אביתר אשר, מנהל שיווק ודיגיטל בן 33 מגבעת שמואל, מצא דרך מקורית וגאונית לצאת מהארון מול המשפחה המורחבת: הוא הקים אתר אינטרנט שנקרא "אביתר ההומו", בו הוא מספק תשובות לשאלות הנפוצות ביותר וגם לשאלות פולשניות, שכמעט כל מי שיצא מהארון נתקל בהן בשלב כזה או אחר.
"אני יוצא מהארון שוב ושוב מגיל 14 בערך. אף פעם לא הייתה לי דילמה לגבי מי אני. בשום שלב לא היו לי ייסורי מצפון על כך ולא ניסיתי להילחם בנטייה מינית, להפך, חייתי עם עצמי בקבלה מוחלטת, בשלום ובאהבה. לצערי, זה חריג ולא טריוויאלי גם ב-2020", סיפר אביתר בשיחה עם mako, "הראשונים לדעת רשמית היו חברים קרובים, שידעתי שיקבלו את זה בטוב, ולאט לאט המעגלים הלכו והתרחבו. כמה שנים אחר כך התחלתי לצאת גם בפני בני המשפחה הלא שגרתית שלי. רק הצד של אבא שלי מונה משהו כמו 100 בני משפחה, בלי עין רעה. מסכן מי שיצטרך להתחתן איתי. רק צד אחד של בני המשפחה כבר תופס חצי גן אירועים".
אביתר מספר שהוא מגיע ממשפחה דתית לאומית ליברלית, אבל למרות זאת, הוא היה הההומו הראשון שהם פגשו והכירו מקרוב. "בשיחות היציאה הייתה סקרנות אמיתית, היו להם המון שאלות וכל שיחה הייתה אורכת מינימום שעה וחצי", הוא נזכר, "הייתי בטוח שהשמועה תפרוש כנפיים והרכילות המשפחתית תעשה את שלה, אבל טעיתי. במובן מסוים, כשאני יצאתי מהארון, הם נכנסו אליו. זה לא שהם התביישו בי, אבל כנראה שלא היה להם נעים לדבר על הומוסקסואליות בגלוי, והייתי צריך לעבור אחד אחד ולנהל איתו שיחת גאווה".
כדי לחסוך מעצמו את היציאה המחודשת מהארון פעם אחר פעם, החליט אביתר לעבור לפורמט דיגיטלי והרים אתר שיעשה את העבודה עבורו. "אחרי כמעט עשור, הגעתי ל-50 שיחות יציאה מהארון רק עם בני המשפחה, וזה עוד לפני שלוקחים בחשבון את בני המשפחה מהצד השני, את החברים והקולגות. בני משפחה שאני מספר להם בנונשלנטיות על דייט בכלל לא מודעים לזה שאני גיי. אנחנו לא פולנים, אבל היו ששמעו שאני הומו לא ממני ונעלבו, או כאלה ששמעו את סיפור היציאה בצורה קצת מעוותת או מהולה בדברים בכלל לא אמרתי".
איך הגיע הרעיון להקים אתר?
"הרעיון ל-Gayvyatar נולד מצורך. רציתי ליישר קו בין אלה שיודעים לבין אלה שלא, לשמור על שיחה אישית, נעימה ובגובה העיניים, אבל נטולת מבוכה, שלהם בעיקר. היה לי חשוב שהאתר לא יהיה חד צדדי ושתהיה בו אפשרות לנהל שיחה משותפת ודיאלוג. כל להט"בק יודע שיציאה מהארון זה תהליך שלא נגמר. תמיד יש מישהו שלא יודע. בית ספר, תיכון, צבא, אוניברסיטה, מקום עבודה חדש, פה פגישת מחזור, שם היתקלות מקרית - להטב"קים יצטרכו לקחת נשימה עמוקה ולספר על עצמם כשתבוא השאלה מה עם הזוגיות, ולהתמודד עם המשוב שיגיע".
באתר של אביתר אפשר למצוא תשובות לעשרות שאלות הנוגעות בגאווה, יציאה מהארון, הקמת משפחה, אהבה גאה וגם תשובות לשאלות אינטימיות כמו העדפות במיטה וטיפולי המרה - על כולן כתב אביתר באריכות וסובלנות הסברים מפורטים וברורים. השאלות הן לא פרי דימיוני, אלא מבוססות על שאלות שהופנו אליו במשך שנים בשיחות יציאה מהארון. "היה לי חשוב להכניס גם את השאלות הפחות נוחות. היו בני משפחה שביקשו ממני 'לא להיות הומו' ליד הילדים כי 'הם קטנים וזה יבלבל אותם', או כאלה שסירבו לארח אותי ואת בן זוגי דאז לארוחת שישי. אשכרה ביקשו מאיתנו 'להתנהג כמו חברים טובים' בפומבי".
איך המשפחה הגיבה לאתר?
"אתמול שלחתי מכתב אישי לבני המשפחה במייל ובוואטסאפ יחד עם קישור לאתר. הסברתי מה הרעיון מאחוריו והשארתי פתח לדיאלוג ולשיחות אישיות. בהתחלה היתה דממה, אבל לאט לאט התקבלו תגובות ספורות במישור הפומבי, כולן חיוביות. חשבתי שפה ושם הקישור יעבור לחברים או מכרים, אבל לא ציפיתי לכזו התלהבות. האתר עוד לא 24 שעות באוויר וכבר זוכה לאלפי כניסות ולתהודה שבכלל לא דמיינתי שתגיע. קיבלתי פניות מאנשי חינוך להשתמש בתוכן, אחד מארגוני ההסברה של הקהילה ביקש לעשות משהו במשותף, ומתברר שגם לגייז חסרה פלטפורמה שתעזור להם להתמודד עם שאלות שאנשים שואלים אותם. הומו בארון כתב לי שהתשובות שלי סידרו לו את המחשבות".