כיום, בעידן של טלפונים חכמים, GPS ואינספור אפליקציות - הכול נמצא בהישג ידינו. הטלפונים החכמים החליפו את ההליכה לבנק, לסופר, לקניון ואפילו לבר השכונתי כדי להכיר את הפרטנר הבא שלנו. אבל לפני שניפול לזרועותיה של הנוסטלגיה, נשב ונעלה זיכרונות מתקופה אחרת, טובה יותר, בה הכול היה פשוט יותר, בואו ניזכר לרגע איך זה היה להיות גבר הומו שרצה להכיר בן זוג בשנות התשעים? הוא היה צריך ללכת למועדונים, לברים ולגנים הציבוריים. ההליכה לשם לא הייתה פשוטה ובטוחה לכולם, ולכן הרבה מאוד גברים הומואים נשארו בבית. לבד. עם תחושות לא פשוטות של אשמה, בושה ובדידות. אבל כמו שנאמר קודם, הזמנים השתנו, והיום יש לנו שלל אפליקציות של היכרויות לכולם. פורצת הדרך ביניהן היא הגריינדר.
בשנת 2009 הושקה גריינדר (Grindr), אפליקציה מבוססת טכנולוגיית גיאו-לוקיישן, שמציעה לגברים הומואים וביסקסואלים לאתר משתמשים אחרים שנמצאים בקרבתם וליצור עמם קשר דרך האפליקציה. אני לא בטוחה שמנכ"ל ומייסד גריינדר, יואל שמחאי, יהודי אמריקאי יליד תל אביב, ידע שהוא עומד לשנות את המציאות של המפגשים בקרב הקהילה הגאה בעולם לתמיד.
הרבה גברים מתארים את חווית השימוש בגריינדר כמרגשת ומלהיבה. חבר מספר: "אני פותח את הגריינדר, בעודי שוכב במיטתי, ורואה שיש מישהו בן 27, בלי חולצה, עם ריבועים משורטטים ושזופים במרחק של רק 400 מטר ממני. מצפייה בפרופיל שלו אני מבין שהוא מחפש מישהו לקיים אתו יחסי מין, בהקדם האפשרי. אני רוצה לראות מה עוד יש באזור ולכן אני ממשיך הלאה, גולל למטה ומגלה עוד כ-100 פרופילים, של גברים דומים, במרחק של עד קילומטר ממני. וזה מרגש".
אז האם הגריינדר מבשר שתם לו עידן של בדידות? הרי בזכות האפליקציה אתה היום יכול למצוא פרטנר בקלות ובמהירות. אתה גם יכול לדעת הרבה נתונים על הפרטנר הפוטנציאלי שלך כמו מהן מידות גופו, מהי הפרקטיקה המינית המועדפת עליו ואפילו מה הסטטוס HIV שלו, והכל בלי להגיד (או בעצם, להקליד) מילה אחת בלבד.
האם גריינדר מזיק לבריאות הנפשית שלנו?
אז אם אנחנו יודעים שחופש מיני זאת זכות יסוד של כולנו, ומדובר פה במשהו טבעי ונורמלי, מה הבעיה? מדוע חלק מהמשתמשים מדווחים על יחסי אהבה-שנאה עם הגריינדר? מדוע חלק מהמשתמשים מנסים להתנתק ממנו ולפעמים מרגישים שהם פשוט לא מצליחים? מדוע לפעמים אחרי השימוש באפליקציה, חלק מהמשתמשים מדווחים שהם מרגישים יותר רע מטוב? האם ייתכן שלגריינדר יש השפעה שלילית על הבריאות שלנו?
מעטים המחקרים שפורסמו על השימוש של גברים הומואים באפליקציות של היכרויות בכלל ובגריינדר בפרט. המחקרים שכן קיימים, מתקשים למצוא קשר סיבתי מובהק בין השימוש באפליקציות כדוגמת גריינדר, להשפעה על הבריאות המינית, כלומר לעלייה בשיעורי ההדבקות במחלות מין וב-HIV. זה הגיוני. הרי העובדה שלהכיר, לדבר ולהיפגש עם גברים אחרים הפך להיות יותר קל כיום מבעבר. ולמרות שהקלות והנגישות גורמת לעלייה במגעים המיניים המזדמנים, לעלייה בשכיחותן של האורגיות ובריבוי פרטנרים. זה לא בהכרח אומר שתהליך קבלת ההחלטות של המשתמשים השתנה, ושיותר אנשים מקיימים יחסי מין בלי אמצעי מניעה.
בהקשר זה, חשוב גם לציין את המאמצים הגדולים שעושה האפליקציה גריינדר לעידוד יחסי מין מוגנים, עד כדי כך שהיא מתזכרת את המשתמשים בה לעשות בדיקה לגילוי HIV ולמחלות מין מפעם לפעם. אז אם על ההשפעה על הבריאות הפיזית אין הוכחה וודאית, מה בנוגע לבריאות הנפשית?
ארגון שנקרא time well spent, שהוקם על ידי עובדים לשעבר בגוגל, שם לעצמו למטרה להעלות למודעות את ההשפעות הממכרות שיש לטכנולוגיה על בני האדם. במסגרת מחקר שערך הארגון, נשאלו 200 אלף משתמשי אייפון כיצד השימוש באפליקציות השונות גורם להם להרגיש - שמחים או עצובים. מתוך משתתפי המחקר, מעל 77% מהמשתמשים בגריינדר, דירגו אותה במקום הראשון, כאפליקציה שגורמת להם להרגיש הכי הרבה עצובים.
כיצד זה קורה? מדוע השימוש באפליקציה גורם לחלק גדול מהמשתמשים בה להרגיש עצובים? רבות דובר על כך שהדור שלנו מחפש להיות בתנועה - אנחנו מחפשים להתרגש, לחוות, להרגיש, לגוון וקשה לנו לעיתים להתחייב למשהו אחד לכל החיים - כולל לפרטנרים. התהליך הזה של החיפוש אחר הריגוש הבא, מתוך ים האפשרויות האינסופי, גורם לחלקנו להרגיש יותר לבד מאי פעם. והבדידות, היא עלולה לגרום לנו להרגיש לחץ, חרדה ועצבות.
השימוש בגריינדר בהחלט יכול להיות מבלבל. מצד אחד זה מרגיש שכולם בגריינדר ושכל מי ששם רק רוצה מפגש מיני מזדמן. ואם כך הדבר, אז איפה הגברים שרוצים מערכת יחסים אינטימית, רגשית, זוגית? בטינדר? לא רק. חבר מחזק ומספר: "להשיג מגע מיני חד פעמי ומהיר זה מרגש בהתחלה, אבל אם זה כל מה שאתה מסכים אליו או משיג כשאתה בעצם רוצה קשר וזוגיות אז אתה תמצא את עצמך בסוף היום מסופק מבחינה פיזית אבל ממש לא מבחינה רגשית".
אז אם מצד אחד האפליקציה טובה לנו ומהצד השני היא עלולה לפגוע בנו, למה אנחנו עדיין משתמשים בה? הסיבה הכי נפוצה לשימוש בגריינדר היא כי יחסי מין ומיניות זה דבר נהדר, והשימוש בגריינדר הופכת אותם לנגישים, קלים, זמינים, פשוטים ומהירים. אבל הוא הופך את יחסי המין גם לעוד משהו, זה הופך אותם למשתנה לא ידוע.
"יום אחד נשארתי באפליקציה 10 שעות ברציפות"
לפעמים עם ההתחברות לגריינדר אנחנו נמצא פרטנר באופן מיידי. אנחנו נראה כיצד הפניות לא מפסיקות להגיע ועם כל פנייה אנחנו נרגיש יותר טוב עם עצמנו, יותר נחשקים ובעלי ערך עצמי גבוה יותר. אבל לפעמים, אנחנו נבלה שעות באפליקציה מבלי ששום דבר יקרה. וככל שהזמן יעבור וההזדמנויות יחלפו לידנו אנחנו נרגיש יותר, דחויים בודדים, חרדים, מדוכאים ובעלי ערך עצמי נמוך יותר.
בגלל שאנחנו אף פעם לא יודעים איזו יום זה הולך להיות היום - האם זה יהיה היום שבו אהיה הבחור הכי נחשק באפליקציה או הבחור הכי דחוי - אנחנו לא יכולים שלא לבדוק בעצמנו. קל להשוות את זה למכונת הימורים. מהמרים שיושבים ליד מכונת הימורים, שופכים את כספם ומבזבזים את יום, אף פעם לא יודעים מתי המכונה תתגמל אותם בפעם הבאה. בכל משיכה של הידית הם מאמינים שהפעם זו הפעם, שבה הם יזכו לשמוע את רעש הזכייה הנכספת. ובגלל האמונה, הריגוש והאי וודאות הם מוצאים את עצמם יושבים שעות ליד אותה מכונה, מושכים את הידית ומקווים.
עכשיו דמיינו את הגריינדר כמכונת הימורים שהזכייה בה תזכה אתכם באורגזמה, הנאה ועונג - כיצד לא תמצאו את עצמכם גוללים במסך במשך שעות? מחכים לזכייה הבאה, לאורגזמה הבאה. חבר מספר: "היה יום אחד שנשארתי באפליקציה משהו כמו 10 שעות ברציפות, רק כי לא הצלחתי למצוא את הפרטנר המושלם לקיים אתו יחסי מין. אולי זה נשמע לך קצת אובססיבי, אבל אני לא הייתי מגדיר את עצמי כמכור לאפליקציה - מלא מתנהגים בדיוק כמוני".
אני מסכימה שהמונח התמכרות ממשיך להיות שנוי במחלוקת, במיוחד כשמדובר בטכנולוגיה ומיניות, לכן לא אמהר לשפוט ולהגדיר, אבל אני בהחלט יכולה להצביע על זה שמעדויות משתמשים, השימוש באפליקציה מעורר אצל חלקם מצוקה של ממש ואפילו ייסורים, ולא בהכרח משפיע לטובה על הבריאות המינית והפיזית שלנו. אז איגדנו חמישה טיפים שאולי יעזרו לנו להפוך את השימוש באפליקציה ליותר נעים, יותר מכבד ויותר בריא לכולנו -
1. "מה שלומך?" במקום "מה מחפש?"
בואו נתחיל בשיחה - לכתוב "מה מחפש?" כתחילתה של אינטראקציה, זאת דרך ישירה ונהדרת להבין מה הבחור שמולך רוצה ולעשות ביניכם תיאום ציפיות. אבל מה אם לפני ה"מה מחפש?" נהנה מאוד רגע קטן של מסתוריות ואי וודאות, ונשאל את הצד השני לשלומו. אולי בסוף יתברר שמה שהוא מחפש שונה לגמרי ממה שאני מחפש, אבל בהחלט אולי אהנה מאינטראקציה נעימה ולא מזיקה.
2. גמישות מחשבתית
אנשים יודעים מה הם מחפשים ומה הם אוהבים במיטה, והם לא חוששים להגיד את זה ולעמוד על שלהם. זה מצוין שכל אחד מחובר לעצמו ויודע מה עושה לו טוב ומה נעים לו. יחד עם זאת, אם נפגוש במישהו במרחב הפיזי, יכול להיות שייקח קצת זמן עד שנגיע לדבר על מה שהוא אוהב ומה הוא רגיל להיות ביחסי מין. ואז, אם נגלה שהוא אוהב משהו שאנחנו לא מתחברים אליו או שהוא רגיל להיות בתפקיד שלא מסתדר עם שלנו, אנחנו אולי נחליט לא לעזוב אותו ולהמשיך הלאה, אלא נחליט להישאר עוד קצת בחברתו ולראות שאולי, למרות הפערים, יש פה הזדמנות למשהו נעים וכייפי לשנינו. אז אולי אם ניתקל באפליקציה במישהו שמוצא חן בעינינו אבל הוא אוהב דברים אחרים משאנחנו אוהבים, אולי בכל זאת שווה לתת לזה עוד הזדמנות. לכו תדעו מה ייצא מזה.
3. סימן שאלה
תמונות זה נהדר. תמונות אינטימיות זה אפילו מרגש. משתמשים רבים מדווחים על תמונות של איברי מין שנשלחים אליהם דרך האפליקציה, לעיתים לאחר שהם ביקשו, לעיתים בהפתעה. הרבה אנשים אוהבים הפתעות, אבל הרבה אנשים לא אוהבים תמונות של איברי מין בהפתעה. האם עצרתם רגע לחשוב שלמרות שהתמונה של הפין שלך יפה ומגרה, אולי הצד השני לא מעוניין לראות אותה בלי התראה מראש? אולי הצד השני היה מעוניין שייתנו לו את החופש לבחור האם לראות או לא? הרי אם היינו הולכים ברחוב ומישהו היה חושף את איבר מינו בפנינו, כנראה שהיינו הולכים משם מבולבלים ומזועזעים וכנראה שלא היינו רוצים להכיר את אותו הבחור. אז מה ההבדל בעצם? בואו נהפוך זאת להרגל לשאול לפני? "רוצה שאני אשלח לך תמונה של האיבר מין שלי?" מקסימום נקבל "לא".
4. כבוד הדדי
נהגו בכבוד אחד כלפי השני, גם אם הצד השני לא לטעמנו- זה בסדר. אבל לפעמים היד על המקלדת מהירה מידי ולא עוצרת לחשוב האם הדברים שאנחנו כותבים עלולים לפגוע ולהכאיב לצד השני? אז אם מישהו שלא לטעמנו כותב לנו - לא צריך לחסום או לקלל, אפשר פשוט בנימוס להגיד ש"הטעם שלי בגברים אחר, שיהיה בהצלחה", ופשוט להמשיך הלאה בידיעה שעשיתם ככל יכולתם לצמצם את מידת הפגיעה והדחייה שירגיש הצד השני.
5. איכות השימוש
התבוננו במשך השימוש שלכם באפליקציה וכיצד השימוש בה גורם לכם להרגיש. אם אתם מרגישים שהשימוש באפליקציה לא נעים לכם, לא עושה לכם טוב, מכביד עליכם ומשאיר אתכם באותו סטאטוס שאתם לא מעוניינים בו- אל תחששו לעשות את הצעד ולמנן את השימוש באפליקציה ואפילו להפסיק לגמרי לתקופה. כן, זה לא בהכרח יהיה פשוט. זה אפילו עלול להיות יותר מאתגר ממה שחשבתם, אבל תזכרו שאתם לא לבד. אם כולנו נרים את הראש מהמסכים, אנחנו נופתע לגלות הרבה אנשים כמונו, שכמהים לתקשורת, לאינטימיות ולמגע גם מחוץ למסך.