המעצמות השונות מנהלות מרוץ חימוש תמידי ומחזיקות בקנה נשק מאיים כדי לבצר את מעמדן בעולם ולדאוג שאף אחד לא יעלה על דעתו לבחון את היכולות שלהן.
לפחות על פי הצהרות הצדדים, משבר הקורונה הגביר עוד יותר את המתח בין ארה"ב לבין רוסיה וסין כשאנחנו ביקשנו לבחון את צי המפציצים הקטלני שמחזיקות כל אחת מהן כדי להרתיע את יריבותיה.
פיקוד התקיפה הגלובלית של חיל האוויר האמריקאי
בין המור"קים על מפציץ ה-B-52 אירוע מינואר 1961 אז המריא מבסיס גולדסבורו לגיחת אימון תקיפה של ברית המועצות, עם זוג פצצות מימן בעוצמה של 24 מגה טון. במהלך הטיסה נוצר פיצוץ במיכל הדלק שבכנפי המטוס וחלק מאנשי הצוות צנחו. אחת מהפצצות השתחררה מהמטוס ושקעה באדמת ביצה בשטח חקלאי, ככל הנראה לעומק של 50 מטרים. למרות שמקום הנפילה המוערך ידוע, עד היום לא נמצאה הפצצה.
בינואר השנה חיל האוויר האמריקאי אישר שהמפציץ שטס עוד בימי מלחמת וייטנאם לא יישא יותר חימוש גרעיני, אולם הדגיש שבמקרה הצורך זו תהיה כשירות שניתן יהיה להחזיר במהירות. בין היתר הוא מסוגל לשאת 31 טון חימוש לטווח של 16,000 ק"מ. מדובר במגוון רחב של טילים ופצצות.
במהלך המתיחות שהייתה ב-2017 בין ארה"ב לצפון קוריאה, מפציצי B-1 שנשלחו לטוס ליד האי, כדי להעביר את המסר המאיים מצד האמריקאים.
לחיל האוויר האמריקאי יש 59 מפציצים מהסוג הזה, כל אחד מהם עולה למעלה מ-280 מיליון דולר ליחידה. אם תרצו, ארבעה מטוסי F-35.
זהו מפציץ אסטרטגי על קולי שנכנס לשירות בשנת 1985 ועתיד להישאר עוד שנים רבות בזכות שדרוגים ויכולת לשאת חימוש במשקל של 57 טון. כל מפציץ מסוגל להגיע לטווח של כ-12,000 ק"מ ולשאת 10 פצצות גרעיניות.
הפיקוד אחראי על ניהול ההרתעה האסטרטגית ותקיפה גרעינית בחיל האוויר האמריקאי. תחת אחריות הפיקוד נמצאים הטילים הגרעיניים והמפציצים האסטרטגיים, למעלה מ-30 אלף חיילים וקצינים שמוכנים למלחמה גרעינית בכל זמן ומקום בעולם עם כוח אש הרסני.
B-2 - מפציצים חמקנים שמוכרים בזכות הצורה הייחודית שלהם - מעין כנף מעופפת בצבע שחור. זהו גם אחד מהמטוסים היקרים בעולם, כל אחד מהם עולה כמיליארד דולר.
כל מפציץ B-2 יכול לשאת 16 פצצות גרעיניות כולל B83 שעוצמתה פי 80 ממה שהופל על היפנים במלחמת העולם השנייה, לפצצה אחת. המפציץ הזה מסוגל לטוס לטווח של 11,000 ק"מ ומגיע למהירות שיוט של אלף קמ"ש בגובה 40,000 רגל.
מפקדת תעופה ארוכת טווח של חיל האוויר הרוסי
המפקדה שאחראית על הכוח הגרעיני בחיל האוויר הרוסי מפעילה שלושה סוגי מפציצים. כמו בארה"ב גם הרוסים השקיעו מיליארדים בבנייה של כלי טיס, שייקחו לטווחים של אלפי קילומטרים לפחות 10 פצצות גרעין שכל אחת מהן יכולה להשמיד עיר גדולה.
TU-160 המפציץ שמכונה "הברבור הלבן" או "בלאק ג'ק", נחשב למפציץ הכבד ביותר של הרוסים שמפעילים 16 יחידות כאלו. הוא נכנס לשירות מבצעי בסוף שנות השמונים אולם בשלוש השנים האחרונות רוסיה החלה להשביח אותו ולטענתם, מדובר כיום במפציץ חדש - שרק צורתו דומה למטוס המקורי.
מפציץ TU-160 מופעל על ידי ארבעה אנשי צוות ומיוחסת לו יכולת להגיע למהירות של 2,200 קמ"ש. לטענת הרוסים מסוגל לטוס למרחק של 12,300 ק"מ בלי תדלוק אווירי, בזכות מיכל דלק בעל קיבולת של 130 טון המאפשר לו להישאר באוויר 15 שעות ברציפות. ביכולתו לשאת למעלה מ-40 טון חימוש כולל פצצות גרעין או טילי שיוט בעלי ראש נפץ גרעיני.
TU-22M המפציץ הזה שאורכו 42 מטרים זוכה לכותרות בשנים האחרונות בשל ההפצצות הכבדות בסוריה ונחיתה אחת במהלכה נחצה לשניים. מדובר במפציץ כבד אבל מהיר - שמגיע למהירות של 2,000 קמ"ש וטווח של 6,800 ק"מ.
הפעם הראשונה שהמפציץ הזה עלה לאוויר הייתה ב-1969, אבל מדובר בדגם משודרג וכמעט מטוס חדש, שלא מזכיר את הדגמים הראשונים. כל מפציץ כזה יכול לשאת 24 טון חימוש כולל טילים גרעיניים. לרוסים יש 67 מפציצים מהסוג הזה.
המפציץ הוותיק ביותר של הרוסים שהיה סמל המלחמה הקרה ונשאר סמל גם ב-2020 הוא TU-95, כאשר לפחות על פי ההצהרות של חיל האוויר הרוסי צפוי לו שירות ארוך עד שנת 2035 ואף מעבר לזה.
אורכו 46 מטרים והמהירות המיוחסת לו עולה על 900 קמ"ש לטווח של 15,000 ק"מ. חלק המאיים, הוא היכולת לשאת 15 טון טילי שיוט ופצצות. לפי דיווחים שונים המפציץ הזה הוא שהפיל בניסוי את פצצת הצאר, פצצת המימן החזקה ביותר שנוסתה אי פעם, בעוצמה של 50 מגהטון. לחיל האוויר הרוסי יש 60 מפציצים מהסוג הזה.
דיביזיות ההפצצה של חיל האוויר הסיני
הדיביזיות של חיל האוויר הסיני מפעילות מפציץ אסטרטגי אחד בעל יכולת לשגר חימוש גרעיני. את הטייסות הם פיזרו ברחבי המדינה כדי שלא תהיה אפשרות להשמיד אותן בתקיפה אחת ובנוסף, כדי שיגיעו מאותם בסיסים ליעדים שונים.
H-6 הוא מפציץ המכונה שיאן ממנו יש לחיל האוויר הסיני 140 יחידות ו-30 מפציצים נוספים במסגרת הצי. מדובר בפיתוח סיני על בסיס ה-TU-160 הרוסי, שמסוגל להגיע למהירות מרבית של אלף קמ"ש וטווח של 6,000 ק"מ.
כל מפציץ כזה יכול לשאת 6 טון חימוש כולל טיל DF-21D שכל אחד מהם נושא מספר ראשי נפץ גרעיניים. בארה"ב נטען שטילים גרעיניים מהסוג הזה, נועדו בין היתר להשמיד את נושאות המטוסים הענקיות שלהם.
עוד בסין, מפתחים את מפציץ ה- H-20 שלטענתם יגיע לטווח של 20,000 ק"מ ויכולת נשיאה של 10 עד 20 טון חימוש.