230 עובדי עמותת "אותות" יצאו הבוקר לעיצומים במחאה על תנאי העסקתם. זה כבר יותר מחצי שנה שעובדי העמותה, המאוגדים תחת ארגון "כוח לעובדים", מנהלים משא ומתן עיקש מול הנהלת העמותה, אך זה הגיע השבוע למבוי סתום. העובדים טוענים כי העמותה מתקשה לגייס כוח אדם איכותי, זאת משום שהשכר הנוכחי לעובד נמוך מדי.
העמותה מפעילה מסגרות ופתרונות דיור לבני נוער, צעירות וצעירים בסיכון בפריסה ארצית ומעניקה להם טיפול, חינוך ושיקום, תוך כדי שילובם בקהילה הסובבת. היא מציעה פתרונות לבני נוער וצעירים מרקעים שונים ומפעילה מסגרות ייעודיות, למגזר היהודי והערבי וכן למגזרים הדתי והחרדי ולקהילת הלהט"ב.
בניסיון לשפר את המצב, הציעה הנהלת העמותה תוספת שכר של 2.5 שקלים לשעה, לכל מדריך שעובד יותר משבעה חודשים, אך הדבר לא מספק את העובדים. "הנהלת העמותה הציעה הצעות סמליות בלבד למדריכים, אך לא מתייחסת לעוד עשרות רכזים, עובדים סוציאלים ואמהות הבתים", אומר מרטין וילר, ראש ענף חינוך ורווחה ב"כוח לעובדים", המלווה את המאבק. "ההנהלה מתעלמת משחיקת שכר של ארבע שנים".
וילר מסביר כי הניסיון בשטח מלמד שהזמן הדרוש להשתלבות מדריכים בתפקיד הוא כחצי שנה, אך בממוצע מדריכים עוזבים את העבודה אחרי קצת יותר משנה. "העבודה עם בני נוער שנפלטו מהבתים היא לא בייביסיטר. תחלופת עובדים מנוסים אחרי זמן קצר פוגעת במאמץ לשקם את אמון הנוער במסגרות", הוא אומר. "כל עזיבה של מדריך או מדריכה מערערת אותם ומציפה בהם תחושות מחודשות של נטישה ברגעי השפל".
הלל משאלי, מדריך ב"בית דרור", מעיד בשיחה עם mako על ההשפעות השליליות שיש לעזיבת מדריכים על בני הנוער. "כל פעם שאני אומר להם שאני צריך לספר להם משהו הם שואלים 'אתה עוזב?'. זאת התשובה שהם הכי מפחדים ממנה", הוא אומר. "העובדה שאנשי ונשות צוות שעובדים עם בני הנוער האלו לא רואים אופק כלכלי ולכן לא מחזיקים בעבודה לתקופה ארוכה, שמה לנערים רגל בפרצוף".
המדריכים והצוותים מודעים להשפעה שיהיו על העיצומים על בני הנוער, אבל רבים מהם מקווים כי הצעדים החריגים האלה יובילו לכך שהם יזכו לצוותים איכותיים ומנוסים. "כמדריך, אני רוצה להעניק לבני הנוער דברים שהם לא זכו לקבל מהמשפחה ומהחברה", אומר אלעד אהרון, מדריך באבני דרך. "כשאנחנו מגייסים מדריכים חדשים ומגיעים אנשים טובים שנדמה שיוכלו לעשות עבודה משמעותית, אני תמיד תוהה אם הם ישרדו את חצי שנה הראשונה, אחרי שיבינו את המורכבויות והקושי איתם אנחנו מתמודדים. בתנאים הנוכחיים קשה מאוד להמשיך ולעבוד לאורך זמן ולספק לבני הנוער את מה שהם צריכים באמת".
למרות הטענות של העובדים, גורמים בהנהלת העמותה מסרו כי אין ביכולתם להעלות את שכר העובדים, זאת משום שרוב תקציב העמותה מגיע מתרומות. "בדיון שהתקיים בכנסת בנושא נציגי העובדים אפילו לא טרחו להגיע", אמר גורם בהנהלת העמותה. "אפילו בזמן הקורונה לא פיטרנו אף עובד וכך נמשיך - אפילו בזמן העיצומים. אנחנו מקווים שהעובדים יתעשתו, אבל אם לא תהיה ברירה נאלץ לסגור מסגרות".
נציגי העובדים מפנים ביקורת גם כלפי משרד העבודה והרווחה, הגורם המפקח שמממן את המסגרת, דרך ניהולה של עמותת "אותות". לאור חוסר התקדמות במו"מ, פנה איגוד העובדים לחבר הכנסת איציק שמולי, שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, בניסיון להיפגש עימו ולהציג בפניו את מצוקות העובדים. "פעם אחר פעם נענינו בתשובה מתחמקת, בטענה שאין למשרד מעמד מיוחד בקשר ביננו לבין המפעיל. עם זאת, בעבר נחתמו הסכמים קיבוציים ששיפרו את תנאי ההעסקה של העובדים עם עמותת אותות, כתוצאה מהתערבות של שרי עבודה ורווחה קודמים, אבל השר שמולי ממשיך להתעלם מדרישותינו במשך חודשים".
לפני כשבועיים, ביקר השר שמולי בהוסטל "אבני דרך". במהלך הביקור ניסו העובדים להשמיע את מצוקתם בפני השר, אך לטענתם לא זכו לאף התייחסות. השר ביקר גם בעמותת בית השנטי, שמסייעת לבני נוער בסיכון בגילאי 14-21, על כך כתב בפוסט שהעלה: "בחודשים האחרונים יש זינוק גדול בילדים ונוער במצבי סיכון. כדי לתת להם מענה מהיר ואיכותי תיגברנו בצורה משמעותית את כל מערך החירום שלנו".
מעמותת אותות נמסר בתגובה:
"הטענה שהעמותה לא מצליחה לגייס עובדים איכותיים משוללת כל יסוד. בעמותה מועסקים העובדים המובילים בתחום הרווחה בישראל. אנחנו מעריכים מאוד את המסירות, הנכונות והנתינה האין סופית של עובדינו בימי קורונה מאתגרים אלו. זו הסיבה שבגינה גם אנחנו חושבים שמגיע לעובדים המסורים והמחויבים של עמותות אותות להרוויח יותר. לשם כך, אנחנו עושים כל שביכולתנו כדי לשפר את תנאי העסקתם. זו גם הסיבה שעמותת אותות מציע כבר היום לעובדיה תנאים סוציאליים מקיפים, הרבה מעבר למה שמקובל בתחום.
כדי לשפר את תנאי העסקת העובדים, הצענו ל"כוח לעובדים", הארגון שמתיימר לשרת ולייצג את האינטרס של העובדים שלנו, תוספת של כ-750 אלף שקלים בשנה. בתקופת משבר הקורונה וכמיליון מובטלים ישראלים שיושבים כעת בבתיהם, מדובר בסכום גבוה לכל הדעות. ''כוח לעובדים' סירב בכל תוקף להצעה המכובדת הזו.
לא הסתפקנו בכך ופנינו למקבלי החלטות במשרדי הממשלה ובפרט למשרד הרווחה ויזמנו ישיבה דחופה בוועדת הרווחה של הכנסת. מטרתה של הישיבה הייתה לשפר באופן משמעותי את תנאי ההעסקה של העובדים שלנו. כארגון שאמור לייצג את העובדים שלנו, פנינו ל'כוח לעובדים' שיצטרף לישיבה החשובה הזו, אך הם סירבו להגיע בטענה שלמצוא פתרון אמיתי לעובדי עמותת אותות זו לא הבעיה שלהם. טענה שמעלה את המחשבה האם הארגון הזה אכן פועל לטובת העובדים של עמותת אותות, או שהוא מייצג את האינטרסים הפרטיים שלו בלבד. הדברים הללו לא ירפו את ידינו ואנו נמשיך לפעול כדי לשפר את תנאי ההעסקה של העובדים המסורים שלנו".
"ממשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים נמסר בתגובה:
"המשרד רואה לנגד עיניו את טובת הנערים ואחראי לכך שלא ייפגעו. המשרד משלם את אותם תעריפים לכל מסגרות חסות הנוער, עומד בכל התחייבויותיו ואף בא לקראת המפעילים ככל שניתן. למרות הניסיונות להגיע לפשרה בין העמותה לעובדים, נציגות העובדים מעלה למרבה הצער דרישות שכר ותנאים שלא ניתן להיענות להם. המשרד ימשיך לעקוב אחר הנעשה במסגרות המופעלות על ידי העמותה, כדי לוודא שכל צרכיהם של בני הנוער נענים".