יום האיידס הבינלאומי שצוין השבוע בכל רחבי העולם מוקדש כמדי שנה להעלאת מודעות למחלה ולחיסול הסטיגמה סביב הנגיף. השנה, הקדיש הוועד למלחמה באיידס את הקמפיין המרכזי לקידום מיניות בריאה בקהילה הגאה, כשבמקביל מערך "בלה דואגת" השיק קמפיין הסברה לשימוש נכון בטיפול ה-PrEP, בהובלת הקונדיטור וכוכב הראש אור בן אוליאל.
לצד הקמפיין החשוב, הוועד למלחמה באיידס יחד עם מכללת סמינר הקיבוצים יוזמים זו השנה השנייה פרויקט המחבר בין סטודנטים לעיצוב עם נשים ואנשים החיים עם HIV. ביחד, הם יצרו תערוכה המבטאת את הסיפורים האישיים של אלה החיים עם הנגיף, כדי להזכיר לכולנו שגם בשנת 2021 המלחמה העיקרית היא בדעות הקדומות ובבורות.
אחד המשתתפים בפרויקט המיוחד הוא אלעד אהרון (41), רכז הקשר עם הקהילות החיוביות בוועד, שיצר את אחת היצירות בתערוכה - מצעים למיטה, עליו עבד עם סטודנטית מוסלמית דתייה מהסמינר. "הוזמנתי להשתתף בתערוכה בתור אדם שיצא מהארון כנשא, ודרך העשייה והשיחות עם הסטודנטיות התברר לי כמה העיסוק בנשאות משמעותי עבורי", הוא מספר בשיחה עם mako. "זאת הייתה התקופה בה החלטתי שאני רוצה להצטרף לוועד, ולשמחתי התקבלתי".
הפריטים בתערוכה מספרים את סיפורם של האנשים החיים עם הנגיף. בין העבודות אפשר למצוא צעיף וגופיה עם הכיתוב SAFE ZONE, כשהכוונה היא למרחב הבטוח שיש במגע עם נשאים מטופלים, ללא חשש מהדבקה. עבודה נוספת היא שרשרת דגלים לקישוט, עליהם רקומה המילה HIV, כשהאות V מסמלת ניצחון. גם כאן, הניצחון הוא של עולם הרפואה, שהכריז לפני לא מעט שנים כי נשאים המקפידים על טיפול לא יכולים להדביק אחרים.
למרות ההתקדמות המשמעותית בעולם הרפואה והעובדה כי אנשים החיים עם הנגיף יכולים לחיות חיים מלאים ובריאים, בדיוק כמו מי שאינו נושא את הנגיף, הסטיגמות עדיין שולטות בחברה הכללית. אהרון, שחי עם HIV כבר 17 שנה, יצא מארון הנשאות רק לפני שנתיים. בהתחלה סיפר לחברים ובני משפחה, ואז החליט לצאת מהארון, שוב, הפעם בפומבי.
"במשך כמה שנים, חייתי בקהילות אקולוגיות בחוץ לארץ, שם התחלתי להרגיש יותר בנוח עם מי שאני", הוא נזכר. "אחרי שחזרתי לישראל הבנתי שאני לא רוצה יותר להסתתר. לקראת יום האיידס הבינלאומי, השתתפתי בקמפיין שהפיק 'ארגון חיים עם HIV', שאני בין מקימיו".
הנראות שהקמפיין סיפק הייתה חשובה עבורו, אבל אהרון ביקש לעשות יותר כדי לחסל את הסטיגמה סביב הנגיף. "כתבתי פוסט שהפך מאוד ויראלי. התגובות היו מעצימות וחיוביות ומאוד שמחתי", הוא מספר. "זה הרגיש כמו יציאה מהארון - כשיוצאים ממנו ברוגע ובהשלמה, אז התוצאה תהיה דומה. אני התבשלתי עם זה המון זמן וכשיצאתי, כל מי ששמע אותי מדבר על זה הגיב בצורה חיובית".
הסתרת עד אז את הנשאות בעיקר כי חששת מהתגובות?
"בשנים הראשונות הרגשתי אשמה ולקח לי המון זמן להבין שלא עשיתי אף טעות. המון אנשים היום מקיימים יחסי מין בלי קונדום, ולא רק בקהילה הגאה. אנשים חוטפים סרטן ריאות ולא מרגישים את האשמה שאנשים החיים עם HIV מרגישים. ברגע שהבנתי שאני לא שונה מאף אחד וההבדל הוא שבמקרה אני נדבקתי והם לא, הבנתי שאין לי במה להתבייש. כשכבר אזרתי אומץ, ידעתי שגם אם מישהו יגיד לי משהו מגעיל אני אתמודד עם זה בצורה טובה כי הבעיה היא אצלו. הוא מפחד".
מאז היציאה מארון הנשאות, אהרון מעביר סדנאות לחברי וחברות הקהילה הגאה, בהן הוא מספר את סיפורו האישי ומדבר על מיניות בריאה ומחלות מין שלטענתו, מערכת הבריאות בישראל לא מספקת הנגשה ברורה של מידע עליהן.
למרות שהוא חי מחוץ לארון הנשאות ומדבר על כך מדי יום בעבודתו ובחייו האישיים, אהרון בוחר גם היום שלא לציין זאת באפליקציות דייטינג. "לצערי הרב, גם היום הומואים ממהרים לפסול אותי בגלל זה", הוא מספר. "הייתי מעדיף להחליף משפט או שניים כדי שהצד השני יכיר אותי, או לענות על שאלות שעולות אחרי שסיפרתי שאני נשא, לפני החסימה עצמה. זה הדבר שהכי קשה לי איתו, כי אני יודע שאם אציין זאת בפרופיל אני אפסל אוטומטית. יש שיפור מלפני חמש שנים, אבל המצב רחוק מלהיות מושלם".
וזאת שאלה חשובה - האם היחס לאנשים החיים עם HIV באמת השתנה השנים האחרונות?
"יש פער גדול בין הדור המבוגר של הקהילה הגאה, שחי וגדל עם מגפת האיידס של שנות ה-80, לבין הדור הצעיר. הצעירים כמובן לא רוצים להידבק, אבל הם כבר לא מפחדים ומבינים שהעולם לא יתמוטט עליהם. למרות זאת, אלמנט ההסתרה חזק מאוד אצל שניהם, והוא נובע מהסטיגמה שהם חסרי אחריות ואשמים במצבם. במדינות מערביות אחרות היחס לאנשים החיים עם הנגיף הרבה יותר ליברלי ומחבק. הקהילה הגאה בישראל שמרנית מדי ומלאה בדעות קדומות".
ראוי לציין שלמרות שנגיף ה-HIV עדיין נתפס בעיני רבים בחברה הישראלית כ"מחלה של הומואים", אלעד מציין בפנינו שרק שליש מכל האנשים החיים עם הנגיף בישראל הם גברים המקיימים יחסי מין עם גברים. "אני רוצה ליצור שינוי ביחס לקהילה החיוביות בקהילה הגאה וההטרוסקסואלית", הוא משתף. "זו הסיבה שאני מדבר על הנושא ומפיץ את המידע החשוב שלא כולם מכירים, כמו טיפול ה-PrEP, המונע הידבקות בנגיף. אחוזים גבוהים מאוד בחברה הכללית מעולם לא נבדקו ל-HIV, והגיע הזמן שכולם ייבדקו, וזה לא משנה עם מי הם שוכבים. כולם נמצאים בסיכון וגילוי מוקדם הוא קריטי".
"State Of The Art", תערוכת האקטיביזם והטקסטיל של הוועד למלחמה באיידס וביה"ס לעיצוב במכללת סמינר הקיבוצים, תוצג בימים שלישי ורביעי (7-8 בדצמבר), בתיאטרון הבימה, החל מהשעה 19:00. הכניסה חופשית. יש להירשם מראש.