>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
אין ספק שתל אביב היא בירת הקהילה הלהט"בית, אך גם לבירתה הרשמית של ישראל יש מה להציע לחברי הקהילה המתגוררים או מבקרים בעיר.
למרות הדימוי של העיר, הפעילות של הקהילה בבירה שמתאפיינת בעקביות והתמדה, מכשירה לאט את הקרקע לקהילה גאה בעיר. מצעדי הגאווה בעיר הופכים בכל שנה לגדולים ומשמעותיים יותר ומציגים פן נוסף וצבעוני של העיר הזהובה.
מקומות בילוי הנפתחים בירושלים מספקים לקהילה הלהט"בית בעיר אלטרנטיבה ראויה למקומות הבילוי במרכז, ומעניקים למבקרים מחוץ לעיר חוויה שונה ומיוחדת.
אחרי שביקרנו באתרים ומקומות בילוי ופנאי גאים בצפון הארץ, הטיול שלנו הפעם מוקדש לירושלים, עם מספר המלצות לבילויים בעיר המשלבים גאווה עם קדושה.
היסטוריה
ירושלים של ורוד
ההיסטוריה של ירושלים ארוכה כמעט כמו ההיסטוריה של האנושות כולה. מהתקופה הכלקוליתית ועד ימינו אנו הייתה העיר עדה לאינספור רגעים שעיצבו את ההיסטוריה, רבים מהם שייכים גם לקהילה הגאה.
רחובות העיר מלאים בנקודות ציון בהן התרחשו סיפורים מפתיעים על אנשים מוכרים ומוכרים פחות, על אהבות, מאבקים וחלומות. סיור מיוחד שנקרא "ירושלים של ורוד" מציע לכם סיור ברחות העיר בעקבות ההיסטוריה של הקהילה הגאה בעיר.
"הסיור הוא סיור על ההיסטוריה של הקהילה הלהט"ב בירושלים ב-150 השנים האחרונות, מאמצע המאה ה-19 ועד היום", מסביר יותם זעירא, יוזם ומדריך הסיור. "הסיור מספר את סיפורם של להט"בים שחיו וביקרו בעיר, אהבותיהם, חלומותיהם, פחדיהם ומאבקיהם החברתיים. בסיור אני מנסה להראות איך השפילו הומואים בירושלים העתיקה בשנות ה-50 של המאה ה-19, איך זה היה להיות תיירת לסבית בירושלים בתחילת המאה ה-20, איך העזו לכתוב בגלוי על סיפור אהבה הומואי בתקופת המנדט ועוד ועוד".
הסיור מבוסס על קטעי ספרות, שירה, יומנים ומחקרים היסטוריים שנעשו על התקופה והוא מתחיל בעיר העתיקה ומגיע עד למרכז העיר של ימינו. לקראת סוף הסיור פורס זעירא בפני הקהל את סיפור התהוותה של "קהילה" בירושלים, מספר על מצעדי הגאווה בעיר והמאבקים שליוו אותם ועל חיי הקהילה בעיר היום. הסיור מסתיים בבית הפתוח.
הסיור מתקיים בתיאום מראש בטלפון 050-7236248, בפייסבוק או במייל
תרבות
הבית הפתוח בירושלים הוא הבית של הקהילה בעיר. הבית הפתוח מארגן פעילויות חברתיות שונות במהלך כל ימי השנה, ארוחות קהילתיות, מפגשים חברתיים ואפילו טיולים באזור.
מדי פעם מתארגנות קבוצות של חברי הקהילה לסיורים משותפים באזור, הטיולים מותאמים לכל המשפחה, והם מוגדרים closet friendly - ללא חשש מהוצאה מהארון. הטיולים הם בתרומה מומלצת של 15 ש"ח לבית הפתוח.
בימים אלו עובדים אנשי הבית הפתוח על תכניות ואירועים לשנה הקרובה. תוכלו להמשיך ולהתעדכן בעמוד הפייסבוק של הבית הפתוח, או להרשם לעדכון השבועי של הבית הפתוח במייל ולקבל עדכונים שוטפים על הפעילויות השונות אליכם למייל.
בילוי
אחרי שחרשנו ברגל את ירושלים והאזור והקפנו את החומות בעקבות ההיסטוריה גאה בעיר, הגיע הזמן לעצור ולנוח באחד מבתי הקפה הידידותיים לקהילה בעיר.
בירושלים פועלים מקומות ידידותיים לקהילה, בהם ניתן ליהנות ממוזיקה טובה על כוס קפה, בירה או קערת מרק:
סלון שבזי
בית קפה בבעלות קהילתית השוכן בתחילת רחוב שבזי בשכונת נחלאות הפטורלית, שמאכלסת בעיקר סטודנטים, אמנים ומשפחות צעירות. הסלון מגדיר את עצמו כ"מקום של התושבים", כמרכז חברתי קהילתי, כמקום ליצירה ולבניית פרויקטים חברתיים. ובבסלון תוכלו ליהנות מבית קפה ותוצרת מקומית, יחד עם נגיעות של תרבות, מעשה ורוח.
נוקטורנו
גם הוא בית קפה בבעלות קהילתית. המוסד הירושלמי הותיק פועל ברחוב בצלאל 7 החל משנת 1995 ומהווה בית לכל אוהבי הקפה והאוירה החמימה של שכונת נחלאות.
בנוסף לקפה, נוקטורנו וצוותו המשפחתי מציעים גם תפריט אוכל עשיר, ארוחות בוקר ומגוון מעניין של שתייה הכולל גם אלכוהול ובירות.
המרקייה
מקום של מרק, אבל לא רק. במרקיה ברחוב כורש 4, תוכלו למצוא מרקים שונים כל יום, לבנה, חומוס טרי, שקשוקה ועוד מגוון מתחלף. מדי פעם המקום מארח הופעות חיות של אמנים מקומיים וערבים מיוחדים.
"המרקיה היא מקום שכולם מרגישים בו בנוח", מסביר נעם, מבעלי המקום "המקום הוא גיי פרנדלי, וויגן פרנדלי וכו', אבל עיקר הקטע הוא שזה פשוט מקום פרנדלי, לכולןם. ואכן יש בו מגוון גדול של לקוחות וכולןם יכולות להרגיש בנוח".
חיי לילה
לציפורי הלילה שבינינו מציעה ירושלים מספר אלטרנטיבות מצומצם אך איכותי של בילויים ליליים.
וידאו פאב
המקום הפועל בעיר משנת 2012 ברחוב הורקנוס 1. הוידאו מכיל שלושה חללים קטנים - באר, רחבה ומרפסת. העיצוב הוא רטרואי ברוח קלטות וסרטי הוידאו של פעם, עם קלטות וידאו בתצוגה ואייקונות הומוסקסואליות שמקשטות אותן מסביב.
הקהל העיקרי הוא הקהילה ההומו-לסבית בירושלים, אבל המקום הוא גם סטרייט-פרנדלי, כך שתוכלו להגיע עם חברים. המוסיקה מאוד מגוונת מאינדי וגל חדש, דרך מוסיקה אתנית ועד מסיבות פופ משוגעות בסופ"שים.
המקווה
בר המקווה נפתח בשנת 2011, בדיוק במקום בו פעל לפניו "השושן", בר של הקהילה שנסגר ב-2007. המקווה סגור עכשיו לקראת שיפוצים וחילופי בעלות, והקהילה הירושלמית ממתינה בקוצר רוח לפתיחה המחודשת של הבר המיועד לגאים, גאות וכל מי שבאמצע ובצדדים.