במהלך התוכנית "הפטריוטים" ששודרה אמש (שני) בערוץ 14, התנגדה האקטיביסטית טל גלבוע לתוכנית לשוויון מגדרי של משרד החינוך ודבריה חוללו סערה ברשתות החברתיות. "ראיתי שזה הולך להיות גם בכפר סבא עירי אבל גם בג'לג'וליה, בדיר אל אסד, בירכא. בהצלחה שיהיה לכם", אמרה גלבוע והמשיכה: "אני רוצה לומר משהו בתור אישה ושיסלחו לי אחיותיי הנשים. אנחנו לא רוצות גברים שמשחקים בבובות ובבובים, אנחנו רוצות גברים שמשחקים כדורגל".
את הדברים אמרה האקטיביסטית בעקבות פרסום פרטי התוכנית, שנועדה לקדם הטמעת שוויון מגדרי בגיל מוקדם ומושקת תחילה ב-77 גנים בתשע רשויות מקומיות. כחלק מהתוכנית, יוסרו משחקים "ממוגדרים" כמו פינות בובות ובישול לבנות או משחקי מכוניות וכדור לבנים, ובמקומם יינתן דגש על משחקים ללא מאפיין סטריאוטיפי.
"הדרך להשגת שוויון אמיתי בין המינים בחברה עוברת כבר מהצעדים הראשונים של כל ילד וילדה", אמרה שרת החינוך ד"ר יפעת שאשא ביטון על התוכנית. "לכל אחת ואחד מהילדים תכונות, כישרונות וחלומות משלו, ואחד מתפקידנו בחינוך הוא להסיר מחסומים שנשענים על תפיסות מגדריות ועלולים לעמוד בדרך להגשמתם העצמית. כדי שהילדים יסגלו ויפנימו גמישות מחשבתית והעצמה אישית, עלינו לחזק את הטמעת הערכים הללו בהכשרה מתאימה לצוותים החינוכיים. לכן, תוכנית זו תהווה אבן דרך בקידום החינוך לשוויון מגדרי כבר מגני הילדים ומודל לשינוי שזמנו הגיע".
היום (שלישי) שיתפה גלבוע את הקטע שעורר סערה בעמוד הטוויטר שלה והרחיבה בנושא. "להוציא משחקי מטבחים מהגן? פופוליזם, השפים הגדולים בישראל הם גברים, הבנות שלי תמיד היו בחוגי טאקוונדו, טיפוס קירות וקרב מגע", כתבה. "די לטרללת! בנות ובנים יכולים לשחק במה שבא להם, הטרפתם את העולם!".
להוציא משחקי מטבחים מהגן? פופוליזם, השפים הגדולים בישראל הם גברים, הבנות שלי תמיד היו בחוגי טאקוונדו, טיפוס קירות, קרב מגע, די לטרללת! בנות ובנים יכולים לשחק במה שבא להם, הטרפתם את העולם! https://t.co/5YeX2fepER
— Tal Gilboa (@talgilboa) December 28, 2021
גולשים רבים מצאו עצמם מבולבלים וטענו כי ההתבטאות בערוץ 14 סותרת את הציוץ החדש, וחלקם אף תקפו בחריפות את האקטיביסטית. "אחותי, את במקום הלא נכון. הביביזם הטריף לך את השכל", כתבה מגיבה אחת, ואחר ניסה להוכיח את הנקודה בהיפוך דבריה של גלבוע: "אנחנו לא רוצים נשים שמשחקות בטיפוס קירות וקרב מגע, אנחנו דווקא רוצים נשים שמשחקות בבובות ובבובים".
השרה לשוויון חברתי וחברת הכנסת מירב כהן גם התייחסה לדבריה של של גלבוע: "אנחנו במשרד לשוויון חברתי לא רוצים בנים שמשחקים בבובים ובובות. אנחנו רוצים שהם יהיו חופשיים לבחור אם הם רוצים לשחק בבובים, בובות או מכוניות. לבעוט בכדור או לרקוד בלט", כתבה. "המשימה שלנו לדאוג שגם בשוק העבודה כולם יהיו חופשיים לבחור במה לעסוק ולא יוסללו לתפקידים מגדריים".
אנחנו במשרד לשוויון חברתי לא רוצים בנים שמשחקים בבובים ובובות. אנחנו רוצים שהם יהיו חופשיים לבחור אם הם רוצים לשחק בבובים, בובות או מכוניות. לבעוט בכדור או לרקוד בלט. המשימה שלנו לדאוג שגם בשוק העבודה, כולם יהיו חופשיים לבחור במה לעסוק ולא יוסללו לתפקידים מגדריים @talgilboa https://t.co/VKE7b8Wggu
— מירב כהן (@cohen_meirav) December 28, 2021
"את טועה"
— Dana Gat (@DanaGat1) December 28, 2021
"את טועה" pic.twitter.com/yDUZx0hULl
את בריב עם עצמך?
— Itay B (@ItayBialik) December 28, 2021
בשיחה עם mako גלבוע ביקשה להבהיר את דבריה והדגישה את הבעייתיות בתוכנית משרד החינוך, כפי שהיא רואה אותה. "מעולם לא ראיתי גננת שאומרת לבנות לא לשחק עם מכוניות כי היא בת, או אומרת לבנים לא לשחק בבובות כי הוא בן", אומרת גלבוע. "אם רוצים ללמד על שוויון מגדרי צריך ללמד שהכל מותר לכולם ולא להחליט מה גברי או נשי. זה לא תיקון, זה לא מביא כבוד לנשים, זה פופוליסטי. ילדים בגיל שלוש לא צריכים בלבולי מוח. מותר להם בובות, מותר כדורגל ומותר להם מטבחון. אני חושבת שצריך ללמד בגנים חמלה ואז תהיה לילדים חמלה לא רק לבעלי חיים אלא גם לבני אדם. אבל במקום זה מתעסקים בשטויות. זה לא חינוך מבחינתי. צריך להעצים את האדם באשר הוא ולהפסיק לעשות את ההבחנות האלה כל הזמן".
מטרת התוכנית היא להקיף את הילדים בסביבה שוויונית, הרחק מתפיסות חברתיות שקובעות עבורם מה "גברי" או "נשי".
"התוכנית הזאת מוציאה משחקים מהגן על פי סטנדרט של מה נשי או מה גברי. גננת לא יכולה להחליט להוציא מהגן מטבחון כי זה 'נשי'. לזה אני מתנגדת לזה ופה נעשה נזק. למה לכלוא אותם בקופסה הזאת? ילדים בגיל שלוש לא צריכים להיות בגן שיחליט עבורם מהו משחק גברי או נשי וזאת הטרללת שאני מצביעה עליה. למה לא לתת לילדים בגן את האופציה לשחק בהכל? למה להחליט עבורם?".
טל גלבוע היקרה, אני כבר לא יודעת מה לעשות! לא משנה כמה אני צועקת עליו שיפסיק לבכות ויהיה גבר, התינוק שלי עדיין בוכה. הוא רצה לישון עם דובי (זה נחשב בובה?) ולא נתתי לו, שמתי לו אולר וגזייה במקום. גם ערבבתי לו בחלב קצת בנזין. מקווה שהוא לא יצא אומו, אבל אנחנו תל אביבים, אז מי יודע
— Aya Korem (@ayakorem) December 28, 2021
זאת לא בדיוק הקביעה שאת עשית במשפט בו את אומרת שאת רוצה גברים שמשחקים בכדורגל ולא בבובות?
"דיברתי על עצמי ועל מה שאני מכירה מהסביבה הקרובה שלי. גברים הם רכרוכיים במהות שלהם. צריך שגבר יהיה קצת יותר גבר. זאת דעתי. אבל אף גננת לא תקבע לילד במה הוא ישחק. אני אמא לשלוש בנות ובאף גן שלהן לא הייתה את ההפרדה הזאת. ילדים שיחקו במה שהם רוצים ולא דיברו עם הילדים בשפה מגדרית כוללנית. האם הדבר הזה יצר נזק לבנות שלי? הן שיחקו במה שהן רוצות והחליטו לאיזה חוגים ללכת - תיאטרון, התעמלות אומנותית, טאקוונדו, טיפוס קירות. הבת שלי שנתיים בקרב מגע".
אבל לא הגננת החליטה מה נתפס כגברי או נשי, מדובר בתפיסות חברתיות מוכרות לכל. אם נקיף אותם במשחקים מנוטרלים מהתפיסות האלה ונחנך לשוויון מגדרי, הם יגדלו בעולם שוויוני יותר.
"זה בולשיט. אני רוצה שכל אדם בישראל ובעולם ירגיש בנוח, אבל יש גיל ודרך לכל דבר. שוויון מגדרי זה שיעור מאוד חשוב, אבל לא בגיל שלוש. כשהבת שלי יצאה מהארון התקשרתי למורה שלה כדי לדבר איתה על זה. היא סיפרה לי שעושים הרצאות בבית הספר על כל הקשת הלהט"בית ולדעתי בגיל 13 הם לא צריכים לקבל הרצאה כזאת. כשהיא סיפרה לי שרק תלמידים מגיל 15 ומעלה שומעים את ההרצאה חשבתי שזה בסדר. לכל דבר יש גיל".
שרת החינוך, ד"ר שאשא ביטון, דווקא חושבת אחרת.
"אתה נותן לי דוגמה של מכחישת קורונה ומתנגדת חיסונים אז אני לא תופסת ממנה".
ביביסטים התחילו לריב עם עצמם, המעגל הושלם
— Matan Sharon (@matantaktik) December 28, 2021
אז מותר לי או לא מותר לי לשחק בבובים? :(
— Mattan Abergil-Mamane (@matanbot) December 28, 2021
בדברים שאמרת הייתה גם עקיצה שהתוכנית תתקיים גם במגזר הערבי.
"אני מסתכלת על הערים בהן תתקיים התוכנית ורואה שמדובר בערים פריבילגיות או במגזר הערבי. אחרי שנים של הסברה בתחום בעלי החיים הבנתי שאני לא יכולה לערוך הסברה למגזר הערבי. כשעבדתי במשרד ראש הממשלה העבירו תקציב כדי שערבים יערכו הסברה למגזר הערבי. לזה התכוונתי. לא צריך לדחוף את האף למקומות שאנחנו לא מבינים בהם בשם הפלורליזם והקדמה".
יש בך אולי קצת חרטה על הניסוח? את יכולה להבין את הביקורת ברשתות?
"ממש לא. אם הייתי חיה על פי הביקורות המופנות כלפיי כנראה לא הייתי האקטיביסטית מספר אחת בישראל ואחת הטובות בעולם. זה חופש הביטוי שלי, זה דעתי וזה מה שאני רוצה בחיי האישיים. אני ממש לא חוזרת בי".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "ההחלטה של משרד החינוך להתחיל בפיילוט נועדה להטמיע חשיבה מגדרית מגיל מוקדם, בו מתחילות להתעצב תפיסות, אמונות וסטריאוטיפים. בתוך כך, התכנית תתמקד בתפיסה ערכית של שוויון מגדרי, העצמה אישית, גמישות מחשבתית, מסוגלות וחיזוק הביטחון העצמי. מכלול זה יהווה תשתית חשובה בעיצוב דמותם של הילדים בגיל המוקדם לקראת המשך דרכם במערכת החינוך, ובעתיד לקראת המשך חייהם הבוגרים.
התכנית יוצרת תשתית להרחבת האפשרויות וההזדמנויות העתידיות בעבור הבנות והבנים כאחד. כך למשל, בספריית הגן יהיו ספרים בהם מוצגים מודלים של ילדים וילדות החוצות תפיסות המגדריות, לרבות טיפוח מנהיגים ומנהיגות כבר מגיל צעיר ופיתוח מודעות לחשיבות של השוויונית בשפה. לצד אלה, יעודדו הצוותים החינוכיים את הילדים להתנסות, באופן שוויוני, במשחקים משותפים כגון: פעילות ספורט ואתגרים, סדנאות בישול, משחקי חשיבה ופעילויות גן יזומות וחווייתיות מתחומי דעת שונים.
השאיפה לטפח ולצייד את בוגרי המערכת במגוון רחב של כלים שיסייעו להם בעתיד להשתלב באופן שיוויוני בעמדות מפתח חשובות ומשפיעות בעולם המדע, הרוח והחברה, הטכנולוגיה והכלכלה".
שני הצדדים באישיות שלי מנהלים שיחה ב2 בלילה
— Kashkash (@thedankash) December 28, 2021
"בנות ובנים יכולים לשחק במה שבא להם" ככה כתבת. זה שיוויון מגדרי. בנים יכולים לשחק בבובות ובנות יכולות לשחק כדורגל. וזה מסר שחובה על מערכת החינוך להעביר כבר מגיל שלוש.
— ♀️ככה-זה (@kkcivez) December 28, 2021
איך זה שאת כל כך צודקת בטוויט וכל כך טועה בראיון שמצוטט בו?