חוזה שנחתם בין הפנטגון לחברת "לוקהיד מרטין", יביא לירידה דרמטית בעלות שעות טיסה של מטוסי החמקן מסוג F-35. מהלך שיורגש גם בטייסות האדיר של חיל האוויר הישראלי, שצפוי לקבל ביום ראשון הבא (26.9) עוד שלושה מטוסים חדשים כאלו.
האדירים החדשים שעתידים לנחות בישראל יעלו את מספר מטוסי החמקן בחיל האוויר ל-30, כולל מטוס הניסוי אדיר מנ"ט. הם מיועדים להיכנס לשירות בטייסת החמקנים השנייה של החיל, טייסת 116.
מדובר על ירידה של 40 אחוז בעלות שעות טיסה של מטוסי ה-F-35, כך על פי תחזית החברה. יש לציין שהירידה במחיר לשעת טיסה כוללת את כלל הלקוחות ובהם כאמור גם חיל האוויר הישראלי. בלוקהיד ציינו כי הורדת המחירים תתבצע באמצעות התייעלות בשרשרת האספקה, ייעול צוותי כוח האדם וכן בתהליכי הייצור.
ברידג'יט לודרדייל, סגנית נשיא ומנהלת תוכנית מטוס ה-F-35 בלוקהיד מרטין הוסיפה כי: "החוזים שנחתמו מהווים ירידה של יותר מ-30 אחוזים בעלויות שעת טיסה לעומת החוזים השנתיים לשנת 2020".
כיום עלות של שעת טיסה ב-F-35A שזה הדגם עליו מבוסס "האדיר" של חיל האוויר עומדת על 33,000 דולר. בשנה הבאה הוא כבר ירד ל- 30,000 וימשיך לרדת בשנים הבאות, עד להשלמת ירידה של 40 אחוזים, בהערכה.
ההסכם שנחתם בין הפנטגון ללוקהיד מרטין כולל מספר חוזים לתמיכה בפעילויות ובאחזקה של צי מטוסי ה-F-35 ברחבי העולם עבור השנים 2021-2023. החברה תתמוך בזמינויות ובמוכנות למשימה של מטוסי ה-F-35 תוך המשך הורדת העלויות.
החוזים השנתיים מממנים את פעילויות האחזקה והתמיכה ההכרחיות עבור המטוסים שפועלים ברחבי העולם ובונים את הקיבולת לתמיכה בצי העתידי הכולל של מטוסי ה-F-35, שיעמוד על יותר מ-3,000 מטוסים.
החוזים כוללים מומחים טכניים שתומכים בפעילויות המטוסים בפעילויות האחזקה הקלה והעמוקה בבסיסים ובמרכזי התחזוקה; הכשרה, אימון וכשירות לצוותי הקרקע והאוויר וכן עלויות המהנדסים על אדמת ארה"ב ובעלות בריתה. בנוסף, כוללים את עלויות ניתוח המידע וניהול שרשרת האספקה להיבטי התחזוקה וחידושי מלאי חלפים, בהתאם לצפי ולפעילויות המטוסים ברחבי העולם.
במקביל בריטניה ואיטליה מדווחות על התקדמות בשילוב אמצעי לחימה שלהן במטוסי החמקן, תהליך שקורה גם בישראל עם שילוב של טילי אוויר-אוויר מסוג פיתון וחימוש חכם כחול לבן.
כיום, פועלים ברחבי העולם 690 חמקנים מ-21 בסיסים. יותר מ-1460 טייסים ו-11,025 אנשי תחזוקה הוכשרו לעבודה על המטוס. צי המטוסים הכולל ביצע יותר מ-430,000 שעות טיסה.