אז מה זה בעצם PrEP?
PrEP, ראשי תיבות של Pre exposure prophylaxis, זו אסטרטגיה טיפולית שמטרתה למנוע הדבקה בנגיף ה-HIV. הכוונה היא שבנטילה מסודרת של הטיפול, אנשים שנוטלים את הטיפול יכולים להגן על עצמם מפני הדבקה ב-HIV, גם אם קיימו יחסי מין ללא קונדום.
למי מיועד הטיפול?
הטיפול מיועד לאנשים המקיימים יחסי מין ללא קונדום והינם בסיכון להדבקה ב-HIV. בעולם המערבי האנשים שנמצאים בעיקר בסיכון לכך, הינם גברים ששוכבים עם גברים בתכיפות וללא שימוש בקונדום. גם נשים, סיסג'נדריות וטרנסג'נדריות, המקיימות יחסי מין מרובים ללא שימוש בקונדום, יכולות להשתמש ב-PrEP. כל זה כמובן לאחר שיחה והתייעצות עם רופא.ת המשפחה
מה השינוי המרכזי שמביא הטיפול לעולם?
PrEP מונע הדבקות ב-HIV בלי תלות בקונדום - זוהי המהפכה!
מה התהליך שעובר רופא כדי לרשום PrEP?
על מנת שרופא/ה תוכל לתת טיפול זה עליה לעבור יום הכשרה מיוחד מטעם משרד הבריאות, הועד למלחמה באיידס והחברה הישראלית לאיידס בהסתדרות הרפואית. רק רופא/ת משפחה שעבר הכשרה ייעודית לרישום PrEP יכול לרשום את התרופה למטופליו. באתר של הוועד למלחמה באיידס ישנה רשימה של אותם רופאים.
מה התהליך שמטופל צריך לעבור כדי לקבל PrEP?
על המטופל לפנות לרופא/ה שעבר הכשרה למתן הטיפול ומורשה לכך מטעם משרד הבריאות (הרשימה כאן), ולשתף אותו ברצונו לשמוע יותר על PrEP, ובמידת הצורך אף להתחיל טיפול תרופתי. כחלק מהשיחה הזו ידרש המטופל לשתף בהרגלי המין שלו. במידה והרופא/ה והמטופל יחליטו שיש הצדקה ללקיחת הטיפול, וזה נגזר מההתנהגות המינית של המטופל, המטופל ישלח לסדרה של בדיקות. לאחר קבלת כל התוצאות יחזור לרופא/ה לקבלת המרשם.
באיזו צורה צריך לקחת את ה-PrEP?
צורת הלקיחה תקבע באופן אישי ולאחר המפגש עם הרופא/ה. לרוב מדובר בכדור אחד ביום באופן קבוע.
מה העלות של הטיפול?
כיום ניתן לרכוש PrEP דרך הביטוחים המשלימים של קופת חולים בעלות של כ-300 שקלים.
האם יש דרך לקבל את הטיפול בצורה זולה יותר?
כן. הוועד למלחמה באיידס, ביחד עם חברת טבע מקדמים את התכנית להנגשת PrEP לחסרי אמצעים כלכליים הנמצאים בסיכון גבוה להדבקה ב-HIV. התרומה מיועדת לאנשים אשר הינם בסיכון להדבקה ב-HIV, ובנוסף קיים להם קושי כלכלי לממן את התרופה. ניתן לפנות לעובדת הסוציאלית של הוועד למלחמה באיידס לקבל פרטים על הפרויקט ובדיקת התאמה.
למה שלא אזמין את הטיפול מאתר אינטרנט?
המחירים באינטרנט אכן יותר זולים מרכישה דרך הקופה, ועל כן השאלה במקומה. יש לזכור שמדובר בטיפול תרופתי שנדרש לו פיקוח וליווי רפואי. כאשר התרופה נרכשת דרך קופ"ח המטופל יודע מה הוא מקבל, רכישה באינטרנט היא כבר עניין אחר וייתכנו לה סיכונים. כמו כן, תרופה מצריכה שמירה בתנאי משלוח טובים ותקינים, ובמשלוח כזה אין אפשרות לדאוג לכך שהתרופה תשמר בתנאים טובים ואיכותה לא תפגע. בנוסף, חשוב לציין שהזמנת תרופות דרך האינטרנט נחשבת לא חוקית בישראל. בכל מקרה, יש להתייעץ עם רופאים/ות המוכשרים לתת את הטיפול לגבי דרך הלקיחה הנכונה, ובעיקר המעקב הרפואי הרצוי.
האם הטיפול יגן עליי מהידבקות ב-HIV?
כן. PrEP מגן מפני הדבקה ב-HIV. יש לזכור לקחת את התרופה בצורה סדירה ולהמשיך לבקר את רופא/ה המשפחה כל שלושה חודשים לפחות. בשנים האחרונות ידוע על מקרים ספורים של הדבקה ב-HIV, על אף נטילת התרופה.
מה עושים לגבי שאר מחלות המין?
PrEP אינו שומר מפני מחלות מין אחרות, רק מפני הדבקה ב-HIV, ועל כן, בכדי להמשיך לקיים יחסי מין בכיף ובבטחה יש להקפיד על שימוש בקונדום ולהיבדק בצורה סדירה לכלל מחלות המין.
איך הטיפול משנה את תפיסת הסקס בימינו?
אנשים הנוטלים פרפ מעידים על תחושות של העצמה, שליטה והשתחררות ממתח. העצמה – כי אני לוקח אחריות על הבריאות שלי; שליטה – כי איני תלוי בסטטוס ה-HIV של הפרטנרים שלי, ויש לי עוד דרך להגן על עצמי מהדבקה בHIV; והשתחררות ממתח – כי בקיום יחסי מין ללא קונדום רבים יתארו שטרם PrEP קיים מתח המשויך להיתכנות הדבקה ב-HIV. עם נטילת התרופה ניתן להתמסר להנאה שביחסי מין מבלי פחד.
אפשר לשלב בין PrEP לאלכוהול וסמי מסיבות?
אין מגבלה רפואית כלשהי בשילוב בין לקיחת פרפ וצריכה של אלכוהול או סמים שונים. אולם חשוב להדגיש כי לקיחה של חומרים מסוג זה, עלולה להעלות סיכון לפספוסים בלקיחת התרופה ואז פגיעה ביעילות הטיפול.
האם יש סכנות בריאותיות בשימוש ב-PrEP ו/או מה תופעות הלוואי שעלולות להיגרם?
התרופה נחשבת לבטוחה ותופעות הלוואי שלה יחסית מועטות. אולם, כמו כל תרופה גם לקיחה של PrEP יכולה לגרום לתופעות לוואי שונות.
1. בימים הראשונים לטיפול יתכנו כאבי בטן, שינויים ביציאות ובחילות - תופעות אלו כמעט ותמיד חולפות תוך ימים בודדים.
2. בלקיחה לטווח ארוך התרופה עלולה לגרום לפגיעה בכליות, ולכן יש חשיבות מאוד גבוהה למעקב רפואי תדיר כל שלושה חודשים. במסגרת מעקב זה ניתן לזהות פגיעה כלייתית ולהפסיק את הטיפול. כמו כן, על מנת להפחית סיכון לפגיעה כזאת מומלץ להימנע מלקיחה של חומרים אחרים שעלולים לפגוע בכליות, בעיקר תוספי חדר כושר כגון קראטין או צריכה מוגברת מאוד של חלבון. כמו כן, מומלץ להימנע מלקיחה של כדורים נוגדי כאב ודלקת מקבוצת ה-NSAIDS (כגון נורופן, אדוויל, איבופן וכו').
3. הוכח כי התרופה עלולה לגרום לירידה בצפיפות העצם (הכח של העצמות שעוזר למנוע שברים), עוצמת הפגיעה בצפיפות העצם לא ידועה עדיין, אולם מוערך כי לא מדובר בפגיעה משמעותית מאוד.
האם אפשר לקחת PrEP רק לפני סקס?
משרד הבריאות בישראל אישר את התרופה בלקיחה יומית קבועה של כדור אחד ביום, וזאת אכן השיטה שנחשבת לבטוחה ביותר והקלה ביותר. אולם במדינות רבות בעולם קיים גם טיפול "לפי צורך" (On Demand). על פי שיטה זאת יש לקחת שני כדורים יחד, בין שעתיים ל-24 שעות לפני יחסי המין (מינימום שעתיים ומקסימום 24 שעות לפני). בהמשך יש להמשיך לקחת כל 24 שעות כדור אחד, ועד ל-48 שעות לאחר הסקס.
מה הבעייתיות של נטילת PrEP רק לפי הצורך?
מעבר לעובדה שהטיפול לא מאושר על ידי משרד הבריאות, החיסרון הגדול של שיטה זאת הוא בכך שהיא מצריכה תכנון מראש של יחסי המין, דיוק בלקיחות הבאות והיענות מצוינת לטיפול. בחלק גדול מהאנשים בעיקר במי שנמצא תחת השפעה של אלכוהול או סמים זה עלול להיות מסובך מידי, ורוב מקרי ההדבקה על PrEP נעשו כשאנשים לקחו את הטיפול בצורה הזאת.