הרגע הנורא קרה - קיבלת הודעה שאתה נשא HIV ואתה מבולבל, לא יודע מה לחשוב, ממה להתחיל ובעיקר מה נכון ומה לא נכון. פנינו לד"ר איציק לוי, מנהל שרות האיידס ומחלות המועברות במגע מיני במרכז הרפואי שיבא תל השומר, כדי שיכתב לך, נשא אנונימי שזה עתה התבשר על דבר נשאות, מכתב אישי בו מספר עצות להתמודד עם הידיעה.
"שב טיפה, הירגע, ובוא מוכן לפגישה עם הרופא" / ד"ר איציק לוי
הודיעו לך לא מזמן שאתה נשא HIV, ובטח חולפות בראשך עשרות שאלות. לקבל ידיעה על נשאות HIV בימינו יכול להיות מאוד מבלבל. מצד אחד אומרים לך להירגע, שהכול בסדר, ששום דבר לא באמת השתנה, שאתה יכול להגשים את כל חלומותיך כולל להביא ילדים ואפילו להתגייס לצבא. מצד שני אתה מבין שקרה לך משהו שבעקבותיו כבר שום דבר לא יהיה אותו הדבר. מה לעשות? איך ממשיכים הלאה?
קשה לתת מתכון מנצח שיתאים לכל הנשאים. כל אחד מוטרד ממשהו אחר, וכל אחד מקבל את הידיעה על הנשאות כשהיא פוגשת אותו במקום אחר. האחד עשוי להיות מוטרד מכך שאולי תוחלת החיים תתקצר ומפחד למות, בעוד חברו יהיה מוטרד מהעובדה שמעתה ואילך יצטרך לקחת תרופות יום יום, ואדם אחר יהיה מוטרד מההשלכות החברתיות של המחלה.
ייתכן וקיבלת את הידיעה על הנשאות לאחר שלא נבדקת מעולם, או שנבדקת לפני שנים רבות וכעת נדבקת במחלה, או שגילית במסגרת בדיקה תקופתית לאחר שקיימת יחסי מין לא מוגנים. כמובן שהגישה לכל אחד מהאנשים הללו תהיה שונה בתכלית - הרופא או איש צוות המרפאה (אח, עובד סוציאלי או פסיכולוג) שיפגשו אותך לא יכולים לדעת מה חשוב לך או מה מפחיד אותך אלא אם כן תספר להם. אנשי הצוות הרפואי לא שם כדי לשפוט, הם שם כדי לעזור ולפתור בעיות, אך הם יוכלו לעשות זאת רק אם תהיה גלוי איתם.
בשבועות הראשונים לאחר הגילוי ייתכן ותהיה קצת "עסוק". תצטרך להגיע למרפאה פעמיים שלוש: פעם אחת כדי לבצע בדיקות דם מקיפות (באמצעותן תלמד מה מצב מערכת החיסון שלך, מה כמות הנגיף בדמך ואם הנגיף האישי שלך פיתח עמידות לתרופות; כמו כן תלמד אם נדבקת במחלות אחרות המועברות במגע מיני, ובאופן כללי על מערכות גופך). בפעם שנייה תגיע כדי לקבל את התשובות והערכה לגבי מצבך האישי, ובפעם השלישית לפגישה נוספת עם הרופא או עובד סוציאלי או פסיכולוג, לפי הרגשתך ותחושת הצוות הרפואי. אם לא יהיה צורך להתחיל טיפול תרופתי באופן דחוף (למשל, בעקבות ממצא מעבדתי המצביע על דיכוי קשה של מערכת החיסון, מחלה זיהומית, או גילוי בזמן הדבקה חדה) ייתכן והרופא ימליץ לך לחזור שוב על בדיקות הדם לפני קבלת החלטה על טיפול תרופתי.
כדאי לבוא מוכן לפגישה בה אתה אמור להחליט על התחלת טיפול תרופתי ולבחור אותו יחד עם הרופא. כיום רוב המומחים ימליצו להתחיל טיפול תרופתי עם גילוי הנשאות, מה שימנע תחלואה במחלות נלוות כמו מחלת לב, מחלות של הכליות, הכבד והמוח וכדומה. כמו כן, התחלת טיפול מוקדמת עשויה להביא לשימור מערכת החיסון כך שיום אחד, כשתימצא תרופה, תגיע אליה עם מערכת חיסון טובה. בנוסף, מכמה מחקרים גדולים ברור כיום שנטילת טיפול באופן קבוע עשויה להפחית במידה ניכרת את הסיכון להדבקת שותפך לחיי המין.
הרופא שלך עשוי לספר לך על תכונותיהם של התרופות הזמינות, כך שתוכלו לבחור ביחד מה השילוב התרופתי שהכי יתאים לך. במרפאות האיידס בארץ, מלבד הצוות הרפואי והסעודי, נמצא גם צוות פסיכו-סוציאלי שיוכל לסייע לך רבות בהיבטים הלא רפואיים של הנשאות. כמו כן, כדאי להתייעץ עם הוועד למלחמה באיידס ועם נשאים אחרים שכבר עברו את מה שעברת. תוכל להגיע לנשאים אחרים באמצעות צוות המרפאה או באמצעות הועד למלחמה באיידס.
שאלת השאלות שרבים שואלים מיד עם הגילוי - למי לספר? כמובן שחשוב לשתף איש סוד, ואם איש הסוד הוא בן משפחה קרוב או בן זוג - מה טוב. אבל כמו שזה חשוב לספר כמה שיותר מהר לפחות לאדם אחד, כך גם חשוב לא לצעוק את זה מיד באמצעי התקשורת דקה לאחר שנדבקת. שב טיפה, הירגע, תחשוב קצת ואז תוכל לקבל החלטה מושכלת ממקום נכון אם לרוץ לספר לחברה או לשתף רק את הקרובים אליך ממש. זה בסדר וזה בסדר, רק חשוב שההחלטות שתקבל יהיו ממקום מושכל ולא רק ממקום רגשי ולא מעובד. וזה נכון בכלל לגבי קבלת החלטות בחיים.
דרך צלחה ובריאות שלמה
עוד ב-mako גאווה: