>> חברים בקבוצה של mako גאווה בפייסבוק? הצטרפו עכשיו
"הרצון להיות מי שאתה באמת ולאהוב את מי שאתה רוצה, לא מחייב וויתור על הרצון להקים משפחה", כך אומר בהתרגשות גיא טצה, שהקים לפני שנתיים את סוכנות הפונדקאות העברית ה- Baby Bloom.
בעקבות התהליך האישי שעבר וכחלק מרצונו לעזור להומואים אחרים שמעוניינים להפוך להורים בעצמם, הקים טצה את הסוכנות, שכבר מתהדרת במאזן מושלם של שבעה הריונות מתוך שבעה ניסיונות. "המיזם נולד מתוך המון תשוקה ורצון ליצור משפחות לזוגות גאים", אומר טצה, שעבורו הקמת הסוכנות מהווה סגירת מעגל פרטית. "כשיצאתי מהארון לפני 22 שנה, חשבתי שאני מוותר על הקמת משפחה. היום האיום הזה הוסר".
"חווית הפונדקאות כיום פשוטה מבעבר"
הסוכנות אותה הרים טצה מצטרפת לסוכנויות אחרות בישראל. הראשון להקים סוכנות פונדקאות לגייז שרוצים להיות הורים היה דורון מגד-ממט שהקים את "תמוז", אחריו קמו סוכנויות נוספות, בהן "הארגון הבינלאומי לפונדקאות", "ויוה פונדקאות" ואחרות, שבאות לענות על הצורך ההולך וגובר בקרב ההומואים בישראל: להיות הורים.
טצה, אב גאה לאלה בת שלוש וחצי, מתגאה בעובדה שעד היום כל מי שעבד עם הסוכנות נכנס להריון בהחזרה ראשונה של עוברים, ו"מי שביקשו להחזיר שני עוברים, מחכים בהתרגשות ללידת תאומים".
"חוויית הפונדקאות כיום פשוטה הרבה יותר ממה שהייתה רק לפני חצי עשור", הוא מסביר. "כשיצאנו למסע האישי שלנו, רב היה הנסתר על הידוע. מדהים שרק שלוש וחצי שנים לאחר שאלה נולדה, ישנן בארץ מאות משפחות". אלה הייתה מהילדות הישראליות הראשונות שנולדו באמצעות פונדקאות לשני אבות גאים. "כיום יש לה קבוצת חברים גדולה שגדלים עם שני אבות", מוסיף טצה.
יחד עם זאת, ולמרות ההתקדמות הרבה והאפשרות שנפתחה בפני זוגות הומואים ובודדים להולדת ילדים, לחלוציות של התהליך אותו הוביל טצה היו גם צדדים בעייתיים. "מתוך החוויה האישית שלנו ומתוך חוויות של זוגות אחרים שאותם הכרנו לאחר שאלה נולדה, ראינו שיש מקום לשפר את תהליכי הפונדקאות בארצות הברית בכמה היבטים מרכזיים", הוא מסביר. "הוזלת עלויות, תהליך טוב יותר מבחינת סיכויי ההצלחה להיריון בניסיון ראשון ומבחינת המעטפת המשפטית והביטוחית. לשם כך הקמתי את הסוכנות".
בשבוע הבא: מפגשים פתוחים בתל אביב
החברה אותה הקים טצה מחברת קבוצת מומחים מהשורה הראשונה בעולם הפונדקאות, שפועלים בצפון מערב ארצות הברית: קליניקת הפיריון Oregon Reproductive Medicine (או- ORM), המתגאה באחוזי ההצלחה מהגבוהים בעולם בהריונות פונדקאות ו- NW Surrogacy Center, סוכנות המנוהלת בידי זוג עורכי דין המתמחים מזה 30 שנה במשפט פריון בצפון מערב ארצות הברית ועוסקים באיתור פונדקאיות ובהובלת התהליך מבחינת ההיבטים המשפטיים והביטוחיים.
שותפיו של טצה , ד"ר ברנדון בנקובסקי, מקליניקת ORM, ועורכי הדין ג'ון שאלי וסנדרה הוג'סון מ NWSC יגיעו לארץ בתחילת מאי, על מנת להיפגש עם מתעניינים פוטנציאליים בהליך. במסגרת הביקור יערכו שלושה אירועים הפתוחים לקהל הרחב, ללא עלות.
טצה ושותפיו מונים מספר יתרונות שבחברה, אשר הופכים את ההליך לזול ויעיל יותר מבעבר. "ראשית, מדובר באחוזי הצלחה גבוהים בכניסה להיריון בניסיון ראשון המהווים בטחון לשמירה על עלויות זולות. בנוסף, הסוכנות מציעה איתור מהיר מאוד של פונדקאיות והיצע גדול של תורמות ביצית, העונות על דרישות ההורים המיועדים. כמו כן, הסוכנות, הקליניקה, הפונדקאיות ותורמות הביצית ממוקמות באזור ממוקד ובכך מתאפשרת הוזלה גדולה של עלויות ואין צורך להטיס פונדקאיות ותורמות ביצית ברחבי ארצות הברית – דבר המייקר את ההליך בהרבה".
טצה מדגיש, כי הליך הפונדקאות בארה"ב נעשה במסגרת מערכת משפט פשוטה, המאפשרת פונדקאות לגייז ישראלים. "סוכנויות גדולות מאתרות פונדקאיות במדינות שונות, דבר המחייב שכירת עורכי דין מקומיים והתמודדות עם חוק מקומי, שלעיתים אוסר פונדקאות או פונדקאות לגייז), ואקלים ביטוחי מצוין, במסגרתו ההורים מקבלים מכתב הסכמה מחברת הביטוח לכיסוי הריון פונדקאות, המהווה נושא בעייתי במיוחד במדינות אחרות.
יתרון גדול נוסף הנו שקט נפשי, וזאת מאחר ואנשי המקצוע המלווים את התהליך נמצאים בכל זמן נתון ולכל אורך התהליך במרחק נסיעה קצרה מהפונדקאית. במידה ועולות בעיות כלשהן, הם זמינים לנסוע אליה, לפקח ולסייע. את הקשר המקומי הישיר והזמין עם כלל הגורמים המקצועיים מתבצע על ידי גיא טצה.
לדברי טצה, העובדה שעד היום כל ניסיונות ההפרייה לזוגות הישראלים עמם הוא עובד הצליחו בניסיון הראשון נובע משילוב היתרונות הללו, אליהם חתר כשהקים את Baby Bloom, כמו גם חיבור בין גורמים מקצועיים המתמחים כל אחד בתחומו לצורך יצירת תהליך שהסבירות להצלחתו תהיה הגבוהה ביותר.
מבחינת החקיקה - אין כל חדש
המראה החדש ברחובות תל אביב, בו יותר ויותר הומואים מסתובבים מאושרים עם עגלות תינוק, מסתיר את המציאות המורכבת שמאחורי ההליך. המעוניינים להגשים את חלום ההורות, יצטרכו להרחיק ולנסוע עד ארה"ב והודו, זאת משום שההליך אינו חוקי להומואים במדינת ישראל.
עו"ד אירית רוזנבלום שייסדה ב- 1998 את ארגון "משפחה חדשה" והביאה את הבשורה שלכל אדם זכות להקמת משפחה לדיון הציבורי עם הצלחות משפטיות רבות, מסבירה: "מבחינת החקיקה בארץ, אין שום התקדמות לטובת הקהילה הגאה. למעט סילוק סעיף העונשין בעניין משכב זכר, לא נעשה שום תיקון או כברת דרך חקיקתית לטובת השוואת זכויות הקהילה הגאה לזכויות ההטרוסקסואלים".
יחד עם זאת, מעמדם של הומואים ולסביות בישראל הנו יחסית טוב. לדברי עו"ד רוזנבלום, ישראל אמנם אינה נמנית על המדינות המתקדמות בעולם בנושא פונדקאות, אך דווקא מבחינת סובלנות משפטית וחברתית למשפחות הומוסקסואליות היא במקום די גבוה המתבטא בהשוואת מעמדם של בני זוג מאותו מין לידועים בציבור ולמעמד בני זוג נשואים, זכויות קנייניות וממוניות וזכויות סוציאליות שונות.
ארגון "משפחה חדשה", אותו הקימה רוזנבלום מספק שירותי ייעוץ וסיוע משפטי בהליכי פונדקאות בחו"ל והוכיח עצמו פעמים רבות בפתרון בעיות חוקתיות, בעיון פריון וכל סוגייה אחרת בכדי לאפשר לכל אדם החפץ בהמשכיות - להיות הורה. לדבריה, אדם המכריז על זהותו המינית ומודע לה - אינו צריך לוותר על זכותו להיות הורה".
עם זאת רוזנבלום מסבירה, כי יש להתאים את החוק לזוגות מאותו המין ולא לכופף את החוק הקיים כך שיתאים לזוגות הומוסקסואלים. "אני מתנגדת להשוואת זוג מאותו מין וזוג הטרוסקסואלי. הם שונים וצריך לתת תיקון נפרד בחוק לכל סוג זוגיות ולכלול את כל מערכות היחסים הזוגיות תחת הכותרת "בני זוג" וכשיש הבחנות צריך לדייק בהן".
הפיכתה של ישראל למעצמת פונדקאות בחו"ל התאפשרה לאחר שבשנת 2002, בעקבות הפסד בבג"צ בו ביקשה להותיר לרווקה להסתייע בשירותי פונדקאית, פנתה רוזנבלום באופן אישי ליועץ המשפטי לממשלה והודיעה לו כי מעתה תתמוך בשירותי פונדקאות בחו"ל. "הודעתי לו: עכשיו אנחנו עושים את זה בחוץ!'. מאז החלה לתמוך בתהליך פונדקאות בחוץ לארץ.
כיום ישראל מאפשרת כניסתם של ילדים שנולדו באופן חוקי בפונדקאות בחו"ל. "על פי נוהל מיוחד שקבע משרד הפנים לפונדקאות בינארצית ובכפוף לבדיקות DNA להם יידרשו ההורים הביולוגים בטרם ישובו לארץ עם התינוקות", מסבירה עו"ד רוזנבלום את הליך שנוצר בארץ. בארצות הברית המצב לא רע, ישנן מדינות מאוד פתוחות למשפחות הומוסקסואליות ויש מדינות גם שמאוד לא.
"העצה שלי לזוג שמגיע לארצות הברית ובכלל היא להיעזר בסבלנות- הבאת ילד לעולם היא אחת החוויות הגדולות בחייו והוא רוצה שהיא תזרום בקלות, אך יש מי שלא רוצה שהיא תזרום. למערכת הבירוקרטית קצת קשה להתמודד ויש להבין שהתהליך לא תמיד חלק, אבל בסוף הכל מסתדר."
למה אמריקה ולא הודו?
הומואים אשר הולכים בדרך הפונדקאות, בוחרים, לרב, בין שתי אלטרנטיבות: ארה"ב והודו, כאשר להודו עד כה היה יתרון בולט, בעיקר בכל הקשור לעלויות. "התהליך בארצות הברית יקר יותר, אבל לא הרבה יותר יקר", מסביר טצה. "הצלחנו להוזיל עלויות לכמאה אלף דולר לתהליך מתחילתו ועד סופו, וסקר שמתפרסם באינטרנט, בו נתבקשו זוגות לציין מה הייתה העלות התהליך שהם עברו, מגלה עלויות גבוהות מאד גם בהודו.
למעט נשוא העלות, לפונדקאות בארצות הברית יש יתרונות נוספים, אותם מציין טצה: "ההצלחה המהירה בכניסה להיריון, המידע המקיף הקיים אודות הפונדקאית ותורמת הביצית, הקשר האישי שניתן לקיים עמן לכל אורך ההיריון ואחריו, שקיפות התהליך, חוקיות התהליך והעובדה שניתן לחזור עם התינוק לישראל מיד עם קבלת הדרכון האמריקאי. זאת מלבד היתרונות הברורים של עשיית התהליך במדינה מערבית עם הרפואה המתקדמת ביותר בעולם".
ומה עם הילדים?
עם העלייה במספרן של המשפחות הגאות, יש הטוענים לפגיעה עתידית בילד, בהיעדר אם או אב ובהתמודדות קשה עם הסביבה, שאיהנ יודעת לעתים קרובות כיצד להגיב נוכח המשפחות החדשות.
מנסיונו האישי, אומר טצה כי בתו אינה מרגישה בחסרונה של אם. "לאלה אין אמא. בניגוד לתהליך של אימוץ שבו מישהי ויתרה על התינוק, הרי שבמקרה של אלה היא לא היתה מגיעה לעולם לולא האהבה של לוצ'י ושלי והרצון שלנו לממש אותה ולהיות הורים יחד. נעזרנו בשתי נשים יקרות שסייעו לנו להביא אותה לעולם, לא היינו יכולים לעשות זאת בלעדיהן. ניסינו 15 שנה וזה לא עבד, אבל אף אחת מהן איננה אמא".
אחרי 4 שנים מעיד טצה, כי אלה היא ילדה מאושרת, מלאת בטחון עצמי וגאה מאוד במשפחה שלה. "בכל פעם שאנחנו יורדים במעלית בבניין בו אנו גרים היא פונה למי שנוסע במעלית ואומרת 'זה אבא גיא ולשני קוראים לוצ'י ואני אלה ולכלב שלי קוראים תומאס'. היא מאוד גאה במשפחה שלה ומספרת לכולם שיש לה אבא ואבא. היא יודעת שאין לה אמא. בגיל שנתיים היא הצביעה לעברי במהלך משחק וצעקה 'אין לי אמא!"' אמרתי לה "'נכון, יש לך אבא ואבא שאוהבים אותך וציינתי עוד חברה עם אבא ואבא'. אלה נפנפה את ההסבר הארוך והמשיכה לשחק. אלה פגשה את הפונדקאית שלה בארצות הברית, ובכל זמן נתון אנחנו מספרים לה את הסיפור כמו שהוא, על פי יכולתה להבין אותו".
אלה התברכה בזוג הורים שמעניקים לה את כל מה שהיא צריכה. "אין לי ספק שילד זקוק לשני הורים שאוהבים אותו, מותאמים לצרכים שלו ומתרגשים מידי בקר מההזדמנות שניתנה להם להיות הורים. אלה הדברים שקובעים את הבריאות הנפשית, הביטחון העצמי ושמחת החיים. לא הג'נדר של ההורים".
ומה עם החברה מסביב, האם לא יציקו לה בגלל המבנה המשפחתי הייחודי שלה?
"אני מאמין שהביטחון העצמי שתפקידנו להקנות לאלה יאפשר לה להתמודד בסיטואציות חברתיות שונות וגם במצב כזה. כיום לתפיסתי חשוב שאלה תגדל בתל אביב על מנת שבגן , בבית הספר ובכל מקום שבו היא נמצאת יהיו לה חברים ממשפחות דומות וממגוון רחב של סוגי משפחות שונות. יחד עם זאת אני מכיר גם זוגות עם ילדים שחיים מחוץ לתל אביב והחברה הישראלית מאוד פתוחה בנושא".
המפגשים:
ביום שבת, 5.5 בשעה 19:00 בשפגאט (נחלת בנימין 43) יתקיים קוקטייל פתיחה לרגל ביקור מומחי הסוכנות.
ביום ראשון, 6.5 בשעה 20.00 במרכז הגאה בגן מאיר תיערך הרצאה שתסקור את תהליך הפונדקאות, את הפונדקאיות ותורמות הביצית, ודיון פתוח.
ביום שני, 7.5 בשעה 20:00 באוויטה (יבנה 31) אירוע סיום - דיון על חויות פונדקאות מרחבי העולם בהשתתפות המומחים האמריקאים שעושים את זה יום יום בארצות הברית, וזוגות ישראלים שישתפו מחוויותיהם בפונדקאות.
ניתן להירשם מראש לפגישות אישיות שיתקיימו בימים א',ב',ג' ה- 6,7 ו-8 במאי בין השעות 9:00-17:00 בשפגאט ברחוב נחלת בנימין 43 בתל אביב בטלפון 054-7244921, info@babybloom.co.il
>> ויוה לילד: סוכנות פונדקאות חדשה לגייז