סוגיית מערכת יחסים פתוחה, במסגרתה בני זוג מאפשרים זה לזה לקיים יחסים מיניים עם פרטנרים נוספים (בווריאציות שונות), גוררת פעמים רבות תגובות שיפוטיות ומוסריות הבוחנות את השאלה באופן כללי כדבר 'טוב' או 'רע' , 'מוסרי' או שאינו כזה. אחת המטרות שלנו בשיחת קשב היא לקיים שיח לא שיפוטי, ולא כזה המתייחס למערכת יחסים פתוחה כדבר טוב או רע באופן כללי, אלא לבדוק מה המקום שלה בתוך מערכת היחסים הספציפית בין בני הזוג.
הסוגיה הראשונה הינה כמובן לנסות ולהבין מדוע בן הזוג מעוניין בפתיחת מערכת היחסים, מה זה מלמד את הפונה על מערכת היחסים עצמה? באיזה שלב של מערכת היחסים עלה הנושא הזה? האם ברגע של משבר? ואולי דווקא ברגע של יציבות וביטחון? ומדוע הפונה עצמו מתנגד לכך? האם מדובר בחשש ליציבות המערכת הזוגית? האם בעמדות שונות לגבי מהותה של מונוגמיות?
תוך כדי כך, ננסה לבחון לעומק מספר שאלות:
הראשונה היא שאלה בסיסית בכל מערכת זוגית, והיא שאלת התקשורת. האם כבני זוג אתם מסוגלים לנהל שיח עמוק, כן על השאלה הזו? האם ניהלתם שיחה כזו? האם הפונה מרגיש שהוא מסוגל לחלוק עם בן הזוג שלו את תחושותיו בעניין זה באופן כן ומלא? התשובות לשאלה הזו רלוונטיות למחשבה על מערכת היחסים כולה, ולא רק על שאלת פתיחתה לפרטנרים נוספים.
השאלה השנייה היא שאלה של שוויוניות במערכת היחסים, או 'שאלת הפחד'. האם הפונה חש שהוא יכול לבטא את העמדה שלו בנושא באופן פתוח? האם לחץ מצד בן הזוג הוא חלק מהותי בהחלטה שלו? האם הוא מפחד כי בן זוגו יפרק את מערכת היחסים במידה ולא יענה לבקשה הזו? האם ישנם גורמים נוספים הלוחצים על הפונה בהקשר זה? האם הוא תלוי בבן זוגו מבחינה כלכלית? האם לאורך זמן מערכת התמיכה החברתית (החברים המשותפים) נוטה להיות מבוססת על עולמו של בן הזוג בלבד? באיזו מידה יש לפונה חיים נבדלים ועצמאיים מבן הזוג (חברי עבר שאיתם נשמר הקשר, תחביבים עצמאיים, עבודה עצמאית שמאפשרת קיום כלכלי).
במהלך שיחת קשב ננסה לחשוב יחד על כל אחד מהגורמים הללו, ולעודד קיום של שיח פתוח בין בני הזוג, ובמידת הצורך תוך מחשבה על קבלת יעוץ זוגי.
יש עם מי לדבר' – קשב ותמיכה לקהילה הגאה | ימים א'-ה' בשעות 19:30-22:30 בטלפון 03-6205591 | בדוא"ל yesh@glbt.org.il או בצ'אט מאתר האגודה www.glbt.org.il