>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
במהלך סוף השבוע מתקיים כנס הפונדקאות והפריון הבינלאומי בישראל, בחסות המרכז העירוני הגאה של עיריית תל אביב וארגון "Men Having Babies". בשלושת ימי הכנס מתארחים מומחים מהארץ והעולם וכ-19 מרפאות וסוכנויות פונדקאות מהארץ והעולם מציגים תחת קורת גג אחת כל האופציות הידועות לפונדקאות בישראל ובחו״ל.
אחד מאורחי הכנס הוא ד"ר גד לביא, רופא ישראלי בוגר הדסה המנהל את הקליניקה המתקדמת לטיפולי פוריות ופונדקאות New England Fertility בקונטיקט, ארה"ב. ד"ר לביא מגיע לכנס על מנת להציע לזוגות חד מיניים את מסלול הפונדקאות של הקליניקה שלו, המשלב את כל היתרונות של פונדקאות במערב יחד עם עלויות נוחות במיוחד, המתאפשרות באמצעות שיתוף פעולה ייחודי של ד"ר לביא עם סוכנות פונדקאות אמריקאית.
"כדי לקיים את התהליך של תרומת ביצית ופונדקאות יש צורך בשני גורמים - קליניקה וסוכנות פונדקאות", מסביר ד"ר לביא, "מה שאנחנו מציעים היא עסקת חבילה הכוללת את שירותי הקליניקה שלנו יחד עם שירותי סוכנות הפונדקאות Reproductive possibilities, כך שבעצם אנו דואגים לכל שלבי התהליך. בנוסף אנחנו עושים את זה ללא שירותי תיווך, שבדרך כלל מעלים את המחיר".
לדברי ד"ר לביא, הוויתור על שירותי התיווך מתאפשר בזכות שיתוף הפעולה של הקליניקה עם סוכנות הפונדקאות, בזכות פשטותו של התהליך בארצות הברית, וגם בזכות העובדה שהוא עצמו ישראלי דובר עברית. "לזוגות בארץ יש צורך במתווך, במיוחד בפניה להליך במזרח, כי התהליך שם הוא מאד מסובך ומאד קשה מבחינת התרבות והקומוניקציה וקשה לעשות זאת לבד. בארצות הברית אין צורך במתווך, התהליך עצמו הוא מאוד פתוח ומאוד פשוט. ההצלחה שלנו לחסוך לזוגות סכומים משמעותיים בעלויות ההליך הזה במונחי המערב, מתאפשרת בזכות החסכון בתיווך ובמיסים מסויימים".
"פונדקאות בארה"ב פחות יקרה ממה שמדמיינים"
ד"ר לביא למד רפואה בהדסה בירושלים בסוף שנות השבעים, כשתחום ה-IVF (הפריה חוץ גופית) היה עדיין בחיתוליו. את ההשתלמות בתחום עשה ד"ר לביא בארצות הברית, בקליניקה השניה בגודלה בארצות הברית, בדיוק בתקופה בה החל התחום להתפתח. לפני 20 שנה החליט לעזוב ולפתוח קליניקה משלו, ולפני כעשר שנים החל לטפל גם בזוגות ישראליים.
"תמיד היה לי עניין רב להיות קשור לארץ גם בתחום עבודתי. טכנולוגית ה-IVF מאד מפותחת בישראל, אך יש אזורים שהם מוגבלים מבחינת החוק, למשל תרומת ביצית, או פונדקאות לזוגות חד מיניים. לפני כעשר שנים בערך התחילו זוגות ישראליים להגיע אלי, ואז הבנתי שיש בעיה רצינית בארץ מבחינת האופציות שיש לזוגות החד מיניים בארץ. אפשר לעשות את זה באופן חוקי במזרח למשל, אבל החוקים שם לא כל כך ברורים, והתהליך להביא את הילדים לארץ הוא יותר מסובך".
ד"ר לביא מודע לעובדה כי זוגות רבים מעדיפים את מסלול הפונדקאות במזרח על פני ארצות הברית, עושים זאת בעיקר בשל שיקולים כלכליים, אך לטענתו יש מספר הבדלים מהותיים אשר מצמצמים את ההבדלים בעלות בין פונדקאות במזרח לפונדקאות בארצות הברית, והופכים את האופציה המערבית ליותר רלוונטית ופחות יקרה ממה שמדמיינים.
ההבדל הראשון הוא חוקיות התהליך. אופציית המזרח הופכת לפחות ופחות רלוונטית מפני שההסדר הרגולטורי שם אינו סגור. הארועים האחרונים בתאילנד הותירו את כולנו בתחושה שאפשר לנסוע ולעשות טיפול אבל אי אפשר לדעת כיצד זה יסתיים.
"לפני כעשר שנים התחילו זוגות ישראלים לנסוע להודו", מסביר ד"ר לביא את ההיסטוריה של פונדקאות חו"ל לזוגות ישראליים, "הייתה תנועה מאד ערה בהודו, עד שיום אחד השתנה החוק, וזה גרם מפח נפש להרבה זוגות שהיו כבר בתוך התהליך. ואז היה מעבר לתאילנד, וזה קרה פעם נוספת. בתאילנד החוק תמיד היה קיים, רק לא ביררו מספיק טוב מה החוק. אבל בארצות הברית התהליך הזה מעוגן בחוק כבר שנים, ולכן היא הרבה יותר בטוחה מהבחינה הזו. בנוסף, בניגוד למקרה תאילנד, בארצות הברית אין אפשרות לבטל את החוזה עם בני הזוג בשום שלב".
ההבדל השני הוא סיכויי ההצלחה. "הקליניקות בארצות הברית נמדדות על פי סיכויי ההצלחה. כך שיכול להיות שבמזרח הטיפול זול יותר, אבל בקליניקות בארה"ב קיימים סיכויי הצלחה גבוהים יותר ולכן בסופו של דבר אין צורך לחזור על תהליכים פעמיים או שלוש על מנת שזה יצליח. כך שההבדל בעלויות מצטמצם עוד יותר".
"קשר רציף עם הפונדקאית לאורך כל התהליך"
הבדל נוסף בתהליך בין ארה"ב למזרח, שאינו קשור בהכרח לעלויות התהליך, הוא הקשר עם הפונדקאית. "בארצות הברית הזוג יוצר קשר עם הפונדקאית, מה שלא קיים במזרח", מסביר ד"ר לביא. "זה לוקח אולי מעט יותר זמן למצוא את הפונדקאית המתאימה, אבל לדעתי זה מאד חשוב שיהיה לזוג קשר עם הפונדקאית, לא רק בזמן התהליך אלא גם אחרי. זוהי מערכת יחסים מאד יפה ומאד חשובה גם לזוג וגם לילדים".
לדבריו של ד"ר לביא שותפים גם איציק ודני, שהביאו את ביתם המשותפת מיקה בתהליך פונדקאות בקליניקה של ד"ר לביא לפני כארבע שנים. "יש לנו חברים שעשו את זה במזרח, וגם חברים שעשו את זה בארה"ב", מספר איציק, "ואני חושב שהיתרון הברור שלנו היה הקשר עם הפונדקאית, שמעניק לך שליטה הרבה יותר גדולה בתהליך. גם מבחינת התהליכים הרפואיים שהפונדקאית עוברת, כל דבר היה חייב לקבל את הסכמתנו, דבר שקיים שם בצורה הרבה יותר משמעותית מבכל מקום אחר".
למה החלטתם לקיים את התהליך בארה"ב?
"שיקול ראשון הוא שהרגשנו שבארה"ב הדברים יותר מסודרים, ובאמת לא טעינו. הם היו יותר מוסדרים מבחינת הרשויות, רישום הילדה, הוצאת דרכון, תעודת זהות ועוד. השיקול השני היה נושא ההגיינה. ידענו שבארה"ב יש את הסטנדרטים הגבוהים ביותר. השיקול השלישי היה להיות בקשר רציף עם הפונדקאית לאורך כל ההריון, כאשר למיטב ידיעתי במזרח זה לא מתאפשר. גם ד"ר לביא היה חלק משמעותי בהחלטה. זה מאד כיף להתנהל מההתחלה ועד הסוף עם רופא גם מאד מקצועי שהוא גם דובר עברית. יש המון מונחים רפואיים שגם בעברית קשה להבין מה הם אומרים, תמיר את זה לאנגלית ואני חושב ששמונים אחוז ילכו לאיבוד".
נתקלתם בבלת"מים / הוצאות בלתי צפויות?
"בתהליך שלנו הכל עבד בפעם הראשונה. הטיפול המקצועיות והמסירות של דר לביא היו בגדר חלום. הוא מתקשר, מעדכן, מקבלים עדכונים במידה ויש בעיות, וגם המלצות איך אפשר לפתור אותן. לפונדקאית שלנו למשל הייתה סכרת הריונית, וד"ר לביא שלח לה המלצות מה כדאי לאכול ומה לא כדאי לאכול. המחויבות שלו הייתה מאוד מאוד גבוהה".
איציק ודני בחרו לנסוע לארצות הברית באמצע התהליך, ולהיות עם הפונדקאית שלהם בזמן ביצוע סקירת המערכות. "הגענו מרצוננו במהלך ההריון לסקירת המערכות, ואז גם ביקרנו את הפונדקאית, ולאחר מכן הגענו שוב ללידה. עזבנו לישראל כשבועיים אחרי הלידה, כאשר הכל היה מאד מסודר ומאד מהיר, לא היו שום עיכובים ושום בעיות". בסך הכל הוציאו איציק ודני סכום של כ-80 אלף דולר על תהליך הפונדקאות, כאשר מסכום זה הוקצו כעשרת אלפים דולר, אם לא יותר, עבור נסיעת אמצע לסקירה הרפואית והוצאות השהייה בארצות הברית.
"הסכום הזה כולל גם את הנסיעה באמצע לסקירה הרפואית, כולל השהות והטיסות, שמסתכמים במעט יותר מעשרת אלפים דולר. כמובן שיש זוגות שיכולים להחליט שלא לטוס לארצות הברית באמצע התהליך אלא רק לשוחח עם הפונדקאית בטלפון. גם הוצאות השהייה הן בשליטת בני הזוג. אפשר לבחור לשהות בהילטון, אפשר לשהות במריוט ואפשר לצמצם את עלויות השהייה אפילו יותר".
פונדקאות לזוגות חד מיניים בישראל לא תוכל להחליף את פונדקאות חו"ל
איציק ודני מתייחסים בחיוב לסעיף בהצעת חוק הפונדקאות בישראל, המחייב שימוש בסוכנות פונדקאות במקרים של קיום הליך פונדקאות בחו"ל. לטענתם קשה עד בלתי אפשרי לבצע את התהליך לבד. "אני לא חושב שאפשר לעשות את זה עצמאית", אומר איציק, "הסוכנות איתה אתה עובד דואגת לך לכל הפרטים, בין אם זה חוזה ההתקשרות מול הפונדקאית, חיפוש פונדקאית לפי קריטריונים שחשובים לך יותר או פחות, כל החיבור הראשוני נעשה דרכה, והחשוב יותר הוא החוזה שמגן עליך. הם דואגים גם לכל הנושאים שאחרי הלידה, בין אם זה ללכת לקונסוליה, להציג את כל האישורים הנדרשים. נראה לי שלעשות את כל זה לבד בלי ידע משפטי וידע מקומי בחוקים של ארצות הברית הוא קשה עד בלתי אפשרי".
גם ד"ר לביא מסכים איתם, אך לטענתו בקיום ההליך בארצות הברית, ניתן להיעזר בשירותי סוכנות מקומית וכך לחסוך כסף רב. "לגבי התהליך במזרח אני חושב שיש צורך בסוכנות ישראלית. לעשות את זה בלי סוכנות זה שגעון כי כל הפרוצדורות מסובכות והתהליך עצמו לא כל כך ברור. אבל זה מאד מאד שונה בארצות הברית. התהליך הוא מבוסס ונעשה כבר שנים ואין בו בעיות, גם לא לזוגות בארצות הברית".
ד"ר לביא שמח על החוק החדש שהוצע בישראל, אך עדיין לא בטוח שהוא יפתור את הבעיה של הזוגות החד מיניים. "פונדקאות בישראל היא חוקית, היא פשוט לא חוקית לזוגות חד מיניים. והבעיה תמיד הייתה שאין מספיק פונדקאיות. אני חושב שגם אם יאשרו את החוק ויהיה אפשרי לזוגות חד מינים לעשות פונדקאות בארץ, עדיין תהיה בעיה מבחינת מספר הפונדקאיות בארץ. מה גם שאם משווים מבחינת המחיר, התהליך בארץ הוא לא הרבה יותר זול מאשר בארצות הברית".
ד"ר לביא יהיה נוכח במשך כל ימי הכנס, והזוגות מוזמנים להגיע אל הדוכן שלו לייעוץ. בשלב הבא מתכנן ד"ר לביא להגיע פעם נוספת לארץ לפגישות אישיות עם הזוגות שיביעו עניין בתהליך.
בנוסף מארגנת הקליניקה של ד"ר לביא פגישת מחזור לזוגות שטופלו על ידי ד"ר לביא בעבר. גם זוגות חדשים ומתעניינים מוזמנים להגיע למפגש, לשמוע, להתרשם, ולשוחח עם ד"ר לביא. המפגש יתקיים היום, יום שישי, בשעה 14:00 בחצר מסעדת ה-Par Derriere ברחוב קינג ג'ורג' 4 ת"א.