אמיר אוחנה
גם אחרי שניפץ תקרת זכוכית עבה, נבחר להיות יו"ר הכנסת הגאה הראשון, דיבר על משפחתו בנאום הבכורה שלו והופיע לצד בנימין נתניהו בישיבת הממשלה הראשונה כשבן זוגו וילדיו לצידו, דמותו של אוחנה ופעילותו לטובת הקהילה הגאה ממשיכות להיות שנויות במחלוקת - בקואליציה ובאופוזיציה וגם בתוך בקהילה הגאה עצמה. אוהביו יטענו שאוחנה הוביל מהפכה של ממש לטובת להט"ב בפריפריה, שונאיו יזכירו את שתיקתו הרועמת לאמירות נוראיות של חבריו לממשלה, ושני הצדדים ימשיכו להתכתש זה עם זה עד חורמה על תרומתו. כך או כך, אוחנה הצליח להוכיח לכולם שאין תפקיד או מקום שהוא לא יוכל להגיע אליו ובין אם תרצו ובין אם לא - מדובר בחבר הקהילה הגאה המשפיע ביותר בישראל.
יאיר שרקי
כתב החדשות הדתי-לאומי של חברת החדשות ו-N12 ריגש מדינה שלמה אחרי שבישר קבל עם ועדה שהוא "אוהב בנים ואת הקדוש ברוך הוא". שרקי אמנם הצהיר באותה נשימה כי לא ידבר על הנושא פעם נוספת, אבל לא תמיד צריך להניף דגל גאווה ולמתג עצמך כאקטיביסט בועט ונושך כדי להפוך לקול משפיע וחשוב שיוצא מתוך הקהילה הגאה. הפוסט של שרקי, היציאה מהארון המשמעותית ביותר השנה עד כה, הציף במדויק את המורכבות הישראלית. במספר מילים שרקי הצליח לנסח קונפליקט שבוער בנשמתם של בני ישיבות רבים, אבל יותר מהכל, הוא נתן פנים וייצוג לאוכלוסייה חסרת מודל, כזו שמעניקה השראה ותקווה לאותם בני ובנות נוער, שעוד יזכו לצאת מהארון בעתיד ויזכרו בפעם הראשונה בה הם זכו לראות הומו דתי בטלוויזיה.
ספיר ברמן
עברו יותר משנתיים מאז החלה שופטת הכדורגל ספיר ברמן לחיות את חייה האותנטיים ביותר כאישה, ובתקופה הקצרה הזו היא הספיקה לעשות מעל ומעבר למען הקהילה הטרנסג'נדרית המקומית. מהנוכחות החשובה כל כך בעולם הכדורגל הישראלי, דרך האירוסין המתוקשרים עם בת הזוג בר יצחק אווסקר ועד ההרצאות המרגשות על חייה כאישה טרנסית בכל רחבי הארץ, ברמן מנפצת מיתוסים וסטיגמות על טרנסג'נדרים בכל יום מחדש ומחזקת את הקהילה כולה.
אסי עזר ואלברט אסקולה
יש כמה וכמה פאוור קאפלס חזקים בקהילה הגאה שמככבים ברשימה, אבל הבולטים שבהם (וגם כנראה גם הכי קולניים) הם אסי ואלברט, שהביאו שניהם יחד את הביטוי "נראות להט"בית" לרמות חדשות לחלוטין. מההופעות של עזר בתור מנחה בתוכניות הטלוויזיה המצליחות "נינג'ה ישראל" ו"הכוכב הבא", דרך הקמפיינים הזוגיים ל-AIG וחיי המשפחה הפוטוגניים ועד הדרך בה הם מציגים את האהבה שלהם (וגם עונים להומופובים תורנים), עזר ואסקולה מראים למיליוני ישראלים איך משפחה ישראלית גאה באמת נראית.
שרית חדד ותמר יהלומי
היציאה של שרית חדד מהארון יחד עם ההודעה על זוגיות עם הזמרת תמר יהלומי הפכו לאחד הנושאים המדוברים במדינה בזמנו והולידו את הפאוור קאפל הלסבי החזק ביותר בישראל. גם שנתיים אחרי קשה להתעלם מכך שהייתה זו בחירה אמיצה של חדד, שכן היא בולטת במיוחד בזמר הים-תיכוני, ז'אנר שלא התברך עד כה ביציאות רבות מהארון. עם היציאה מהארון אולי היה חשש שמא הדבר יפגע בקריירה, אבל הקהל של הזמרת, גם המסורתי והשמרן יותר, הוכיח שאהבה מנצחת את הכל, וכך הפכו חדד ויהלומי ומגדלור עבור הקהילה הלסבית והגאה כולה (ולאחת המשפחות הכי פוטוגניות בישראל).
דנה אינטרנשיונל ושי כרם
גם אחרי יותר מ-30 שנות פעילות, אינטרנשיונל מוכיחה שנה אחר שנה שאי אפשר לדבר על להט"ב ישראלים מבלי לציין את שמה, אלא שהשנה האחרונה הייתה שונה ומיוחדת אפילו עבור הדיווה הגדולה ביותר בישראל. בליווי צמוד של המנהל שי כרם, שנחשף לראשונה בסדרה הדוקומנטרית של yes "דנה קמה", אינטרנשיונל חגגה 30 שנות קריירה עם ארגון הנוער הגאה, שחררה את הלהיט הענק "אחלה גבר" עם הצמד-לשעבר סטטיק ובן אל וחשפה בסדרה המדוברת בפני הקהל את נשמתה כפי שלא עשתה מעולם. כעת היא עתידה לשוב ולשתף פעולה עם עופר ניסים בקונצרט הגאווה המסורתי, אז מה הפלא שדנה אינטרנשיונל הייתה ועודנה אחת מחברות הקהילה המשפיעות ביותר בישראל.
עופר ניסים
הרבה מעבר למוזיקה המופלאה והעל-זמנית, מסיבות הענק של ניסים הפכו למוקדי עלייה לרגל שתיירים, מבקרים וגם תל אביבים נלחמים בשיניים בשביל כרטיס עבורם (בזמן שאחרים אוהבים להתלונן על המחיר הגבוה שלהם). בשלב הזה לא מדובר בעוד די ג'יי פורץ גבולות או מפיק מוזיקלי יצירתי שהגיע הכי רחוק שאפשר לדמיין, אלא גם ובעיקר באגדה ואייקון שמיצב את עצמו כאחד מאבני היסוד של חיי הלילה בישראל, וכאדם שסביבו נבנתה תת-תרבות מקומית.
אילן פלד
עברו כבר כמה שנים מאז הפך פלד עמוס הכישרונות לקונצנזוס, אבל גם בשנת 2023 הוא עדיין אחד הכוכבים הכי מוכשרים, מצחיקים ואהובים שיש לקהילה הגאה בישראל. בשנה האחרונה פלד הוכיח אחת ולתמיד שהוא הרבה יותר מעוד קומיקאי מחונן על-זמני - הוא אומן בעל אמירה, אותה הצליח לבטא היטב בשיריו מתוך אלבום הבכורה שעתיד לראות בקרוב, אבל כבר הצליח לעורר סערה. אז נכון, פלד עצמו מסרב להתראיין ולא מנדב פרטים על חייו האישיים, אבל היצירה הקווירית שלו מדברת בעד עצמה וההצלחה שלה בקרב הקהל הישראלי כולו הופכת אותו לאחד הקולות האמנותיים הקווירים החשובים של הדור הזה.
יוראי להב הרצנו
מאז נכנס חבר הכנסת מרשימת "יש עתיד" למשכן ב-2019 הוא הוכיח את עצמו כאחד הפרלמנטרים החרוצים ביותר בישראל, לכל הדעות. בשנה האחרונה, עם עליית הממשלה החדשה, הפך להב-הרצנו ווקאלי עוד יותר ועמד על הרגליים האחוריות, שלא לומר קפץ על שולחנות, במאבק למנוע פגיעה בזכויות הקהילה הגאה. הח"כ הצעיר, שעומד גם בראש השדולה למען קידום הקהילה הגאה, פועל אקטיבית באופן עקבי לקידומה של הקהילה הגאה ולא מהסס לפעול נגד פעולות ותגובות שמנסות להדיר אותה מהמשכן (ורק תגללו בטוויטר שלו כדי להיווכח שהוא פשוט לא מפספס שום דבר).
בל אגם
יותר מאשר שחקנית, מנחת טלוויזיה, רקדנית ודוגמנית של ויקטוריה סיקרט בישראל, בל אגם היא פעילה חברתית אמיצה ואחת הדוברות הבולטות ביותר למען הקהילה הטרנסג'נדרית בישראל. עוד ב-2018 הקימה ויזמה בעצמה מיזם תמיכה לנשים טרנסג'נדריות, מה שזיכה אותה בתואר "מחנכת השנה של ישראל" מטעם משרד החינוך. מאז אגם המשיכה לשמח כלות, להופיע בטלוויזיה עבור מבוגרים ונוער וגם הספיקה לעבוד צמוד ולמען ארגון הנוער הגאה.
מיקי בוגנים
דמותו של מעצב השיער והמאפר המוכשר מלווה את הציבוריות הישראלי כבר 25 שנה, מאז ליווה את דנה אינטרנשיונל לאירוויזיון ההוא. בוגנים הצבעוני החל להופיע בטלוויזיה, היה בין ההומואים הראשונים שהיו בדיוק מי שהם מבלי להתנצל והקריירה רק פרחה עד שליווה ועיצב את שיערה של לא אחרת מאשר מריה קארי. אבל גם אחרי עשרות שנים של עשייה ותרומה לקהילה, הגאה והטרנסית שעל חלקה הציבור לא שומע, בוגנים ממשיך להפתיע. בעונה האחרונה של "מחוברים" בה כיכב הוא חשף רבדים עמוקים יותר בדמותו, שיתף כי הוא אינו אוהב להגדיר את המיניות שלו.
אורנה בנאי
גם בעשור הרביעי לקריירה שלה, קצת יותר מעשור אחרי שיצאה מהארון, אורנה בנאי ממשיכה להיות אחת השחקניות הלסביות הבולטות הווקאליות בתעשיית הבידור הישראלית, כשרק לאחרונה דיברה בגילוי לב על טיפול ההמרה שהוריה ניסו לעשות לה ועל הקשר המורכב עם משפחתה בעקבות היציאה שלה מהארון. האומץ לחשוף הכל בפני הקהל את הפצעים הכואבים ביותר מבלי לפספס הזדמנות לצחוק על החיים עצמם, בין אם על הבמה, בראיונות או בטלוויזיה, הופכים את בנאי לאחת הלסביות המשפיעות ביותר בישראל.
רן דנקר
הזמר והשחקן המציא את עצמו מחדש בשנים האחרונות, מיצב את דמותו בתעשייה בתור כוב פופ ענק והקראש של כל בני ובנות ישראל, זאת במקביל לתפקידו כשופט בתוכנית "הכוכב הבא". עבר לא מעט זמן מאז יצא מהארון כביסקסואל, אבל היום יותר מבעבר דנקר כבר לא חושש לבטא זאת ולשחק על תפקידי המגדר השונים דרך האמנות שלו, לעיני הקהל העצום שצבר לאורך הקריירה (וגם לעיניי נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן).
נסלי ברדה
מעטים האנשים שלא נתקלו בפניה של העיתונאית ומגישת החדשות על מסך הטלוויזיה. לאורך הקריירה ארוכת השנים של ברדה היא הגישה מהדורות חדשות וכיום מגישה את חדשות הבוקר בכל יום חמישי ואת התוכניות האהובות "אנשים" ו"אחד למיליון" בקשת 12. ברדה מעולם לא יצאה מהארון או נתנה כותרת דרמטית בנושא, אבל פה בדיוק טמון הכוח שלה - נוכחות לסבית לא מתנצלת על המסך, שהצליחה לחדור לליבן של משפחות רבות - ממטולה ועד אילת.
דורון מדלי
קצת כמו מריה קארי וכריסמס, ככה גם מדלי נמצא בפה של כולם לקראת חודש מאי, הלוא הוא חודש האירוויזיון. אחרי שהיה בין האחראים לניצחון הסוחף ב-2018 עם נטע ברזילי, מכונת הלהיטים המשומנת וראש המשלחת הישראלית לתחרות הזמר האירופית הביא השנה הישג אדיר וכבוד גדול לישראל יחד עם נועה קירל המצוינת, שלא נקלעה לשום סיטואציה. עם או בלי הקשר שלו לקהילה הגאה, מדלי הפך לאחת הדמויות הגאות המוכרות והמשפיעות ביותר בישראל, שרבים מחכים לכל הצהרה (או השחרה או פליטת פה) שלה.
ירדן ג'רבי
ראש השנה הוא תמיד זמן טוב להתחלות חדשות וכך היה השנה עבור הספורטאית הישראלית המעוטרת ביותר בענף הג'ודו ופרשנית "נינג'ה ישראל", שיצאה מהארון בפוסט מרגש שנפתח במילים "אהבה ממבט ראשון" ונמשך עם חשיפת בת הזוג דאז. ההודעה של ג'רבי אולי לא הפתיעה רבים בתוך הקהילה הגאה עצמה, אבל היא הפכה אותה לאחת הספורטאיות הגאות המצליחות בישראל בין לילה ועוררה השראה בקרב ילדות ונערות, קוויריות או לא, שעוד ישברו בעתיד פסגות חדשות בעולם הספורט הישראלי.
עידן רול והראל סקעת
בצד אחד חבר בכנסת וסגן שר לשעבר ובצד השני אחד הזמרים המוכרים בישראל. ביחד, רול וסקעת הם פאוור קאפל גאה בפרופיל גבוה שמוכיח פעם אחר פעם כי יתייצבו בכל מקום בו נלחמים על זכויות הקהילה הגאה - בין אם בזירה הפוליטית ובין אם בזירה הציבורית. תוסיפו את לתמונה את ארי ואיסלה, בנם ובתם של בני הזוג, ותקבלו את אחת המשפחות הגאות המשפיעות ביותר בישראל.
שיראל ברגר
אשת הקולינריה והשפית כבר מזמן כבשה את התחום, אחרי שהביאה בשורה טבעונית לישראל - מסעדת opa, שמתהדרת בפיין דיינינג ורגישות מממלכת הצומח בלבד. השנה המסעדה רשמה לעצמה הישג ענק ונכנסה למדריך הבינלאומי והאיכותי 50Best לאזור המזרח התיכון ואפריקה. תוסיפו לזה ראיונות אמיצים על חוסר שוויון סביב להבות המטבחים, זוגיות מתוקשרת עם ג'וי ריגר (ולשעבר אורנה בנאי) ותקבלו את האיט גירל של הלסביות בסצינת האוכל. וכן, שווה להתעכב על כפל המשמעות של הביטוי "איט-גיר" כאן.
נדב בורנשטיין
העיתונאי ומנחה "חי בלילה" לא זר לאקטיביזם להט"בי וכבר שנים מביע מבלי להתנצל את דעתו הקולחת, אבל גם הוא כמו רבים אחרים הרגיש בשנה האחרונה את החשש מפני פגיעה בזכויות להט"ב והחליט להרים את הווליום. מפנייה ישירה לאזרחי ישראל שלא להצביע למפלגות הומופוביות תוך כדי שהוא מתגאה במשפחה שלו, דרך הנחיית הפגנות ואירועים קהילתיים בהתנדבות מלאה ועד מונולוגים חדים בהן הוא מציף לשיח את הנושאים הבוערים והחשובים ביותר איתם הקהילה הגאה מתמודדת איתם ותוקף את אלו שנשבעו להיאבק בה - הקול של בורנשטיין הוא ברכה לקהילה הגאה.
קיי לונג
עבור קיי לונג, דראג הוא לא עבודה, תחביב או אהבה, אלא דרך חיים. הרבה לפני שאמנות הדראג הפכה למיינסטרים ושברה דלתות מסביב לעולם, קיי לונג הייתה אחת הדמויות החלוציות בישראל שעסקו בהנכחת הקהילה הגאה, ובפרט הקהילה הטרנסג'נדרית וקהילת הדראג, בפני עם ישראל. יותר מכך, וגם חשוב הרבה יותר מעוד הופעה או הרצאה בישראל או בחו"ל, קיי לונג מקדישה בשנים האחרונות זמן להקראת סיפורים לילדים בכל רחבי הארץ ובחינוך דור העתיד של ישראל לאהבה, קבלה והכלה של כל בני האדם באשר הם.
ערן סויסה
אשף הבידור והרכילות הפך עם השנים לסלב מוכר ואהוב בזכות עצמו, והשנה אף ינחה את העצרת המרכזית במצעד הגאווה בירושלים. העיתונאי המוערך, שכבר נבחר בעבר לאחד מאנשי התקשורת הלהט"ב המשפיעים ביותר, דואג באופן עקבי לעשות שימוש מושכל בפלטפורמה שלו כדי לקדם לא רק חשיפות מרתקות ופרסומים שמאות אלפי העוקבים שלו צמאים להם, אלא גם כדי להדוף כל אמירה או אירוע להט"בופובי, תוך כדי קידום שיח אוהב ומכיל.
חן אריאלי
סגנית ראש עיריית תל אביב-יפו הלסבית הראשונה ויו"ר ארגון הנוער הגאה איגי החדשה היא אחת המנהיגות החזקות והמשמעותיות שיש כיום לקהילה הגאה בישראל. אריאלי מקדמת את הקהילה הגאה בישראל למעלה משני עשורים בשלל תחומים. היא כיהנה בעבר כיו"ר האגודה למען הלהט"ב, הפיקה את הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה בתל אביב, ואף הובילה את מחאת הלהט"ב הגדולה ביותר שהייתה בישראל ב-2018, וזה רק על קצה הקרחון. הנוכחות שלה בתפקידי מפתח קריטית לקהילה, שכן היא לא מהססת להשפיע ולהילחם עבור המטרות החברתיות העומדות לנגד עיניה.
הילה פאר
בדצמבר האחרון פאר נבחרה לסיבוב שני כיו"ר האגודה למען הלהט"ב, שיא חדש ברזומה האקטיביסטי שלה שקרוב לסגור שני עשורים של התנדבות בארגונים שונים, בהם גם בתור סמנכ"לית הוועד למלחמה באיידס. פאר, שעומדת בראש ארגון הגג של ארגוני הקהילה הגאה, משמשת כקול חד וברור שדוחף את המאבק הגאה קדימה, הודף את המתקפות כנגד הקהילה ופועל על מנת לשנות את המציאות, בדיוק כפי שעשתה בנאומה בהפגנת הענק בקפלן נגד הרפורמה המשפטית. כעת, בראשית הכהונה השנייה שלה, היא ניצבת בפני אתגר לא פשוט - כניסה של רטוריקה שמרנית לשיח, עלייה חדה באלימות ובאפליה כלפי להט"ב ונוכחות הומופובית בקואליציה שזוכה בתקציבי ענק. מדובר בצומת דרכים קריטי עבור הקהילה הגאה, אז כמה טוב שבראש הארגון החשוב עומדת מנהיגה אמיתית.
ד"ר רועי צוקר
עברנו דרך ארוכה מאוד מאז הבושה שחווינו מול שירותי הרפואה השונים בגלל המיניות שלנו. לצד הישגים חשובים בסל התרופות ומימון טיפולים קריטיים לקהילה הגאה, אפשר להגיד שההתקדמות משמעותית. על אחד ההישגים הגדולים יותר אחראי ד"ר רועי צוקר, יו"ר החברה הישראלית לרפואת להט"ב בהסתדרות הרפואית בישראל, ומנהל תחום רפואת להט"ב באיכילוב ובשירותי בריאות כללית. במסגרת הפעילות שלו הוא מתמקד בתחומים רפואיים רלוונטים לקהילת הלהט"ב כמו מחלות זיהומיות, מחלות מין, רפואה מונעת, רפואת טרנסג'נדרים ועוד. כמו כן, צוקר מקדם שיח פתוח וזהיר על סמים, כזה שמכיר בעובדה שאי אפשר למנוע צריכה, אבל אפשר, באמצעות שימוש מושכל, להציל חיים.
רומי אברג'יל
רומי אברג'יל זכתה ממזמן למעמד של "אייקון להט"בי", אבל השנה האחרונה הייתה יוצאת דופן עבור הדוגמנית, לאחר שעברה את השלב הסופי בתהליך ההתאמה המגדרית שלה וזכתה על כך לסיקור עצום. עבור אברג'יל הצעירה, כל שלב בתהליך היה הזדמנות לחנך, ללמד ולהעשיר את אלו שמתעניינים או פשוט לא מבינים "למה למישהי לעשות את זה", בזמן שהיא מספקת הסברים ותשובות בלי פילטרים. היא אמנם עזבה את ישראל ועברה להמציא עצמה מחדש בתאילנד, אבל לאברג'יל יש מקום חם בלבבות של מאות אלפים והיא אחת השגרירות הטרנסג'נדריות הישראליות החשובות ביותר בימינו.
הפשוטע
אין שום צורך בהקדמה מיוחדת לעמוד הממים המצליח בישראל, "הפשוטע", עם יותר מ-700 אלף עוקבים ברשתות החברתיות ועשרות אלפי לייקים לכל פוסט ופאנץ'. אבל מה שרבים עדיין מופתעים לגלות זה שמאחורי דמותה של "הפשוטע" עומד בר אלמליח-דונצוב, בחור בן 27 שעם עמוד אחד הצליח להשפיע ולשנות את דעת הקהל של מאות אלפי העוקבים שלו בנוגע לשיח הגאה, גם אם הוא אפילו לא כיוון לזה בהתחלה. "הפשוטע" שוחה בז'רגון הגאה ורפרנסים שעד לפני כמה שנים רק חבורה של הומואים בטוויטר הכירו, אבל בזכות אלמליח-דונצוב, התרבות הקווירית הזו הפכה למכונה משומנת שמצליחה לסחוף רבבות ולהשפיע, אפילו בתת-מודע, על השיח.
ליהי טולדנו
הביסית האמיצה שהקהילה הגאה הייתה צריכה. שיר הבכורה של טולדנו, "החליפה האפורה", הוא אפוס מפואר ודרמטי על האקסית המפורסמת (אתם תמצאו אותה איפשהו ברשימה) בעוד שהשיר השני, "בילי", מדבר על מאהב שקיבל צ'אנס רק בזכות העובדה שהוא מכיר את השירים של אהובתה, בילי אייליש. אם היא תמשיך להוציא שירים כאלה היא בדרך הנכונה לנרמל יחסים להט"בים (ואולי על הדרך גם אובססיית אקסיות). חוץ מזה, טולדנו גילמה השנה לסבית בסדרת הנוער "תלאתה", ייצוג משמעותי לדור הבא, וזאת רק ההתחלה שלה.
יוחנן טווינה
את טווינה הכרנו לראשונה לפני 5 שנים בתוכנית "הבנים והבנות", אבל 2023 ללא ספק הייתה שנת הפריצה הגדולה של כוכב הרשת המצועצע, הבועט והצבעוני. עוד לפני שהפך לחייל כי ויראלי ונכנס לביף עם ינון מגל ("פיזית, מי זה ינון מגל?"), טווינה הפך לפנים של יחידת הגיוס לצה"ל והצליח לנרמל שיח מכיל ומקבל הרבה יותר כלפי הקהילה הגאה, גם בתוך המערכת הצבאית וגם בפני מאות אלפי ישראלים.
נדב אבקסיס
בעוד רוב רובם של הלהט"ב המשפיעים מזוהים עם צד אחד של המפה הפוליטית, הקומיקאי הגאה מבטא צד ימני, מסורתי ושמרני יותר שקיים בקהילה הגאה, אבל לא מקבל תמיד ביטוי. הסטנדאפיסט המצליח שהגיע מבית דתי בחצור הגלילית פילס את דרכו ללב המיינסטרים הישראלי עם הופעות בסרטים וסדרות ("סוף העולם שמאלה", "מ.ק 22") ובעיקר עם הופעות בכל רחבי הארץ. היציאה שלו מהארון בשנת 2013 בתוכנית "מחוברים" הייתה שבירה נפלאה של סטריאוטיפ ההומו, וסייעה בחשיפה וקבלה של הקהילה הגאה בקרב קהלים שמרנים יותר.
אלון ליבנה
ביונסה, ליידי גאגא, נעמי קמפבל, דנה אינטרנשיונל, נועה קירל ועוד כל כך הרבה דיוות כבר יודעות שאם הן רוצות לוק שידברו עליו שבועות הן צריכות לקבוע פגישה מראש עם אלון ליבנה. אי אפשר לדבר על עולם האופנה הישראלי מבלי לדבר על מעצב האופנה ומעצב שמלות הכלה והערב שזכה בגרסה המקומית של "פרויקט מסלול" וחצה מאז כל גבול אפשרי.
אביעד קיסוס
הפיצול המכאיב מטל ברמן הכה אותנו בהפתעה וקולו של קיסוס כבר של נשמע בכל בוקר, אבל אי אפשר לשכוח לרגע את הדרך הארוכה בה ליווה שדרן הרדיו המושחז מאות אלפי נהגים ישראלים בפקקים במשך שני עשורים שלמים. בין אם לרלר על דברים שקשורים לקהילה ובין אם לא, הנוכחות, נקודת המבט הייחודית וקולו של קיסוס הפכו לאחד הקולות הקווירים המקומיים החשובים, אז אפשר רק לקוות שהוא לא יעלם כל כך מהר.
אביה פרחי
לפני כחודש נפל דבר בקרב מאזיני הרדיו בישראל, עם תום עידן "טל ואביעד" ב-eco99fm והחל עידן "טל ואביה פרחי ותם אהרון". זה לא עניין של מה בכך שהתחנה מינתה מנחה צעירה, פמיניסטית, חדה ודעתנית, שבמקרה גם לסבית שמדברת על כך בטבעיות. הליהוק הזה לא קרה במקרה - כבר שנים שפרחי מוכרת במסדרונות תעשיית הבידור ואצל הקהל הצעיר כיוצרת תוכן מבריקה והפנים של MTV ישראל. ככזו, היא הובילה שפה חדשה של ראיונות (בין טרולינג לשאלות נוקבות) ויחסים חמים עם כוכבים מקומיים. הגאונות של פרחי הפכה לסוג של קונצנזוס בסדרת הטיקטוק הראשונה "טוקטוק", בה התארחה אצל אמנים מפורסמים ופחות או יותר הפכה להם את הבית. היעד הבא - להשתלט גם לנו על הבית. ובפריים טיים.
לידור סעדיה וחן אהרוני
מצד אחד נמצא סעדיה, די ג'יי, זמר, יוצר ומפיק מוזיקלי, בן טיפוחיו של עופר ניסים, שעומד מאחורי מספר נאה של להיטים ועבד עם האמנים הגדולים ביותר בישראל (נועה קירל, ריטה, שרית חדד ורבים אחרים), זאת במקביל לטיפוח קריירת סולו. בצד השני נמצא אהרוני, שהפציע לראשונה בעונה החמישית של "כוכב נולד" והספיק מאז להוציא שלושה אלבומים. לכל אחד מהם מגיע סעיף בפני עצמו, אבל אי אפשר להתעלם מהחברות הקרובה בין השניים וגם מהדרך המשותפת המופלאה שהם עושים זה לצד זה - מהלהיט "אני בחוץ" של אהרוני אותו הפיק סעדיה והלהיט "לה קוקרצ'ה" שהשניים כתבו לדנה אינטרנשיונל, דרך השיר .I.M שביצע מיכאל בן דוד וייצג את ישראל באירוויזיון בשנה שעברה, ועד שיתוף הפעולה האחרון שלהם - שיר הגאווה של ענת מהיח"צ ואהרוני, "פיפי ברמות", שהוא למעשה שיר ביקורתי על תרבות שירי הגאווה. נדמה שכל דבר שהשניים מעורבים בו הופך לזהב, ממש כמו סטטיק ובן אל של הקהילה הגאה, רק בלי המאצ'ואיזם הרעיל והקשר המחייב.
טום באום
זה אולי לא מרגיש ככה אבל השחקן והמנחה נמצא בעין הציבורית כבר 9 שנים, אחרי שנכנס לחיינו בסערה עם הופעה בלתי נשכחת בתוכנית הריאליטי "המרוץ למיליון". באום הביא ללב המיינסטרים את הגיי שלא מתנצל על מי שהוא, לא מתבייש לטרוף את החיים או להשתמש בז'רגון הומואי וחוגג את עצמו עד הסוף. מאז הוא הספיק להפוך למנחה ומשתתף קבוע בערוץ הילדים, כולל תפקיד גאה בסדרה המצליחה "גאליס". לאחרונה צפינו בו על המסך הגדול בסרט הגאה של ניצן גלעדי, "כאילו אין מחר", ובסדרת הלהיט "האחיין של בנץ". על כל זה נוסיף את הלהיט "למה מה" עם מאיה דדון וקיבלנו אייקון גאה עמוס בכישרונות. לא מעט אנשים נכנסו ויצאו מאור הזרקורים בעשור האחרון, אבל באום הוכיח שהוא פה כדי להישאר.
טליה ברטפלד
"אני לסבית עם בנות" נהגה הקומיקאית הצעירה לומר בפתח סרטוני הטיקטוק שלה, ציטוט שמתמצת באופן יפהפה את האקטיביזם הגאה שלה בשנים האחרונות. שנתיים עברו מאז פרצה לחיינו הקומיקאית הצעירה,ומאז הנוכחות שלה במרחב והמאמצים שלה לנראות לסבית חלחלו כמו מים שקטים לקבל העצום שלה. ברטפלד הספיקה לקטוף תפקידים בסדרות כמו "מי שמע על חווה ונאווה" ו"חאנשי", טעימה קטנה ממה שעוד מצפה לה בעתיד, אך היא בעיקר קטפה את הלבבות של הרבה נערות לסביות, שרק חיכו לראות מישהי כמוהן על המסך.
לאון שניידרובסקי
הוא אמנם פרץ לתודעה לפני יותר מ-15 שנה בעונה הראשונה של "האח הגדול", אבל מאז הספיק שניידרובסקי להפוך לכוכב ילדים ונוער, אושיית אופנה ולאחד הפרצופים המוכרים והמזוהים יותר בקהילה הגאה. בעבר הוא הנחה אירועי ענק כמו מצעד הגאווה בתל אביב ואת טקס הפרסים של ארגון הנוער הגאה, איגי לאב, וביסס את מעמדו כסוכן כוכבי רשת, מה שהפך אותו לאחיזה וירטואלית בתפוצה של מאות אלפי עוקבים. כיום הוא מקדיש את מירב זמנו להרצאות בנושא אופנה ומשפיענות רשת, בין היתר באוניברסיטת רייכמן.
אלה לי להב
עוד לפני שכיכבה ב"הכוכב הבא", להב הייתה כוכבת טיקטוק המוכרת לבני נוער רבים בישראל, אבל כעת היא כנראה הכוכבת הכי גדולה בעולם המוזיקה הישראלי שמזדהה כפאנסקסואלית. זאת אולי לא הייתה השנה הכי טובה שלה, שכן היא חטפה לא מעט הייט על מערכות יחסים שהיו לה בעבר, אבל הנוכחות שלה, לטובה ולרעה, מצליחה ללמד ולחנך צעירים ומבוגרים על ביסקסואליות, ושמה מקלות בגלגלים לכל מי שבטעות מתרגל מחיקה ביסית.
מיס סיסטראטה
עולם הדראג הישראלי החל בשנים האחרונות לזכות באור הזרקורים שתמיד הגיע לו, אבל בשנה האחרונה שמה של אחת המלכות הישראליות שם את הדראג הישראלי בפעם הראשונה במפה הבינלאומית. מיס סיסטראטה, מלכת הדראג בגילומו של אור אלקיים, הוכרזה כאחת ממלכות הדראג שישתתפו בעונה החדשה של Queen Of The Universe, מה שהפך אותה למלכה המקומית הראשונה ששברה את תקרת הזכוכית בישראל והצליחה להשתחל אל אחת מתוכניות הבת של "המרוץ לדראג של רופול". העונה בכיכובה עוד לא שודרה, אבל ההישג כבר הופך אותה לאחת ממלכות הדראג המשפיעות ביותר בישראל. עכשיו לאחל לה שתהפוך לאחת המלכות המשפיעות בעולם .
נועם זדה
ההייטק בכללותו נחשב לתעשיה נאורה ומכילה, כזו שאחד הערכים הבסיסיים בה הוא גיוון תעסוקתי. ובכל זאת, מנהלות בכירות לסביות בעולם ההייטק יש מעט. כל כך מעט עד כדי כך שהמינוי של נועם זדה, שהייתה סמנכ"לית השיווק של טיקטוק ישראל ושודרגה בפרואר לתפקיד ניהולי במערך השיווק הגלובלי של החברה, היה יום חג צנוע בקבוצות הנשים ברשתות החברתיות. זדה, שמובילה את מערך השיווק של תחום הגיימינג של טיקטוק באירופה, מזרח התיכון אפריקה ואסיה, היתה בעבר בכירה ב-Wix, 888 ופייבר – כולן חברות מוכרות ובולטות בהייטק הישראלי. השתלבותה בחברת ענק גלובלית כמו טיקטוק היא צעד חשוב לקהילה, כמו גם לתעשיה בארץ.
איתי שיקמן
כתב החינוך והטכנולוגיה של כאן חדשות מסקר לא מעט גם את הקהילה הגאה ומנהל במקביל טוויטר עירני ובועט. שיקמן אחראי לחשיפת פרשת "הנישואים בזום", שבסופה בג"ץ הכריע ואפשר לזוגות, בהן זוגות להט"ב, להינשא בנישואים אזרחיים באמצעות מדינה זרה, בלי לצאת מגבולות ישראל. בשנה האחרונה הוא אף היה העיתונאי הראשון לראיין את אמו של הילד הטרנסג'נדר מגבעת שמואל, מינדי לוין, בראיון מרגש שהצליח להסיר ולו רק במעט את המחיצות בין העולמות והדעות הקדומות.
אורי קוואל
בתחילת חודש הגאווה לפני שנה בדיוק, פתח העיתונאי ומגיש חדשות 13 את אחד מתשדיריו בנאום קצר שבו הוא קורא לאנשים לתמוך במצעד הגאווה בירושלים, בנתיבות ובכל מקום, בעודו מתגאה בטייטל שלו, "הומו ישראלי גאה". התשדיר הספציפי הזה הפך מאוד ויראלי, אבל הוא למעשה רק קמצוץ קטן של תשדירים רבים בהם קוואל מנכיח את הזהות שלו ומדבר לטובת הקהילה הגאה כולה. הדוברות הזו היא יקרה מפז ואפשר להיות בטוחים שבפעם הבאה שיעלה נושא לוהט לשיח הגאה - מגיש החדשות לא יהסס לעמוד בחזית הגאה.
מתן חודורוב
מי שנראה כילד הטוב של חדשות 13 הוא אחד העיתונאים הכלכליים המוכשרים ומלאי ההישגים בארץ, עם שורה של חשיפות ופרסים ולא פחות חשוב - היכולת להנגיש לקהל הרחב מושגים כלכליים סבוכים בבהירות ועם חוש ביקורתי מפותח. חודורוב הוכיח את כישוריו כלוחם למען זכויות עובדים, כשהיה מבין מובילי המאבק המוצלח נגד סגירת ערוץ 10 בשנת 2012. כשיצא מהארון 3 שנים לאחר מכן הוא היה בין העיתונאים הראשונים על המסך שעשו זאת, וסלל את הדרך לרבים בתקשורת אחריו. גם כיום הוא לא חוסך בלשונו בטוויטר מגזרות הממשלה החדשה על הקהילה הגאה והכלכלה.
אסף רפפורט וינון קוסטיקה
מבין חברות הסטארט-אפ הישראליות, Wiz היא אחת החשובות והכי מדוברות בארץ. היא מחזיקה בתואר היוניקורן המהיר בישראל (יוניקורן – חברה פרטית ששווה יותר ממיליארד דולר) והמהיר בעולם בתחום הסייבר. אסף רפפורט עצמו הוא אחד היזמים החשובים בארץ (הוא תפוס, להירגע), ובשנה האחרונה רתם את מעמד הסלב שלו ואת הצלחת חברת Wiz לקידום מחאת ההייטק נגד המהפכה המשפטית, והפך לאחד הפרצופים הכי מזוהים איתה. יציאתו מהארון לפני כמה שנים, וכן עמידתו בראש מאבק למען פונדקאות לזוגות להט"ב שסחף את ההייטק כולו, הופכים אותו להומו החשוב בהייטק הישראלי. שותפו לחברה, ינון קוסטיקה, נמצא בד"כ מאחורי הקלעים – אך גם הוא נשוי לגבר, ודיבר על כך לאחרונה בפתיחות מעוררת השראה בראיון לכלכליסט. המעמד האייקוני של השניים בהייטק, בשילוב האגביות שבה הם עומדים בראש מאבקים חברתיים, הופכת אותם להומואים החשובים והמשפיעים בעולם העסקים הישראלי.
סאהר מונד'ר
למרות שעוקבים אחריה יותר מ-2 מיליון אנשים ברשתות החברתיות שלה, סיפורה של כוכבת הרשת הדרוזית סאהר מונד'ר לא נוצץ כמו שהוא אולי עשוי להישמע. חייה כאישה טרנסג'נדרית שגדלה בחברה הדרוזית לא היו פשוטים, והיא עמדה בפני סכנת חיים יותר מפעם אחת. אבל למרות החשש הגדול אך למרות החשש הגדול לחייה, מונד'ר משתמשת בכוחה בתור כוכבת רשת כדי להעצים, לחזק, ולשמש כשגרירה עבור הקהילה הטרנסית הדרוזית בארץ ובעולם.
כוכבי הטיקטוק
כוכבי הרשת הגאים ממשיכים לעשות חיל למען הקהילה הגאה בכל מה שקשור לשיח ברשתות החברתיות. אבל בשנה האחרונה, עשרות טאלנטים גאים הצליחו לכבוש את הרשת החברתית שכבר עוקפת את כולן - הטיקטוק. בין אם מדובר בסרטוני הליפסינק הקורעים מצחוק של עדן דניאל גבאי, בדמויות כמו עידן בורוליה ונדיר אליהו שהצליחו לכבוש את העולם בזכות כישורי הלייף סטייל שלהם, בנשים כמו אוריאן ספיבק שחושפת את הסיפור האישי שלה כאישה טרנסית לעיניי קהל צעיר עם לא מעט הומור, או שני שמואלוב שזכתה לדבר על החוויה שלה בתור אישה ביסית לעיני מאות אלפי הצופים - המשפיענים הגאים שהצליחו לכבוש את עמוד הפור-יו של הקהל הישראלי משפיעים איש איש בדרכו לטובת הקהילה הגאה.
אנשי חיי הלילה
מעטות הקבוצות בישראל ש"חיי לילה" מגדירים ומוציאים מתוכם את האנשים המשפיעים והמובילים שלהם, אבל תרבות המועדונים, לטובה ולרעה, הפכה חלק בלתי נפרד מפסיפס התרבות, החיים וההגדרה העצמית של רבים בקהילה הגאה. קחו את דקל לזימי לב, למשל, האיש שבזכותו תל אביב הפכה ליעד אטרקטיבי למלכות הדראג הגדולות בעולם, שבתורן מפרגנות למלכות המקומיות ומרימות את האמנות המקומית לגבהים חדשים ופיתחה כאן תת-תרבות חדשה. או את נדב קין והליין הסקסי "JIZZ", שהביאו לעיר פוסטרים שנויים במחלוקת ומסיבות גברים המוניות שאפשר לראות רק אצלו או בחו"ל.
אבל אי אפשר להתחיל לדבר על חיי הלילה בישראל מבלי לדבר על עופרה, אז הפעם בחרנו לשים את הזרקור על האנשים שעומדים מאחורי הפקות הענק יוצאות הדופן של עופרה: חברת ההפקות VIVO והאדם שמוביל אותה ביד רמה - אבי בן שטרית, שמביא בכל פעם מחדש מסיבות ברמה בינלאומית, ייחודית ובולטת, גם בהשוואה לחיי הלילה הגאים בעולם. ואם כבר (בלי) עופרה, הכוכבות הלוהטות של הרגע הן דווקא צמד לסביות, שאחראיות מזה שנתיים פלוס על ליין הגייז הפופולרי "עופרה בלי עופרה". עדי יערה ודנה מאור, שהקימו את הליין הפופולרי יחד עם נטעלי וולנסקי, והפכו בעזרת השם (ליטרלי) ובזכות הפקות מדויקות ומחירים הוגנים לליין הכי חם בעיר.
בשנת התעוררות חברתית ופוליטית ובעת שאין מנהיג ברור לקהילה הגאה, רן לבל, הבעלים של המוסד הוותיק "שפגאט" מצליח לחדש, לשפר ולשמור על הצבע בלחיים של המוסד האהוב, תוך כדי שהוא מוביל בחזית המאבק נגד הרפורמה המשפטית ומקדיש את רוב זמנו דווקא הרחק מחיי הלילה, בניהול אחד המוסדות הגאים החשובים בישראל - מכללת מרשה, המכללה הגאה הראשונה בעולם, שמשנה את חייהם של רבים ורבות בקהילה הגאה והטרנסית. כך לבל מוכיח שגם חיי לילה וערכים יכולים לצאת ביחד לבילוי, בלי לשכוח לעזור לכל מי שצריך בדרך לקלאב. זאת גם הזדמנות להזכיר באהבה את ניר שריג ז"ל, שהיה שותף במוסד הוותיק והאהוב, ובצער נפרדנו ממנו השנה.