המיתוס: אם אני לוקח PrEP אני יכול להפסיק להשתמש בקונדום

לא נכון. פרפ (PrEP) הוא טיפול תרופתי אשר נועד להקטין משמעותית את הסיכון להידבק בנגיף ה-HIV בעת קיום יחסי מין, ובכך מסייע להציל חיים. דרך הנטילה היעילה ביותר שלו היא כדור אשר נלקח באופן יומיומי. פרפ מומלץ לאוכלוסיות בסיכון גבוה להדבקה ב-HIV, כמו גברים המקיימים יחסי מין עם גברים ולא מקפידים על שימוש קבוע בקונדום.

בעוד הטיפול נועד להגן מהדבקה ב-HIV, הוא לא מגן מהדבקה במחלות מין אחרות, דוגמת כלמידיה, זיבה או עגבת. לכן ההמלצה היא להמשיך להשתמש בקונדום גם במהלך הטיפול כדי לצמצם את הסיכון להדבקה במחלות אחרות. ובכל מקרה, במהלך הטיפול חובה לקיים בדיקת מחלות מין מקיפה כל שלושה חודשים, מה שמעלה את הסיכוי לגילוי מוקדם של הדבקה אם היא מתרחשת וקבלת טיפול מהיר.

המיתוס: זה בטוח לקיים יחסי מין בלי קונדום אם הפרטנר לוקח PrEP ואני לא

לא נכון. מדובר בטעות נפוצה, אך הטיפול נותן הגנה אך ורק למי שנוטל את התרופה. נכון, הסיכוי של מישהו שנוטל פרפ באופן קבוע ולפי ההנחיות להידבק ב-HIV הוא אפסי, ובכל זאת ישנו סיכון - אין לדעת מה הסטטוס האמיתי של הפרטנר או האם הוא אכן נוטל את הטיפול באופן קבוע. ביחסי מין יש תמיד לסמוך רק על ההגנה שאתה נותן לעצמך, לא על ההגנה של אחרים!

אגב, גם אם לוקחים את התרופה זה לא אומר שהקונדום מיותר - הפרפ אמנם נותן הגנה של מעל ל99%- מפני הדבקה ב-HIV, אבל השילוב בין נטילת התרופה לבין הקפדה מקסימלית על שימוש בקונדום ייתן הגנה טובה עוד יותר, הן מפני HIV והן מפני מחלות מין אחרות, ולכן זאת ההמלצה הכי נכונה עבורך.

המיתוס: אפשר להידבק במחלות מין גם ממין אוראלי

נכון. מחלות מין לא מפלות על רקע מגדר, נטייה מינית או כל הבחנה אחרת. אפשר להידבק בהן בכל סוג של מגע מיני, כולל מין אוראלי, ולכן ההמלצה היא להשתמש בקונדום בעקביות בכל סוג של מגע מיני - כולל מין אוראלי. ההמלצה הכללית היא שכשמתחילים לקיים יחסים עם בן או בת זוג חדשים כדאי להשתמש בקונדום לפחות במשך חצי שנה, וכמובן שעל שני בני הזוג להיבדק לפני שמורידים את הקונדום.

המיתוס: מחלות המין עוברות לבד אם מחכים

לא נכון. חלק ממחלות המין יכולות להיות מלוות בסימפטומים כמו הפרשה לא רגילה מאיבר המין, תחושת צריבה בזמן מתן שתן, גירוד, פצעים או יבלות באזור איבר המין או פי הטבעת, ונפיחות של בלוטות הלימפה במפשעה. חלקן יכולות להיות א-סימפטומטיות לחלוטין. עם זאת, כשיש חשש להדבקה, חשוב מאוד לגשת לבדיקה ולקבל טיפול רפואי כדי למנוע את הסיבוכים. סיבוכים מאוחרים של מחלות מין כוללים דלקת באגן, הגורמת לעקרות, הריון מחוץ לרחם, הפרעות בפוריות, זיהום באשכים ומחלות נוספות המערבות את הלב ואת הפרקים ופגיעה נוירולוגית.

המיתוס: אנשים שיש להם HIV הם חולים באיידס

לא נכון. HIV הוא נגיף התוקף את מערכת החיסון; איידס הוא המחלה לה הוא עלול לגרום. בשלב הראשון של ההדבקה מתרחש זיהום HIV מוקדם, המלווה בתסמינים הדומים לשפעת ובקצב השתכפלות גבוה של הנגיף. בשלב השני התסמינים נעלמים והנגיף ״שקט״, אך האדם עדיין מדבק. מצב זה יכול להימשך עד 10 שנים עד שיגיע השלב השלישי, ובו תתפרץ מחלת האיידס המסוכנת מאוד.

נכון להיום, מהרגע שנדבקים בנגיף ה-HIV אין אפשרות להיפטר ממנו לחלוטין. עם זאת, גילוי מוקדם של ההדבקה, קבלת טיפול יעיל ומעקב קבוע מאפשרים קיום חיי נורמליים ומפחיתים את הסיכוי להידרדר למחלה סופנית.

המיתוס: נשאי HIV מטופלים עדיין יכולים להדביק בנגיף

לא נכון. נכון להיום, הנדבקים בנגיף ה-HIV ייאלצו להתמודד עמו במשך כל חייהם. עם זאת, כיום קיים טיפול המאפשר לשלוט בנגיף ולאפשר למטופלים לנהל חיים שגרתיים - בלי לסכן את הפרטנרים שלהם.

U=U הוא קיצור של Undetectable=Untransmittable, או בעברית: לא מדיד=לא מדביק. המשמעות היא שאנשים עם HIV שמקבלים טיפול יעיל ושרמת הנגיף בדמם יורדת אל מתחת לסף המדידה בבדיקות המעבדה אינם מסכנים אחרים בהדבקה בנגיף ביחסי מין. מידע זה מתבסס על הפרסומים של ארגון הבריאות העולמי וה-CDC בהסתמך על 20 שנות מחקר. ההמלצה היא להתחיל טיפול מוקדם ככל האפשר מזמן ההדבקה - הטיפול היעיל והמעקב הם אלה שמאפשרים חיים מלאים לנשאי ה-HIV.

המיתוס: שימוש בסמים מעלה את הסיכון להדבקה במחלות מין

נכון. Chemsex הוא כינוי לתופעה של שימוש בסמים במפגשים מיניים אינטנסיביים על ידי גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים. בעוד הסמים כשלעצמם לא מעלים את הסיכון להידבק במחלות מין, השימוש בהם והנסיבות דווקא כן. שימוש בחומרים שונים (אפילו אלכוהול) בעת קיום יחסי מין מפחית את השליטה שלנו במצב ואת שיקול הדעת שלנו לגבי עם מי נקיים יחסי מין, מתי ואיך. בנוסף, הסמים עלולים להפחית את הרגישות שלנו לכאב, מה שיכול להוביל ליחסי מין אלימים יותר ומסוכנים יותר. סמים עלולים לגרום לנזקים גופניים ונפשיים, כמו גם לתלות ולהתמכרות. אם אתם מרגישים שאתם זקוקים לסיוע, פנו לאחד ממרכזי התמיכה.

*** 

פרפ הוא טיפול שנועד להקטין את הסיכון להדבקה בHIV באנשים אשר נמצאים בסיכון גבוה. לפי הנחיות משרד הבריאות הטיפול מתאים לגברים המקיימים יחסי מין עם גברים ולא מקפידים על שימוש קבוע בקונדום. אם קיימת בחצי השנה האחרונה, אפילו פעם אחת, יחסי מין שכללו חדירה אנאלית ללא קונדום, כדאי לך מאוד לדבר עם רופא/ה על טיפול בפרפ. הטיפול יכול להתאים גם למי שנדבק בחצי השנה האחרונה במחלת מין כלשהי, למי שנזקק בעבר לטיפול מונע לאחר חשיפה (PEP), למי שמקיימים יחסי מין תחת השפעה של סמים ואלכוהול, למי שמקיימים יחסי מין בתשלום, ולמי שיש בן או בת זוג שחי עם HIV ואינו מטופל תרופתית או שרמות הנגיף בדם שלו מדידות, כלומר שאינו אנדיטקטבל – שאינו ניתן לזיהוי. פרטים נוספים על הטיפול ועל קבלתו ניתן למצוא כאן.