>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
יותר מחודשיים לאחר שוועדת השרים לענייני חקיקה החליטה שלא לתמוך בהצעה לאיסור על אפליית להט"ב, תדון הבוקר (א') הממשלה פעם נוספת בהצעת החוק של ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ). זאת לאחר ששרת החקלאות, אורית נוקד, הגישה ערר על ההחלטה. ביום רביעי תעלה ההצעה להצבעה במליאת הכנסת.
ההחלטה נפלה לפני כחודשיים לאחר שלא הושג הרוב הדרוש בוועדה, בשל היעדותם של שניים משרי הליכוד שצפויים היו לתמוך בהחלטה: שרת התרבות והספורט, לימור לבנת ושר החינוך, גדעון סער. האחרון נעדר מהישיבה כדי להשתתף בהלווית אמה של יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון.
ברביעי תעלה הצעת החוק להצבעה במליאת הכנסת, ואם יחליטו שרי הממשלה לתמוך בה, קיים סיכוי סביר שהחוק יעבור.
בתא הגאה בליכוד פעלו בחודשיים האחרונים כדי לנסות ולשכנע את חברי הכנסת של מפלגתם לתמוך בהצעת החוק. מדובר במבחן הגדול הראשון של התא הגאה במפלגת הימין: האם יצליחו לשכנע את רוב חברי הכנסת של מפלגת השלטון?
"המבחן האמיתי הוא בתמיכה ברורה במאבק באפליה"
הצעת החוק של הורוביץ מהווה תיקון לחוק הפרשנות, כך שבכל מקום בדין הישראלי בו קיים איסור אפליה, יתווסף איסור על אפליה מטעמים של נטייה מינית או זהות מגדרית. "באופן זה לא יהיה צורך בעתיד לשנות כל חוק בנפרד", אומר הורוביץ. "הצעת החוק מאפשרת לשנות בצורה רוחבית וכוללת את כל החוקים העוסקים באפליה, ובכך להגן על מאות אלפי אזרחים ישראלים החשופים להטרדות ופגיעה".
הורוביץ יזם את החוק לראשונה באוקטובר 2009, כחודשיים לאחר פיגוע הירי בברנוער. במעמד הגשת ההצעה, הורוביץ אמר כי אם החוק הזה היה קיים, ההסתה הפרועה שניהל הימין הקיצוני נגד קהילת הלהט"ב הייתה נמנעת.
ההצעה עוררה בתחילה תרעומת בקרב פעילים בקהילה הטרנסג'נדרית, שכן היא לא כללה את האיסור על אפליה מטעמים של זהות מגדרית. לאחר פגישה בין הורוביץ לבין נורה גרינברג, ממנהיגות הטרסנג'נדרים בישראל, משך הורוביץ את הצעת החוק והגיש אותה מחדש בניסוח מתוקן.
"אני קורא לכל חברי הכנסת לתמוך בהצעת החוק, במיוחד על רקע הקמתם של תאים גאים בשורה של מפלגות", אמר הורוביץ. "המבחן האמיתי למחויבות לקהילה הגאה הוא בתמיכה בחקיקה ברורה, המקדמת שוויון זכויות ומאבק באלימות ובאפליה".
"הקהילה עדיין סובלת מהתנכלויות ומחוסר שוויון אזרחי מלא"
איסור אפליה על רקע נטייה מינית וזהות מגדר, נקבע לאורך השנים בדברי חקיקה שונים, בהם, חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, חוק איסור אפליה במוצרים, שירותים ומקומות ציבוריים, החוק למניעת הטרדה מינית, חוק איסור לשון הרע.
הצעת החוק של הורוביץ מבקשת להרחיב את הכללים שכבר קבועים כיום בחקיקה, כדי שבכל מקום שבו אסורה או תיאסר בעתיד אפליה, תהיה אפליה על רקע נטייה מינית או זהות מגדרית אסורה גם אם לא צוין כך במפורש.
"לאור השינויים הגדולים שחלו בחוק הישראלי בשני העשורים האחרונים, מאז קבלת חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, ולנוכח הפגיעה התכופה בקהילת הלהט"ב, הגיע הזמן לתקן את חוק הפרשנות", אמר הורוביץ, והוסיף: "כמי שמייצג קהילה ענקית שעדיין סובלת מהתנכלויות ומחוסר שוויון אזרחי מלא, אני מוביל את המהלך הזה כחולייה משלימה למאמץ המשפטי העצום של הקהילה הגאה בשנים האחרונות לקבוע ולהבהיר את איסור האפליה על רקע נטייה מינית וזהות מגדרית. מעבר למשמעות המשפטית, בכוחו של שינוי זה להשפיע גם מבחינה חינוכית וחברתית".
ביום רביעי יפרסם mako גאווה את תוצאות ההצבעה בכנסת, תוך פירוט הצבעה מלא של כל חבר כנסת – מי תמך, מי התנגד, מי נמנע ומי בחר להיעדר מהמליאה.