>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
ישראל היא המדינה מספר אחת בעולם בעידוד ילודה, עם מתן שירותים רבים הניתנים בחינם לזוגות המעוניינים להיות הורים. אבל מה קורה כשמדובר בזוג נשים או זוג גברים המבקש להביא ילד לעולם? אותם זוגות מופלים פעמיים: פעם אחת משום שאינם יכולים לעשות זאת כחוק בישראל, ופעם נוספת בהיעדר החזרים לטיפולים אשר בוצעו בחו"ל.
יניב ורמי, זוג גברים שהביאו את בנם בהליך פונדקאות בהודו, מסביר כי הליך פונדקאות כולל בחו"ל מגיע לסכום של 250,000 ₪ לפחות. זאת מבלי לכלול טיסות, בתי מלון, הוצאות מיוחדות בבית החולים, שהות ממושכת, תשלום עבור פגייה וחופש מהעבודה לתקופה ממושכת, שנובעת מבירוקרטיה שמופעלת מצד המדינה עד לקבלת דרכון ישראלי לתינוקות.
"משלמים ביטוח כמו כולם, ולא זכאים לאותם החזרים"
מלבד הטיפולים הללו, מציינים בני הזוג הוצאות בלתי צפויות נוספות שלעולם לא חשבו כי לא יקבלו אותם מקופת החולים שלהם: "ביקשנו לגשת לגניקולוג על מנת שיראה את תוצאות הבדיקה של האם הפונדקאית וינתח לנו אותן. רצינו מישהו שילווה אותנו מבחינה רפואית במהלך התהליך. אך מכיוון שאנחנו גברים, לא אפשרו לנו לקבוע תור לגניקולוג כדי שיסביר לנו את ממצאי הבדיקות. לכן נאלצנו ללכת באופן פרטי לרופא ולשלם 1000 ש"ח עבור כמה דקות בהן הוא העיף מבט בבדיקות".
"מדובר בזכות להיות הורה שהיא זכות בסיסית, והמדינה מערימה עלינו קשיים על גבי קשיים, במקום לסייע במה שאפשר", הם אומרים, "אנחנו משלמים ביטוח לאומי וביטוחי בריאות בדיוק כמו כולם, אך לא זכאים לאותם החזרים. כשהחלטנו להביא ילד באמצעות פונדקאות נאלצנו בעצם לבחור בין דירה לילד. בנוסף גם נעזרנו בהורים, שללא עזרתם לא היינו מצליחים לעשות את זה. בזמן האחרון אנחנו חושבים על ילד שני אבל זה נראה אפילו יותר רחוק מהראשון. היום שאני קצת יותר שקול אנחנו חושבים מיליון פעם איך מגיעים לדבר הזה פעם הבאה".
מצבם של יניב ורמי הנו אחד מיני רבים בישראל, שאינם יכולים לממש את חלום ההורות בשל מדיניות מפלה, שלא לומר הומופובית. כנס יסוד עמותת אבות גאים שהתקיים בשבוע שעבר במרכז הגאה, היווה שלב משמעותי נוסף במאבק הצובר תאוצה על הזכות להיות הורים. המאבק מתבסס על ההנחה הבסיסית כי כל אזרחי ישראל שווים ולכולם שמורה הזכות השווה להביא ילדים, בדרך בה הם בוחרים.
לאחרונה אף דווח כי שרת הבריאות יעל גרמן מתכוונת להנהיג מהפך בשירותי הפונדקאות בישראל, במסגרתה גם זוגות חד מיניים יוכלו להביא ילד לעולם באמצעות פונדקאות בארץ. על אף שעדיין מדובר בהליך יקר ולא פשוט – גם אם הוא נעשה בארץ – האפשרות הזו תמנע את הקושי של גברים רבים כיום מול הבירוקרטיה הזרה ובעיקר זו המקומית, המתבטאת בחוסר שיתוף פעולה של הרשויות בישראל.
בהנחה וייקח זמן רב עד שהחוק המיוחל יוצע, יוגש ויעבור, יאלצו זוגות גברים להמשיך ולקיים הליך פונדקאות מחוץ לגבולות הארץ. ביקשנו לבדוק כיצד מתייחסים משרד הבריאות, קופות החולים וחברות הביטוח השונות לאותו הליך, והאם יש כוחן להקל על ההוצאה הכספית הגבוהה אותה נדרשים אותם זוגות לשלם.
החזרים עבור טיפולי פוריות - בינתיים רק לנשים
ישראל היתה המדינה הראשונה בעולם שהתירה פונדקאות בחקיקה. במרץ 1996 נחקק "חוק ההסכמים לנשיאת עוברים, התשנ"ו", המאפשר לבני זוג, איש ואישה, תושבי הארץ, נטולי ילדים או בעלי ילד אחד להביא לעולם ילד בעזרת אם פונדקאית לאחר שהוכיחו כי האם המיועדת אינה יכולה לשאת את ההיריון.
הוצאות האשפוז והטיפולים הרפואיים הנדרשים לצורך ביצוע הפונדקאות ממומנים על ידי קופות החולים במסגרת חוק ביטוח בריאות ממלכתי. אך לשון החוק מתייחסת לנשים בלבד, וקובעת כי מימון הטיפולים והבדיקות הכרוכים בהכנת הפונדקאית לקליטת הביצית המופרית חל על קופת החולים שבה מבוטחת האם המיועדת. האם הנושאת זכאית לקבל במסגרת קופת החולים שבה היא מבוטחת את כל בדיקות המעקב הנדרשות במהלך ההריון, כולל השירותים הרפואיים של הלידה וסיבוכיה אם יהיו.
אישה המבצעת הפריה חוץ גופית תהנה מסבסוד של כל הטיפולים הנלווים והבדיקות הנדרשות בתהליך ההפריה החוץ גופית: שאיבת ביציות והפרייתן, הקפאת עוברים עודפים והחזרת עוברים לרחם של האישה, עבודת מעבדה הכוללת הכנת זרעונים, הכנת ביציות, הזרעה ואינקובציה.
אך מהי המדיניות של קופות החולים באשר לשירותי פונדקאות והפריות עבור אבות מיועדים המבוטחים בדיוק באותם ביטוחים?
קופת חולים כללית: "החוק הקיים מכתיב תנאים ברורים"
בפנייה שביצענו לקופות החולים בנושא, ציינו כל קופות החולים כי הן פועלות ע"פ חוק הבריאות הממלכתי, המתייחס, כאמור, רק לנשים ואמהות מיועדות כשהוא מפרט את הטיפולים שיוענקו במסגרת ההליך.
מקופת חולים כללית נמסר כי החוק הקובע את כל התנאים לפונדאות נחקק לפני שמשפחות חדשות ובכללן גם משפחות חד מיניות הפך להיות שכיח, ולכן הוא אינו מתייחס אליהן. ברגע שנוצר משהו חדש יש צורך בחוק חדש שיבהיר כיצד צריך לנהוג בו.
"החוק הקיים מכתיב תנאים מאד ברורים ומפורטים, ומתייחס לכמה וריאציות של פונדקאות, אך אף אחת מהן לא מתייחסת לזוגות חד מיניים. המציאות זריזה יותר מתהליכי החקיקה, ולכן הפתרון כנראה נמצא בידיים של המחוקק".
אך בנוסף לטיפולים הניתנים במסגרת חוק הבריאות הממלכתי, מוכרות קופות החולים ביטוחים משלימים - שב"נים, המציעים טיפולים נוספים שאינם נכללים בסל הבריאות. גם כאן מציעות קופות החולים החזרים על טיפולי פוריות (כמו למשל שאיבת ביציות), וגם כאן - רק למבוטחות נשים.
קופת חולים מכבי: "כל השירותים ניתנים ליולדת"
בנושא זה טוענת מכבי כי "כל השירותים הניתנים במסגרת שב"ן מכבי שלי ניתנים ליולדת עצמה המבוטחת בקופה". לצורך העניין אם האם הפונדקאית היא מבוטחת במכבי, היא תקבל את כל השירותים שבסל ואת כל הבדיקות הנכללות בשב"ן, וקופת החולים לא בודקת מהיכן ההריון או מי האב.
"שב"ן מעניק את כל ההטבות ליולדת עצמה המבוטחת במכבי, בלי שום קשר לסוג ההריון או לדרך שבה הרתה. אין בדיקה האם מדובר בילד של זוג חד מיני, פונדקאות או הריון חד הורי, ברגע שהיולדת היא המבוטחת היא תקבל את כל הטיפולים להם היא זכאית במסגרת השב"ן".
לגבי פונדקאות, נמסר מ"מכבי" כי היא פועלת על פי הנחיות החוק המסדיר את ענין הפונדקאות בישראל, וכי למיטב ידיעתם עדיין אין שינוי בנושא הפונדקאות בארץ, ברגע שיהיה שינוי הם ישמחו להעניק את כל הטיפולים בהתאם לחוק.
מטעם קופת חולים מאוחדת נמסרה התגובה הלקונית הבאה: "הקופה פועלת בנושא על פי הנחיות משרד הבריאות".
והרי החדשות: אין חדש
משום שקופות החולים מגלגלות את האחריות אל עבר משרד הבריאות, פנינו לתשובה במשרד. שם נמסר לנו כי ההחלטה האם לאפשר פונדקאות היא החלטה עקרונית, המתייחסת לסוגיה שיש בה עניין מהותי ומוסרי. מבחינת השרה גרמן אין שום הבדל בין זוגות של גבר ואישה לבין זוגות חד מיניים, וכל החלטה שתתקבל תהיה תקפה לכלל האזרחים. השרה עדיין מגבשת את דעתה בנושא הפונדקאות, וכל שינוי שיעשה אם יעשה יכלול את כלל האזרחים.
בתגובת משרד הבריאות ל-mako גאווה, נכתב: "על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, קופות החולים מחויבות במימון טיפולי הפריה הנעשים בישראל בלבד והן אינן מחויבות, במסגרת הסל, במימון טיפולי הפריה הניתנים בחו"ל. הדבר נכון הן לגבי זוגות הטרוסקסואלים והן לגבי זוגות הומוסקסואלים.
"ייתכן ובחלק מקופות החולים השירות ניתן במסגרת הביטוח המשלים, את זאת על המבקש לבדוק ישירות מול קופת החולים בה הוא מבוטח.
נכון לעת הזאת, טרם התקבלו ההחלטות הסופיות בנוגע להרחבת הזכאות לביצוע פונדקאות בישראל, ובכל מקרה הדבר ידרוש תיקוני חקיקה. לכן בשלב זה לא נוכל להתייחס לעניין מימון ההליכים".
בחברות הביטוח הפרטיות אין כל אפליה בין המבוטחים
אז כיצד ניתן להשיג כיסוי חלקי להליך הפונדקאות וטיפולי הפרייה לזוגות חד מיניים? חברות הביטוח הפרטיות מציעות שירותי ביטוח מקיפים מעבר למה שמציעות קופות החולים. בדיקה של פוליסות הביטוח השונות מראה כי קיימות פוליסות ביטוח פרטיות בהן כן יוכלו המבוטחים לקבל החזרים עבור טיפולי פוריות שונים, ללא קשר למינם.
מחברת הפניקס נמסר כי "פוליסות הביטוח של חברת הפניקס מספקות מגוון רחב של כיסויים בתחום ההיריון והלידה, החל מתרומת ביצית, הפריה, שירותי פונדקאות ועד מתן כיסוי לביצוע מגוון רחב של בדיקות היריון ושירותים נלווים לאחר לידה. השירותים ניתנים בכפוף לפוליסה אשר נרכשה ע"י המבוטחים ובהתאם למקרה הביטוח שהוגדר בפוליסות. בכל מקרה שבו ישנה הפריה חוץ גופית הכלולה בכיסוי אשר נרכש ע"י המבוטח, אין החברה עוסקת בשאלות מגדריות ועל כן אין כל אפליה בין המבוטחים".
חברת הראל ביטוחי בריאות בחרה שלא להגיב לנושא, אך מבדיקת פוליסות הבריאות של החברה נמצא כי גם כאן אין הפרדה בפוליסה בין גברים לנשים, וכי גברים המבוטחים בפוליסת ביטוח של החברה הכוללת טיפולי פוריות, יהיו זכאים להחזר על חלק מהטיפולים.
נסיון להשיג פסיקה בנושא הסתיים בכשלון
כמו מקרים רבים בהם מתמהמה המחוקק מלעשות שינוי, מנסים האזרחים לפנות לבית המשפט, בתקווה שדווקא הרשות השופטת תפרש את החוק לטובתם ותעניק להם את מה שלדעתם מגיע להם.
איתי פנקס ובן זוגו יואב ארד, הגישו לפני כשלוש שנים תביעה נגד מכבי שירותי בריאות, בבקשה לקבלת החזרים על תהליכי תרומת ביציות שביצעו עבור הפרייתן והשתלתן ברחמה של הפונדקאית. בתביעה נכתב כי: "קשה להבין מדוע הקופה מממנת טיפולי פוריות לנשים גם במקרים בהם הסיכויים שלהן ללדת ילדים קלושים, ומצד שני היא לא מסייעת לגברים. אם הקופה מממנת טיפולי פוריות לנשים בחו"ל היא חייבת לממן גם לגברים אחרת זו אפליה".
בשיחה עם פנקס, נמסר כי בסופו של דבר משך הזוג את התביעה בשל מחסור בראיות. "התביעה נמשכה בנקודה ההיא", מסביר פנקס, "לא היו לנו ראיות בשביל לנצח בתביעה ולא רצינו לפגוע בהזדמנויות עתידיות שייתכן ויגיעו בהמשך ויאפשרו קבלת פסק דין שייטיב עם הזוגות החד מיניים. במידה וניתן להוכיח שהייתה אפליה יש בהחלט מקום לתביעה דומה. אני חושב שלאחר שיתאפשר להומואים לעשות פונדקאות בישראל, נכון יהיה לדרוש השתתפות של חברות הביטוח, קופות החולים והמדינה, בדיוק כפי שהן נוהגות כיום כלפי נשים".