יאיר לפיד
י"ור מפלגת "יש עתיד" וראש האופוזיציה, יאיר לפיד, הגיב לראשונה הערב על דבריו של חבר הכנסת אחמד טיבי על קהילת הלהט"ב ואמר עליו כי "הוא מעצבן. זו אמירה בלתי נסלחת, בלתי נסבלת, חשוכה וגזענית. החבר'ה האלה באים אלינו, רוצים שנאבק איתם שכם אל שכם במאבקים בגזענות, אז שלא יהיו גזענים בעצמם".
את הדברים אמר לפיד ב-ILGBT, אירוע הבחירות המרכזי של קהילת הלהט"ב. בהצהרת הפתיחה שלו הזכיר לפיד כי בתקופת כהונתו כשר האוצר, העניק נקודות זיכוי במס להורים להט"בים. "מאז ועד היום להורים להט"בים יש נקודות זיכוי במס, כי ככה מתנהג שלטון", אמר. "בלי 'יש עתיד' חזקה לא יהיה נישואים אזרחיים, לא יהיה פונדקאות. זכויות הקהילה זה לא משהו שצועקים מהפודיום, זה משהו שהשלטון עושה".
עם זאת, באותה תקופה בה היה חבר בכיר בממשלה, ללא המפלגות החרדיות בקואליציה, הוא לא הצליח להעביר חוקים להט"ביים בקריאה שלישית או להגדיל את התקציבים לארגוני הקהילה הגאה. "זו הייתה קואליציה של בנימין נתניהו עם נפתלי בנט", הסביר. "היו הרבה כוחות שפעלו נגד. אני לא מבטיח דברים סתם. באופן מהותי העלנו את תקציב איגי כשהייתי שר האוצר, אבל לא נעשה מספיק עד היום למען הקהילה הגאה. עשינו מה שאפשר היה לעשות כשותף קואליציוני, לא אלה המרכיבים את הממשלה. בסוף, בפריפריה יש ילדים שחווים אלימות יומיומית כי הם להט"בים. רק אם נתקצב תוכנית למניעת אלימות זה ייפסק, אז צריך לתקצב".
בנוגע לישיבה עם חרדים בממשלה, הבהיר לפיד כי לא יוותר על העקרונות והערכים שלו. "אותי לא סוחטים. החברה הישראלית חייבת לגשת לדיון פוליטי מולם בלי רגשי נחיתות על עוצמת העקרונות והערכים שלנו", אמר. "לא אשב בשום ממשלה שיהיה בה גרם של קיפוח כלפי הקהילה הלהט"בית".
גדעון סער
יו"ר מפלגת "תקווה חדשה" הצהיר כי מפלגת "תקווה חדשה" תיאבק על נושאים עקרוניים לקהילת הלהט"ב. "את נושא הפונדקאות וביטול האפליה הצבנו כדבר עקרוני", אמר סער. "אותו דבר לגבי סוגיית האימוץ ויש לנו עמדה ברורה נגד טיפולי המרה. האם אני בטוח במאה אחוז כי נגשים את הכל? בפוליטיקה יש פשרות, אבל אני בטוח שנגשים חלק מהדברים, כי אנחנו מחויבים אליהם. גם הסיעה די הומוגנית בנושאים האלה".
בפתח דבריו אמר סער כי האמין כל חייו בשוויון וכי עבורו המאבק של קהילת הלהט"ב הוא מאבק טבעי שליווה אותו לאורך כל דרכו הציבורית. "זו אמונתי החזקה, אין להפלות אף אדם, הדבר מחייב נציגי ציבור בכל נקודה ותפקיד לבדוק איך הוא יכול לתרום. 'תקווה חדשה' היא גם תקווה עבור הקהילה, כי לראשונה יש מפלגת מרכז-ימין ליברלית משוחררת מכבלים, שיכולה לנקוט קו ברור ואמירה ברורה בנושאים האלה. אני שמח שאנחנו מגדירים מחדש את המפה הפוליטית".
עם זאת, כשנשאל לסוגיית נישואים אזרחיים אמר סער כי לדעתו מדובר ב"שאלה כבדה", אבל ציין כי המפלגה התגבשה סביב מספר אפשרויות וחלופות שונות להכרה במיסוד הקשר הזוגי. "חלופה אחת היא ברית זוגיות, אחרת היא הכרה של רשויות מקומיות, עוד חלופה שהציעה שרן השכל היא דרך שגרירויות וקונסוליות", פירט סער. "מדינת ישראל צריכה להכיר במיסוד הקשר הזוגי הזה. זה לא בדיוק נישואים אזרחיים, זו אלטרנטיבה אחרת. אני ריאלי ולא מוליך שולל. אני מאמין שצריך לאפשר זוגיות וחיי המשפחה, מה הדרך הנכונה? אנחנו נבחר באסטרטגיה הכי נכונה להגיע ליעד הזה".
סער סירב להתייחס לתרחישים קואליציוניים כאלה ואחרים, אבל אמר כי לדעתו קיימת היום הזדמנות שלא הייתה בעבר לחילופי שלטון. "קמה מפלגה ימינה מהמרכז שניפצה את הכלבים והאזיקים שקשרו מחנה גדול לנתניהו, שחשבו עם כל הזכויות שלו שהוא צריך לסיים את תפקידו, אבל היה להם קשה שלא היה קול שביטא את השקפת העולם שלהם", הוא אמר. "תקווה חדשה נתנה להם אופציה להיות ימינה מהמרכז. מבחינת הקהילה זו הזדמנות, יש בזה שינוי מאזן הכוחות שיבוא לידי ביטוי בכנסת הבאה".
אביגדור ליברמן
זו הפעם הראשונה שאביגדור ליברמן, יו"ר מפלגת "ישראל ביתנו" מדבר באופן ישיר ובפומבי עם הקהילה הגאה, אחרי שבשנים האחרונות מפלגתו הובילה קו ברור ותקדימי בימין כלפי קהילת הלהט"ב. הערב (רביעי) הצהיר כי מפלגתו תתמוך ללא סייג בחוק נישואים אזרחיים וחוק שיאפשר ללהט"ב לאמץ.
באחד מסיבובי הבחירות הקודמים ליברמן סירב להגיע לפגישה עם נציגי קהילת הלהט"ב, אבל נדמה שהפעם הוא בוחר לתמוך בה בפומבי. הוא הסביר באירוע כי הדבר נגרם בגלל ניסיונות חוזרים ונשנים להגיע לפשרה מול המפלגות החרדיות בעניין גיוס בני הישיבות. "אין מישהו במערכת הפוליטית שצבר יותר שעות ממני במפגשים עם הנהגת החרדים, בתקווה להגיע לכל מיני פשרות", אמר ליברמן. "עד 2019 ניסינו כמה וכמה פעמים להגיע למתווה בנושא ברית הזוגיות, גיור, שירות צבאי, גיוס בני ישיבות וגם מתווה הכותל. כל הניסיונות להגיע להידברות או ההסכמות עלו בתוהו. הגענו למסקנה שאין טעם להמשיך כי השקענו זמן רב ולא יצא מזה שום דבר".
עוד הבהיר ליברמן כי לא תהיה אפשרות לקדם אג'נדה אזרחית, כל עוד תוקם קואליציה עם החרדים. "שמעתי שמרב מיכאלי הפכה לדיפלומטית ואמרה שהיא לא פוסלת. כשמדברים על קואליציה עם חרדים זה אומר שמוותרים על חוק נישואים אזרחיים, זה לא הולך ביחד, זה או או", אמר. "יהיה אשר יהיה - לא נשב עם ש"ס ויהדות התורה, כי לא נוכל לקדם אג'נדה אזרחית. לא רק זה, גם תחבורה ציבורית בשבת וחוק המרכולים. כרגע על סדר היום אלו נושאים אזרחיים - חלק גדול מהקמפיין זה דת, מדינה ואג'נדה אזרחית. המיעוט הכי מקופח ומדוכא בישראל הוא חילוניים".
על דבריו של אחמד טיבי בנוגע לקהילת הלהט"ב אמר כי "סוף סוף אמר את האמת, את מה שהוא באמת חושב", והוסיף כי הרשימה המשותפת היא "רשימת תומכי טרור".
מרב מיכאלי
מרב מיכאלי, יו"ר מפלגת העבודה, האישה היחידה העומדת בראשות מפלגה בישראל ואחת הפמיניסטיות הבולטות במשכן הכנסת סיפרה כי המאבק הגאה מלווה אותה זה שנים ארוכות. "זה הולך אחורנית לפחות למצעד הגדול הראשון, שאת המסיבה שלו בפארק הירקון היה לי העונה להנחות", אמרה. "יש לנו עוד הרבה מטרות להשיג, עוד הרבה זכויות לחוקק. יש לנו החובה והמטרה להבין לעומק את המשמעות של שוויון בין בני ובנות האדם. גם זכויות חברי הקהילה הם זכויות אדם שהגיע הזמן שגם החוק ילמד לכבד".
כשנשאלה מה הדבר שהייתה עושה אילו הייתה נבחרת לראשת הממשלה ענתה כי הייתה מעבירה הכרה של שוויון זכויות בחוק. "חוק שאומר שאי אפשר להפלות בשום סוגיה בגלל זהות מינית ומגדרית, נדמה לי שצריך משהו הצהרתי ואחר כך לתקן את התיקונים", אמרה. "יש זכויות המגיעות לקהילה שהן לא רק לקהילה, כמו נישואים אזרחיים, בגלל שלא יכול להיות שחוקי המדינה יהיו חוקי הלכה ומי שרוצים ורוצות להתחתן יצטרכו לעבור טקס דתי, או נתונים למרותם של סמכויות דתיות. יש חצי מיליון איש בישראל שלא יכולים להתחתן, סטרייטים".
גילי בסון, פעילת להט"ב טרנסג'נדרית בולטת, הביעה בפני מיכאלי את אכזבתה על התנהלותה בנוגע לחוק האוסר צריכת זנות. "לא הזנות היא מה שהופך את הנשים לקורבן עבירה", ענתה מיכאלי. "נשים בזנות הן קורבנות לשורה ארוכה של עבירות, החוק פשוט מכיר בזה לראשונה. ההכרה חשובה. כל האמצעים לאפשר לנשים בזנות לצאת מהמקום הזה ולעשות את המעבר הקשה והלא פשוט, צריכים להינתן. הממשלה כושלת, עושה דברים לאט מדי ולא בצורה מספיק טובה, אנחנו רואים את זה במאבק נגד אלימות נשים, הממשלה לא מזיזה את עצמה. הדברים חייבים להיעשות במקביל (מתן מענים ואכיפה). המהפכה הזו היא מהפכה עמוקה ומשמעותית, זה לא משהו שעבר בחטף, החוק לאיסור צריכת זנות על השולחן כבר 14 שנים. לקח ארבע או חמש כנסות עד שהוא עבר ונעשתה המון עבודה סביבו. אין ספק שיש דרך ארוכה עד שנהפוך את הדבר הזה למציאות".
ניצן הורוביץ
יו"ר מפלגת "מרצ", ניצן הורוביץ, ראש המפלגה ההומו היחיד במדינת ישראל, הודה כי יש סיכוי כי מרצ לא תעבור את אחוז החסימה בבחירות הקרובות, וקרא לכל מי שהמפלגה חשובה לו לתמוך בו. "עלולים להיות בכנסת כוחות חשוכים שביבי מכניס בדלת הראשית" אמר הורוביץ. "אנשים חושבים שיש בתי משפט וחברי כנסת הומואים, אז אין שום בעיה, אבל הכל הפיך. אם תהיה ממשלת ימין קיצוני אנחנו נחזור אחורה. מרצ עלולה שלא להיות, אני אומר זאת בצורה ברורה".
כשנשאל למה להט"בים חייבים להצביע למרצ ענה "הנציגות. זה שבראש מרצ אני עומד ומקדם את הנושאים האלה זו סיבה טובה", אמר. "אני לא כמו אמיר אוחנה, שלא מקדם הצעות חוק. הוא תוקע את בית המשפט העליון, הוא לא עוזר לנו, הוא רק מזיק".
הורוביץ הדגיש שלמרות שיש ח"כים הומואים במפלגות אחרות, בסוף מרצ היא זו שמטפלת בנושאים "הקשים". "נגיד שב"חים הומואים, שמפלגות אחרות לא רוצות להתעסק איתם כי הם פלסטינים, אז מרצ מטפלת ואני אישית מטפל במקרים שלהם מול הממשלה - וזה הייחוד שלנו. אנחנו קטנים, אבל משפיעים. לפעמים חושבים שמרצ היא מובן מאליו, הפעם זה לא בטוח. אם לא יתגייסו לא תהיה מרצ".
בני גנץ
יו"ר מפלגת כחול לבן, שר הביטחון וראש הממשלה החליפי בני גנץ, עלה ראשון הערב לבימת אירוע הבחירות המרכזי של קהילת הלהט"ב עם בשורה חדשה: "אני מבשר לכם ראשונים שהוצאתי לדרך את חוק האימוץ החדש, שהעבודה עליו הסתיימה במשרד המשפטים".
גנץ סיפר שהמהלך נעשה באישור היועץ המשפטי לממשלה והחוק יעלה לדיון בוועדת שרים וחקיקה. "החוק ישווה בין הורים גאים המעוניינים לאמץ להורים סטרייטים", אמר. "אני מתכוון להילחם כדי להעלות את החוק. אם הוא יעבור בוועדת שרים וחקיקה, אולי יהיה אפשר לחוקק אותו עוד בכנסת הזו".
על אמירותיו של חבר הכנסת אחמד טיבי גנץ לא הספיק לשמוע, אבל אמר כי הוא עצמו "אצביע בכל פעם שאני יכול בעד שוויון. צריך לקדם את האפשרויות של הקהילה הגאה כמה שרק אפשר. בעיניי, צריך לתת לכל אדם לחיות על תפיסתו. האם תמיד הקונסטלציה הפוליטית מאפשרת? אנחנו יודעים שזה לא תמיד המצב, אבל תמיד צריך להמשיך ולנסות".
על כך שחבר הכנסת הגאה איתן גינזבורג הוצב רק במקום השביעי ברשימה לכנסת, על אף שהיה אחראי להישגים הגדולים ביותר של המפלגה עבור הקהילה הגאה אמר גנץ: "מגיע לו מקום יותר גבוה, אבל בסוף הייתי צריך להחליט. אני חושב שאיתן יהיה בכנסת, אני כמעט בטוח בכך, בכל זאת יש לו מעמד בכיר בכחול לבן והישגים רבים".
כשנשאל גנץ מה צריך לקרות כדי שהממשלה תוכל לקדם חקיקה להט"בית, אמר כי נוכחות המפלגות החרדיות בקואליציה מונעות זאת. "התלות הקיימת במפלגות חרדיות היא מהווה חסם אידיאולוגי ביכולת לקדם חוקים ליברלים במובן הכי רחב של המילה", ענה גנץ. "כשתהיה קונסטלציה שהיא אחרת מבחינה פוליטית יכול להיות שיהיה אפשר לקדם יותר חקיקה ליברלית ובאופן ישיר - זו לדעתי הסיבה המרכזית"