טיפול ה-PrEP, המונע הידבקות בנגיף ה-HIV, נכנס לסל הבריאות בישראל לפני ארבע שנים, אבל למרות זאת, גברים המקיימים יחסי מין עם גברים הם עדיין הקבוצה הגדולה מבין קבוצות הסיכון להדבקה. בשנים האחרונות אחוז המאובחנים מתוך סך ההדבקות בכל שנה רק הולך ועולה, ואם זה לא מספיק, עולה תמונת מצב מדאיגה מסקר אינטרנטי בהשתתפות מאות נשאלים, שקיים מערך ב.ל.ה דואגת של הוועד למלחמה באיידס.
על פי הנתונים, 34 אחוזים מהנשאלים נוטלים את הטיפול המניעתי, אך 18 אחוזים מתוכם לא באופן יומיומי, מה שחושף אותם להדבקה. נתון מדאיג נוסף הוא כי 50 אחוזים מהנשאלים שאינם נוטלים PrEP לא עושים שימוש קבוע בקונדום. יותר ממחצית מהנשאלים שאינם נוטלים PrEP דיווחו כי חוו לחץ לקיים יחסי מין ללא אמצעי מניעה, וקרוב למחצית הנשאלים שנוטלים את הטיפול דיווחו כי הפעילו לחץ שכזה על פרטנרים למיטה.
80 אחוז מהנשאלים אמנם דיווחו כי הם נבדקים באופן קבוע לגילוי מחלות מין ו-62 אחוז דיווחו כי נדבקו בעבר במחלת מין, אך עם זאת רק 40 אחוז מהם הקפידו ליידע על כך את כל הפרטנרים המיניים שלהם. 19 אחוז כלל לא עידכנו אף אחד. הנתונים הללו מעידים במיוחד על הקושי לעצור את שרשרת ההדבקה.
"על אף ירידה מתונה במספר ההדבקות השנתי ובקבוצות הסיכון האחרות בישראל, בכל הקשור להדבקות בין גברים בקהילה הגאה אנחנו רואים בשנים האחרונות מגמות מדאיגות, כשאחוז המאובחנים בה מתוך סך ההדבקות השנתי רק הולך ועולה", מסר עידו בטיש, רכז "בלה דואגת" בוועד למלחמה באיידס. "המגמה הזאת אינה בהלימה עם חלק ממדינות העולם, בהן ההדבקות בקהילה הגאה נמצאות במגמת ירידה עקבית. למרות שבישראל ישנה נגישות לאמצעי המניעה המתקדמים, השימוש בהם אינו מיטבי: מחירי ה-PrEP יקרים מדי, הבירוקרטיה סביב קבלת PEP מסורבלת מדי, נטילת "פרפ און דימנד" (סביב אירוע נקודתי) מתבצעת בצורה פיראטית ולעיתים שגויה ומסוכנת. תוצאות המשאל מראות במספרים את מה שאנחנו רואים בשטח יום יום במרכזי הייעוץ והבדיקות שלנו, לא רק לגבי HIV ומחלות מין, אלא גם לגבי תופעות רווחות בחיי המין בקהילה הגאה: סקס תחת השפעת סמים, הפעלת לחץ להורדת קונדום והורדת קונדום בניגוד לרצון הפרטנר. לאור שינוי השיח סביב מין ומיניות לאחרונה, אני חושב שכדאי לשים את הדגש על זה שמין בטוח הוא לא רק שימוש באמצעי מניעה, אלא על יצירת מרחב בטוח בכל מה שקשור למין ומיניות".
אז איך באמת נוטלים PrEP סביב אירוע נקודתי?
את השאלון הרכיבו ב.ל.ה דואגת, יחד עם הוועד למלחמה באיידס וד"ר גל וגנר קולסקו, מנהל המרפאה הגאה "כללית" גן מאיר ויו"ר החברה לרפואת להט"ב.