על רקע הפלישה הרוסית, רומניה החליטה לקרקע את מטוסי המיג-21 שלהם ולהחליף אותם ב-F-16 חדשים. במערב לוחצים עליהם להעביר לאוקראינה את המטוסים, שהושבחו בעבר על ידי חברות מישראל, לה זכות וטו בכל עסקה עתידית עליהם. גורמים בארץ טענו כי טרם נערך דיון בעניין
משרד ההגנה הרומני הודיע ביום שישי האחרון על ההחלטה לקרקע את צי מטוסי המיג 21 שלו, זאת במטרה לזרז את ההצטיידות במטוסי F-16 חדשים, החלטה שהתקבלה בעקבות המלחמה באוקראינה והאיום הרוסי.
מאז אותה החלטה, ישנו לחץ מצד מספר מדיניות מערביות, במטרה לגרום לרומנים להעביר את מטוסי הקרב שהוציאו מהשירות, לידי חיל האוויר של אוקראינה. אותם מטוסים "הושבחו" בין השנים 1997 ל-2001 במסגרת פרויקט גדול, על ידי חברות אלביט ואלתא.
ישראל כזכור מקפידה שלא להעביר ציוד לחימה לאוקראינה, כולל הגנתי. לא ברור כיצד תגיב אם יוחלט להעביר את מטוסי המיג 21 לאוקראינה. עקרונית ובמסגרת ההסכמים שנחתמו, לישראל יש יכולת להטיל וטו על אספקת המטוסים עם המערכות של אלביט ואלתא. גורמים בישראל טוענים כי טרם התקיימו דיונים בנושא תגובה להחלטה כזו, במידה ותהפוך לסופית ורשמית.
אחרי שבועות ארוכים של מלחמה ואבדות קשות, חיל האוויר האוקראיני מתחנן ממש לקבל לידיו מטוסי קרב חדשים, במקום אלו שאבדו בלחימה מול הרוסים. העדיפות היא למטוסי מיג וסוחוי מהסוג שמוכר לטייסים האוקראינים, בכדי לאפשר כניסה מידית ללחימה ובלי שיהיה צורך בהכשרה ארוכה של הצוותים האוויריים והקרקעיים.
המטוסים והשדרוג הישראלי
אמנם לאוקראינה אין מטוסי מיג 21 אולם במקומות מהם מופעל הלחץ, טוענים כי ניתן להעביר להם עשרות מטוסי קרב באופן מידי, כולל חלקי חילוף. אופן ההפעלה והתחזוקה הפשוט של המטוס, צפוי לאפשר קליטה מהירה שלהם באוקראינה.
לחיל האוויר הרומני היו כ-36 מטוסי מיג 21 ממספר תתי-דגמים. מדובר במטוסי קרב ותיקים ביותר, שטסו לראשונה בשנות ה-50. במסגרת פרויקט השדרוג הישראלי של מטוסי המיג הישנים, הושבחו דגמי לנסר A לתקיפת מטרות קרקעיות כולל יכולת לשאת ולהכווין חימוש חכם בשילוב עם טילי אוויר-אוויר כולל טילי "פיתון" ישראלים, דגם לנסר B לאימון ולנסר C ל"עליונות אווירית".
עוד במסגרת הפרויקט, הוחלפו מערכות תא הטייס לדיגיטליות ברובן כולל מסכי LCD גדולים באיכות גבוהה. רומניה שודרגה למחשב משימה וקסדה חכמה, הכוללת תצוגת עילית עם נתוני טיסה והכוונת חימוש. בנוסף מכ"ם של אלתא היודע לאתר ולהכווין חימוש למטרות אוויריות וקרקעיות בטווחים העולים על 220 ק"מ.