ביקורת חריפה עולה היום כנגד חברת הכנסת מרב מיכאלי, זאת בעקבות התעקשותה לקדם את אכיפת החוק לאיסור צריכת זנות, בניגוד לעמדת 16 ארגוני הקהילה הגאה. אתמול בשעות הצהריים התקיים דיון ראשון בוועדת המשנה למאבק בסחר בנשים בראשות ח"כ מיכאלי, כשברקע עתירה דחופה שהגישה הוועדה לבג"צ כנגד השר לביטחון פנים אמיר אוחנה, המסרב לחתום על צו המסמיך את המשטרה לאכוף את החוק. הדיון עצמו הוקדש לסקירה ומעקב אחר יישום החוק, ובמהלכו מיכאלי המשיכה לקדם את עמדתה התקיפה בעד אכיפתו וקראה לאוחנה "להתעשת וליישם את החוק, עוד בטרם בית המשפט יכפה זאת עליו".
בדיון השתתפו נציגי משרדי ממשלה ונציגי ארגוני ארגמן - ארגון נשים עובדות, טרנסיות ישראל, אחותי - למען נשים בישראל, מעברים- שינוי בר קיימא לקהילה הטרנסית וכן עמותת על"ם לנוער במצבי סיכון. בין הנציגויות נכחו גם רומי לוי מארגון ארגמן ולינור מארגון טרנסיות ישראל, שהוזמנו למספר פגישות בנושא עם ח"כ עידן רול ובהמשך נכחו גם בדיון הוועדה במשכן הכנסת.
אך למרות הנציגות המרשימה של ארגוני הקהילה, הפעילות טוענות שמיכאלי מנעה מהן את זכות הדיבור במשך כל הדיון משום ש"סירבה לשמוע דעה שמנוגדת לאג'נדה שלה", כך לדבריהן. לקראת נעילת הדיון, אמרה לוי למיכאלי ש"עובדות המין חושבות אחרת ממנה", ואילו מיכאלי השיבה לה: "אני לא דיברתי בשמן" וסימנה לה בידה שתפסיק לדבר.
"ללא כל בושה, מיכאלי דאגה להתייחס אלינו כשקופות לחלוטין", אמרה הבוקר לוי בשיחה עם mako, "כשהעזנו להעיר קראו לשני מאבטחים כדי להוציא אותנו". לינור הצטרפה לדבריה: "הטרנסיות בישראל הן לא שק חבטות של חברות כנסת, שמראש מגיעות לוועדה עם החלטות ודעות על איך נשים בישראל צריכות להיות. מיכאלי מייצגת נשים אליטיסטיות שמחליטות על נשים ממעמד חברתי שונה. איסור צריכת זנות הוא גזר דין מוות לקהילה מודרת חברתית בתוך הקהילה הגאה ובחברה הכללית".
אלישע אלכסנדר, פעיל ארגון "מעברים" שנכח בדיון בזום, גם התפלא מדוע במשך דיון שלם עסקו במענים לטרנסיות ולעובדות מין, אך לא העניקו לארגונים המייצגים אותן לומר ולו מילה אחת בנושא. "נראה לי שאין ברירה ונדרשת הפגנה מתחת לבית של מרב מיכאלי כדי שתקשיב לנו סוף סוף", כתב בפוסט שהעלה לפייסבוק.
לטענת נציגי הארגונים שנכחו בדיון, גם נייר העמדה עליו חתומים 16 ארגוני הקהילה הגאה לא זכה להתייחסות מצידה של מיכאלי. "היא מעוניינת לתקוף את השר לביטחון פנים אמיר אוחנה, ששמו הוזכר בכל משפט שני, אפילו שלא השתתף בדיון", מסר ל-mako גורם נוסף שהשתתף בדיון, "מיכאלי תמיד הובילה קו פמיניסטי פורץ דרך אך דווקא ביחס לחוק המדובר, היא מסרבת לראות את הצרכים של הנשים המוחלשות ביותר בחברה, ולא מבינה שאכיפת החוק תדרדר את מצבן".
"המטרה של מיכאלי ברורה: להתקדם לאכיפה תוך הסתרת המציאות, המחדלים והחשדות לשחיתות וכן את העובדה שאין מענים בשטח, בעיקר לא לקהילה הטרנסית," מוסיף גורם אחר, "הדבר היחיד שמעניין אותה זה לשלוח שוטרים לעובדות מין בכל מקום בישראל. צריך להבין שעובדות מין סובלות משיטור יתר ויותר שוטרים לא יצילו אף אחת. אם באמת אכפת לה מהצרכים של עובדות מין, היא הייתה צריכה להקשיב לנו ולא להשתיק באלימות. אכיפת החוק תגביר את האלימות כלפי עובדות מין ולכן חובה להשקיע משאבים ומאמצים בפיתוח מענים ונהלי אכיפה ברורים".
בתחילת הדיון סקרו משרדי המשפטים, הרווחה והבריאות את ההתקדמות שחלו במענים הניתנים לאוכלוסייה המבקשת לצאת ממעגל הזנות, ואת האתגרים להמשך פיתוח המענים. כך למשל, ציינו במשרד הרווחה כי מאז דיווחם האחרון לוועדה נפתחו עוד שני מרכזיים המסייעים לקטינות וצעירות על רצף הזנות, והורחב המענה לשבעה ימים בשבוע.
בהמשך הדיון, עו"ד בוסנה מהרט דסה, עוזרת ליועץ המשפטי במשרד לביטחון הפנים, אמרה ש"השר אוחנה שם דגש על נושאי שיקום, טיפול, חינוך והסברה לציבור הרחב כחלק מהמהלך המשולב. הוא מודאג מהמצב ורוצה לדעת שיש התקדמות בשטח לפני שהוא אוכף את החוק, כדי שלא יפגעו האוכלוסיות שבזנות, שהחוק בא להגן עליהן".
דסה הוסיפה שכחברה בצוות הבין-משרדי וליוויתי את תהליך החקיקה, "לאורך כל הדרך הייתה הבנה שאכיפה באה יד ביד עם שיקום וטיפול. מעולם לא דובר על יציאה לדרך שאין מספיק מענים לבעיות שעולות מהשטח". מיכאלי קטעה אותה ודנה בשאלה "האם אנחנו יכולות לדרוש מהמשטרה לאכוף את החוק בלי לחכות לצו של השר אוחנה, שמשום מה מנסה לחבל בחוק בכל דרך אפשרית".
חבר הכנסת עידן רול מסר בתגובה:
"הזמנתי את לינור ורומי לכנסת לפגישת עבודה שגרתית בהמשך לעבודה המתמשכת שלי למען הקהילה הטרנסית בישראל. הפגישה הייתה מוצלחת. לאחר מכן, נערכו עוד מספר פגישות עם מספר חברי כנסת נוספים ממפלגת יש עתיד לקידום נושאים לטובת הקהילה".
אור קשת, נציג קשרי ממשל של האגודה למען הלהט"ב, מסר בתגובה:
"עמדת קואליציית ארגוני הקהילה הגאה עקבית ולא השתנתה - אכיפת החוק כעת, מבלי שהושלמו מעני רווחה הולמים לאוכלוסיית הזנות, צפויה להעמיק את הפגיעה בהן, ובפרט בנשים טרנסיות בזנות".
חברת הכנסת מרב מיכאלי מסרה בתגובה:
"עמדתן של המייצגות את ארגוני הנשים הטרנסיות בזנות היא עמדה חשובה שחברת הכנסת מבינה את מקומה ומשמעותה בדיון. המצוקה שמעלות הנשים שמייצגות את עובדות המין היא מצוקה אמיתית ורצינית ואין ספק שהן אוכלוסיה שהחוק הזה ישפיע עליה בצורה דרמטית.
חברת הכנסת מיכאלי רואה בנשים שמייצגות את הטרנסיות ועובדות המין קול שחשוב להקשיב לו ואם נוצרה תחושה אחרת יעשה מה שניתן כדי לתקנה ויקודם קיום דיון נוסף בנושא. החוק הזה חייב בסופו של דבר לעזור ולקחת אחריות על הנשים האלה מכיוון שהן במצב המורכב ביותר בתוך הסוגיה הזאת, ולכן כבר בחלקו הראשון של הדיון שהתקיים הציגה חברת הכנסת את נציגות הטרנסיות שהשתתפו בדיון ודרשה מנציג הרווחה לפרט אודות הצעדים שנעשו על מנת לקדם את המענים הקונקרטיים והכל כך נדרשים עבורן.
חברת הכנסת מכירה לעומק ומקרוב את המצוקות הקשות של קהילת הטרנסיות, זאת בעקבות שנים של שיח וקשר עימן וכן בעקבות פעילותה למען נשים מוחלשות כבר למעלה מ20 שנה. מיותר לציין כי מטעם חברת הכנסת לא נעשתה כל קריאה למאבטחים באף שלב של הדיון, כפי שניתן לראות בשידור הוועדה, וכשבחרה להדגיש כי היא לא מדברת "בשם", מטרתה הייתה להציג את הדברים כהוויתם מבלי להכניס מילים לפה של אף אחת או אחד. ח"כ מיכאלי תמשיך לפעול למען נשים ואוכלוסיות פגיעות ודלתה פתוחה לפניהן תמיד".