עולם הרפואה לא הופתע כלל כשהמרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), אחד הגופים המשפיעים בעולם בתחום בריאות הציבור, הצטרף לאחרונה באופן סופי לקביעה החד משמעית שלפיה אדם החי עם HIV ומטופל באופן מיטבי לא יוכל להדביק אף אדם אחר, אפילו באמצעות קיום יחסי מין ללא אמצעי מניעה. לאחר אין ספור הוכחות מדעיות חותכות, היום ברור מאי פעם כי הטיפול בנגיף לא רק שהפך את האיידס ממחלה קטלנית למצב רפואי כרוני עם תוחלת חיים ארוכה ובריאה, אלא גם נהפך לאמצעי מניעה אפקטיבי ביותר מפני המשך הדבקה. למעשה, הדבקות ב-HIV בקיום יחסי מין מתרחשות כיום רק כאשר האדם הנושא את הנגיף לא מודע לכך משום שלא נבדק, לא מטופל בכלל או לא באופן מיטבי.
הגילוי הזה זכה עד כה לתהודה הראויה בעיקר בעולם המדעי, כך שאפילו המונח המלווה אותו הוא 'אנדיטקטבל' – שמשמעותו "בלתי ניתן לזיהוי" באנגלית. מונח לועזי זה מכוון לכך שבבדיקת דם רגילה של אדם החי עם הנגיף ומטופל באופן מיטבי, לא ניתן יהיה לזהות אותו.
בתגובה לכך, ארגונים בינלאומיים יזמו בשנת 2017 קמפיין עולמי שמיידע את הציבור, שכאשר הנגיף לא ניתן לזיהוי בזרם הדם, לא תיתכן העברה שלו לאדם אחר (Undetectable = Untransmutable). גם הוועד למלחמה באיידס הצטרף לקריאה זו, ופועל מאז להטמיע אותה בקרב הציבור בישראל.
ההתקדמות הרפואית הזאת היא למעשה מהפכה רבת פנים. יש לה משמעויות משפטיות, רגשיות וחברתיות לא פחות מאשר בריאותיות. עבור האנשים שחיים עם HIV, הגעה למצב של 'אנדיטקטבל', אשר לרוב לוקחת שבועות ספורים עד חצי שנה מרגע תחילת הטיפול, היא נקודה חיונית במלחמה בסטיגמה שדבוקה עדיין בנגיף גם בקרב החברה הישראלית. למעשה, עבור המטופלים, מדובר במחלה חצי מדבקת – הם אמנם נדבקו בה, אך כאשר הם מטופלים באופן סדיר, הם לא יכולים להדביק אף אחד אחר. תובנה זו עשויה להקל משמעותית על ההתמודדות הרגשית, הכוללת לא פעם תחושות של תסכול, אשם וחשש מתגובות שליליות של המעגלים הקרובים כגון חברים ומשפחה.
"הגיעה העת לשינוי עמוק בתפיסה הרווחת כלפי הנגיף"
התפיסה הכללית בציבור הישראלי כלפי הנגיף ואלו החיים עמו לא השתנתה משמעותית בשנים האחרונות. בסקר שערך הוועד למלחמה באיידס נמצא שרבים בציבור עדיין סבורים, שאנשים החיים עם הנגיף יכולים להדביק בדרכים שונות, גם כשהם מטופלים באופן סדיר ומיטבי. תפיסה שגויה זו לא רק שמביאה פעמים רבות ליחס מפלה כלפי אנשים החיים עם הנגיף, אלא יוצרת חשש להיבדק בקרב אנשים ונשים רבים, גם לאחר מגע מיני לא מוגן.
במקרה כזה הפגיעה היא כפולה – עיכוב הטיפול עשוי לגרום לבעיות בריאותיות קשות, ואף להתפרצות מצב של איידס ממש, ובנוסף ייתכן המשך הדבקה של אנשים אחרים באופן לא מודע.
לאור זאת, החלטנו לציין את יום האיידס העולמי, שחל מדי שנה בראשון בדצמבר, תחת המסר שאדם שה-HIV בדמו הוא 'אנדיטקטבל' הוא פשוט לא מדבק. הגיעה העת לשינוי עמוק בתפיסה הרווחת כלפי הנגיף וכלפי מי שחי או חיה עמו. על נותני שירות, כגון חלק מרופאי השיניים, מוסדות סיעוד וחברות הביטוח, להפנים באופן העמוק ביותר את המשמעויות השונות ולהפסיק להפלות מטופלים ומבוטחים החיים עם HIV. על המדינה בכלל, ומשרד הבריאות בפרט, לפעול למיגור הבורות בנושא זה, בין היתר באמצעות קמפיינים מתמשכים והכשרות לאנשי ונשות מקצוע.
בשנים האחרונות החלו מדינות מערביות לקבוע יעדים מספריים להפחתה של הדבקות חדשות ולמעשה הגעה אל היעד הנכסף – אפס הדבקות חדשות תוך מספר שנים. פעולה זו מלווה במחויבות עמוקה ורחבת היקף, החל מההנהגה, משרדי ממשלה, גופי בריאות השונים, כלי תקשורת וארגוני קהילה. במרכז התכניות השונות עומדת התפיסה כי עידוד בדיקות והנגשה יעילה ומהירה של הטיפול ב-HIV יביאו בהכרח לפחות ופחות הדבקות.
>> 7 גברים ששינו את הסטיגמה על HIV ואיידס
>> כך תוכלו לחסוך עד 50% מעלויות הפונדקאות
>> "כל פיסת גוף שאני חושף בתמונות מנומקת"
ביום האיידס העולמי אנחנו בוועד למלחמה באיידס מצהירים שנפעל ככל יכולתנו, כך שבעתיד הקרוב כך יהיה גם במדינת ישראל.