>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
עשרים ושניים גברים מסוקסים, מיוזעים ובעלי ישבן מוצק בדרך כלל, רודפים אחרי כדור עגלגל תוך כדי שהם מתגפפים ומתחככים האחד בשני.
בעולם מתוקן משחק הכדורגל היה הרבה יותר גאה ממה שהוא באמת. לדאבוננו, נכון להיום, לא רק שהתחושה במגרשים רחוקה מלהיות נוחה לקהילה הגאה, כל תרבות הכדורגל ניכסה לעצמה מאפיינים הומופובים ופרימיטיביים במיוחד, ופשוט סירבה להתקדם.
בניגוד לענפי ספורט אחרים שכבר מזמן מקבלים הומואים ולסביות בזרועות פתוחות, נותר ענף הכדורגל העולמי מאחור עם הרבה מאוד פערים להשלים. במדינתנו הקטנה וברוב המקומות בעולם המילה "הומו" עדיין משמשת ככינוי גנאי בשיריהם של האוהדים כאשר הם משתלחים בקבוצה היריבה. הפרויקט הבא החליט להרים את הכפפה ולהתמודד עם התופעה.
רשת השידורים ההולנדית BNN החליטה לשים סוף לטאבו הנמשך מזה שנים במגרשי הכדורגל בהולנד בנוגע לנטייה חד מינית בקרב שחקני הליגות השונות, ובכך לנסות להעביר את המסר הלאה גם לשאר העולם.
ערב שידורים מיוחד Football Club יצא לדרך ב-4 באוגוסט, עקב מצעד הגאווה באמסטרדם, ובו הוקדשו כל השידורים להעלאת המודעות הציבורית לבעיה במטרה עיקרית אחת, ליצור שיח סביב הנושא למען עתיד ורוד יותר על הדשא הירקרק.
משרד פרסום צעיר בהולנד "Delight Agency", בו נהנים לשרת לקוחות עם מודעות חברתית מרשימה במטרה לתרום לזולת, נרתם מיד למען השידורים באותו הערב, והפיק עבורו סרטון ויראלי שלא רק תומך ביציאת שחקני כדורגל הומואים מהארון אלא גם מדרבן אותם לעשות זאת ומציג זאת כאפשרות היחידה עבורם בעצם. הסרטון חולל פלאים ברשת ויצר סביבו שיח מקומי (שהתפשט גם מחוץ להולנד), ובעצם השיג את המטרה הראשונית שלו.
בשיחה עם ריינר שטוירס, אחד האחראים על הפקת הסרטון הנפלא הזה באותו משרד פרסום, למדתי על האופן בו נולד הפרויקט.
"העצמת הקהילה הגאה היא חלק חשוב שצריך לעלות על סדר היום הציבורי", אומר שטוירס ומצליח לרגש ולהפתיע אותי כבר במשפט הראשון. "הרגשנו במשרד מחויבות ערכית לתרום את חלקינו לפרויקט החשוב הזה, העשייה הזו היא חלק מהאופי שלנו ואנו גאים להיות ציר מרכזי בתוכה".
בהמשך הוא מסביר, כי תחקיר שערך משרדו גילה כי הפחד העיקרי בקרב שחקני הכדורגל מ"היום שאחרי היציאה מהארון" הוא חסר בסיס. שחקנים (חובבנים) אשר בחרו לצאת מהארון התקבלו בברכה ע"י יתר הקבוצה, המאמנים, השופטים ואפילו ע"י חברי המועדון של הקבוצה.
הסרטון מציג משחק בין 2 קבוצות כדורגל, כאשר אחד מהשחקנים עוטה ארון מסיבי על גופו. אותו שחקן איננו משיל את הארון מעליו גם במלתחות, בעת מקלחת משותפת לו ולחבריו למגרש. אקט המקלחת מסמל בצורה חדה את הדיכוי שהוא עובר בהיותו כלוא בתוך זהות אחרת. אח"כ הוא נשאר עם הארון גם כשכל החבר'ה יוצאים לשתות בירה. הארון הופך לנטל בכל מקום שהוא מגיע אליו. בשוט האחרון אנו בעצם "מגלים" מי הוא אותו שחקן, כשהוא מצטרף אל תוך תמונה קבוצתית באופן גלוי לחלוטין ללא כל ארון מעליו.
שטוירס מסביר, כי הרעיון המרכזי היה להעביר את המסר שהקבוצה שלך בצד שלך בכל מקרה, ושההעדפה המינית שלך לא אמורה להכביד עליך, אלא פשוט להיות חלק ממך. בסוף מגיע הסלוגן הכובש, "Gay? There' s Nothing Queer About it" שהוא העתק כמעט מדויק לסלוגן שכבר היה קיים בהולנד קודם לכן "Homo bogit geen flicker".
"הסרטון הוכח כפורץ דרך וחדשני במיוחד", מוסיף שטוירס, "הוא הגיע לכל אמצעי התקשורת האפשריים, והפך את ההומופוביה במגרשי הכדורגל לנושא שרבים רק רוצים לדעת עליו עוד ולהיות חלק מהשינוי שיתרחש. פורסמו כבר לא מעט סרטונים טובים בעבר, על הומופוביה באופן כללי אבל אף אחד לפנינו לא הגיע אל אחד המקורות המרכזיים בהם מתפתחת הומופוביה, כמו משחקי הכדורגל ואף אחד לא באמת היה מקור להנעת השחקנים לצאת מהארון.
סרטון נוסף נגד הומופוביה בכדורגל
"ברור הרי לכולם שקיימים לא מעט שחקנים הומואים, עד היום אף שחקן כדורגל מקצועי לא העז לחשוף את האמת וזה עצוב כי בסופו של דבר לכל אחד הזכות להיות מי שהוא. הייחודיות של הסרטון היא בכך שלא הצגנו את ההומו כקורבן, אלא כאחד מהחברה' בצורה הכי פשוטה שיש, הוא פשוט אחד מהם ואין דבר שיכול לשנות זאת".
ההתמקדות בכדורגל היא התרומה של ריינר ומשרדו לקהילה הגאה העולמית, הוא אומר. "בשנים האחרונות ישנה התקדמות משמעותית בקריאות התגר על ההומופוביה, אובמה מחולל נפלאות בארה"ב, jay-z בעולם ההיפ- הופ ועכשיו הגיע גם תורנו ואני מייחל שעוד רבים יצטרפו למאבק מכל רחבי העולם".
בכל הקשור למצב במגרשי הכדורגל בישראל, שטוירס סבור שהמצב לא פשוט - בעיקר בשל הקשר בין הדת לבין כל הנוגעים בדבר, אשר חזק יותר בישראל בהשוואה למדינות אירופאיות נאורות יותר.
בשיתוף עם התאחדות הכדורגל ההולנדית
"ההתקדמות המרשימה בעצם של אותו קמפיין המשותף של BNN-delight הוא שהתאחדות הכדורגל ההולנדי הבינה שהיא איננה יכולה לעמוד מנגד וייסדה פרויקט של ממש אשר יסלול את הדרך אל קיצה של ההומופוביה במגרשי הכדורגל", אומר ריינר.
די בהתבטאויותיו של נשיא ההתאחדות, מייקל ואן פראג, כדי להבין עד כמה הליגה ההולנדית רצינית בעניין. "כנשיא KNVB הנושא מאוד קרוב לליבי. חשוב לי לקדם אינדיבידואליות אצל שחקני הקבוצות השונות. כל שחקן אשר ירגיש חופשי להיות מי שהוא יוכל לתת את התרומה הכי גדולה לקבוצה וכמובן לקהל האוהדים. במסגרת תפקידי אני עובר לא מעט בין קבוצות שונות, מקצוענים וחובבנים כאחד וכל פעם שעולה נושא הנטייה המינית על הפרק אפשר לשמוע קול שאומר 'אצלנו זה לא קיים', זו טעות טרגית בעיני".
ואן פראג מציין, כי אין לו ספק שישנם שחקנים הומואים בכל מגרשי הכדורגל ולכן החליט לקחת אחריות. לפי דבריו, תכנית הפעולה "Football for Everyone" תיושם בחודשים הקרובים בכדורגל ההולנדי. התוכנית תכלול הסברה בקרב שחקנים צעירים, פגישות בין ארגונים גאים לבין קבוצות כדורגל, התמודדות עם אלימות מילולית הכוללת שירים פוגעניים על רקע נטייה מינית ועוד מגוון פעילויות. באופן טבעי כל ארגוני הכדורגל בהולנד כמו ADO ו MFC יצטרפו אלינו וייקחו חלק בפרויקט. זה לא ייקח כמה רק ימים, זהו תהליך ארוך שבסופו ניצור פה כדורגל שוויוני ויפה יותר. אני קורא לכל הנוגעים בדבר להצטרף אלינו- שחקנים, מאמנים, שופטים, ראשי ארגוני האוהדים- רק ביחד נוביל פה שינוי".
אם כן, ניתן להוציא את ההומופוביה ממגרשי הכדורגל. ההולנדים החליטו לצאת לדרך אמיצה שאנחנו, למרבה הצער, רחוקים ממנה שנות אור. הם זיהו את הכדורגל כאחד ממוקדי ההומופוביה הגדולים ביותר בעולם, הבינו שהבעיה היא בעצם באוהדים עצמם וקראו לשחקנים ההומואים לצאת מהארון. שתי ציפורים במכה אחת.