>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
חלי והילה נהרי-אסרף נפגשו, כמה מפתיע, דווקא באטרף. כן כן - גם לבנות זה יכול לקרות. "נתקלתי בפרופיל בשם 'מילי10'", מספרת הילה, "שהיה ללא תמונה ועם משפט בנאלי ('מה שלא הורג מחשל'). באופן לא ברור פניתי אליה, ומהרגע הראשון בו נפגשתי עם חיוכה ידעתי שאני במקום נכון". "הפגישה הראשונה שלנו התחילה מזה שבכיתי לה שהאופנוע שלי התקלקל ובילה במוסך, ואז היא הציעה באבירות לקחת אותי הביתה", מוסיפה חלי. הילה מאשרת: "ציפיתי שהיא תפתיע כשאספתי אותה ושאלתי: 'אז לאן נוסעים?' ואז היא ענתה 'הביתה', אבל בסופו של דבר מצאנו את עצמנו מדברות 3 שעות ברכב ולא נפרדנו ליום מאז".
הילה - בת 28 מתל אביב, סטודנטית למתורגמנות שפת הסימנים הישראלית שעובדת במוזיאון הילדים בחולון, וחלי - בת 33 מבת ים, סטודנטית לצילום ועובדת בחנות צילום, היו ביחד קצת יותר משנתיים לפני שהחליטו להחליף נדרים. הצעת הנישואין היא כבר סיפור יותר רומנטי: "התכוננתי להציע לה באתר בילוי באילת לאור נרות ומים רומנטיים", מתנצלת הילה, "אך כרעתי תחת מעמסת הלחץ וההתרגשות והצעתי בבוקר יום הנסיעה. את המאורע חגגנו במלון באילת עם זוג חברות".
חלי: "יש לציין שלא הפעלתי לחץ על הילה".
הילה: "זה שקר".
מתי הבנתן שזה מכאן ועד הסוף?
חלי: "מהר מאוד... כבר בתחילת הקשר".
הילה: "די מההתחלה, אבל הבשלות שלי לקראת ההצעה לקחה כמה חודשים יותר מאשר לחלי".
את חתונה עצמה ערכו השתיים באוקטובר 2011 בגני רימונים בצומת כנות מול 300 אורחים מכל גווני הקשת ושמחה רבה. ההורים ליוו אותן לחופה ואת הטקס ערכו אח של חלי ואחות של הילה, תוך כדי הקראת הנדרים של כל אחת. "הייתה אקסטזה בקהל ואהבה אדירה שעטפה אותנו", הן נזכרות.
איך המשפחות קיבלו את ההכרזה על הנישואים?
הילה: "אבא שלי בהתחלה לא הבין למה יש את הצורך הזה, כיוון שאין לטקס תוקף חוקי ומשפטי, אך לאחר הסברים מצידנו הוא התרצה ולגמרי היה מאחורינו. שאר המשפחה קיבלה את זה ככל בשורה על אירוסים, בשמחה גדולה ותמיכה ללא דופי".
למה באמת היה חשוב לכן להתחתן באירוע פורמלי?
הילה: "אחי ואחותי עשו זאת לפניי ואני לא רואה עצמי שונה. רציתי הכרה של אוהביי ואהוביי בזוגיות שלי ורציתי להבהיר לי, לה ולכולם שהיא אחרת, שונה ומיוחדת ולהבטיח לה את כל כולי".
חלי: "מבחינתי החלום תמיד היה בית וילדים. מעולם לא חלמתי על החתונה גם כשהייתי 'סטרייטית' כביכול, אבל הילה מאוד רצתה ואני ראיתי את זה כמאורע שמח ומלא אהבה".
יש לכם קטע ביו טיוב של החתונה - למה היה חשוב לכן לחשוף את זה לעולם?
הילה: "במהלך החתונה כמות לא רגילה של אנשים סבבה את הכניסה לחופה ואת הסלואו הראשון. אין ספק שמלבד אהבה והתרגשות גם אפפה אותנו סקרנות רבה, ואני בטוחה שהיינו שיחת המשרד בבוקר שלמחרת. יש אנשים שהיו כועסים על זה, אבל אנחנו מצאנו את זה טבעי לחלוטין ואפילו יפה. את הסרטון העלנו ליוטיוב כיוון שהיו כאלה שלא יכלו לשמוח איתנו, אבל בעיקר כי העולם צריך לראות ולהיחשף. ממבט משוחד אני יכולה לומר שהייתה לנו חתונה יפה, יוצאת דופן, מעניינת ומרגשת ולא רק לנו - היינו שתי כלות בשתי שמלות לבנות עם המון סממנים מיינסטרימיים. חוץ מזה, שמחנו להראות לקהילת הלהט"ב שזה אפשרי ואפילו בטוב וביופי".
אתן פעילות מבחינת מחאות על זכויות של משפחות חד מיניות?
"אם אין לנו מאורע אישי שמתנגש התשובה היא חד וחלק - כן! הילה גם מתחזקת פרופיל פייסבוק פעיל עם לא מעט נדנודים להט"ביים ועוד".
הריון ולידה?
"הכי בעד שיש".
מהי אהבה דרך העיניים שלכן?
הילה: "זה לחזור מיום לימודים ארוך ולהכין לה לאכול ולטפל בכלב לפני שהיא מגיעה. זה לחפש את נוכחותה המסועפת באהבה בין שבילי חיי".
חלי: "זה לא להירדם כשהיא לא נמצאת ולסלוח לה שהיא מצלמת אותי מדברת מתוך שינה".
מה הקושי הראשון שנתקלתן בו אחרי הכרזת הנישואין, מבחינה בירוקרטית?
"למי יש אומץ להקשות עלינו?!"' הן צוחקות. "האמת שהדבר היחיד בו נתקלנו היה במשרד הרישוי, שם זוג נשוי יכול להוסיף זה את זו לבעלות רכב כשותף ללא עלות, אבל הפקיד ראה זוג נשים וכשהבין את הבקשה ציין שזה בתשלום. אמרתי לו, עם תור ארוך מאחוריי, שאנחנו ידועות בציבור (יש לנו תעודת זוגיות ממשפחה חדשה), ושזוג נשוי לא צריך לשלם. הוא עשה פרצוף ואמר שהוא בודק וכעבור 5 דקות ארוכות בו התור הוקפא, הבקשה חזרה עם תשובה חיובית שאני צודקת. לאחר מכן מנהלת המחלקה ביקשה צילום של תעודת הזוגיות שלנו - 'כדי שאוכל ללמד את כל השאר לא לעכב בעתיד'. יצאנו משם מחוזקות עם תחושה שישראל עוברת שינוי".
אתן חושבות שהמחאה רלוונטית לזכויות של להט"ב בהקשר של נישואים, או שניתן גם לקיים חיי משפחה רגילים עם מה שיש כרגע?
"השאלה הזו מעצבנת אותי. בני אדם יכולים גם לחיות בתנאי מדינת עולם שלישי, אבל אני זכאית לשיוויון כמו כל אחד אחר! השאלה היא לא אם אפשר להסתדר אלא מה צריך, מה נכון ומה הוגן בחברה מתוקנת ובשנת 2014. החוק צריך להיות זהה לזוג נשוי וכנ"ל כמובן בכל הנוגע לילדים, הורות ושלל החוקים הנלווים לכך".
מה חסר לכן כרגע מבחינת זכויות של משפחות רגילות בישראל?
הילה: "החלקים הכי קריטיים כרגע הם חתונה חוקית בארץ, ושלא יגלו אותנו לחו"ל בכדי שמשרד הפנים יכיר בנו, וכמובן כמובן הילדים. עבור הכרה בי כאמא לילדים הביולוגיים של חלי, אני צריכה לעבור הליך מייגע וארוך כשנתיים פלוס. כיום, עד כמה שידוע לי, האחרון משתנה והופך כפי הנראה להליך פשוט יותר המתחיל ומסתיים בבקשה אחת".
אתן חושבות שהשינוי בדרך?
חלי: "ברור".
הילה: "אין אופציה אחרת, זו רק פונקציה של זמן. כל שאר הפרימיטיביים יבינו בעתיד שהיו בצד הלא נכון של ההיסטוריה".
אם בישראל היה איסור מוחלט על נישואים חד מיניים, מעבר לחו"ל היה אופציה?
הילה: "מה זה איסור מוחלט? גם שחורים ולבנים לא יכלו להתחתן בעבר ואיפה אנחנו נמצאים היום? מישהו צריך לסבול בשביל שהילדים שלי יגיעו למקום יפה יותר, נלחמים עבור שינוי ובוודאי ובוודאי שלא מוותרים על המדינה וכל החברים והקרובים שבה".
מסר מיוחד לקהל הקוראים?
"כן - החיים קצרים ועוברים בצ'יק, תחיו ותהנו ותאהבו מלא, קבלו את השונה ותנו לו דרור כל עוד אינו פוגע בזכויות האדם שלכם, תהיו קשובים לסביבה, תהיו נגישים האחד לשני ובעיקר סבלנים וסובלנים להכיל דעה אחרת וסגנון חיים שונה. אל תתקיפו, תשאלו, תתעניינו, תקראו ותשכילו ומשם נגיע למקום גבוה יותר, מכיל יותר ונגיש יותר".