג סוחוי 35 שיפעלו כ"נחיל" משולב ותחת שליטה של מטוסי סוחוי 57, החמקן הרוסי.
"הניסוי שבוצע על ידי חיל האוויר הרוסי התרחש במתאר מבצעי כמה שיותר קרוב לתנאי קרב אמיתי", אמר לסוכנות גורם צבאי רוסי. "קבוצה של מטוסי סוחוי 35 ביצעה את משימתה לצד מטוסי סוחוי 57", על פי ההודעה חלק ממטוסי ה-57-SU החמקנים של הרוסים, דימו את אלו של האמריקאים.
לטענתם של הרוסים, השימוש בנחיל מטוסי קרב מתקדמים עם יכולות מכ"ם גבוהות והעברת מידע מהירה, מגדיל את יעילותם. בעתיד הכוונה לשלב את החיישנים של אותם מטוסי קרב עם אלו של מערכות ההגנה האווירית, לוויינים, מכ"מים קרקעיים ומוטסים. שילוב חיישנים מהקרקע, אוויר ואפילו מהחלל.
הרוסים לא ציינו איפה או מתי בוצעו הניסויים של חיל האוויר. נזכיר שבעבר הם שלחו את מטוסי הסוחוי 57 החמקנים שלהם לסוריה, כדי לבצע בהם ניסויים בתנאים מבצעיים.
במפגש קודם של כותב שורות אלו עם בכירי "לוקהיד מרטין" יצרנית מטוסי ה-35-F האמריקאים, נשאלו האחרונים מה הם חושבים על מטוסי החמקן הרוסים ובעיקר על ההצהרות של מוסקבה בדבר היכולת שלה להתמודד עם החמקן מתוצרת ארה"ב. "אנחנו עוקבים אחרי מה שקורה ברוסיה", השיב אחד מאותם בכירים, "ובטוחים מאוד במטוס שלנו. נראה שהם נמצאים הרחק מאחור".
מטוס החמקן סוחוי 57-SU שמפתחת רוסיה נועד להיות התשובה שלהם למטוס החמקן האמריקאי, למרות שמהנאמר כאן, ניתן להתרשם כי גם הם מבינים שזה לבדו לא יספיק והולכים על שילוב בין כמה פלטפורמות. מטוס הסוחוי 35 שהשתתף בניסוי הוא הדגם שמכרה רוסיה לאחרונה בין השאר למצרים.
בחודש דצמבר 2019 התרסק לראשונה מטוס חמקן רוסי בטיסת ניסוי אך בחודשים הבאים הרוסים שידרו לפחות כלפי חוץ עסקים כרגיל והקפידו לדווח על התקדמות בפרויקט, כולל אזכור שמו כמועמד לחזק את חיל האוויר של איראן ודיווחים על כך שהמטוס נשלח לסוריה, להמשך ניסוי בתנאים מבצעיים.
בחודש מרץ האחרון, הודיע משרד ההגנה הרוסי שקבוצה ראשונה של טייסי חיל האוויר שלו הוכשרה להטיס את החמקן ובהמשך על ניסוי שלו במצב מאויש מרחוק, ללא טייס בקוקפיט.
נכון שבין ארה"ב לרוסיה אין מצב מלחמה כרגע, אך בין מטוסי חילות האוויר של שתי המעצמות מתרחשות תקריות כמעט על בסיס יומי במרחב האווירי הבינלאומי וסמוך לגבולות רוסיה.
מעבר לכך על פי דיווחים שונים בשבועות האחרונים, ארה"ב מעבירה חיילים שלה שהוצבו בגרמניה לבסיסים במזרח אירופה ובכך מקרבת אותם לרוסיה, צעד נוסף שמלמד על מתיחות ודריכות צבאית ביחסים בין שתי המעצמות.