פרידה אחרי מערכת יחסים ארוכה, בטח אם ישנם ילדים, היא אף פעם לא דבר קל. זה מצב שמזעזע את החיים, מערער את היציבות שלנו, גורם לכאב ולצער ולפעמים גם לכעס ואכזבה. אצל זוגות להט"בים, לפרידה יש גם היבטים נוספים שזוגות סטרייטים לא צריכים להתמודד איתם, כמו הורות שאינה ביולוגית או העובדה שלא ניתן להינשא כדת ודין בארץ. 

בעקבות הפסיקה האחרונה, בה החליט בית המשפט לבטל צו הורות לאם להט"בית, שאינה האם הביולוגית, בעקבות פרידה של בנות הזוג, החלטנו לעשות סדר בכל הנוגע לפרידות להט"ביות, בעיקר כאלה המתרחשות במערכות יחסים בהן יש ילדים.

 

  • חזרו להסכם החיים המשותפים

 

מכיוון שזוגות גאים אינם יכולים להינשא בארץ כיום, זוגות רבים בוחרים לעגן את הזוגיות שלהם בצורה חוקית בעזרת הסכם שנקרא "הסכם חיים משותפים". מדובר בהסכם משפטי המותאם לכל זוג באופן אישי, בו לרוב מעגנים הסכמות במקרה של פרידה, לדוגמא - חלוקת רכוש או הסכמות כלליות כלפי הילדים. זוגות רבים בוחרים לתקף את ההסכם בבית המשפט, לכן יש לו מעמד של פסיקה ותוקף חזק מאוד. במידה ויש בידכם הסכם חיים משותפים, הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא לחזור אליו. זכרו שההסכם נחתם בתקופה מאושרת ביחסים והוא משקף את הדרך בה קיוויתים שתצליחו להיפרד. ההסכמות בהסכם יכולות להקל מאוד על תהליך הפרידה ולמנוע חיכוכים וסכסוכים רבים.

 

  • פנו לגישור

 

במידה ואין ברשותכם הסכם חיים משותפים, או שההסכם הקיים לא רלוונטי, אל תהססו לגשת לגישור, שיכול למנוע עוגמות נפש רבות ולאפשר הסכמות לגבי פרידה נעימה ככל הניתן. פרידה היא הליך אמוציונלי ומורכב, ולא תמיד התקשורת מצליחה להשאר פתוחה ונעימה. אם יש ילדים בתמונה, זכרו שהקשר לא באמת נגמר, גם אם מערכת היחסים הזוגית הגיעה לקיצה. דפוסי התקשורת שתצליחו לבנות אחרי הפרידה ילוו אתכם לאורך כל הפרק החדש של המשפחה שלכם. בפנייה לגישור, כדאי לוודא כי המגשר או המגשרת בקיאים בסוגיות המשפחה הלהט"בית וכי אתם מרגישים בנוח בתוך ההליך.

זוג הורים עם הילדה (צילום: Monkey Business Images, shutterstock)
אם יש ילדים בתמונה, זכרו שהקשר לא באמת נגמר, גם אם מערכת היחסים הזוגית הגיעה לקיצה | צילום: Monkey Business Images, shutterstock

 

  • נסו הליך של תיאום הורי

 

אם הליך הגישור לא צלח והסכסוך הגיע לגבהים חדשים, נסו לפנות לתיאום הורי לפני הפנייה לבית המשפט. מדובר בשיטת התערבות לפתרון קונפליקטים חמורים, שמטרתה לתכנן את ההורות והסכמי המשמורת על הילדים בצורה ממוקדת לטובת הילד, מחוץ לכותלי בית המשפט. חשוב לזכור שגם אם מערכת היחסים עלתה על שרטון, התקשורת לא נעימה ולא מצליחים להיזכר ברגעי האהבה הגדולים שחלקנו, האהבה הזאת נשאה פרי. עכשיו ישנם ילדים בתמונה והמטרה היא לעשות את התהליך כמה שפחות טראומטי עבורם. התיאום ההורי יוכל לעזור להגיע להסכמות, גם אם הקונפליקט מאוד גבוה ויוכל לסייע לכם בשלבים האלו של הפרידה.

 

  • בחרו ייצוג משפטי של אנשי מקצוע הבקיאים בדיני להט"ב

 

אם כלל התהליכים לא צלחו ופניכם מועדות לבית המשפט, וודאו כי הייצוג המשפטי שבחרתם יהיה בקיא בתחום הלהט"ב. חשוב להיעזר באנשי מקצוע שמבינים את הדקויות של המשפחה האישית שלכם, את הדקויות בתחום המשפט שנוגעות למשפחות להט"ביות. בנוסף, חשוב כי הייצוג המשפטי שבחרתם יהיה רגיש, נעים ונוח, ויהיה מדויק עבור משפחות להט"ביות ולא ייגע רק בדיני משפחה כלליים. הדקויות האלו יכולות למנוע המון עוגמת נפש בהמשך הדרך וגם בהליך המשפטי עצמו.

חקיקה להט"בית (צילום: Yuriy Golub, Shutterstock)
וודאו כי הייצוג המשפטי שבחרתם יהיה בקיא בתחום הלהט"ב | צילום: Yuriy Golub, Shutterstock

 

  • המשפחה שלכם היא רק שלכם, אבל הפסיקה תוכל להשפיע על כל הקהילה

 

במערכות יחסים להט"ביות, בהן, לצערנו, ההסדרה של כל היבטי הזוגיות היא בבית המשפט ולא במשרד הפנים (כמו בנישואים של זוגות סטרייטים), כל החלטה מקבלת מעמד של פסיקה. לאחרונה פסק בית המשפט על הסרת צו הורות מאם לא ביולוגית, לבקשת בנות הזוג לשעבר, ותקדימים מסוג זה עשויים להיות הרי גורל. גם ברגעים הרגישים של הפרידה חשוב שנזכור לשמור על משחק הוגן - הורות היא דבר שלא ניתן לערער עליו, בכל מבנה משפחה שהוא. חשבו על הטראומה שעשויה להיגרם לילדים בתוך המשפחה, לכלל ההורים בתא המשפחתי, ולקהילה הגאה כולה. הסכסוך הוא אמנם רק שלכם, אבל הפסיקה שתבוא בעקבותיו יכולה לזעזע משקי בית בכל רחבי הארץ. 

 

  • מה עוד אפשר לעשות?

 

בנוסף לכל ההליכים המשפטיים והגישוריים, תמיד טיפול רגשי יכול רק להועיל. במידת הצורך, אל תהססו ופנו לטיפול פרטני, טיפול משפחתי, טיפול זוגי או אפילו הדרכת הורים. פרידה היא רגע קשה, אז בדיוק בשביל רגעים כאלו ישנם אנשי ונשות מקצוע מנוסים שיוכלו לעמוד לצידכם ברגעים אלו. גם במקרה זה, חשוב למצוא מטפל או מטפלת איתם תרגישו בנוח ושיכירו תאי משפחה להט"בים. פרידה זה רגע לא פשוט בכלל - אל תהיו בו לבד.

הקליניקה למשפחה הגאה ע"ש אמיר פרישר גוטמן של האגודה למען הלהט"ב הוקמה בדיוק מתוך הצרכים הללו ומספקת את כלל המעטפת המשפחתית למשפחות בהן אחד מחברי המשפחה להט"ב.