ד"ר אילן טבק אבירם (צילום: תומר ושחר צלמים)
ד"ר אילן טבק אבירם- תחשבו טוב על היתרונות והחסרונות של כל מסלול | צילום: תומר ושחר צלמים
אחרי שמאסתם בחיי הרווקות והפנתם את הסיבות החשובות (והנכונות) שבגללן כדאי גם לכם להפוך להורים, אתם פתאום מגלים שהעסק יכול להיות קצת מורכב.

עבור זוג סטרייטי, המשימה לרב פשוטה ומבוססת על הנאה רבה. אצל גייז ולסביות, העניינים קצת שונים: עלות כלכלית גבוהה, היעדר שליטה והתמודדות עם בירוקרטיה - הן רק חלק מהבעיות בדרך.

בטור הראשון עסקנו בעצם קבלת ההחלטה העקרונית להפוך להורים.
אז לאלה שהמשיכו איתי לטור השני, קודם כל מזל טוב, אתם בכיוון הנכון. |
כעת יש לקחת בחשבון את המסלולים האפשריים העומדים בפני זוגות ויחידים הומואים ולסביות בדרך להורות המיוחלת, וההשלכות של כל מסלול בדרך הארוכה והפתלתלה להגשמת החלום להיות הורים.

מסלול ראשון – הורות משותפת

מסלול זה הינו הוותיק ביותר במחוזותינו, וישנם כבר ילדים לא מעטים שהגיעו לעולם בדרך זו, חלקם כבר בגיל ההתבגרות. תחת כותרת זו אנו מתייחסים ליחידים וזוגות שהביאו לילדים על ידי התקשרות הדדית עם אישה או גבר, מתוך כוונה להביא ילד (או מספר ילדים) ללא מערכת יחסים זוגית.

כך, לצורך המטרה של הבאת ילד משותף, יכול בחור הומו, להתקשר עם אישה (סטרייטית או לסבית), ולהפך, כאשר מראש מוסכם שכל אחד ממשיך לחיות את חייו בנפרד והשניים מתחלקים במשימת ההורות עם הסדרי ראייה, ממש כמו זוג גרוש (אך ללא הכאב הכרוך בפירוק תא משפחתי).

תינוק יפה וערום מציץ מתחת לשמיכה ירוקה על מיטה (צילום: ekinsdesigns, Istock)
שווה את המחיר? שווה את המחיר! | צילום: ekinsdesigns, Istock

יתרונות -

למסלול זה יתרונות ברורים, במיוחד עבור מי שאינם נמצאים בזוגיות, וחוששים מגידול ילד לבד (כחד-הוריים), עם המעמסה הכלכלית והפסיכולוגית הטמונה בכך.
חלוקת העומס - האפשרות קוסמת גם לחוששים מהתובענות הרבה הכרוכה בהורות, ואשר בהסדר של הורות משותפת, יוכלו להמשיך ליהנות מחוויית חופש מסוימת, לפחות בימים בהם ילדם נמצא אצל ההורה השני.
היעדר מגבלות בירוקרטיות - להסדר זה, יש גם יתרונות טכניים לא מובטלים. מאחר ומעורבים בתא המשפחתי הזה גבר ואישה, אין מגבלות חוקיות ובירוקרטיות רבות מטעם הרשויות כמו במסלולים אחרים.
עלות כלכלית - אין צורך בנסיעות לחו"ל. ויש אפשרות לעבור את כל תהליך ההפריה (בהזרעה או בהפריה חוץ גופית IVF) בארץ, במימון קופות החולים.

חסרונות -

עם זאת, לפני שמתבשמים מהיתרונות הברורים, יש לזכור את הקשיים הפוטנציאליים.
קושי בבחירת הפרטנר - הבחירה בזהותו של ההורה השני חייבת להיות קפדנית ביותר. בניגוד לזוגיות רומנטית אותה ניתן לפרק, לעולם לא ניתן "להעלים" את האב או האם של ילדך ולכן חשוב שמערכת היחסים תהיה יציבה  ומושתתת על כבוד הדדי.
בסיס ערכי ומוסרי זהה - יש לזכור כי גידול הילדים מזמין דילמות ערכיות ופסיכולוגיות, וחשוב כי שני השותפים להורות יחלקו ערכים דומים ותפיסת עולם, שבה רב המשותף על המפריד. לכן, הכרחי לקבוע מראש ובאופן מפורט ודקדקני, כיצד מתמודדים עם מקרים שונים שעשויים לצוץ בדרך (כמו למשל, רצון של אחד מההורים לעבור דירה למקום מרוחק).
הכנסת גורם שלישי לקשר - מסלול זה מורכב עוד יותר עבור זוגות הומו-לסביים שמתקשרים עם אישה או גבר כגורם שלישי להבאת הילדים. מה מקומו של ההורה הלא ביולוגי בתוך המשולש הזה? כיצד נמנעים מלתת לצד השלישי המצטרף להרגיש בחוץ? שאלות אלה ואחרות דורשות תשובות כנות ואמיצות.
כחלק מהתהליך לקראת ההחלטה המשותפת, חשוב שההורים המיועדים יערכו דיון מעמיק בכדי למנוע ככל האפשר נקודות חיוך בעתיד ואולי אף יעזרו באיש מקצוע. הניסיון המצטבר מצביע על כך כי כשההתאמה ההורית טובה, נוצרת חוויה נהדרת עבור ההורים וילדיהם, אך כשהבחירה נעשית בחופזה זה עלול להיות סיוט מתמשך.  

מסלול שני – הורות חד מינית (תרומת זרע, פונדקאות ותרומת ביצית)

מסלול זה תפס פופלאריות ותאוצה מיוחד בשנים האחרונות, כשנפתחו אפשרויות חדשות מעבר לים, שבעבר נראו מעבר לכל דמיון. בדרך זו, מביאים זוגות הומו לסביים ילדים לעולם באמצעות הפריה מלאכותית, תוך היעזרות בתרומת זרע (במקרה של זוג נשים) או פונדקאות עם תרומת ביצית (במקרה של זוג גברים).

עבור זוגות הנשים, זהו מסלול פשוט יותר לעומת הגברים, שכן  הפנייה לבנק הזרע יכולה להיעשות בארץ וההפריה עצמה מכוסה ע"י סל הבריאות.
עבור גברים, המשימה סבוכה הרבה יותר, שכן האפשרות לפונדקאות ותרומת ביצית בארץ אינה חוקית וקיימת רק בחו"ל – בארה"ב ובהודו.

תינוק יפה מציץ מתוך מנשא לבן וברקע ים (צילום: istockphoto)
גם אנחנו רוצים להיות הורים | צילום: istockphoto


יתרון -

היתרון הבולט והמשמעותי במסלול זה קוסם לרבים, וטמון בכך שלאחר הלידה אין צורך להתחלק עם גורם חיצוני במשימת ההורות. על כן אופציה זו היא כיום המועדפת במיוחד על ידי זוגות שרוצים להיות הורים בלעדיים, ומסוגלים לעמוד בהוצאות הכלכליות ובמתח הנפשי שכרוך בתהליך.

חסרונות -

עלות כלכלית- מסלול הפונדקאות הוא מסלול יקר במיוחד (בין כמה עשרות אלפי דולרים בהודו ועד מעל מאה אלף דולר בארה"ב), ודורש התקשרות עם גורמים שונים, כגון פונדקאית, תורמת ביצית, סוכנות שמסייעת במציאתן וקליניקה שמבצעת הפרייה.
לעתים קרובות, התהליך יכול להצליח כבר בניסיון ראשון, אולם בפעמים אחרות יש כישלונות שגוררים אכזבה רבה ועלויות נוספות ובלתי צפויות.
מרחק גיאוגרפי -  חווית ההיריון מתנהלת בשלט רחוק ועובדה זו משפיעה באופן שונה על ההורים המיועדים. חלקם חווים מתח וחרדה רבים יותר, אחרים דווקא רגועים יחסית, אך גם עלולים לחוש ניתוק רגשי.
סיבוכים עתידיים אפשריים - יש לקחת בחשבון כי גם באופציה זו יש מורכבויות להמשך גידול הילדים שיש לקחתן בחשבון, כגון מה וכיצד מספרים לילדים על דרך הבאתם לעולם, איזו משמעות יש לעובדה שרק הורה אחד הינו ההורה הביולוגי, וכו'.
בירוקרטיה - בנוסף, צפויה התמודדות בירוקרטית עם רשויות המדינה שעדיין לא גיבשו מדיניות הוגנת וסדורה עם התופעה.

מסלול שלישי – אימוץ

עצוב כי דווקא מסלול שלישי, של אימוץ, שלכאורה יכול היה להיות אידיאלי עבור הומואים ולסביות, כמעט ואינו קיים בארץ.
אמנם החלטה של היועץ המשפטי לממשלה הכשירה לפני מספר שנים את דרכם של זוגות חד מיניים לעבור תהליך בו יוכלו לאמץ ילדים, אך מכשולים בירוקרטיים רבים לאימוץ חד מיני בחו"ל, רשימת המתנה של מספר שנים לאימוץ בארץ, וסיבות נוספות הופכות אופציה ערכית ויפה זו לכמעט בלתי מעשית וחבל.

>>הטור הקודם: גייז, האם אתם מוכנים להיות הורים?

>> היכנסו ותיהנו מכתבות נוספות בערוץ הגאווה

>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?