>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
כיצד משפיעים אביזרי מין על עיצוב המרחב הפוליטי? כיצד נשים המגדלות ילדים שלא הן הביאו לעולם, בונות את הזהות ההורית? מה היה הפן הקווירי במגילת אסתר? ומה אפשר למצוא בסרטי הפורנו של מייקל לוקאס מלבד חתיכים שאוהבים את זה עמוק?
כל השאלות הללו ועוד רבות אחרות יקבלו מקום, התייחסות ואף מענה מסויים, במסגרת כנס "סקס אחר", המתקיים זו השנה ה-13 באוניברסיטת תל אביב. ב-30 במאי בין 9:30 ועד 20:00 ואף מאוחר יותר, יתכנסו סטודנטים וחוקרים אשר יציגו את העבודות שלהם, הבודקות היבטים קוויריים בעולם המקיף אותנו.
"חממה לחוקרים צעירים בתחום"
כנס סקס אחר נוסד על ידי אייל גרוס ועמליה זיו על מנת לתת במה למחקר קווירי המתקיים בארץ ובעולם. יסמין ששון, דוקטורנטית לקולנוע החוקרת את הנוכחות של לסביות במדיה הישראלית, חברה בשנים האחרונות בצוות המארגן. לדבריה, הכנס הוקם כפועל יוצא של קבוצת קריאה הפועלת בתחומי האוניברסיטה, בה נפגשים סטודנטים אחת לשבועיים, קוראים ודנים בטקסטים קוויריים שונים.
במרוצת השנים השתנה הכנס. כיום, אחת לשנתיים מתקיים כנס גדול של מספר ימים בו משתתפים חוקרים מהעולם, ואחת לשנתיים מתקיים כנס של יום אחד הנותן במה לחוקרים ישראלים בלבד, בעיקרם סטודנטים לתואר שני ודוקטורנטים. "הכנס הוא חממה לחוקרים צעירים בתחום, המאפשר להם להציג את העבודות שלהם. כיום יש יותר אפשרויות לחקור וללמוד את התחום אבל המקומות בהם אפשר להציג את העבודות נותר מצומצם. הכנס מאפשר זאת", אומרת ששון. במקביל, אפשר שינוי המבנה של הכנס לפרופסורים ולדוקטורים זמן ממושך יותר לעבוד על המחקרים החדשים.
הכנס הקרוב, המצומצם מבין השניים, פתוח לכל אחד המעוניין לבוא ולהאזין, גם אם הוא אינו סטודנט, וכל זה ללא תשלום. בצד אירוע השקה לספרה של עמליה זיו, "מחשבות מיניות", ומושב לזכרה של מורן צפריר, סטודנטית טרנסית, שהוריה יעניקו מלגה על שמה לשני סטודנטים, יוצגו במהלך הכנס מחקרים שונים.
המכנה המשותף של המחקרים אשר יוצגו בכנס הוא כאמור המחקר הקווירי, אך זה מתקיים בתחומים שונים. "יש תאוריה קווירית במשפט, בכלכלה, בקולנוע, בטלוויזיה; יש תאוריה קווירית המתחברת ללימודי מגדר, לתורת המשחקים. זה קיים בכל תחום".
קרוס-דרסינג באיסטנבול
כאשר ששון אומרת כי תאוריה קווירית נוכחת ונחקרת בכל תחום, היא מתכוונת לכל מילה, והתוכניה של הכנס היא עדות לכך.
אחת ההרצאות שיתקיימו במהלך היום שייכת ליעל שגב, סטודנטית לתואר שני בלימודי האסלם והמזרח התיכון באוניברסיטה העברית. "בין קוצ'ק ללובוניה, המשכיות, שינוי ונזילות מגדרית במרחב העירוני של איסטנבול" הוא שמה של עבודת המחקר שלה, מתוכה היא תציג במהלך ההרצאה פרק אחד. פרק זה עוסק במה שהיא מגדירה כ"עמעום מגדרי וקרוס דרסינג בתרבות הפופולארית בטורקיה", מציאות שישראלים מעטים יודעים עליה, גייז או סטרייטים.
במהלך ההרצאה תתמקד שגב בסרט קוצ'ק, סרט טורקי שיצא לאקרנים בשנת 1975, המציג תופעה בהיסטוריה הטורקית. לכל אורך חייה של האימפריה העות'מנית התקיים בתחומה מעמד מיוחד של נערים צעירים, רקדנים, שהתאפרו והתלבשו כנשים בכל שעות היממה. הם היו בגיל טרם צמיחת זקן ושפם, והם נהנו ממעמד פופולארי במיוחד ברחבי האימפריה כסמלי מין, שזכו גם לחסות הסולטן.
בולנט ארסוי
"אי אפשר ללמוד את התופעות של קרוס דרסינג וטרנסקסואליות בחברה הטורקית במנותק מההקשר ההיסטורי של טורקיה", מסבירה שגב. "לטעון שתופעות אלו קיימות רק בגלל ליברליזציה של טורקיה או החילוניות שלה זו טעות גדולה, כי בעבר של המדינה ובמיוחד בבידור הפופולארי יש נוכחות ומקום מאוד משמעותי לקרוס-דרסינג כהופעה בתחום הבידור".
מתוך תיאור הפן המפתיע בהיסטוריה הטורקית מגיעה שגב לשתי זמרות ידועות בטורקיה המודרנית, בהן זקי מורן, זמר שנהג להתאפר וללבוש בגדים מצועצעים, על סף הנשיים, בהופעותיו; והזמרת בולנט ארסוי, ששינתה את מינה ועם זאת הפכה למפורסמת מאוד בטורקיה. "בחשיבה שלנו זה לא מסתדר שהחברה המוסלמית מקבלת אדם כזה, למרות שגם באירן התופעה קיימת. חומייני חוקק חוק לאחר המהפכה המאפשר ניתוחים לשינוי מין בתמיכה כספית של הממשלה, כחלק מההשפעה העות'מנית ארוכת השנים על התרבות המקומית".
עם כל הכבוד לעובדה כי מדובר בכנס אקדמאי, אי אפשר כנראה לשלב בשם של כנס את המילה סקס מבלי להתייחס לפעילות המינית גם בתוכן. אבנר רוגל, סטודנט לתואר שני בקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל אביב, יציג בכנס את עבודת המחקר שלו, העוסקת בפורנוגרפיה ישראלית הומו-לאומית.
פורנוגרפיה הומואית בשירות המדינה?
תחת הכותרת "פורנוגרפיה הומולאומית: פורנוגרפיה הומואית לאומית ב'שטיפה ורודה'" הוא חקר אסופה של סרטי פורנו שנעשו בישראל, חלקם על ידי פאג הפקות וחלקם על ידי מייקל לוקאס, כאשר בכנס הוא יציג את משנתו דרך אחד מהם, Too Hot In Tel Aviv.
רוגל מתייחס במחקר שלו לתאוריית ה"פינק ווש", זו האומרת כי על ידי הצגת היחס הליבראלי לקהילה הגאה בישראל, נעשה טשטוש – לעיתים במכוון ולעיתים לא – של ההפרעות המתמשכות לזכויות האדם של הפלסטינאים. בעבודה שלו הוא מציג בין השאר כיצד הקהילה הגאה שואפת להצטרף לקולקטיב הלאומי הישראלי, אם על ידי סרטון הפתיחה המציג את תל אביב תחילת הסרט האמור; שימוש נרחב בדימויים של חיילים לאורך הסרט; סצנות בהן בחור הומו מפתה בחור סטרייט לכאורה; סצנות מין רכות יחסית למקובל בסרטי פורנו "רגילים"; וכמובן, העדר דמויות של ערבים או פלסטינאים מהסרטים.
אם המחשבה לשמוע מחקר אקדמי בליווי תמונות מסרט פורנו מרגשות אתכם, כנראה שהגעתם למקום הנכון. אתם בוודאי לא תהיו היחידים. "זו הזדמנות לפגוש חתיכים אינטליגנטים מהאקדמיה שעושים תואר בתחום שונה משלך", מסבירה ששון את ההיגיון להומו הממוצע. לפיכך, הכנס מלווה במסיבת פתיחה שתתקיים בשפגט וששון נשמעת מרוצה מכך שהכנס, מלבד עידוד המחקר הקווירי בישראל, גם תורם לחיי החברה של הסטודנטים היכולים להיות, לעיתים, נושא למחקר בפני עצמו.