בשנים האחרונות, אחרי עשורים של מלחמה בטרור העולמי, ארה"ב מחזירה את הפוקוס הביטחוני שלה לאיומים הגדולים, בראשם רוסיה וסין. במאמרים וגם בהודעות רשמיות של הפנטגון ניתן ללמוד שהשינוי מורגש היטב באימונים כמו גם בפעילויות שונות, כולל מסווגות, כשהכל מכוון למלחמה בהיקף מלא מול אותן מדינות.
במקרה של התקפה על ארה"ב, אפילו תחילתה של מתיחות, היא תשלח באופן מידי את נושאות המטוסים, הצוללות וספינות הטילים שלה. טילי טומהוק, טייסות קרב ומפציצים. מי שאמור לפתוח לכולם את הדרך ולהיות בהמשך מרכיב מרכזי בשדה הקרב, הם מטוסי ה- F-35 שיפרסו במהירות לזירת הלחימה בבסיסים ועל גבי נושאות המטוסים של הצי. במקרה הזה לא מדובר רק במטוסים של ארה"ב.
לאמריקאים יש כיום צי גדול וחזק של מטוסי F-35 חמקן שיגדל עוד משמעותית במהלך השנים הקרובות. כבר היום יש לחיל האוויר האמריקאי 230 חמקנים מהסוג הזה עם הזמנה פתוחה לעוד 1,500, באווירייה של המרינס יש 81 ולצי יש 18 עם הזמנה לעוד כ-230.
רבים מהם ישלחו לבסיסים באירופה אבל אלה לא יפעלו לבד משם. במסגרת של ברית נאט"ו הם יחברו לצי הולך וגדל של מטוסי חמקן בחילות האוויר של מדינות רבות באירופה ולא רק בהן. חוקרים לביטחון בארה"ב מדברים גם על חמקנים מאוסטרליה, יפן ואפילו ישראל.
למה יש חמקנים בסקנדינביה השלווה
בעוד מעט יותר מעשור מטוסי F-35 יהיו מהדגמים הנפוצים ביותר בעולם כשלארה"ב לבדה יהיו למעלה מ-2,000 מהם (חיל אוויר, צי ומארינס). אוסטרליה שקיבלה 24 מ-72 מטוסים הכריזה לאחרונה על מטוסי החמקן שלה כמבצעיים. הישג משמעותי לבעלת ברית של ארה"ב באזור הפסיפי. באותו האזור גם יפן הכריזה על מטוסי ה- F-35 מבצעיים כשבסופו של תהליך יהיו להם 147 חמקנים, המפעילה השנייה בעולם של מטוס הקרב המתקדם.
בנוסף לאלה, מדינות רבות בנאט"ו מצטיידות במטוסי F-35. דנמרק קיבלה את הראשון מבין 27 חמקנים שהזמינה. חיל האוויר האיטלקי קיבל לידיו 12 מטוסי F-35A מסך כולל של 60 מטוסים והצי האיטלקי קיבל לידיו מטוסים מדגם F-35B מסך כולל של 15. גם הבריטים קיבלו נכון להיום 21 חמקנים F-35B מסך כולל של 138 חמקנים שהזמינו.
מטוסי ה- F-35 נרכשו גם על ידי נורבגיה, הולנד, בלגיה, פולין ומדינות נוספות. מדובר במהלך מאוד משמעותי מכמה סיבות. אם ארה"ב תותקף על ידי אויב, היא יכולה להפעיל את סעיף 5 הקובע כי התקפה על מדינה אחת בברית נאט"ו תיחשב כהתקפה ופתיחת מלחמה נגד כלל המדינות בברית. הדבר אומר כוח מאסיבי מאוחד ותקיפה נגדית מתואמת מצד אותן מדינות, כשהדבר נכון כמובן גם לצי החמקנים, שיפעלו יחד.
העובדה שמטוסי חמקן כבר מוצבים בדנמרק למשל הגובלת בים הבלטי, אומרת שהם יכולים להגיב ולהגיע באופן מידי ולהגיע למזרח אירופה ומעבר לשם. צי חמקנים גדול שנמצא באיטליה, בריטניה או פולין מאפשר יכולות אדירות לכוח רב משימתי ולאומי של מטוסי F-35 שכבר היום יודעים לתאם משימות ולשתף נתונים. למעשה, שיתוף הנתונים של המטוסים שאותו קשה מאוד לאויב לגלות - נחשב לשריר עוצמתי של המערך הרב לאומי.
מטוסי ה- F-35 מכל המדינות מרושתים יחדיו באמצעות קישור נתונים. יודעים לתקשר אחד עם השני באמצעות מערכת להעברת מידע ונתונים הנקראת "MADL" (קישור נתונים רב תכליתי) דרכה כל מטוס יכול להעביר למטוס חמקן אחר נתונים, תמונות, וידאו וקול. גם נקודות ניווט ואפילו מטרות מדויקות.
אפשר לחשוב על תרחיש דמיוני שבו מטוסי F-35 של דנמרק נמצאים בדרכם למשימה, כשבדרך הסנסורים שלהם מאתרים מכ"ם או סוללת נ"מ רוסית. מבלי שהם צריכים לדבר בקשר, אותם חמקנים מעבירים את נקודות הציון המדויקות של המטרה ואפילו צילום וידאו שלה לחמקנים בריטים או אמריקאים, שסוגרים מעגל ומשמידים את המטרה.
אותם מטוסי F-35 בריטים שתוקפים את הסוללה יכולים לאתר פתאום מבנה מטוסי קרב רוסים ולהעביר את המידע למבנה חמקנים אמריקאי, שיפיל אותם. זה חלק מהמשמעות של שיתוף המידע.
המערכות שכבר קיימות כיום, או נמצאות בשלבי ניסוי מתקדמים, מאפשרות בזכות אותה העברת מידע רב לאומית להכווין גם טילי קרקע-קרקע או מנגד מיירטים נגד טילים ששוגרו מרוסיה ויאותרו על ידי החמקנים שגם יכווינו יחדיו את מערכי ההגנה האווירית.
הטלגרם של מטוסי הקרב
בימים אלו ממש, הפנטגון ונאט"ו עובדים על פרויקט שיאפשר למטוסי ה- F-35 מהמדינות השונות למנף את מערכות הקישוריות, כך שידעו לתפעל יחד גם מטוסים ללא טייס. בנוסף שידעו לתקשר גם עם מפציצים חמקנים מסוג B-2 ועם מטוסי חמקן מסוג F-22.
רק לאחרונה חיל האוויר האמריקאי הצליח (באופן חלקי כרגע) לקשר באמצעות מערכת "לינק 16" בין מטוסי F-35 ל- F-22 כך שיעבירו מידע דו כיווני ביניהם. בסופו של תהליך המטרה שלהם היא לייצר "רשת קטלנית" עליה יפעלו כלל מטוסי החמקן, מטוסים נוספים וגם מפקדות קרקעיות, כשכולם ישבו על אותה רשת מידע ונתונים.
ברוסיה לא מסתירים את אי הנוחות מהצי הבינלאומי של מטוסי החמקן שנבנה מולם כמו גם רשת המידע שתשפר את היכולות שלהם לפעול יחד. לא פעם הקרמלין פרסם הודעות נגד, טענות על כך שמכירת מטוסי חמקן לחלק מהמדינות, בעיקר במזרח אירופה, פוגע בשלום וביציבות העולמית. הרוסים מבינים שכיום אין להם כל מענה לאיום המתגבר ויכולת לסכל את העוצמה שנבנית מולם.